Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
24 Листопада 2024, 16:25:51

Увійти

google

Автор Тема: Вплив недополірування на зображення в телескопі  (Прочитано 830 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

clavutich

• Подяк: 7440
  • Ярослав
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года

Цікавить питання. Як впливає недополірована відбиваюча оптична поверхня на зображення в телескопі? В популярній літературі, зокрема у Навашина, знайшов, що недополірована поверхня знижує контраст зображення. А чи дає така поверхня ореоли навколо яскравих зір, щось подібне як після запотівання?
Раніше не звертав уваги, але здається пил не збільшує суттєво розсіювання. Зараз у мене досить брудне ГЗ і це знизило контраст, але я не помічаю ореоли.
Записаний
Слава Україні!

Jacques

• Подяк: 435
Re: Вплив недополірування на зображення в телескопі
« Відповідь #1 : 21 Липня 2021, 22:42:09 »
. - .

Пыль экранирует зеркальную, правильную поверхность. Недополировка по сути участки с слегка другим фокусом , рябь. Ореол , его яркость будет зависеть от соотношения площади гладкой поверхности и площади "мата"( если там идет о величинах четверть волны и больше.Для отражающей оптики влияние больше чем для преломляющей.  Я так думаю.
Записаний

Серега

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1165
« Відповідь #2 : 21 Липня 2021, 22:53:49 »
. - .

Пыль экранирует зеркальную, правильную поверхность. Недополировка по сути участки с слегка другим фокусом , рябь. Ореол , его яркость будет зависеть от соотношения площади гладкой поверхности и площади "мата"( если там идет о величинах четверть волны и больше.  Я так думаю.
недополированная поверхность, это как полированная, точная поверхность, но со множеством микроямок.
Чтобы возникали заметные ореолы, ямки, или иные елементы,должны быть заметные, как у софт-фильтров, для создания ореолов :)
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #3 : 21 Липня 2021, 23:06:04 »
. - .

Тоді більш конкретно. В 7,5мм окуляр, я не помічаю явні сліди недополірування та й "мату" на око не помітно, але я помічаю крапки, не зовсім правильної форми, які можуть бути слідами недошліфовки. Але світячи лазером з тильної сторони, я бачу, що є багато крапок, через які проходить промінь лазера.
І є такий момент, коли дивишся в зеркало в районі радіуса кривизни на якесь джерело світла, зявляються моменти, коли підсвічуються дрібні подряпини і тоді стає помітний якийсь "світловий мат", який збільшується до краю. Що це недошліфовка(недополіровка), чи дефект покриття? Як це перевірить?
Записаний
Слава Україні!

Naboka Igor

• Подяк: 3880
« Відповідь #4 : 22 Липня 2021, 00:21:26 »
. - .

Якщо на покритті окремі точки, це нормальна деградація чистого алюмінієвого покриття, точкова корозія алюмінію, перша стадія. На початку їх практично не видно, тільки на просвіт, два три роки і починають розростатися. Особливо швидко після поганої промивки після миття дзеркала і частого конденсату в сукупності з пилом і брудом. Якісні дзеркала з захистом служать значно більше.
З приводу бачу - не бачу ореолів, все суб'єктивно. Але часто, абсолютно заважає спостерігати слабкі об'єкти біля яскравих, наприклад таких як супутники Марса, вони просто зникають. ЧКХ ніхто не відміняв.
Недополіров, подряпини і точки скла, все з однієї симфонії. Мікротріщини не продовжать термін служби деталі, вона стає хімічно нестійкою до зовнішнього середовища, ростуть і процвітають. Ну і деградація покриття на такiй підкладці природно відповідна.

Точкова корозія алюмінію після напилення нового зникне, вона не руйнує скло. Її наявність перевіряється дуже просто, дивимося на просвіт ліхтарем новий шар, є точки немає, скільки, запам'ятовуємо. Повторюємо, через рік-два і "милуємося" зоряним небом.

І ще. Якщо є можливість, після напилення чистого алюмінію, не поспішати ставити дзеркало в телескоп. Дати час зміцнитися оксиду алюмінію. Інакше, перший же конденсат наробить справ. Це я напевно собі написав. :hz: ;D
« Останнє редагування: 22 Липня 2021, 00:43:42 від Naboka Igor »
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.
Подякували

Edward

• Подяк: 1989
  • Be free!
« Відповідь #5 : 22 Липня 2021, 02:28:49 »
. - .

аматорам на замiтку:
Щоб виполiрувати дзеркало 16" на верстатi потрiбно годин 12-15. Щоб виполiрувати його вручну треба раза в три-чотири бiльше часу(залежить вiд того як його пригрузити). Шлифовка м10 теж затяне 1.5 години мiн. на верстатi вручну теж треба бiльше часу...
Записаний
"Запалiть факела, все закiнчено…"(с)

Naboka Igor

« Відповідь #6 : 22 Липня 2021, 03:06:48 »
. - .

аматорам на замiтку:
Щоб виполiрувати дзеркало 16" на верстатi потрiбно годин 12-15. Щоб виполiрувати його вручну треба раза в три-чотири бiльше часу(залежить вiд того як його пригрузити). Шлифовка м10 теж затяне 1.5 години мiн. на верстатi вручну теж треба бiльше часу...

Так там ще є тривалість переходів, порушивши яку, ніяке М10 і полірування не виправлять, якщо навіть на 10 помножити. Це ті самі точки.
Допомогти зможе тільки стирання заготовки в нуль при ловлі поверхні, бувало в історії, но там роки, вистачить. ;D
Записаний

Edward

• Подяк: 1989
  • Be free!
« Відповідь #7 : 22 Липня 2021, 04:00:30 »
. - .

аматорам на замiтку:

Так там ще є тривалість переходів, порушивши яку, ніяке М10 і полірування не виправлять, якщо навіть на 10 помножити. Це ті самі точки.
Допомогти зможе тільки стирання заготовки в нуль при ловлі поверхні, бувало в історії, но там роки, вистачить. ;D

;)
Та да, переходи порушувать нiззя...
i ще: якщо iх нема, то час на шлiфовку кожним номером треба подвоiти i добре контролювати крайову зону, хоча б твоiм способом :shuffle:
« Останнє редагування: 22 Липня 2021, 04:05:21 від Edward »
Записаний
"Запалiть факела, все закiнчено…"(с)

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #8 : 22 Липня 2021, 08:53:44 »
. - .

Якщо на покритті окремі точки, це нормальна деградація чистого алюмінієвого покриття, точкова корозія алюмінію, перша стадія.
Це нове покриття із захистом і воно вже світиться "зоряним небом". І ще, якщо на це зеркало дивитись під невеликим кутом воно відбиває світло з якимось рожевим відтінком.

Зеркало я перешліфую і переполірую, хоча і прикро псувать гарну поверхню. Але надалі, які 100% тести на якість поліровки (шліфовки) і якість покриття?

Записаний
Слава Україні!

SP

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 1315
« Відповідь #9 : 22 Липня 2021, 09:36:24 »
. - .

Тест на качество полировки описан у Сикорука: нужно лупой сфокусировать спираль от лампочки на поверхность стекла. На хорошо отполированной поверхности изображение спирали "проваливается" в глубину стекла, недополировка проявляется как сероватые участки, на которых спираль становится заметна. Как по мне, такой тест достаточен. Естественно, пройтись надо по всем зонам, особенно края.
Записаний

Naboka Igor

« Відповідь #10 : 22 Липня 2021, 12:49:33 »
. - .

Якщо на покритті окремі точки, це нормальна деградація чистого алюмінієвого покриття, точкова корозія алюмінію, перша стадія.
Це нове покриття із захистом і воно вже світиться "зоряним небом". І ще, якщо на це зеркало дивитись під невеликим кутом воно відбиває світло з якимось рожевим відтінком.

Зеркало я перешліфую і переполірую, хоча і прикро псувать гарну поверхню. Але надалі, які 100% тести на якість поліровки (шліфовки) і якість покриття?

Я вище писав, запам'ятовуємо їх кількість! Без них, при необхідності досить тонкого шару покрити дуже складно, особливо якщо на склі є свої точки. Повна їх відсутність може натякати на те, що покриття надлишково товсте і тоді може порушитися геометрія поверхні, або майстер вакуумник хороший фахівець, а саме скло ідеально відполіроване.
Відображення під кутом, як раз і підтверджує наявність захисту. Рожевий, швидше за все MgF2.
Записаний

Naboka Igor

« Відповідь #11 : 22 Липня 2021, 13:11:10 »
. - .

Тест на качество полировки описан у Сикорука: нужно лупой сфокусировать спираль от лампочки на поверхность стекла. На хорошо отполированной поверхности изображение спирали "проваливается" в глубину стекла, недополировка проявляется как сероватые участки, на которых спираль становится заметна. Как по мне, такой тест достаточен. Естественно, пройтись надо по всем зонам, особенно края.
Желательно лампу скажем 100 и лупу побольше. Придется бороться и с остатками грязи на поверхности, тест ее так-же хорошо видит. Приближаясь к хорошему результату и типа достигнув его, я бы советовал просто обнулить время и часик-два полировать еще. В процессе приближения и выхода на результат, мы примерно держим геометрию теневым прибором, не более и только потом начинаем воевать за форму поверхности зеркала. Иначе, это будет самой распространенной ошибкой всех начинающих, когда преждевременная хорошая теневая, мгновенно оденет розовые очки на все остальное.
Записаний
Подякували

tlgleonid

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 845
« Відповідь #12 : 22 Липня 2021, 14:07:06 »
. - .

Многое зависит от площади. Если площадь ямок, царапин и прострелов покрытия составляет 1-2%, то именно столько света рассеится. Учитывая, что на каждой линзе рассеивается столько света, то заметить недополировку при реальных наблюдениях трудно. А вот если мат по площади составляет 20%, тогда да, появятся ореолы и снижение контрастности.
Записаний
Задокументировано наблюдение  >1500 Deepsky объектов.
ТАЛ75R, GSO 8" 1:4 +HEQ5Pro SynScan+ZWO ASI183MM+ZWO ASI178MM+PlayerOne Uranus C+фильтры R,V, 265мм и 415 мм Добсоны HandMade+o3+hb+uhc+...
FAQ по любительской астрономии

Серега

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #13 : 22 Липня 2021, 15:14:09 »
. - .

аматорам на замiтку:

;)
Та да, переходи порушувать нiззя...
i ще: якщо iх нема, то час на шлiфовку кожним номером треба подвоiти i добре контролювати крайову зону, хоча б твоiм способом :shuffle:
можна банально товщину міряти в одній зоні. Розміри тріщінуватих шарів відомі для кожного абразива, можна з запасом брати.
Записаний

Серега

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #14 : 22 Липня 2021, 15:16:14 »
. - .

рожевий відтінок то норма, інтерференція в захисному покритті.
Якщо ми про твоє дзеркало, то я бачив його фото зі спалахом, не думаю що воно може дати ореоли.
Зірваний краєчок вузенький - може
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #15 : 22 Липня 2021, 15:39:23 »
. - .

Зірваний краєчок вузенький - може
Зірваного краю там немає 100%... і натяку. З приводу форми поверхні я його гарно обдивився і з ниткою, і тіньовиком.
Записаний
Слава Україні!

Серега

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #16 : 22 Липня 2021, 16:56:41 »
. - .

Покажи інтерферограму, а не оце.
при розмірі дзеркала 400мм, та ймовірного зриву края в 2-3мм, на картинці розміром 150пікселів нічого не розгледіти.
І ще би фото ореола не завадило
« Останнє редагування: 22 Липня 2021, 17:15:20 від Серега »
Записаний
Подякували

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #17 : 22 Липня 2021, 19:20:02 »
. - .

Покажи інтерферограму, а не оце.
при розмірі дзеркала 400мм, та ймовірного зриву края в 2-3мм, на картинці розміром 150пікселів нічого не розгледіти.
І ще би фото ореола не завадило
Фото ореола зробить проблемно, бо зеркало вже без труби, на вигляд як після запотівання оптики.
Інтерферограми на широких лініях немає. Ось, якісь де край більш-менш помітно.
« Останнє редагування: 22 Липня 2021, 20:05:26 від clavutich »
Записаний
Слава Україні!

Серега

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #18 : 23 Липня 2021, 01:33:26 »
. - .

На першій помітно на кільці знизу різкий загин глибиною  на лінію майже. М.б. зрив, а м.б і дифракційні ефекти від недофокусування інтерферограми.

Але зрив дає трішки інакший ореол, ніж як від запотівшої оптики.

Шкода що нема фото.  Екстрасенсорика якась, гадання по гущі. Але по фото дзеркала я не бачу жодного криміналу взагалі ( Ярослав мені висилав)

Записаний

Серега

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #19 : 23 Липня 2021, 01:36:46 »
. - .

Ось тут на яскравій зірці видно ореол від зриву края  шириною десь 1-1,5мм (блакитний)
http://astroclub.kiev.ua/gallery/details.php?image_id=1984
Записаний