Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
23 Листопада 2024, 00:09:06

Увійти

google

Автор Тема: Автоматизация крышки телескопа  (Прочитано 2204 раз)

0 Користувачів і 2 Гостей дивляться цю тему.

Серега

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1165
Re: Автоматизация крышки телескопа
« Відповідь #20 : 11 Січня 2021, 17:06:30 »
. - .

Сюди можна прикрутити і кришку, але її доведеться відкривати і закривати вручну (натиснути кнопку в програмі).
Можна спробувати прикрутити кришку до ASCOM Dome (керування куполом), але теж не пам'ятаю програму яка ним керує автоматично. Гляну при нагоді.
а что если написать скрипт для MaxIm DL такой, что бы к примеру вместо открытия купола открывалась крышка на трубе? в принципе аппаратной частью может выступать фокусдрайв или какой-то контроллер ШД найденный на просторах инета-магазинов.
а если нужна и крышка купола и крышка на трубе, и еще пара крышечек? :)

Кто б написал подобное?

Записаний

Серега

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #21 : 11 Січня 2021, 17:09:14 »
. - .

вот пример крышек на схемке из 4 реле. Моторчики обычные с редукторами, никаких шаговиков. Управляется просто кнопкой: нажал - открылось, нажал - закрылось. имеет концевики.
С компа управляется через контроллер обсерватории ScopeDome или через плату Андрея Йоды.

Но ничерта не ясно, если удаленно, открылись или нет, если в обсерватории нет вебкамеры для контроля.

&feature=youtu.be
Записаний

Acidlex

• Подяк: 540
  • Олександр
« Відповідь #22 : 11 Січня 2021, 17:40:26 »
. - .

1кг кришку кроковий двигун підніме легко, є ж двигуни і з редукторами.

Як для мене, то кроковим двигуном простіше керувати ніж звичайними через реле. З ним і кінцевики не дуже потрібні. Хоча бажані, щоб бути впевненим, що все спрацювало.
Кількість сегментів на кришці зовсім не має значення для програми.

Керувати куполом з кількох сегментів (як на фото), через ASCOM, теж, поки що, не бачу проблем. Вам потрібно відкрити сегмент відповідно до азимуту на який наведений телескоп?
Додивився: то 4 сегментна кришка труби, а не купола. Реалізується це через контроллер, можна відкривати одночасно, чи послідовно кількома двигунами. Програмі яка керує зйомкою не потрібно знати скільки там сегментів.

Цитувати
В общем и целом - электронных решений уйма. Нет проблем схемку сделать и прошивку.
А вот программных - почти нет.
Хотелось бы аском драйверок, и чтоб знать что он отправляет в порт и чего из порта ждет. Тогда можно на ардуину скетчи писать под себя.

Для електронщика нема проблем з елекронікою, для програміста нема проблеми написати ASCOM драйвер :)
Часто ці люди поєднані в одній особі.
« Останнє редагування: 11 Січня 2021, 17:57:18 від Acidlex »
Записаний
Саморобний легкий 370mm F/5.2 (системи Ньютона), Celestron EdgeHD 8",  Barska Magnus ED Triplet 80mm F/7, DayStar Solar Scout SS60-ds
Celestron SkyMaster 15x70
HEQ5 Pro, EQ3

Alone_Ghost

• Подяк: 268
« Відповідь #23 : 11 Січня 2021, 17:45:30 »
. - .

для многосегментной крышки проще реализовать механически нечто типа гибкого, но жесткого тросса/кардана или передачей через шестерни-конички и поцепить все на один движок, а не использовать кучу движков. но такой размах решений нужен на больших апертурах ИМХО. а то, что у Ионова огромное двигло так я тоже согласен  ;D но там как бы и труба манюсенькая, да и привел я в качестве примера реализации обсуждаемой затеи.
Записаний
"Найнезбагненніше у світі - те, що він збагненний" - А. Ейнштейн

Серега

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #24 : 11 Січня 2021, 17:48:37 »
. - .

для многосегментной крышки проще реализовать механически нечто типа гибкого, но жесткого тросса/кардана или передачей через шестерни-конички и поцепить все на один движок, а не использовать кучу движков. но такой размах решений нужен на больших апертурах ИМХО. а то, что у Ионова огромное двигло так я тоже согласен  ;D но там как бы и труба манюсенькая, да и привел я в качестве примера реализации обсуждаемой затеи.
ох... давай механическую часть не цеплять - это вторая огромная часть проблематики больших крышек.

И нет, тросами не выйдет. Коническими шестернями надо. Но поди их найди еще :)
И один мотор, который будет это все крутить, будет ну оочень великоват. лучше несколько мелких
Записаний

Серега

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #25 : 11 Січня 2021, 17:56:49 »
. - .

є контакти цієї особи? :)
Записаний

Серега

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #26 : 11 Січня 2021, 18:01:12 »
. - .

Як для мене, то кроковим двигуном простіше керувати ніж звичайними через реле. З ним і кінцевики не дуже потрібні. Хоча бажані, щоб бути впевненим, що все спрацювало.
Кількість сегментів на кришці зовсім не має значення для програми.

Керувати куполом з кількох сегментів (як на фото), через ASCOM, теж, поки що, не бачу проблем. Вам потрібно відкрити сегмент відповідно до азимуту на який наведений телескоп?

Цитувати
В общем и целом - электронных решений уйма. Нет проблем схемку сделать и прошивку.
А вот программных - почти нет.
Хотелось бы аском драйверок, и чтоб знать что он отправляет в порт и чего из порта ждет. Тогда можно на ардуину скетчи писать под себя.

Для електронщика нема проблем з елекронікою, для програміста нема проблеми написати ASCOM драйвер :)
ні, купол не багатосегментний, звісно. На малюнку кришки телескопа по типу річі або касегрена.

стосовно неважливості кількості сегментів для програми - згоден, але де та програма?:)

Руслан Короп зробив контролер та програму, яка на 99% відповідає потребам. Навіть керує обдувом та міряє температуру.  Але сирувата трохи, і він її не розвинув (принаймні станом на вересень 2020). Сподіваюсь то зміниться.
Записаний

Alone_Ghost

• Подяк: 268
« Відповідь #27 : 11 Січня 2021, 18:04:38 »
. - .

ну низнаю  :shuffle: есть же гибкие муфты. ладно, тросики, а-ля такие что бы закручивать неудобные шурупы так и быть оставим там где они нужны. шестерни для серийного производства лучше нарезать мешок и не парить моск. больше одного движка ставить смысла нет вообще, с редуктором там большую балалайку не надо цеплять. но все-таки механика это отступление, т.к. сильно индивидуальна, а вот управление по сути одно и то же. думаю пока не нужно купол трогать и все такое, а сосредоточиться на попытке решить малую задачу.
Записаний
"Найнезбагненніше у світі - те, що він збагненний" - А. Ейнштейн

Серега

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #28 : 11 Січня 2021, 18:09:34 »
. - .

якщо вага 1кг, а діаметр кришки 500мм, то має бути момент 245Н*см, якщо взяти центр мас посередині кришки, так?
  То вже шпонку треба робити, при діаметрі вала 5-6мм, бо уті всі стандартні кріплення гвинтиком в лиску на валу того всього просто не тримають, півметрове опахало люфтить як дурне. нагарячу муфту небажано саджати, бо потрібна можливість розбирати.
То все вде пройдено і забудто :) на великі опахала актуатори треба юзати.
Записаний

Серега

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #29 : 11 Січня 2021, 18:12:10 »
. - .

Шаговик крутить просто, первый урок по ардуинке и шаговикам, для крышки хватит.
Драйвер кто напишет?:)
Записаний

Acidlex

• Олександр
« Відповідь #30 : 11 Січня 2021, 18:17:03 »
. - .

є контакти цієї особи? :)
Я сам можу дещо спаяти, написати не складну програму для Arduino. Зараз розбираюся з ASCOM і пробую писати драйвер на С# для саморобного фокусера.
За фахом я програміст. Де в чому я маю досвід, а в де чому, потрібно розбиратися.
Знаю людей які постійно займаються таким програмування+електроніка. Якщо, дійсно, є конкретне завдання, то думаю, що можу допомогти, якщо не сам, то хоча б контактами :)
Записаний
Саморобний легкий 370mm F/5.2 (системи Ньютона), Celestron EdgeHD 8",  Barska Magnus ED Triplet 80mm F/7, DayStar Solar Scout SS60-ds
HEQ5 Pro, EQ3

Серега

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #31 : 11 Січня 2021, 18:18:44 »
. - .

До пункту "розбираюсь з аском" і я дійшов, але недорозібрався :)
Вистачило тільки на автогід через ардуіно, і то підгледів
Записаний

Acidlex

• Олександр
« Відповідь #32 : 11 Січня 2021, 18:19:12 »
. - .

якщо вага 1кг, а діаметр кришки 500мм, то має бути момент 245Н*см, якщо взяти центр мас посередині кришки, так?
  То вже шпонку треба робити, при діаметрі вала 5-6мм, бо уті всі стандартні кріплення гвинтиком в лиску на валу того всього просто не тримають, півметрове опахало люфтить як дурне. нагарячу муфту небажано саджати, бо потрібна можливість розбирати.
То все вде пройдено і забудто :) на великі опахала актуатори треба юзати.
Можна противагу повісити? Лишня вага, звісно, не потрібна, але, все одно, складніший механізм буде важчим.
« Останнє редагування: 11 Січня 2021, 18:29:14 від Acidlex »
Записаний
HEQ5 Pro, EQ3

Acidlex

• Олександр
« Відповідь #33 : 11 Січня 2021, 18:24:04 »
. - .

З цим не народжуються :). Якщо є завдання, потрібно дорозбиратися.
Автогід через ASCOM?
Записаний
HEQ5 Pro, EQ3

Серега

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #34 : 11 Січня 2021, 18:47:29 »
. - .

Автогід через ASCOM?

так, arduino nano, 2шаговика, через аском в квітні рушив, на карантині.  Але пощабував вже все
Записаний

Acidlex

• Олександр
« Відповідь #35 : 11 Січня 2021, 19:25:33 »
. - .

Автогід через ASCOM?

так, arduino nano, 2шаговика, через аском в квітні рушив, на карантині.  Але пощабував вже все
Трішки по за темою :shuffle:
Здогадуюся, що Ви запрограмували Arduino, для роботи з якимсь ASCOM драйвером? Сам драйвер не ваш? Якщо Ваш, то питання б від вас не виникало.
Я моторизував EQ3, теж Arduino Nano+TMC2225+NEMA14 мотори. Прошивка власна, але проста, без ASCOM.
Гід, чудово, працює через ST4 порт, кабель йде від камери ASI224MC до контроллера монтування. Тут ASCOM, на даний час, мені не потрібен. Запрограмувати керування монтуванням через ASCOM, це дуже багато роботи. Хіба що взяти готові проекти.

Для фокусера, ASCOM вже потрібен. В інтернеті можна знайти і ASCOM драйвери і прошивки, але стало цікаво самому розібратися, і зробити саме те що потрібно.
Як я вже писав, ASCOM драйвер вже майже готовий, необхідні функції в ньому вже є (отримує температуру і рухає мотори), залишилося дописати потрібні мені речі.
Тобто, якщо припече, то зробити можна :)

З кришкою для телескопу, все ще простіше. Головне, щоб програма автоматизації зйомки мала потрібну функцію. Або доведеться писати ще і планувальник, або натискати кнопку вручну.

« Останнє редагування: 11 Січня 2021, 20:15:22 від Acidlex »
Записаний
HEQ5 Pro, EQ3

Буйный астроном

• Подяк: 197
  • My observatory
« Відповідь #36 : 12 Січня 2021, 01:06:42 »
. - .

Ну так, а какие проблемы?   ;D  Уже всё сделано. Сейчас у меня управление маской ( крышкой) реализовано в ASCOM драйвере колеса фильтров. До этого тоже самое было сделано в драйвере фокусёра. Почему так? Ну, во-первых, не нужен отдельный контроллер, во - вторых не знаю софта, в котором можно было бы подключаться к сторонним ( не стандартным ASCOM) драйверам. И в любом случае в ЛА использует как минимум фокусер или колесо с драйвером. Но, при необходимости, не вижу никакой проблемы создания отдельного ASCOM драйвера для масок, крышек и приложения для подключения к ним.
для многих ваш пост как китайская грамота, которая на ваш взгляд очень проста. я раз десять прочитал, но так и не понял как вы прилепили крышку/маску к колесу фильтров. ну допустим купил я колесо фильтров какое-нибудь популярное QHY. каким образом к нему крышку прикрутить, а? как можно влезть в драйвер к этому колесу, где код скомпиллирован в исполняемое устанавливаемое приложение? мне видится это примерно так, как пытаться на березе выращивать колеса для автомобиля  ;D

Да, возможно не понятно написал, пардон!  ;D

Дело в том, что у меня почти все астроприблуды самодельные. Колесо фильтров, фокусёр, привод маски, контроллер купола и т.д. И, соответственно, ASCOM
драйверы под всю эту кухню пришлось писать самому. Поэтому мне не составило никакой проблемы добавить управление маской (крышкой) в любой из этих драйверов. Контроллеры изначально были собраны на ардуинках, но потом я перешёл на STM32.  К фабричным устройствам со своими ASCOM драйверами, естественно этот метод не применить. В таком случае нужно переписать их драйверы, но нужно знать протоколы обмена с железом, а это уже усложняет задачу.
  Использовать ASCOM драйвер, под упоминаемый здесь Switch можно, но в большинстве софта его нет.

Вижу такое решение:

- контроллер на базе ардуино или любого другого микроконтроллера с поддержкой управления шаговыми двигателями или
   двигателями постоянного тока ( один или несколько двигателей разного типа);
 - отталкиваемся от Maxim DL, так как это самый... ну сами знаете. :gigi: Для совместимости со старыми версиями или вообще другого софта,
   пишется ASCOM драйвер для устройства... а вот тут нужно решить!!!  :clever: :hz: Далеко не каждый ЛА владеет куполом, т.е. место под драйвер в максиме
   свободно. Ну или под второй фокусер или второе колесо фильтров. Ну, типа, подключаемся к одному из этих устройств через ASCOM, а на самом деле -
   подключение к контроллеру управления нашими крышками, масками, флэт боксами (он, кстати у меня тоже из ASCOM драйвера купола управляется  :gigi:),
   на экране появляется окно с кнопками  и рулите!

Ну а теперь об реализации всех этих хотелок! :gigi: Маска у меня управляется двигателем постоянного тока с редуктором и двумя концевиками.  Для телескопа в Маяках мы реализовали управление ШД. Там концевики не нужны.  Механика зависит от веса крышки (маски) способе крепления к трубе и т.д. Единственное. из опыта, очень желательно чтоб они открывались на 270 градусов и складывались вдоль трубы телескопа. Минимальная парусность , ну и эстетический вид.  ;D
  Схему контроллера могу сложить. Для массовости и возможности, при желании, собрать самому, думаю нужно по максимуму базироваться на готовых ардуиновских шилдах. ASCOM драйвер и прошивки могу написать. Я не программист, но для создания работающего функционала для всего этого добра руку набил. :gigi:

Для масспродакшен нужна команда. Единичные экземпляры можно сделать  одному, иначе нужно заказывать платы, приводы и т.д.
Пока можно стартануть с устройства, доступное всем для повторения. Ну, естественно нужно хотя бы дружить с напильником и ножовкой.  ;D
Записаний