Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
22 Листопада 2024, 19:00:32

Увійти

google

Автор Тема: Юстировка ШК 8" Celestron  (Прочитано 3746 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Balik68

• Подяк: 16
Re: Юстировка ШК 8" Celestron
« Відповідь #40 : 29 Серпня 2020, 17:30:40 »
. - .

Вибачаюсь, великі зображення рухаються ВД.
« Останнє редагування: 29 Серпня 2020, 17:41:34 від Balik68 »
Записаний

Naboka Igor

• Подяк: 3880
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
« Відповідь #41 : 29 Серпня 2020, 18:33:27 »
. - .

Дело в том, что изначально зеркало было наклеено на пробковую прокладку со смещением окло 2мм относительно центра алюминиевой шайбы.
Одно не ясно. Вы, первый хозяин?
Относительно юстировки гз. Как показала практика и нормальный завод это может, если захочет. И клинья на оптике входят в допуск до 10мкм, включая центровку отверстия, а все технологические посадки в т.ч. торцовка трубы, делаются в минимальном допуске, юстировка гз вообще не нужна, в общем, как и всего остального ;) Поэтому декларируя подобное, юсти гз может не быть совсем, но при этом, такое механическое смещение вторичного не лезет не в какие ворота.
И еще. Закол то, от кого?
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.

Balik68

« Відповідь #42 : 29 Серпня 2020, 19:16:43 »
. - .

Если бы я был первым хозяином, то таких вопросов бы не возникало :) На счет закола... Сия тайна великая есть.
Может я неправильно выразился, но там не было механического смещения. Изначально зеркало было приклеено со смещением. Когда срезал пробковую проклвдку это было хорошо видно.
Записаний

Naboka Igor

« Відповідь #43 : 29 Серпня 2020, 20:37:04 »
. - .

Если бы я был первым хозяином, то таких вопросов бы не возникало :) На счет закола... Сия тайна великая есть.
Может я неправильно выразился, но там не было механического смещения. Изначально зеркало было приклеено со смещением. Когда срезал пробковую проклвдку это было хорошо видно.
Приклеено со смещением, это и есть механическое. Походу телескоп "доводили до ума", абсолютно от балды, но не в заводских условиях. Я бы точил кондуктор минимум, а потом клеил.
И...сначала воспользуйтесь советом Эда - проверьте по нити, или теневую по звезде, хотя это и сложнее, но зато станет понятно, влияет ли закол, да и вообще, стекло разное бывает. Правда с определением астигматизма могут быть проблемы. Нет, тогда можно воевать дальше.
Записаний
Подякували

Balik68

« Відповідь #44 : 29 Серпня 2020, 21:13:30 »
. - .

Понял. Сначала форма зеркал. Займусь искуственной звездой. По "естественной" не получилось.
Только-что еще раз вторчиным юстировал. Свел абсолютно концентрично тень от ВЗ. Круги ровные, концентричные. С балкона, естественно, дифракционную картину по сфокусированной звезде поймать не смог. Сильно "ёжит". Еще обратил внимание не небольшой хроматизм верх/низ. Сверху синий, внизу красный. Но очень слабо различим.
Записаний

Квазар 3C 273

• Подяк: 144
« Відповідь #45 : 29 Серпня 2020, 22:08:10 »
. - .

Сьогодні погода зовсім паскудна, вчора була не ахті, але порядком краща. Недавно виніс телескоп - повна муть, але думаю різниця температур хоч кілька градусів є, зачекав з пів години - годину а муть та ж сама: Сатурн практично як пельмень, на Юпітері ледь видно екваторіальні полоси. І така погода буває часто, а на балконі практично завжди так. Юстувати по зірці в таких умовах зрозуміло немає ніякого сенсу…
Записаний
DeepSky 150/990 refractor , Vixen VMC110L, Celestron 70/400, Nikon Aculon 10x50.
Подякували

Naboka Igor

« Відповідь #46 : 29 Серпня 2020, 22:08:35 »
. - .

Понял. Сначала форма зеркал. Займусь искуственной звездой. По "естественной" не получилось.
Только-что еще раз вторчиным юстировал. Свел абсолютно концентрично тень от ВЗ. Круги ровные, концентричные. С балкона, естественно, дифракционную картину по сфокусированной звезде поймать не смог. Сильно "ёжит". Еще обратил внимание не небольшой хроматизм верх/низ. Сверху синий, внизу красный. Но очень слабо различим.
Может и все нормально, похоже атмосфера, ее еще попробуй поймать, тем более с балкона ;) Хроматизм, если звезда не высоко, быстрее дисперсия. Удачи!
Записаний
Подякували

Balik68

« Відповідь #47 : 29 Серпня 2020, 23:13:18 »
. - .

Сьогодні погода зовсім паскудна, вчора була не ахті, але порядком краща. Недавно виніс телескоп - повна муть, але думаю різниця температур хоч кілька градусів є, зачекав з пів години - годину а муть та ж сама: Сатурн практично як пельмень, на Юпітері ледь видно екваторіальні полоси. І така погода буває часто, а на балконі практично завжди так. Юстувати по зірці в таких умовах зрозуміло немає ніякого сенсу…
Ну в мене навіть зараз з балкону на х260 шілину Кассіні видно :)
Записаний
Подякували

Квазар 3C 273

« Відповідь #48 : 30 Серпня 2020, 09:43:28 »
. - .

Тоді це інша справа, бо в мене й проміжок між кільцями й планетою майже замилювало!
Зате Марс вже зранку було досить добре видно, хоча стабільності не було, й навіть вітер досить сильний був. З планетами все складно й результат спостережень неочікуваний виходить.
« Останнє редагування: 30 Серпня 2020, 15:25:38 від Квазар 3C 273 »
Записаний
DeepSky 150/990 refractor , Vixen VMC110L, Celestron 70/400, Nikon Aculon 10x50.
Подякували

Balik68

« Відповідь #49 : 01 Вересня 2020, 19:16:28 »
. - .

Еще вопрос. Корректор имеет свободу смещения ~1,5-1,8мм. Фото прилагаются. Я к чему... Если вторичку нужно клеить по кондуктору, то смещение её вместе с корректорм убивает напрочь смысл такой поклейки. Пока подложил 3 прокладки толщиной 0,4мм вырезенные из перфокарты через 120 градусов. Толщина перфокарты ~0,2мм. Сложил вдвое и вырезал полоски по толщине корректора. Или это смещение не критично?
Записаний

astrokor

• Подяк: 1346
  • Руслан
    • eqdrive
« Відповідь #50 : 01 Вересня 2020, 21:29:21 »
. - .

В мене аналогічна труба С8 десь початку 80х, Special Coating з жовтуватим просвітленням коректора. Перечитав тему але не знайшов, на своїй знімав коректор на ньому є заводські мітки та серійний номер, на вторичці теж є мітки  і теж номер який співпадає з номером коректора. Мітки вказують кут установки оптичних елементів, це заводське юстування. Труба до речі не погано візуально показала картинку яка точність не знаю але сферічки не замітив, чітко все.

Я до того є ці мітки? На останньому фота я бачу якусь мітку маркером, в мене схожі теж є.
Записаний
EQ6-MOD, SCT203/2000, 0.7x, HyperstarV3, N275/825, Paracorr Type2, Nexus 0.75x
QHY268M, QHY5III462M, QHY5III462C, QHYOAGM, QHYCFW3M, Chroma LRGBSHO 36mm
www.eqdrive.com.ua, astroproservice.com, www.astrobin.com

Balik68

« Відповідь #51 : 01 Вересня 2020, 23:18:49 »
. - .

В мене міток не було. Я сам ставив маркером на коректорі (так щоб вона була під прижимним кільцем). На вторинному дзеркалі був номер а на дюралевій шайбі горизонтальна лінія, яка видна в отворах тримача ВД зовні. Я так зрозумів, що вона вказує на положення ВД відносно коректора. Коли переклеював ВД клеїв у тому-ж положенні, що і було наклеєно, тільки змістив концентрично дюралевій шайбі, щоб співпали центра ВД і шайби.
Записаний

Квазар 3C 273

« Відповідь #52 : 02 Вересня 2020, 10:50:45 »
. - .

Еще вопрос. Корректор имеет свободу смещения ~1,5-1,8мм. …
Или это смещение не критично?
Не переживайте це зроблено для можливості юстування коректора (щоб можна було сумістити його оптичну вісь з геометричною віссю труби). Але робити це досить складно й для цього є спеціально розроблений більш складний коліматор, з яким це реально зробити, а без навряд чи хтось так точно юстував. Це зміщення можна компенсувати й невеличким нахилом ГЗ, а від того що оптична вісь не співпадатиме з геометричною труби на ці 1,5 мм різницю практично не буде видно, юстування однак буде.

Я к чему... Если вторичку нужно клеить по кондуктору, то смещение её вместе с корректорм убивает напрочь смысл такой поклейки.
Юстуванням ВЗ можна усунути невелике зміщення (в межах розумного доступного). А поклейка й збирання максимально точно потрібні для того щоб відразу максимально точно розмістити всі елементи по геометричній осі труби й тоді юстування майже не потрібне буде. Крім того в такому разі все більш рівно відцентровано буде! :bigidea: А якщо навпаки все поклеїти й зібрати аби як, то потім потрібно сильно крутити юстування для компенсації цих зміщень. Та ще й результат буде з нерівним відносно геометричної осі труби розміщенням елементів, що викликатиме додаткове віньєтування з протилежної до напрямку зміщення сторони. Одним словом юстування часто можна буде й отримати, але все так і залишиться криво, тому краще збирати рівно, а не аби як!
Записаний
Подякували

Balik68

« Відповідь #53 : 02 Вересня 2020, 19:25:04 »
. - .

Зняв вторинне дзеркало, переміряв його соосність дюралевій шайбі. Відхилення не більше 0,2мм. Я вважаю, що нема сенсу переклеювати щоб змістити на 0,2мм.
Записаний

Balik68

« Відповідь #54 : 03 Вересня 2020, 23:49:48 »
. - .

"Погулял" по форумам по ШК. Вычитал, что между дюралевой шайбой и держателем ВЗ должно быть резиновое колечко, которое одето на центрирующий штырек (входит в центральное отверстие дюралевой шайбы). У меня это резиновое кольцо отсутствует и есть подозрение, что этот самый центрироющий штырек своим острием упирается в тыльную сторону ВЗ, что не есть гуд. Подскажите должно быть там резиновое колечко и если должно, то какой оно толщины?
Записаний

Naboka Igor

« Відповідь #55 : 04 Вересня 2020, 03:27:41 »
. - .

"Погулял" по форумам по ШК. Вычитал, что между дюралевой шайбой и держателем ВЗ должно быть резиновое колечко, которое одето на центрирующий штырек (входит в центральное отверстие дюралевой шайбы). У меня это резиновое кольцо отсутствует и есть подозрение, что этот самый центрироющий штырек своим острием упирается в тыльную сторону ВЗ, что не есть гуд. Подскажите должно быть там резиновое колечко и если должно, то какой оно толщины?
Ну если упирается, то естественно должно быть.  Толщина не особо критична (1-2мм), немного изменится вынос (т.е. последний отрезок) в сторону увеличения, что компенсирует фокусировка гз, на аберрации влияния практически не будет.
« Останнє редагування: 04 Вересня 2020, 03:31:58 від Naboka Igor »
Записаний
Подякували

Balik68

« Відповідь #56 : 24 Вересня 2020, 21:04:15 »
. - .

А кто подскажет какую Барлоу 2х взять к этому телескопу?
Взял такую https://aliexpress.ru/item/4000287469020.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.287647cc9tAntz&algo_pvid=8c4df5dc-ffd7-4695-bdcc-5bc2b8eb78c1&algo_expid=8c4df5dc-ffd7-4695-bdcc-5bc2b8eb78c1-22&btsid=0b8b035616009703348255668e5a4e&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_, как-то не очень нравится. Слегка хроматит и мылит. Понятно что за такую цену ожидать супер-пупер нет смысла, но не хотелось бы перебирать методом "тыка".
Попутно вопрос по окуляру. Взял той-же фирмы 10мм 62градуса, естественно асферик. Нужен он этому телескопу или взять обычный плесл 9мм?
Записаний

Квазар 3C 273

« Відповідь #57 : 25 Вересня 2020, 07:59:12 »
. - .

А кто подскажет какую Барлоу 2х взять к этому телескопу?
Взял такую
как-то не очень нравится. Слегка хроматит и мылит.
Чим більше збільшення тим більше видно  нестабільність атмосфери (замилення)… тому ЛБ можна протестувати лише у винятково хорошу погоду,… тільки хроматизм хібащо легко побачити в звичайну, але й тут проблема в тому що окулярів без хроматизму не існує, тому важко розділяти хто винен!
Чи є окуляр, який з таким же збільшенням показує значно краще? (такого майже ніколи не трапляється).

В мене звичайна дешева від SkyWatcher аналогічна. Я б не сказав, що вона зовсім погана… поліровка лінз неякісна, але це ледь помітно з окуляром високого класу, а не те що Ви купуєте. По хроматизму - щось є, здається значним, але порівняв з аналогом Ultima, а там такий же… хочу ще спробувати сучасну Celestron X-cell LX (є надія що буде краще, просвітлення так точно краще). НПЗ боюсь технічно нічим не краще китайців, тому марних надій на них не маю.

Взяв стару ще японського виробництва 3х, по хроматизму мені здається краще, недоліків поліровки лінз не прослідковується, але все блестить й безбожно розсіює світло… потрібно її ще доробляти.

Попутно вопрос по окуляру. Взял той-же фирмы 10мм 62градуса, естественно асферик. Нужен он этому телескопу или взять обычный плесл 9мм?
І що не подобається 10 мм?
Мені сподобався більше ніж звичайний пльосл.
Записаний
Подякували

Balik68

« Відповідь #58 : 26 Липня 2021, 18:16:06 »
. - .

Дабы не создавать новую тему....
Кнобсы Боба :) Искал по забугорным сайтам - цены ломовые. Хотел уже заказывать, но тут на Али попались:
https://aliexpress.ru/item/1005002361881515.html?spm=a2g39.orderlist.0.0.1d024aa6qPqP6F Один лот как раз 3 шт.
Если без проставок между головкой и корпусом вторички, то нужна длина 10мм. Я взял эти и установил проставки 2мм с диаметром равным диаметру головки "родного" винта с дюймовым шестигранником.
По крайнем мере, если не понравятся, то по такой цене всегда можно просто выкинуть и вернуть "родные" винты.
Записаний
Подякували

slava3500

• Подяк: 1862
« Відповідь #59 : 26 Липня 2021, 19:33:46 »
. - .

А результат уже есть?
Записаний
5656 дип-скай объектов, 101 комета(!!), из них уже 9(!) -в двух появлениях и почти 12 000 визуальных оценок переменных звезд.