Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
25 Листопада 2024, 21:25:30

Увійти

google

Автор Тема: Монтування AZ 4 на алюмінієвій тринозі  (Прочитано 757 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Volodymyr799

• Подяк: 1
Монтування AZ 4 на алюмінієвій тринозі
« : 10 Липня 2021, 18:53:25 »
. - .

Просте і дешеве монтування, для базових спостережень телескопів практично усіх оптичних схем, діаметром до
150 мм (6 дюймів), вагою до 7 кг і без ручок тонких рухів.

Для мене, особисто, монтування дуже зручне, легке і доволі стійке. Для балконних спостережень дуже зручне. Використовую із ньютоном 150/750. Все поміщається в рюкзак, сумку для штатива на плече і сумку для труби телескопа. Одному пішо можна переносити на деяку відстань. Втома дасться взнаки через 10-15 хв. До кратності 100х, проблем із підводкою на об'єкт немає взагалі. На 200х, наводити важче, але теж не викликає надмірних зусиль.
          Штатив хороший, легкий і виготовлений з багатокутним профілем, затискачі ніг все ж пластикові, але нарікань немає. Ними потрібно акуратно користуватися і не затягувати сильно. Фіксують вони дуже надійно.
          Щодо голови монтування - виготовлене дуже добре. Складається із двох частин скручених шестигранниками.  :clever: Раджу обов'язково змастити різьбу, якою за допомогою гвинта вона з'єднується із триногою. Метал голови доволі хрупкий, після декількох затяжок будуть осипатися частинки внутрішньої різьби. Люфтів немає лише викликає питання штирець фіксації від прокручування голови монтування на штативі, він малий а паз у який він заходить більшого розміру. Деколи голова може трішки провернутись через нього.
           Фіксація труби хороша, але допоміжний гвинт короткий і затягнути ним пластину ЛХ неможливо, потрібно замінити на довший. В залежності від положення телескопа ручка наведення голови монтування може по різному впливати на балансування труби телескопа.
           Круглі ручки затяжки і регулювання зусилля на голові монтування пластикові, під ними є простий механізм із підшипниками та спеціальною прижимною гайкою. При першому розбиранні виявилося, що там немає змазки взагалі   :jupiter: Довелося все змазати, бажано більш густішою змазкою.
           Мітки координат корисні лише для балконних або передвечірніх спостереженнях. В темряві із ліхтариком шукати координати незручно. Та й часто вони залипають.
           Поличку розпірку не використовую, її прикручувати можна пів ночі і відкручувати теж. Не думаю, що вона дасть якийсь приріст стійкості адже має люфти.
           Ручна наведення дуже важео вкручується у корпус голови монтування, її різьбу теж раджу змазувати, адже розкручувати ви її будете часто.
           Наведення можливе майже до 90 градусів уверх. Із трубами більшого діаметру, цей показник буде менший.
            Думаю її межа 8-9 кг, якогось касегрена 8" потягнути може але буде обмежена функціональність.
            Ціна зараз в межах 5600-6000 грн. вага біля 6 кг.
« Останнє редагування: 15 Липня 2021, 14:54:20 від Volodymyr799 »
Записаний
Delta Optical GSO 150/750
Подякували

Rfrnec

• Подяк: 31
  • Истина за пределами достижимого.
Re: Монтування AZ 4 на алюмінієвій тринозі
« Відповідь #1 : 11 Липня 2021, 00:58:33 »
. - .

Заинтриговали  :hz:. Продолжение поста будет?
Записаний
С уважением Игорь. г. Харьков
Подякували

Квазар 3C 273

• Подяк: 144
« Відповідь #2 : 12 Липня 2021, 10:26:50 »
. - .

Просте і дешеве монтування, для базових спостережень телескопів практично усіх оптичних схем, діаметром до
Основна проблема - алюмінієвий штатив, він хитається гірше фотоштатива. :bigidea:
Та й крім того потрібно розуміти наскільки важко наводитись і вести об'єкт при великих збільшеннях без ручок тонких рухів... фактично той же фотоштатив хто хоче таке спробувати. :idea:
Записаний
DeepSky 150/990 refractor , Vixen VMC110L, Celestron 70/400, Nikon Aculon 10x50.

Alex90900

• Подяк: 128
« Відповідь #3 : 12 Липня 2021, 12:41:06 »
. - .

Основна проблема - алюмінієвий штатив, він хитається гірше фотоштатива. :bigidea:
Та й крім того потрібно розуміти наскільки важко наводитись і вести об'єкт при великих збільшеннях без ручок тонких рухів... фактично той же фотоштатив хто хоче таке спробувати. :idea:
Откуда у вас такое стремление постоянно писать про то что вы не видели и в чем не понимаете? У АЗ 4 отличная голова с очень плавными движениями. На 300 крат вести не проблема. Как можно сравнивать со штативом это?  ::)
Записаний
SW dob 10, SW 1206, Arsenal 10x50 (bw18), Visionking 5x25, Shuntu 8X20 ED, Nikon Mikron 6x15, Vixen Monocular Artes HR 6x21 ED, Orion 2x54

Квазар 3C 273

« Відповідь #4 : 12 Липня 2021, 14:59:20 »
. - .

У АЗ 4 отличная голова с очень плавными движениями.
Навіть в АЗ 3 є ручки для ведення з гвинтами по яких плавно й рухається в 4 їх немає.
А як хитається алюмінієва тринога під нормальною жорсткою головою дуже добре знаю на власному досвіді - реально на фотоштативі шатається здається менше навіть!
Записаний
DeepSky 150/990 refractor , Vixen VMC110L, Celestron 70/400, Nikon Aculon 10x50.
Подякували

Alex90900

« Відповідь #5 : 12 Липня 2021, 19:28:02 »
. - .

У АЗ 4 отличная голова с очень плавными движениями.
Навіть в АЗ 3 є ручки для ведення з гвинтами по яких плавно й рухається в 4 їх немає.
А як хитається алюмінієва тринога під нормальною жорсткою головою дуже добре знаю на власному досвіді - реально на фотоштативі шатається здається менше навіть!
У меня была в отличие от вас и аз 3 и аз4. аз4 двигается на порядок мягче, даже мягче чем аз 5 у которой есть ручки. На аз 4 они не нужны, я ее потому и брал, что у нее отличная плавность свободного хода. Ручки тонких движений это геморой, на аз4 все ведется легким нажатием одного пальца на любых увеличениях, это гораздо УДОБНЕЕ чем возня с ручками тонких движений.
Жесткость алюминиевой треноги на аз 3 плохая изза пластиковых соединительных крепежей, на аз 4 они металические, ничего там в отличие от аз3 не шатается.
Записаний
SW dob 10, SW 1206, Arsenal 10x50 (bw18), Visionking 5x25, Shuntu 8X20 ED, Nikon Mikron 6x15, Vixen Monocular Artes HR 6x21 ED, Orion 2x54

Volodymyr799

« Відповідь #6 : 09 Грудня 2021, 22:26:06 »
. - .

Гірше фотоштатива точно ні, не знаю фотоштатива, який би 20-25 кг витримував. Ножки товсті, із багатокутним профілем, гарно зажимаються. Якщо монтування екваторіальне із противовагами на алюмінієвому штативі, можомво, там інша історія, але для азимутального супер!
Якщо на вулиці близько нуля, то змазка густіє, трішки тугіше. Але це вже залежить яка змазки. До 100 крат - супер, до 200 - норм. 250 + важкувато дві осі вести. Якщо окуляр ширококутний - то все набагато простіше.
Записаний

Квазар 3C 273

« Відповідь #7 : 10 Грудня 2021, 10:26:18 »
. - .

Гірше фотоштатива точно ні, не знаю фотоштатива, який би 20-25 кг витримував. Ножки товсті, із багатокутним профілем, гарно зажимаються. Якщо монтування екваторіальне із противовагами на алюмінієвому штативі, можомво, там інша історія, але для азимутального супер!
Якщо на вулиці близько нуля, то змазка густіє, трішки тугіше. Але це вже залежить яка змазки. До 100 крат - супер, до 200 - норм. 250 + важкувато дві осі вести. Якщо окуляр ширококутний - то все набагато простіше.
Дане монтування розраховано на 6.8 кг максимум, більше на нього не можна вішати!

Мій екваторіал фактично ті ж самі 7 кг = труба + противага + сама голова монтування. І стабільності так і не отримав 2 кг МАК теліпає так, що дивитись можна тільки не доторкаючись до нього після того як заспокоїться хитання. Краще фотоштатива тільки зручністю ведення, але стабільності в триманні однак немає і все через алюмінієву триногу! Тільки сталеві триноги придатні для нормального спостереження.
Записаний

OlegAstroLviv

• Подяк: 5144
  • Головне бажання
« Відповідь #8 : 10 Грудня 2021, 10:36:06 »
. - .

Якщо це таке монтування то я навіть максимум Coronado Pst 40 можу для візуалу поставити максимум.....
Нога сталева це величезний жирний + і це все. Якщо вона є а не алюмінієва :sleepless:
Рука пластмасова це є жирний мінус який може бути, :insane: і про які 5-6 кг можна тут говорити :facepalm:
Записаний
TS 150/900#AZ-EQ6-PRO#QHY 294mm-pro#Astronomik MaxFR 6 nm set+ LRGB Deep Sky set#Lunt 40/B600#AZ-EQ6-PRO#Apollo MaxM 432/429/462

OlegAstroLviv

• Подяк: 5144
  • Головне бажання
« Відповідь #9 : 10 Грудня 2021, 11:34:15 »
. - .

Ну щож сказати я умиваю руки соррі :gigi: :facepalm:
Записаний
TS 150/900#AZ-EQ6-PRO#QHY 294mm-pro#Astronomik MaxFR 6 nm set+ LRGB Deep Sky set#Lunt 40/B600#AZ-EQ6-PRO#Apollo MaxM 432/429/462

Volodymyr799

« Відповідь #10 : 11 Грудня 2021, 00:23:58 »
. - .

:insane: і про які 5-6 кг можна тут говорити :facepalm:
Автор теми взагалі пише про 20-25 кг :facepalm: :insane:
Згідно інструкції:
Вес головы монтировки: 3,5 кг
Вес оси противовесов: 0,5 кг
Вес противовеса: 1,8 + 3,4 кг
Телескоп 6 кг
І того 15+ кг
Ось так більшість людей на форумі і споглядає. Виробник заявляє, що на штатив можна зверху ставити 20кг (включно із усім)
Я маю наувазі що монтування 3 кг + телескоп до 6 кг = 9 кг (в моєму випадку працює ок)
« Останнє редагування: 11 Грудня 2021, 00:53:44 від Volodymyr799 »
Записаний

Volodymyr799

« Відповідь #11 : 11 Грудня 2021, 00:37:19 »
. - .

Якщо це таке монтування то я навіть максимум Coronado Pst 40 можу для візуалу поставити максимум.....
Нога сталева це величезний жирний + і це все. Якщо вона є а не алюмінієва :sleepless:
Рука пластмасова це є жирний мінус який може бути, :insane: і про які 5-6 кг можна тут говорити :facepalm:
Рука наведення із металу.
Не треба портативне азимутальне монтування за 200$ оцінювати як за 2000$.  Ви до 400$ кращого азимутального не знайдете. Може HEQ5 Pro буде краще та ви його в руках не понесете із сталевим штативом. А аз 4 можна кинути в рюкзак і штатив у невелику сумку, телескоп в другу руку. Та без проблем пройтися до 30 хв без сильної втоми. Я буду теж називати HEQ5 Pro шлаком, якщо куплю Meade LX850. Все в цьому світі є у порівнянні.
« Останнє редагування: 11 Грудня 2021, 01:04:49 від Volodymyr799 »
Записаний

jeck_asteroid

• Подяк: 193
  • Евгений, Запоріжжя
« Відповідь #12 : 13 Грудня 2021, 20:16:56 »
. - .

Немного не понял о чем это. У меня труба SW1206 + диагональ 2" + окуляр 2" ~ 5 кг, так вот AZ4 эту трубу просто не чувствует.
Записаний
Dob GSO 10", SW1206+AZ4, Vixen A80SS
Opticron 8x40, Kowa 6x30, Pentax 4x20, Orion 2х54
Подякували

Alex90900

« Відповідь #13 : 18 Грудня 2021, 18:50:16 »
. - .

Подтверждаю! 1206 несет монолитно.
Но уже селестрон 8 с навесным чуть дрожит, там 7кг выходит. Но именно чуть. Пользоваться можно. Даже на 300х
Записаний