Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
24 Листопада 2024, 14:24:12

Увійти

google

Автор Тема: І ще один...Долл  (Прочитано 5914 раз)

0 Користувачів і 4 Гостей дивляться цю тему.

Edward

• Подяк: 1989
  • Be free!
Re: І ще один...Долл
« Відповідь #40 : 10 Січня 2022, 22:44:13 »
. - .

Ярослав, вiддай указку котам, вона тобi не потрiбна. Iнтерференцiя iде не вiд того що тобi потрiбно. Хощеш пiдняти контраст знайди фотолiхтар з червоним фiльтром i пiдсвiчуй ним. Дуже пiднiма контраст пофарбована задня поверхня детали. Все iнше не з тоi опери. Можна щось iнше згородити типу ящика, вставити туди LED стрiпси у кiлька рядiв щоб органiзувати свiтлову поверхню великоi площi, поставити молочне/матоване скло з кольоровою плiвкою у якостi фiльтра... I цього буде досить.
Записаний
"Запалiть факела, все закiнчено…"(с)
Подякували

clavutich

• Подяк: 7440
  • Ярослав
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
« Відповідь #41 : 10 Січня 2022, 22:54:22 »
. - .

Ярослав, вiддай указку котам, вона тобi не потрiбна. Iнтерференцiя iде не вiд того що тобi потрiбно. Хощеш пiдняти контраст знайди фотолiхтар з червоним фiльтром i пiдсвiчуй ним. Дуже пiднiма контраст пофарбована задня поверхня детали. Все iнше не з тоi опери. Можна щось iнше згородити типу ящика, вставити туди LED стрiпси у кiлька рядiв щоб органiзувати свiтлову поверхню великоi площi, поставити молочне/матоване скло з кольоровою плiвкою у якостi фiльтра... I цього буде досить.
От якраз такий план і був. Ящик, верх обклеїний червоною світлодіодною стрічкою, екран, ну і отвір щоб заглядать.
Записаний
Слава Україні!
Подякували

Edward

• Подяк: 1989
  • Be free!
« Відповідь #42 : 11 Січня 2022, 07:34:25 »
. - .

Чудеса китайськоi полiровки... Контроль пробним склом вiд розсiянного денного свiтла. Контраст достатнiй ;)
Тренуйся накладувати пробне скло i все буде Ok...
Записаний
"Запалiть факела, все закiнчено…"(с)
Подякували

Серега

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1165
« Відповідь #43 : 11 Січня 2022, 14:00:30 »
. - .

Ніколи з подібним не зустрічався. Що за біда з тою інтерференцією :( Ось два фото зроблено на одній і тіж парі, майже в один і той же час. Підсвічуючи лазером в червоному чи зеленому світлі маю з двадцять кілець, а дивлячись в денному світлі світлодіодної лампи майже прямі лінії. Якій інтерференції вірить? Чи однакові вони? Чому так відбувається... нічого не розумію. Допоможіть хто знає... якщо ні, то буду все перероблять в монохромному світлі лазерної указки, мені здається так правильніше буде.
в тебе на всіх фото лампу видно, нашо? вона заважає. Тим більше в тебе чудова нахилена біла стеля.

Дійсно, проблема здається в тому як накладаєщ.
Записаний
Подякували

Серега

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #44 : 11 Січня 2022, 14:02:26 »
. - .

насправді лазер то добре, якщо розсіяти правильно.

А ще краще, але малоймовірно в наш час - натрієва лампа. Картинка "тепла лампова" і контраст казковий. Дуже приємно дивитись. В Стешенко в КрАО такий короб стояв.
Але "солому" тільки білим світлом ловити, тут вже ніяк
Записаний
Подякували

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #45 : 11 Січня 2022, 15:12:43 »
. - .

От краще скажіть, пятнадцять кілець поліровкою осилю  :hz:
Спробую, а там як динаміка піде  ;D
Натрієву лампу знаю де є, чи варто  :hz: вона і гріється і пускач потрібен, здається... краще все таки лєнту світлодіодну, там і 12В, безпечніше.
Записаний
Слава Україні!

rgb

• Подяк: 141
« Відповідь #46 : 11 Січня 2022, 15:48:41 »
. - .

Натрiева лампа то добре, але тi що на базарi для вулицi, дiйсно незручнi. На роботi стояла ртутна в iнтерферометрi так теж дуже приемно дивитися.
Записаний
Подякували

Naboka Igor

• Подяк: 3880
« Відповідь #47 : 11 Січня 2022, 17:33:47 »
. - .

Колись уже розповідав. Потер пальчиком горбок у центрі, не більше хвилини, легенько так. Потім годин 15 поліруванням виводив цю дірище. Тут така справа виходить, якщо сили в руках вагон, можна спробувати.
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.

rgb

« Відповідь #48 : 11 Січня 2022, 18:23:25 »
. - .

Все одно неба нема
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #49 : 11 Січня 2022, 18:49:12 »
. - .

Колись уже розповідав. Потер пальчиком горбок у центрі, не більше хвилини, легенько так. Потім годин 15 поліруванням виводив цю дірище. Тут така справа виходить, якщо сили в руках вагон, можна спробувати.
Перешліфувать я завжди встигну, просто цікаво як піде. Та й виводить мат на випуклій деталі не так і швидко.
Записаний
Слава Україні!

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #50 : 13 Січня 2022, 15:27:24 »
. - .

:hz: кільця тікають, значить горб, важко буде поліровкою пятнадцять кілець "підігнать"  :hz:
Ну і чого ви такі злі  ;D ніхто й слова не сказав, про те що я "валянок" знак попутав  :facepalm:

Ігорь, чесно, якби горб, то 0,5Д полірувальником година-дві роботи, а так... я загнав себе в десь 25кілець і тепер сиджу і думаю якийсь експрес метод по видалинні ями  :hz: але я поки не здаюсь
Записаний
Слава Україні!

Naboka Igor

« Відповідь #51 : 13 Січня 2022, 16:45:36 »
. - .

...
Ігорь, чесно, якби горб, то 0,5Д полірувальником година-дві роботи, а так... я загнав себе в десь 25кілець і тепер сиджу і думаю якийсь експрес метод по видалинні ями  :hz: але я поки не здаюсь
Ярославе, чесно скажу, що дуже не люблю працювати з пробниками, хоча доводилося. Розуміючи, що скло має бути ідеально чистим і так, одного пензлика тут явно мало, завжди боявся подряпати готову деталь, розуміючи, скільки різного пилу знаходиться в повітрі. Тут потрібний досвід і чималий. І як розумію, це не перші твої пари та досвід є. Але чого абсолютно не розумію, як з урахуванням цього досвіду, раптом рівні смуги в звичайному світлі раптом перетворюються на 25 кілець? З такими методами контролю можна полірувати вічно. Незрозумілі твої експерименти, які виносять мозок.
Що пам'ятаю з досвіду, свого часу, ми абсолютно не парилися спеціальними боксами та методами освітлення. При правильному очищенні та накладенні все просто чудово видно без бубна шамана. А ось чого ще боявся, то це повного оптичного контакту. Так, розняти можна, але знову таки, не розбивши і не подряпавши, вміти треба.
Записаний
Подякували

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #52 : 13 Січня 2022, 17:00:27 »
. - .

Я і сам до кінця не розумію, звідки беруться прямі лінії в денному світлі, але вони є й зараз, можу сфоткать. І зявляються вони саме при накладанні. Є підозра, що це інтерференція між тилними сторонами деталі і пробніка  :hz: тому що вони практично не змінюються при поліровці, іншого пояснення я не знаходжу.
 А 25 кілець взялось після того, як малим полірувальником "горб" виводив, який виявився ямою...Звичайно простіше перешліфувать і заново переробить, але я хочу складнішим шляхом, щоб на майбутьнє розуміть чи це реально. А зараз воюю з кільцями, нічого іншого як сильне підрізання центру  повнорозмірного полірувальника я не знайшов. Спробую годину-дві, далі видно буде.
Записаний
Слава Україні!

Naboka Igor

« Відповідь #53 : 13 Січня 2022, 17:22:28 »
. - .

Я і сам до кінця не розумію, звідки беруться прямі лінії в денному світлі, але вони є й зараз, можу сфоткать. І зявляються вони саме при накладанні. Є підозра, що це інтерференція між тилними сторонами деталі і пробніка  :hz: тому що вони практично не змінюються при поліровці, іншого пояснення я не знаходжу.

Розберися спочатку з цим! Це просто нонсенс. Раніше то в тебе працювало. Що змінилося? :whatthehell:
Записаний

rgb

« Відповідь #54 : 13 Січня 2022, 17:40:35 »
. - .

.А ось чого ще боявся, то це повного оптичного контакту. Так, розняти можна, але знову таки, не  :spy: і не подряпавши, вміти треба.
[/quote]
Ще коли трошки водички мiж поверхнями попадае.Крэпко тримае
Записаний

Серега

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #55 : 13 Січня 2022, 17:52:20 »
. - .

А 25 кілець взялось після того, як малим полірувальником "горб" виводив, який виявився ямою...Звичайно простіше перешліфувать і заново переробить, але я хочу складнішим шляхом, щоб на майбутьнє розуміть чи це реально. А зараз воюю з кільцями, нічого іншого як сильне підрізання центру  повнорозмірного полірувальника я не знайшов. Спробую годину-дві, далі видно буде.
між тильними навряд, в денного світла когерентності не вистачить в такому зазорі , в сантимери, дати інтерференцію.
Але вдругшо, чудо таке сталось, то наклади збоку пробник, а не по центру, щоб між тилами був клин.

Записаний
Подякували

Серега

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #56 : 13 Січня 2022, 17:55:23 »
. - .

Але всеж спробуй отримати інтерференцію в денному світлі як на фото Еда.
Записаний
Подякували

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #57 : 13 Січня 2022, 18:30:54 »
. - .

Зараз я бачу цю "несправжню" інтерференцію і в лазерному світлі і в денному і в світлодіодному, тобто зараз їх дві на будь якому джерелу, і це сильно заважає. Але я знайщов вихід, я підсвічую лазер в бік деталі і в розсіяному світлі бачу тільки "правильну" інтерференція, "несправжня" відсутня! ТОбто в "несправжні" інтерференції бере участь полірована поверхня пробніка і... хто зна яка, ще одна  ;D
...залишилось 12-15 кілець, але фігура дзеркала жах, дрібні  кільця на переферії і одне здоровенне посередині  ;D
Записаний
Слава Україні!

Серега

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #58 : 13 Січня 2022, 21:15:48 »
. - .

Хм... А часом якесь зі скелець не зклеєне, га?
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #59 : 13 Січня 2022, 21:26:00 »
. - .

Хм... А часом якесь зі скелець не зклеєне, га?
мені така думка теж приходила, але ніби ні, хоча бік чимось обклеїний, але слідів склейки я  не бачу.

Все, я мабуть здаюсь, день потратив... і практично на місці, зменшення до 12 кілець не було, коли температура вирівнялась, все ті ж 20+ кілець. Роблю висновок, щоб потім не забуть: вручну краще заходить на "горб", з нього злізти не проблема, а от якщо крута яма то все, тільки перешліфування.
Записаний
Слава Україні!