Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
17 Лютого 2025, 02:02:47

Увійти

google

Автор Тема: "Глорія", він же "Броккенський привид", він же "Сяйво Будди" з вікна літака.  (Прочитано 970 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Tryam

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 2000
  • Адмін, але не тут :-)))
    • Астрономы. Любители и профессионалы.

Як і обіцяв в гілці свого дня народження, відео глорії рейсу PS424 Берлін-Київ від 16.11.2019 при заході на посадку в Борисполі:

Насправді, знімав його я хвилин з 10, але найцікавіше було саме при наближенні до хмар.
Записаний
SW 25012P BD; SW 1206A; SW EQ-6; Orion StarShoot

Marafon333

• Подяк: 39

...не видео, не скрин. не доступны к просмотру.
Записаний

Квазар 3C 273

• Подяк: 144

Відео вже доступне, тільки на ютубі.

І що там брокенський привид у вигляді логотипу  :gigi: щось типу букви R накладеної на M і все це обведено в кружок? А на ілюмінаторах точно логотип не нанесений?
« Останнє редагування: 22 Листопада 2019, 15:38:00 від Квазар 3C 273 »
Записаний
DeepSky 150/990 refractor , Vixen VMC110L, Celestron 70/400, Nikon Aculon 10x50.

vakula

• Подяк: 3264
    • www.stozhary.org

Тоже видел такой эффект с самолета, перед посадкой в Дюссельдорфе 20.11, но не понял что это глория, думал что какой-то оптический эффект из-за двойного стекла в иллюминаторе.
Записаний

Tryam

• Клуб Астрополіс

Відео вже доступне, тільки на ютубі.

І що там брокенський привид у вигляді логотипу  :gigi: щось типу букви R накладеної на M і все це обведено в кружок? А на ілюмінаторах точно логотип не нанесений?
Ну, хто хотів побачити головну інформацію, а не логотип з прозорістю аж 1%, той побачив.
От коли ви стикнетесь з тим, що ваше відео крадуть сотні уродів, тоді вам не так смішно буде. Після отримання попередження від ютуб деякі потім листи починають писати, мовляв, "ми ж хотіли як краще, щоб ваше відео побільше людей побачило, скасуйте, будь ласка, претензію!"
Нє, пацани, отримайте попередження за порушення авторських прав.
Записаний

Tryam

• Клуб Астрополіс

...не видео, не скрин. не доступны к просмотру.
А должны были по ссылке изначально. А с 11.00 вообще "для всех".
Записаний

Tryam

• Клуб Астрополіс

Тоже видел такой эффект с самолета, перед посадкой в Дюссельдорфе 20.11, но не понял что это глория, думал что какой-то оптический эффект из-за двойного стекла в иллюминаторе.
Я поначалу тоже подумал на иллюминатор, но очень быстро проделал ряд телодвижений, которые опровергли предположение о причастности иллюминатора к данной оптической иллюзии.
Записаний

Квазар 3C 273

Я не в курсі як там з відосиками і скільки на них заробляють.
А якщо серйозно, можна було б додати якесь посилання, а то справді практично ніхто не знає і не зовсім зрозуміло на логотип чи на якийсь блік дивитись, видно практично однаково, тільки під кінець добре стало видно тінь літака. Без пояснення що звідки взялось якось не зрозуміло. Спочатку потрібно прочитати на вікіпедії, а потім вже дивитись.
« Останнє редагування: 22 Листопада 2019, 20:11:45 від Квазар 3C 273 »
Записаний
DeepSky 150/990 refractor , Vixen VMC110L, Celestron 70/400, Nikon Aculon 10x50.

Tryam

• Клуб Астрополіс

І що там брокенський привид у вигляді логотипу  :gigi: щось типу букви R накладеної на M і все це обведено в кружок?...
T, R, M. Логотип, який мною використовується з 1999 року.
"Попрошу птичку нашу не обижать" (с)
Записаний

Tryam

• Клуб Астрополіс

Я не в курсі як там з відосиками і скільки на них заробляють.
А якщо серйозно, можна було б додати якесь посилання, а то справді практично ніхто не знає і не зовсім зрозуміло на логотип чи на якийсь блік дивитись, видно практично однаково, тільки під кінець добре стало видно тінь літака. Без пояснення що звідки взялось якось не зрозуміло. Спочатку потрібно прочитати на вікіпедії, а потім вже дивитись.
Щоб там на відосіках зароблять, треба добряче попрацювати. Але мені в принципі не зрозуміло, яким боком заробляння чи незаробляння стосується суті даного питання. Аудіторії даного форуму буде явно для цього не достатньо.
Тепер про посилання. Я собі уявляю, коли хтось типу Едіка чи Набоки, пояснюючи тут на форумі, як терти параболічне дзеркало для "ньютона", буде перед тим пояснювати, що таке парабола. І що "ньютон" - це не англійський фізик. Ну і посилання на вікіпедію з цього приводу давати.
А тінь стало добре видно, бо літак ближче до хмар спустився. Ну і сам факт того, що після першого разу ви зрозуміли, де логотип, а де тінь, логічно було б просто передивитись це коротеньке відео вдруге, і вже дивитись саме туди, про що відео, не відволікаючись на логотип.
Чи ви дійсно свято вірите, що відвідувачі ютубу всі поголовно читають описи під відео?  :rofl:
Записаний

Квазар 3C 273

Тепер про посилання. Я собі уявляю, коли хтось типу Едіка чи Набоки, пояснюючи тут на форумі, як терти параболічне дзеркало для "ньютона", буде перед тим пояснювати, що таке парабола. І що "ньютон" - це не англійський фізик. Ну і посилання на вікіпедію з цього приводу давати.
Це зовсім різні речі. Ви відкрили нову тему про явище якого я тут роками не бачив ніде в темах.
Чи всім на форумі відоме дане явище, чи може більшості?
Тому то я про пояснення й писав.

передивитись це коротеньке відео вдруге, і вже дивитись саме туди, про що відео, не відволікаючись на логотип.
Тінь стає видно тільки в кінці, на початку її зовсім не видно, в середині також більш чіткий і зрозумілий логотип (який мені можна сказати не знайомий, бо раніше на нього я уваги точно не звертав).

Чи ви дійсно свято вірите, що відвідувачі ютубу всі поголовно читають описи під відео?  :rofl:
Це більше стосувалось даної теми. Та навіть якщо брати й сам ютуб.
Майже ніколи в середньому, але при цьому бувають, хоч і рідко, випадки необхідності додаткової інформації! Мабуть саме для цього воно і зроблено.

PS: Власне кажучи все просто: опис би не завадив; а видивляючись не зрозуміло що логотип заважає (бо контраст слабкий, а накладання в тому ж самому місці ще одного такого ж контрасту "привида" таки заважає. І взагалі привидів 2, тому за відсутності пояснення жарт цілком умісний)
Записаний

Yvk

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 476
    • Не адмін на деякий час

before boarding at Boryspil Airport
boarding - це посадка в сенсі посадка в літак
arrival to - прибуття в, посадка в (аеропорті)

тобто, в описі тре виправити на before arrival to Boryspil Airport.

Перепрошую за занудство. :gigi:
Записаний

Slava80

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 825
  • Kyiv southern suburb

або before landing at Boryspil airport
Бо arrival це і на таксі в аеропорт приїхати можна, а тут якраз початок посадки літака на летовище
Зануди всіх країн, єднайтеся!

Не знав про це явище раніше, читав тільки про промені (пальці) Будди, а це інше, дякую, пізнавально.
Записаний
"різниця між ними в тому, що вони однакові" (с)
Orion 100ED, Orion 80/400 achromat, SCT C8, SW AzGTi, Celestron Advanced GT, DeepSkyEQ4.
http://www.astrobin.com/users/Slava80/

Tryam

• Клуб Астрополіс

Точно. Не роздивлявся, коли перекладав. Просто я роблю пакетно на багато мов, от і пролюбив.
Записаний

Tryam

• Клуб Астрополіс

або before landing at Boryspil airport...
Доречі, так. Саме цей варіант і поставив.
Але, щоб ви розуміли, там гуглем було перекладено десь на біля 70 мов. Тобто ти, як робот, години півтори це вганяеш у відповідні форми. Думаю, якісь японці чи тайці теж прочитають багато чого цікавого. В деяких випадках воно взагалі сприймало слово "брокенський" як другу форму дієслова "ламати" (broke). Тому в деяких випадках довелося руцями виправляти "зламаного привида".  :rofl: Тому такі дрібниці, як різновид прибуття в аеропорт, просто затьмарюються "поламаним привидом"  :rofl:
"Пропала Мальвина"
Записаний

SP

• Moderator
  • Подяк: 1323

Я тоже видел такое этим летом, Солнце светило сбоку через самолёт, поскольку "глория" двигалась так, как и самолёт, я сделал вывод про иллюминатор (точнее преломление света при прохождении двух иллюминаторов).
НО. Иллюминаторов много, а глория одна, то есть, или видна только под каким-то углом и не обязательно этот иллюминатор - ваш, или источником является другой, одиночный объект, например, кабина пилота.
« Останнє редагування: 23 Листопада 2019, 07:04:32 від SP »
Записаний