Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
16 Лютого 2025, 17:31:14

Увійти

google

Автор Тема: І ще один...Долл  (Прочитано 5990 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

astrokor

• Подяк: 1346
  • Руслан
    • eqdrive
Re: І ще один...Долл
« Відповідь #120 : 02 Червня 2022, 11:48:24 »
. - .

Ще ось для роздумів, деяки великі телескоми мають срібло на дзеркалах, наприклад Gemini
https://www.sharrettsplating.com/blog/silver-aluminum-mirror-coating/

Активно розробляється нова технологія сріблення з захистом. Чому срібло, це зозволить збільшити на 10-15% ефективність інснуючих великих дзеркал.
Записаний
EQ6-MOD, RFT 152/900
QHY268M, QHY5III462M, QHY5III462C, QHYOAGM, QHYCFW3M, Chroma LRGBSHO 36mm
www.eqdrive.com.ua, astroproservice.com, www.astrobin.com

astrokor

• Подяк: 1346
  • Руслан
    • eqdrive
« Відповідь #121 : 02 Червня 2022, 11:56:47 »
. - .

...Особисто мене цікавить протирання(очищення) крейдою перед покриттям...
та ніби такого не бачив , очещення азотка та луги, для кращого прилипання срібла к склу, після миття є додаткове ополоскування розчином двохлористого олова
Записаний
EQ6-MOD, RFT 152/900
QHY268M, QHY5III462M, QHY5III462C, QHYOAGM, QHYCFW3M, Chroma LRGBSHO 36mm
www.eqdrive.com.ua, astroproservice.com, www.astrobin.com

rgb

• Подяк: 148
« Відповідь #122 : 02 Червня 2022, 12:13:09 »
. - .

крейду для цього дiла вiдмучують у водi як абразив i берут найтонкiшу фракцiю
Записаний

Jacques

• Подяк: 457
« Відповідь #123 : 05 Червня 2022, 18:34:11 »
. - .

Мел абразив. Трите ребята!
Записаний

Edward

• Подяк: 2024
  • Be free!
« Відповідь #124 : 05 Червня 2022, 18:52:40 »
. - .

Розведену у водi крейдяну пудру для очистки дзеркал запропонував Д.Стронг (але  вважаю, що це бiльш давня технологiя яку застосовували давно у дзеркальних майстернях. Стронг просто написав про це у своiй книжцi)
На початку 2000-х я був здивований тим, що деякi оптичнi фiрми, якi займаються алюмiнуванням, теж використовують крейду для очистки дзеркал. Вони м'яким пензлем наносять крейдяну кашу на поверхню деталi. Потiм пiдсушують поверхню до напiввологого стану i потiм з зусиллям (до скрипу) стирають ii з поверхнi дзеркала.
В мене одна площина була пiдготована у такий спосiб. Покриття гарне, тримаеться вже рокiв 15...
Традицii потужна штука... ;)
« Останнє редагування: 05 Червня 2022, 19:12:20 від Edward »
Записаний
"Запалiть факела, все закiнчено…"(с)

clavutich

• Подяк: 7659
  • Ярослав
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
« Відповідь #125 : 07 Червня 2022, 11:08:25 »
. - .

Були перші тести. Трохи "пролетів" з відрізками, але то не критично. Але на Гдз все ж таки виявився астигматизм, одноосьовий і точно на ГДз. В звязку з чим не дає спокою питання: а чи не впливає на астигматизм крупний скол на краю? Тобто, сам скол на дифкартинку впливать не повинен, це зрозуміло, але при поліровці? В напрямку сколу в контакт входить менша площа полірувальника... ніхто з подібним не мав справу. А то я можу багато разів переполіровувать, а результат буде то й же  :hz:
Записаний
Слава Україні!
Подякували

S.Fire

• Клуб Астрополіс, Адміністратор
  • Подяк: 3664
  • Павло Пресняков
« Відповідь #126 : 07 Червня 2022, 12:11:14 »
. - .

Декілька фото з теста.  :SLA:
Записаний
Мій сайт
Мій фотоальбом
Допоможу з обладнанням для відеоспостереження метеорів.

S.Fire

• Павло Пресняков
« Відповідь #127 : 07 Червня 2022, 12:11:39 »
. - .

:SLA:
Записаний
Мій сайт
Мій фотоальбом

OlegAstroLviv

• Подяк: 5145
  • Головне бажання
« Відповідь #128 : 07 Червня 2022, 13:05:00 »
. - .

Тобто це монтування немає внтурішніх моторів чи вони заслабі для цього велетня і зробили нові для зовні?
Записаний
TS 150/900#AZ-EQ6-PRO#QHY 294mm-pro#Astronomik MaxFR 6 nm set+ LRGB Deep Sky set#Lunt 40/B600#AZ-EQ6-PRO#Apollo MaxM 432/429/462

Yvk

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 476
    • Не адмін на деякий час
« Відповідь #129 : 07 Червня 2022, 14:03:08 »
. - .

Тобто це монтування немає внтурішніх моторів чи вони заслабі для цього велетня і зробили нові для зовні?
Ніт. Це монтування WS-240180, внутрішніх моторів у нього ніколи не було.
« Останнє редагування: 07 Червня 2022, 14:11:05 від Yvk »
Записаний

S.Fire

• Павло Пресняков
« Відповідь #130 : 07 Червня 2022, 14:07:45 »
. - .

Це якась експериментальна модифікація ws-180 з планетарними редукторами. Discus краще знає що там.
Записаний
Мій сайт
Мій фотоальбом

OlegAstroLviv

• Головне бажання
« Відповідь #131 : 07 Червня 2022, 15:11:28 »
. - .

Ніт. Це монтування WS-240180, внутрішніх моторів у нього ніколи не було.
Таким щастям сусід з Тернополя недавав покористуватися у звязку з ціною девайса :SLA:
Записаний
TS 150/900#AZ-EQ6-PRO#QHY 294mm-pro#Astronomik MaxFR 6 nm set+ LRGB Deep Sky set#Lunt 40/B600#AZ-EQ6-PRO#Apollo MaxM 432/429/462

POL

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 730
  • Матченко Павел
« Відповідь #132 : 07 Червня 2022, 15:29:11 »
. - .

Бімба) Переживаю за цей телескоп більше, ніж за свій  ;D
Записаний

Naboka Igor

• Подяк: 3887
« Відповідь #133 : 07 Червня 2022, 16:32:56 »
. - .

Були перші тести. Трохи "пролетів" з відрізками, але то не критично. Але на Гдз все ж таки виявився астигматизм, одноосьовий і точно на ГДз. В звязку з чим не дає спокою питання: а чи не впливає на астигматизм крупний скол на краю? Тобто, сам скол на дифкартинку впливать не повинен, це зрозуміло, але при поліровці? В напрямку сколу в контакт входить менша площа полірувальника... ніхто з подібним не мав справу. А то я можу багато разів переполіровувать, а результат буде то й же  :hz:
Якщо астигматизм у зібраній системі, перевір зміни в різних положеннях ферми.
Ну і юстування, якщо не потрапив в оптичну вісь, так і буде, на кшталт астигматизм.
Ручне оброблення-доведення, відрізняється від машинного тим, що вершина поверхні може не співпадати з геометричною. Але це лікується юстуванням, щоправда, доведеться попрацювати по зірках з камерою.
Скіл спочатку краще розшліфувати, т.ч. зняти напруги у ньому і навколо.
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.
Подякували

Diskus

• Moderator
  • Подяк: 1370
  • "Лупайте сю скалу!"
« Відповідь #134 : 07 Червня 2022, 16:42:36 »
. - .

Там є кроковий двигун , планетарний редуктор 1:4 , потім пасова передача з редукцією 1:2  і червячний редуктор 1:225 . Тобто загальна редукція десь біля 1800
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #135 : 07 Червня 2022, 19:33:01 »
. - .

Ну і юстування, якщо не потрапив в оптичну вісь, так і буде, на кшталт астигматизм.
Ручне оброблення-доведення, відрізняється від машинного тим, що вершина поверхні може не співпадати з геометричною. Але це лікується юстуванням, щоправда, доведеться попрацювати по зірках з камерою.
Скол я розшліфував і закруглив. З приводу астигматизму, майже з стовідсотковою впевненітю, що на ГДз. Прокручуючи ГДз на 45 градусів овал теж переміщається на 45, якби овал був спричинений не співпадінням вісі, то овал би був деформований... хоча ще раз все передивлюсь сам без поспіху. Такий невеликий астигматизм виявить на світосильному дзеркалі, в моїх схемах контролю не так і просто...а от по справжній зірці все стає помітно.
Записаний
Слава Україні!

Naboka Igor

« Відповідь #136 : 08 Червня 2022, 01:44:07 »
. - .

Скол я розшліфував і закруглив. З приводу астигматизму, майже з стовідсотковою впевненітю, що на ГДз. Прокручуючи ГДз на 45 градусів овал теж переміщається на 45, якби овал був спричинений не співпадінням вісі, то овал би був деформований... хоча ще раз все передивлюсь сам без поспіху. Такий невеликий астигматизм виявить на світосильному дзеркалі, в моїх схемах контролю не так і просто...а от по справжній зірці все стає помітно.
По справжній не обов'язково, з окуляром(лупою) по штучній зірці найпростіший метод, якщо крутиться разом із дзеркалом, то все, гайки.
Залишається лише заспокійливий критерій, прокотить - не прокотить, там іноді ще цифри допомагають. Для початку це найпростіший метод, щоб одразу не лізти у дебрі юстування.
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #137 : 08 Червня 2022, 08:32:51 »
. - .

По справжній не обов'язково, з окуляром(лупою) по штучній зірці найпростіший метод, якщо крутиться разом із дзеркалом, то все, гайки.
Залишається лише заспокійливий критерій, прокотить - не прокотить, там іноді ще цифри допомагають. Для початку це найпростіший метод, щоб одразу не лізти у дебрі юстування.
Штучну зірку я дивлюсь після того як добиваюсь плоского рельєфу. Але, зробить реално круглу дифракційну зірку в мене не виходить. Зокрема дивився і це дзеркало, нічого кримінального не бачив, та й виставить контрольну схему ідеально не так і просто... одним словом виявленням остаточного астигматизму потрібно ще попрацювать  :SLA: тепер є дзеркало, на якому можу потренуватись.
Записаний
Слава Україні!

OlegAstroLviv

• Головне бажання
« Відповідь #138 : 08 Червня 2022, 10:37:06 »
. - .

Для яких цілей той весь сетап??? :binolook:
Записаний

Naboka Igor

« Відповідь #139 : 08 Червня 2022, 10:37:56 »
. - .

Штучну зірку я дивлюсь після того як добиваюсь плоского рельєфу. Але, зробить реално круглу дифракційну зірку в мене не виходить. Зокрема дивився і це дзеркало, нічого кримінального не бачив, та й виставить контрольну схему ідеально не так і просто... одним словом виявленням остаточного астигматизму потрібно ще попрацювать  :SLA: тепер є дзеркало, на якому можу потренуватись.
От і добре. У мене перше світло теж з астигматизмом було, правда очі та вік, не очікував. Ну і по юсті теж зрозумів, не цацьки – мацацьки.
Працюй, копай.
Записаний