Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
29 Листопада 2024, 07:12:59

Увійти

google

Автор Тема: Предельно допустимая температура воздуха при визуальных наблюдениях  (Прочитано 938 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

slava3500

• Подяк: 1862

Друзья, хотелось бы чтоб каждый наблюдатель поделился, при какой отрицательной температуре ещё имеет смысл выезжать на наблюдения и почему?
Записаний
5676 дип-скай объектов, 101 комета(!!), из них уже 9(!) -в двух появлениях и почти 12 000 визуальных оценок переменных звезд.
Подякували

Склянка

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 104
  • Quos ego

вопрос еще влажности и ветра
Записаний
Orion 11x80, вінтажний TAL 150ПМ на WS-180
садиби в зеленій та сірій зонах, комплект сіталової оптики 500мм Ньютона, починаю вже років 5 облаштовувати обсерваторію
Подякували

Квазар 3C 273

• Подяк: 144

Друзья, хотелось бы чтоб каждый наблюдатель поделился, при какой отрицательной температуре ещё имеет смысл выезжать на наблюдения и почему?
А скільки витримаєте?
Фактично залежить від можливості відігрітись. В мороз прозорість як правило хороша, але самому дуже не комфортно.

вопрос еще влажности и ветра
Та тут вже таке, в мене й влітку було росою покривало об'єктив ще до середини ночі навіть між деревами, не те що в полі.

Окуляри від дихання легко обмерзають, але можна й в кармані відігріти.
Записаний
DeepSky 150/990 refractor , Vixen VMC110L, Celestron 70/400, Nikon Aculon 10x50.

WEST

• Подяк: 307

Однажды наблюдал часа три в телескоп и так увлёкся, что мороз и холодный ветер казались нипочём. Последствия такого "героизма" проявились уже на другой день: временами полголовы не чувствовал. Продуло. Думал - конец. Так что не рискуйте. А вот метеоры можно и всю ночь наблюдать, что я не раз делал, особенно когда был максимум какого-нибудь зимнего потока. В положении лёжа, тепло одевшись и накрывшись тремя одеялами.
Записаний
Подякували

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 6659
  • Omnes in astronomo continentur.

Зимою 2007-08 р. Коли бахнула комета Холмса, я іі спостерігав при -34, це був січень і стояли люті морози
У фотоапараті навіть замерз затвор
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре

APV

• Подяк: 38
  • A posse ad esse non valet consequentia

Без ветра минимальная температура -20С, но это в классическую зиму без ветра и влаги в воздухе.
Но когда ветер, то уже при -10 наблюдения опасны, можно обморозить незащищенные руки и лицо.
Записаний
ШК С8, SW 1021/EQ-5, SW 707/AZ-3-6, SkyMaster 20x80,  Astroimpex Астро 12х60

Квазар 3C 273

• Подяк: 144

Рішення: рукавиці, лижна маска й підібрати ще окуляри. :gigi:
Але й це не допоможе від загального переохолодження в сильний мороз через відсутність активного руху. Тому однак потрібно ще мати можливість і відігрітись.
Записаний
DeepSky 150/990 refractor , Vixen VMC110L, Celestron 70/400, Nikon Aculon 10x50.

Склянка

• Клуб Астрополіс
  • Quos ego

это не тот который гармошкой?
Записаний
Orion 11x80, вінтажний TAL 150ПМ на WS-180
садиби в зеленій та сірій зонах, комплект сіталової оптики 500мм Ньютона, починаю вже років 5 облаштовувати обсерваторію

RPM RPM

• Подяк: 774
  • Харьков, Коломак

Время "подмерзания" похоже синхронизировано у человеков с периодом работы кишечного тракта. На сугрев нужна энергия - период  40÷45 мин : вот и выходит 40мин - смотри , 15мин - грейся. Ну в общем как уроки в школе ! Всё в мире не просто так ...

P.S. : было - три периода подряд, увлёкся ... утро и половину дня плохо помню и настоятельно предупреждаю: никогда так не наблюдайте !
Записаний

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс

это не тот который гармошкой?
Ні) то був Зенит - с
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре

yaroslav_s

• Клуб Астрополіс
  • Ярослав, Київ

В якомусь іноземному джерелі читав про таке правило - під час спостережень одягатись на температуру на 20 градусів меншу, ніж є на вулиці. Звідси виникає питання - чи є у нас в наявності одяг, який підпадає під ці критерії? Якщо мати спеціалізований термоодяг - можна і при -20 спостерігати - тобто одяг має бути розрахований на -40. Але це мабуть одяг для полярників чи альпіністів і такого одягу я не бачив. А термобілизна, яку продають у нас, думаю не виконує сповна своєї функції при реальних морозах.
Окрім термоодягу варто використовувати хімічні грілки - вони реально допомагають
Записаний
Meade 16" LB + Orion SkyView Pro Intelliscope, Celestron 10 x 50

yaroslav_s

• Клуб Астрополіс
  • Ярослав, Київ

Зимою 2007-08 р. Коли бахнула комета Холмса, я іі спостерігав при -34, це був січень і стояли люті морози
Я щось не пригадую таких морозів за своє життя. Чи це не в Україні було? В Києві рекорд, здається, -32
Записаний
Meade 16" LB + Orion SkyView Pro Intelliscope, Celestron 10 x 50

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс

Я щось не пригадую таких морозів за своє життя. Чи це не в Україні було? В Києві рекорд, здається, -32
Це було на полтавщині
Записаний

Игорь Александрович

• Подяк: 302

Хто там був героєм що у стакані "БТА" сидів? Навіть уявляти не хочу який там дубак. Подивився на Місяць в телескоп, через вікно на кухні і досвідос  :)
« Останнє редагування: 19 Лютого 2021, 20:17:02 від Игорь Александрович »
Записаний
Атомы = Вселенные

Slava80

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 818
  • Kyiv southern suburb

Спостерігав неодноразово по годині і більше при -15...-20°С, з перервами на відігрів у будинку і чай з медом. При нижчих температурах - щонайбільше 15-20хв, довше не ризикую. Якщо невисока вологість, переношу добре. Найгірше якщо при цьому вітер. У будь-якому випадку, потрібно враховувати ще й самопочуття, стан здоров'я, індивідуальну чутливість, можливість відігріву. Весняний марафон Месьє завершував при -14°С уранці в 2018р.
Записаний
"різниця між ними в тому, що вони однакові" (с)
Orion 100ED, Orion 80/400 achromat, SCT C8, SW AzGTi, Celestron Advanced GT, DeepSkyEQ4.
http://www.astrobin.com/users/Slava80/

AAO

• Подяк: 44

Правильно сказано вище - все залежить від індивідуальних фізичних особливостей організму. Сьогодні провітрив свій Доб 16 хвилин 40 при -15, легенький вітерець. Цього вистачило щоб зрозуміти, що спостереження зимою це зовсім не відпочинок .... Хіба що буде якесь вкрай цікаве явище чи об'єкт. Всім здоров'я і пошвидше весни з гарними ночами!
Записаний
Hubble Optics 16" Premium Ultra Light Dobsonian f/4.5 , Meade 7" LX200 F15 Maksutov-Cassegrain

Чебуратор

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 77
  • Химик, он же циник...
    • Вселенная, Пространство, Время

Для довідки: https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%BD%D1%96_%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8_%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D1%96%D1%82%D1%80%D1%8F_%D0%B2_%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%96
Луганськ — найекстремальніше місто…
Записаний
Какие могут быть ракеты, когда на каждом чертеже вождя великого портреты рисует кульман сам уже? (© Л.Каганов)

slava3500

Попробую прояснить ситуацию. Тут дело не в самом наблюдателе и особенностях его организма.
Расскажу о своих результатах. При наблюдениях в -10 -15, без ветра и в сухую погоду 6 часов наблюдаю не отходя от телескопа, без согрева в авто. При этом картинка четкая, без дымки. Монти EQ6 работает без нареканий.

При -18 в окуляре появляется туман, подходы к телескопу сокращаются до 2-х часов. Потом обязателен согрев около 15-20мин. За монти уже страшно, т.к. точно знаю, что при -20 будут сложности. Общее время наблюдений 5-5.5час.

При этом от коллег слышал, что грелки на окуляры реалскай полноценно работают при -10-12, в -15 уже не помогают.
Записаний
5676 дип-скай объектов, 101 комета(!!), из них уже 9(!) -в двух появлениях и почти 12 000 визуальных оценок переменных звезд.

slava3500

Не рассматриваю ситуацию с высокой влажностью, т.к. с ней были проблемы и при плюсовой температуре.
Высота над уровнем моря почти 300м.
« Останнє редагування: 20 Лютого 2021, 17:38:55 від slava3500 »
Записаний

slava3500

А скільки витримаєте?
Фактично залежить від можливості відігрітись. В мороз прозорість як правило хороша, але самому дуже не комфортно.

Дома, на балконе неоднократно смотрел и при -25, но там сессия длилась всего 40мин и это был "Мицар" с ручным управлением в середине 90-х гг. Но и там дымка в картинке присутствовала.
Не думаю, что хорошая прозрачность должна быть напрямую связана с сильными морозами.
« Останнє редагування: 20 Лютого 2021, 17:18:00 від slava3500 »
Записаний