Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
24 Листопада 2024, 14:22:10

Увійти

google

Автор Тема: І ще один...Долл  (Прочитано 5913 раз)

0 Користувачів і 3 Гостей дивляться цю тему.

Edward

• Подяк: 1989
  • Be free!
Re: І ще один...Долл
« Відповідь #80 : 18 Січня 2022, 23:29:03 »
. - .

Може при звичайному денному світлі буде краще видно?
"Бедному сэру Чарльзу уже ничем нельзя помочь..."© :gigi:
Його ж треба в один колір загнать  :)
Там досить одне гарне кiлечко зробить, цього було б досить... ;)
Вiн же не площину робить, що в наклонному пучку працюе, а сферичне дзеркало. Йому важливiше надiйно проконтролювати астигматизм. На полосах(та ще з таким минеухо <--контрастом ;)) це зробити неможливо. При 0.5-1кiльцю можна i зону роздивитись i кiльце кругле на предмет астизматизму. Я йому колись вже поясняв стратегiю, але ми розмовляемо на рiзних мовах, до того ж вiн добряче впертий в своiх "заблуждениях". "Ми не шукаемо простих шляхiв, це не про нас!©"
« Останнє редагування: 18 Січня 2022, 23:45:54 від Edward »
Записаний
"Запалiть факела, все закiнчено…"(с)

clavutich

• Подяк: 7440
  • Ярослав
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
« Відповідь #81 : 19 Січня 2022, 08:46:51 »
. - .

Мені чомусь здається, що взагалі я цю тему даремно затіяв. Одній половині це взагалі нецікаво, інша, дає поради навіть не спробувавши зрозуміть суть того, що вібувається, причому досить протилежні за змістом і при цьому я впертий, бо не можу виконать одночасно два різні підходи: мені важко одночасно вийти на дві прямі лінії і два кільця  ;D З приводу контрасту, так він не великий, але лінії помітні, тим хто хоче їх побачить. Роблю "ящик" але це не миттєво, за теперішнім методом мені теж все помітно.

Йому важливiше надiйно проконтролювати астигматизм. На полосах(та ще з таким минеухо <--контрастом ;)) це зробити неможливо. При 0.5-1кiльцю можна i зону роздивитись i кiльце кругле на предмет астизматизму. Я йому колись вже поясняв стратегiю, але ми розмовляемо на рiзних мовах, до того ж вiн добряче впертий в своiх "заблуждениях". "Ми не шукаемо простих шляхiв, це не про нас!©"
Я звичайно знову буду безмозглим впертим ідіотом, але в мене й тут є "ноу хау". Перед накладанням я промиваю деталь в теплій воді, накладаю не на край, а по середині, перевіряю астигматизм. Поки температура не зрівноважилась я бачу 1-2 кільця, які мені потрібно.
Записаний
Слава Україні!

Edward

• Подяк: 1989
  • Be free!
« Відповідь #82 : 19 Січня 2022, 15:06:54 »
. - .

У перехiдний перiод коли деталь стине, взагалi нiчого достеменно сказати не можливо. Рiвнi полоси тут не потрiбнi, я це тобi казав, коли ти ще перше дзеркало робив, можеш перечитати. Цирк з дiодом, це взагалi за межами розумiння. Сiрий(rgb), тобi правильно сказав: променi для утворення iнтерференцiйноi картинки повиннi мати строго необхiдний хiд. Ти ж, засвiчуючи з матованого торця, свiтиш пiд 90 градусiв вiд потрiбного направлення(воно повинно бути перпендикулярним до повернi що тестуемо) Картинку ти отримуеш за рахунок багаторазового розсiювання, але при цьому контрасту в тебе нiякого нема, i бути не може у принципi, бо яркiсть фону велика. По-друге: тобi треба отримати полоси "рiвного нахилу", тобто такi полоси, якi виходять за рахунок iнтерференцii майже(квазi) паралельних променiв. А ти що робиш? Засовуеш точкове джерело поряд з деталлю, де там потрiбна схема освiтлювання? Експерементувати можна (але краще це робити втiхаря, бо розлякаеш всiх замовникiв своiм делiтантизмом). З точки ж зору людей, що трошки розбираються у справi, ти витворяеш "чортi що", це дратуе.
Знайди А.Н.Захарьевський "Интерферометры", 1952 г. Там розписано, що потрiбно для того, щоб отримати контрасну картинку iтерференцii.
Хоча я тобi пояснював це вже не перший раз, але респонс, наче горохом об стiну. Просто жалко часу на коментарi.
Ще раз про контрасну картинку:
1) протяжне джерело свiтла (що забеспечуе квазiпаралельний хiд променiв)
2) мiнiмальний зазор мiж деталлю та пробним склом (гарна очистка поверхонь + замiтання широким пензлем з швидким накладанням пробного)
3) подавлення блiку вiд тильноi поверхнi i темний фон. Це досягаеться одномоментно фарбуванням тилу деталi.
4) застосування фiльтрованого свiтла(це вже "якщо повилазило" :gigi:)
Що важко таку простоту влаштувати? Я просто не розумiю хiд твоеi думки, та твоi дii...
« Останнє редагування: 21 Січня 2022, 10:05:24 від Edward »
Записаний
"Запалiть факела, все закiнчено…"(с)
Подякували

Серега

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1165
« Відповідь #83 : 19 Січня 2022, 16:28:00 »
. - .

Можна зробити недо Фізо, тобто запхати освітлювач в рефрактор, і світити паралельним пучком. Але це вже перебір буде, хоч і не завадить.
Записаний

Серега

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #84 : 19 Січня 2022, 16:29:04 »
. - .

Але ота паразитна внтерференція незрозуміла. Де вона береться?
Записаний

Naboka Igor

• Подяк: 3880
« Відповідь #85 : 19 Січня 2022, 16:58:07 »
. - .

Ярослав, викинь ту гребану заготовку вже.
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.

Серега

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #86 : 20 Січня 2022, 04:01:11 »
. - .

Записаний
Подякували

ds40a

• Подяк: 344
  • Дмитро Сорока. Слава Україні !
« Відповідь #87 : 20 Січня 2022, 21:26:20 »
. - .

Мені чомусь здається, що взагалі я цю тему даремно затіяв.

Не даремно !
Записаний

rgb

• Подяк: 141
« Відповідь #88 : 21 Січня 2022, 06:07:56 »
. - .

Не даремно якщо слухати, шо кажуть. Цi знання даються дуже не легко. А тут просто сидишь, читаешь, аналiзуешь. И те скажут, и сё. Нам такого не було. Зубами у людей i природи виривали.
« Останнє редагування: 21 Січня 2022, 06:14:22 від rgb »
Записаний
Подякували

ds40a

• Подяк: 344
  • Дмитро Сорока. Слава Україні !
« Відповідь #89 : 21 Січня 2022, 10:36:58 »
. - .

Не даремно якщо слухати, шо кажуть. Цi знання даються дуже не легко. А тут просто сидишь, читаешь, аналiзуешь. И те скажут, и сё. Нам такого не було. Зубами у людей i природи виривали.

Люди набувають власного досвіду різними шляхами. Одним досить авторитетної думки/поради, а другим треба спробувати свої варіанти. Коли спроби підти іншим шляхом не дають бажаного результату тоді поради/думки "бувалих" будуть більш переконливими. А буває так, що несподівано відкриваються кращі рішення/методи в галузях де вважаеться, що копати вже нічого - всі шпарки обстежені  ;D
Записаний

rgb

« Відповідь #90 : 21 Січня 2022, 11:11:46 »
. - .

В тому як дивитися картину пробним склом всi шпарки обстеженi.Ну рокiв 150 на цьому працюе вся свiтова оптична промисловiсть. Доведено до послiдовностi операцiй.А от зробити пробне скло з потрiбним точним радiусом i з гарною сферою-це ще та вправа.
Записаний

rgb

« Відповідь #91 : 21 Січня 2022, 11:16:42 »
. - .

До речi, Ярослав дуже гарно копае в отриманнi i обробцi планетних зображень.Ось там експерименти необхiднi i дуже важливi. А тут, повторюсь, просто послiдовнiсть операцiй, технологiчна карта.
Записаний

Jacques

• Подяк: 435
« Відповідь #92 : 21 Січня 2022, 20:04:40 »
. - .

А что это за стекло? Прямые, широкие и параллельные полосы . Не видел вживую, по мне это  напыленые резисторы обогрева. Я так думаю.
« Останнє редагування: 22 Січня 2022, 00:09:37 від Jacques »
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #93 : 12 Травня 2022, 17:00:09 »
. - .

Потрібно доробить телескоп... якби там не було.
Сваріть не сваріть, а найкращі фото пробніка на вторичному виглядають десь так. Всю поверхню не захвачує, але від центру до краю можна оцінить.
Записаний
Слава Україні!
Подякували

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #94 : 12 Травня 2022, 17:09:06 »
. - .

Далі відшліфував головне дзеркало F60, F100, F180.
Для вирізання центрального отвору 80мм використав модернізоване свердло. Для висверлювання отвору трохи доробив станок. І десь за годину отвір був зроблений.
Записаний
Слава Україні!

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #95 : 12 Травня 2022, 17:26:22 »
. - .

Потім відшліфував дрібними абразивами F320 i F600. Скол на краю не зійшов, але боротись з ним я припинив по причині глибини останнього, та й не хочеться потоншувати і так не товсте скло; крім того до поверхні почали "підбіратися" різні включення в товщі скла.
Записаний
Слава Україні!
Подякували

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #96 : 12 Травня 2022, 17:41:39 »
. - .

Далі поліровка 360мм полірувальником. Після завершення, тіньовик показав непогану сферу. Після чого перейшов до параболізації(еліпсоідізації) зіркою 0,55Д з періодичним контролем в схемі Вайнео.
Взагалі параболізація пройшла відносно не складно(хоча як не складно, з 20кг дзеркалом разів 50 прийшлось побігать від столу до ванни, потім до стенду і так по колу  ;D ). Взагалі помітив, що ексценриситет 0,7 значно простіше отримати ніж 1 у світосильних дзеркал.
В компенсації зі сферою все виглядає пристойно, тільки край, декілька мм у "зриві", але для мене це вже класика  :)
Інтерферограми робить і викладать не хочу, тому що це лишній час, а точність Басса при такій світосилі, досить невелика...тому поки прийміть на віру  ;) із сферичною, думаю, все буде ок, можливий тільки невеликий астигматизм, але остаточний, Бассом чи в схемі з Вайнео визначить теж не просто... тільки тест по зорям дасть відповідь.
« Останнє редагування: 12 Травня 2022, 17:48:27 від clavutich »
Записаний
Слава Україні!
Подякували

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #97 : 12 Травня 2022, 19:20:07 »
. - .

Оправа вторичного. Вторичне буде приклєїне на силікон за центральну частину до титанового диску.
Записаний
Слава Україні!
Подякували

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #98 : 12 Травня 2022, 19:29:23 »
. - .

Оправа головного дзеркала. Бокове розвантаження за центральний отвір пояском із полізену. Фронтальне класичне на шість крапок, на пятачки з того ж полізену.

Всі основні вузли зроблені. На наступному тижні буде пошук реактивів і покриття сріблом. А далі тести  :SLA:

Записаний
Слава Україні!

Серега

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #99 : 15 Травня 2022, 20:18:10 »
. - .

Оправа вторичного. Вторичне буде приклєїне на силікон за центральну частину до титанового диску.
хороший диск. Мав на нього плани
Записаний