Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
27 Листопада 2024, 11:21:20

Увійти

google

Автор Тема: Обсерваторія в Лісниках  (Прочитано 3430 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

SP

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 1315
Re: Обсерваторія в Лісниках
« Відповідь #80 : 19 Липня 2022, 21:11:22 »
. - .

Цитувати
Ну, зробити похибку з часом зараз ще треба вміти. Адже похибка отримання часу від серверів часу набагато менша за витримку при знімках небесних тіл.
Усе виглядає просто, коли цим ніколи не займався. Наприклад, при запису у FITS- заголовок можно взяти початок, середину, або кінець експозиції. Так само й у налаштуваннях астрометрічної програми. Не співпадає - ото вам й похибка в часі на рівному місці, хоч із 10-ма серверами часу.
До речі, дуже невеличка, але стала похибка є навіть в ефемерідах астероїдів МРС, причини мені невідомі .

Цитувати
Я не знаю, яку мету ставили в Лісниках. Може там дійсно вирішували якісь проблеми, для яких потрібна підвищена точнісь (скажімо, намагалися виявити мікросупутники у небесних тіл), а астрометрія є побічним результатом на випадок, може комусь і знадобиться.
Нагадую, це писалось про комети. Які там мікросупутники...
« Останнє редагування: 20 Липня 2022, 08:24:51 від SP »
Записаний

mpyat2

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1596
  • Nothing lasts forever but the earth and sky.
    • Above us only sky
« Відповідь #81 : 20 Липня 2022, 14:18:05 »
. - .

До речі, дуже невеличка, але стала похибка є навіть в ефемерідах астероїдів МРС, причини мені невідомі .[/off]

SP, можливо, я лізу не туди і не з тим, однак в мене була нещодавно теж незрозуміла нестиковка в часі між моїми даними (мінімуми затмінки) та даними TESS, знятими майже одночасно. Десь на півтори-дві хвилини, причому похибка стала.

Виявилось, що я визначав час в HJD, а дані TESS у BJD_TDB. Я, наївний, думав що різниці майже немає (мінімальна різниця між геліоцентричним та барицентричним часом), однак виявилось, что початок відліку в цих системах дещо різний. Перерахував час за допомогою https://astroutils.astronomy.osu.edu/time/ і все майже вирівнялось.

Я певен, що ви і так обізнані в цьому, написав про всяк випадок.
Записаний
EQ5+EQDrive; SW 15075 | PMAK (AAVSO). 134 new variables discovered; 19 revisions/submissions of known objects.

tlgleonid

• Подяк: 845
« Відповідь #82 : 20 Липня 2022, 19:35:01 »
. - .

У мене теж закралася думка, що проблема може бути з вибором шкал часу. Оскільки мова зайшла про це, можу порекомендувати дитячу книжку Корсунь "Вимір часцу від давніх-давен до сучасності". Там дуже дохідливо розглянуто причини появи всіх цих шкал та дана зрозуміла схема їх вхаємодії. Думаю, що ця книжка ще є у продажу і її можна пошукати.
Даю фото обкладинки і сторінки зі схемою.
« Останнє редагування: 20 Липня 2022, 20:10:19 від tlgleonid »
Записаний
Задокументировано наблюдение  >1500 Deepsky объектов.
ТАЛ75R, GSO 8" 1:4 +HEQ5Pro SynScan+ZWO ASI183MM+ZWO ASI178MM+PlayerOne Uranus C+фильтры R,V, 265мм и 415 мм Добсоны HandMade+o3+hb+uhc+...
FAQ по любительской астрономии

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 6652
  • Omnes in astronomo continentur.
« Відповідь #83 : 20 Липня 2022, 20:04:33 »
. - .

Корсунь це вона Алла Олексіївна (нажаль покійна), а книжка зовсім не дитяча, то монографія
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре

tlgleonid

• Подяк: 845
« Відповідь #84 : 20 Липня 2022, 20:14:07 »
. - .

Дякую за уточнення, трошки підправив прізвище. Але все ж ця книжка - не монографія, а науково-популярне видання (так сказано в самій книзі), розраховане на учнів шкіл,аматорів астрономії...
Записаний
Задокументировано наблюдение  >1500 Deepsky объектов.
ТАЛ75R, GSO 8" 1:4 +HEQ5Pro SynScan+ZWO ASI183MM+ZWO ASI178MM+PlayerOne Uranus C+фильтры R,V, 265мм и 415 мм Добсоны HandMade+o3+hb+uhc+...
FAQ по любительской астрономии

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 6652
  • Omnes in astronomo continentur.
« Відповідь #85 : 20 Липня 2022, 20:23:08 »
. - .

Дякую за уточнення, трошки підправив прізвище. Але все ж ця книжка - не монографія, а науково-популярне видання (так сказано в самій книзі), розраховане на учнів шкіл,аматорів астрономії...
основою для неї послужила монографія
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре