Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
16 Лютого 2025, 21:16:28

Увійти

google

Автор Тема: Корректор атмосферной дисперсии ZWO ADC 1.25" покупать или нет?  (Прочитано 1211 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

sanya24-82

• Подяк: 80
  • Бахмутов Александр Юрьевич
    • "Харьковские астровыезды"

Собственно вопрос к многоуважаемой публике по данному аксессуару:  "Корректор атмосферной дисперсии ZWO ADC 1.25" - имеет ли смысл покупать?
Использовать буду преимущественно визуально на ньютоне 12,5" фокус 1640мм оптика в идеале от А. П. Железняка, реально раздражают спектрики по краям планет.
Получу ли я эффект "WOW" или так-себе?!  ???

« Останнє редагування: 17 Лютого 2020, 19:05:41 від sanya24-82 »
Записаний
Купить, продать, обменять, подарить,
и всё что связано с астрономическими товарами
https://t.me/SaleAstro

clavutich

• Подяк: 7661
  • Ярослав
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года

При візуальних спостереженнях і планетах нижче 25 градусів, дуже корисна річ. А з приводу "WOW", то він у кожного різний, тут хто його зна...
Записаний
Слава Україні!
Подякували

sanya24-82

• Подяк: 80
  • Бахмутов Александр Юрьевич
    • "Харьковские астровыезды"

Большое спасибо!!! Наверное к лету будем брать...
 :SLA:
если ещё есть коменты или интересные ссылки, пишите
Записаний
Купить, продать, обменять, подарить,
и всё что связано с астрономическими товарами
https://t.me/SaleAstro

OlegAstroLviv

• Подяк: 5145
  • Головне бажання

Дуже цівий обзорчик Руслана.
https://star-hunter.ru/zwo-adc-review/
Записаний
TS 150/900#AZ-EQ6-PRO#QHY 294mm-pro#Astronomik MaxFR 6 nm set+ LRGB Deep Sky set#Lunt 40/B600#AZ-EQ6-PRO#Apollo MaxM 432/429/462
Подякували

clavutich

• Ярослав

Виникло запитання. А чи доцільно використовувать коректор на висоті більше 40 градусів? Раніше, для себе, вирішив, що вище 40 градусів коректор не використовуватиму, це і підтвержувалось теоретично по тестам. Але тепер помічаю, що багато видатних фото планет зроблено на висоті більше 60 градусів і з використанням ADC.
Нажаль,так і не навчився працювати з передовими оптичними програмами, тому тільки теоретичні здогадки. Дві призми чи то клини внесуть астигматизм і кому. Наскільки великі? Залежить від апертури телескопа і світосили і, зрозуміло, у менш світосильних ці аберації будуть менші. І чисто на здогадках, навіть із світосилою 1:20 кома та астигматизм будуть значно більші ніж розмитість дифракції вже навіть на 40 градусах, на говорячи про 60. То чому ж навіть на 60 і більше градусах, багато фотографів залишають ADC і показують вражаючі результати?
І тут, можливо, я промайнув через щось важливе. Все це стосується відюстованого телескопа в який потім додається ADC, а якщо відюстувать телескоп вже після того як вставити ADC? Кома пропаде, а от астигматизм і його величина?
...це все виложено на здогадках і припущеннях і трохи на практиці, але хотілося б почути думки оптиків, які можуть промоделювати все програмами. А також тих, хто практично використовує ADC на висотах більше 60 градусів, насамперед, з точки зору планетного фото.

Записаний
Слава Україні!

Naboka Igor

• Подяк: 3887

У мене теж є питання, але задам наприкінці.
 А так, поки мої думки щодо девайсу. Якщо припускати, що виробник за цю ціну, зробив дуже якісні призми з однорідного скла і високим ступенем площинності, адже ми так і думаємо :), то начебто особливо нічого турбуватися. Але як воно там, хто знає на усі 100%. Як не крути, але це ще один "зайвий, двокомпонентний девайс" перед фокусом і добре якщо близький до фокусу, де мінімально напакастить. А якщо не близько до фокусу, а після нього ще й барлуха, яка розжене не тільки фокусне, а й можливі супутні помилки коректора, ще те питання, в плані де ставити лінзу.
 А тепер моє запитання, де я заплутався. Зрозуміло, що дисперсія виникає у напрямку від горизонту і ми маємо на допомогу встановлений на девайсі рівень. Що абсолютно логічно для рефракторів, катадіоптриків та всяких кас систем. А як справи з системою Ньютона, де опорна позиція призм? Виправляючи дисперсію на висоті в 30 градусів, був здивований, що мені довелося максимально розвести важелі, для повної компенсації, а як тоді, якщо нижче? Виходить тут чи самі призми збилися - прокрутилися щодо важелів, чи рівень не можна використовувати, загалом заплутався. Буду вдячний за допомогу, будь-яке посилання на запитання.
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.

clavutich

• Ярослав

Навіть при ідеальній оптичній якості і однорідності, я думаю, там є про що турбуватись, кома і астигматизм виникають однозначно, особливо в світосильних телескопах. А з приводу рівня на Ньютонах, то це вирішується, скажімо, відмічаєм рівень ззаду труби, а потім переносим цей кут відносно фокусера.
Записаний
Слава Україні!

S.Fire

• Клуб Астрополіс, Адміністратор
  • Подяк: 3664
  • Павло Пресняков

Але тепер помічаю, що багато видатних фото планет зроблено на висоті більше 60 градусів і з використанням ADC.
Найбільш ймовірно, що коректор залишається на 60о тому що починали знімати на меншій висоті. Зняти коректор посеред сеансу - це втратити масштаб та нахил планети, що дасть додатковий головняк при обробці анімації обертання, наприклад.
Цитувати
А як справи з системою Ньютона, де опорна позиція призм?
Опорна позиція обертається з часом, потрібно її поправляти. Я роблю це приблизно раз на годину.
https://www.artcentrics.com/02_Astronomy/Hardware/ZWO_ADC_Manual_EN.pdf
https://skyinspector.co.uk/atm-dispersion-corrector--adc/
« Останнє редагування: 16 Вересня 2024, 22:08:47 від S.Fire »
Записаний
Мій сайт
Мій фотоальбом
Допоможу з обладнанням для відеоспостереження метеорів.
Подякували

Naboka Igor

• Подяк: 3887

Але тепер помічаю, що багато видатних фото планет зроблено на висоті більше 60 градусів і з використанням ADC.
Найбільш ймовірно, що коректор залишається на 60о тому що починали знімати на меншій висоті. Зняти коректор посеред сеансу - це втратити масштаб та нахил планети, що дасть додатковий головняк при обробці анімації обертання, наприклад.
Цитувати
А як справи з системою Ньютона, де опорна позиція призм?
Опорна позиція обертається з часом, потрібно її поправляти. Я роблю це приблизно раз на годину.
https://www.artcentrics.com/02_Astronomy/Hardware/ZWO_ADC_Manual_EN.pdf
https://skyinspector.co.uk/atm-dispersion-corrector--adc/
Паша дякую!
Справа в тому, що я не можу спостерігати наземні об'єкти з обсерваторії і тим самим визначитися з напрямком горизонту. Але за фотографією з інструкції видно, що він перпендикулярний горизонту. І оскільки в останніх моделях стоять рідинні рівні, я так розумію, що достатньо повернути кільце зі шкалою та рівнем на 90 градусів, зараз він стоїть із заводу паралельно середньому напрямку важелів. Розумію, що для альт-азімуталу має працювати. Але маючи екваторіал і вішати ще й лінійку для поправки з усіма втратами часу, вже не той вік і спритність рук. :) Для початку пробуватиму з розворотом рівня і потім, ним же правити "горизонт", в загальному він то працює, виставляю утилітою у SharpCap, налякав тільки діапазон.
Ще раз дякую за посилання, допомогло і стало зрозуміло, куди крутити. :beer: :SLA:
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.

clavutich

• Ярослав

Потратив декілька годин в пошуках інформації але до конкретного висновку так і не дійшов. Для себе поки все залишу, до 40-50 градусів буду знімать з коректором, після без.
Ще зявився eADC, там потрібно один раз виставить корекцію, а далі прилад сам виставляє корекцію. Особливо зручно на стаціонарних телескопах. Хоча, в теорії, корекція залежить і від щільності повітряного шару і від температури, тому дисперсія може бути різною навіть на однаковій висоті. Цікаво почути думки власників, якщо такі є.
Записаний
Слава Україні!