Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
29 Листопада 2024, 10:55:56

Увійти

google

Автор Тема: Продовжую тему про біноклі.  (Прочитано 1160 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Anikey

• Подяк: 2
  • Истина где-то рядом
Продовжую тему про біноклі.
« : 14 Лютого 2022, 12:14:43 »
. - .

Вітаю усіх форумчан.

На просторах інтернету зустрічаю таке: бінокль 60*90 або 90*90 чи взагалі 180*90. Прошу будь ласка поясніть, чи бувають такі збільшення у біноклей, і чому. І що для цього потрібно?
Записаний
Телескоп Sky-Watcher 909AZ3.    Бинокль HELIOS 15*70.    Binoculars SVBONY 2,1*42

Огарков Сергей

• Подяк: 227
Re: Продовжую тему про біноклі.
« Відповідь #1 : 14 Лютого 2022, 14:41:14 »
. - .

Вітаю усіх форумчан.

На просторах інтернету зустрічаю таке: бінокль 60*90 або 90*90 чи взагалі 180*90. Прошу будь ласка поясніть, чи бувають такі збільшення у біноклей, і чому. І що для цього потрібно?
Для маркетинга! Физика, 8 класс.
Записаний
Инструменты - рефрактор 125/1080, "Мицар" на Еку-3-2, HEQ-5 Pro SynScan, МАК-127/1500, БПЦ20х60.

Naboka Igor

• Подяк: 3880
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
« Відповідь #2 : 14 Лютого 2022, 15:08:23 »
. - .

... І що для цього потрібно?
Гарний майстер.
Якщо питання тільки у збільшенні, надсилайте на модернізацію будь-яку модель, зроблю. :gigi:
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.

Yvk

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 476
    • Не адмін на деякий час
« Відповідь #3 : 14 Лютого 2022, 15:37:36 »
. - .

Це приблизно як монітор чи TV розміром з коробку сірників з написом "4К UltraHD".
Записаний
Подякували

Pj

• Подяк: 15
« Відповідь #4 : 14 Лютого 2022, 20:57:26 »
. - .

Маю підзорну трубу ТЗТ-90. Реальна кратність 90, невисока чіткість, темна картинка, постійно треба ловити "зрачок". Але можливо :)

Але оті 60*90 або 90*90 то сама нагла китайська брехня. А якщо ви заявите на алі що продавець збрехав і немає там кратності 60*, то продавець скаже що то лише назва моделі бінокля. Характеристики на бумажці китайскою написано.
Записаний
Подякували

Лікар Григорій Хата

• Подяк: 3758
  • З повагою Олександр.
« Відповідь #5 : 14 Лютого 2022, 23:33:39 »
. - .

Справа навіть не в тому, чи це реальна кратність, чи ні, а в тому -  чи дійсно таке збільшення потрібне, і, найголовніше - чи буде воно корисне.
Для біноклів максимум збільшення - це 25-30 крат, без штатива -  то 10х максимум.
Якщо хочеться велику кратність і дивитись обома очима - то є такий інструмент як біноприставка для телескопа.
Записаний
Подякували

Stalker

• Подяк: 317
  • Всю жизнь я пытаюсь сделать ЮЛУП АНВОГ ЗИ
« Відповідь #6 : 15 Лютого 2022, 04:01:24 »
. - .

... І що для цього потрібно?
Гарний майстер.
Якщо питання тільки у збільшенні, надсилайте на модернізацію будь-яку модель, зроблю. :gigi:

А я помогу. Только надо хорошо подготовиться! :pianka:
и "We will overcome everything!" :gigi:
Записаний
"... Яд, мудрецом тебе предложенный, прими,
    Из рук же дурака не принимай бальзама." (Омар Хайям)

Серега

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1165
« Відповідь #7 : 15 Лютого 2022, 10:06:27 »
. - .

Це приблизно як монітор чи TV розміром з коробку сірників з написом "4К UltraHD".

соррі за флуд, але :)
Записаний

Квазар 3C 273

• Подяк: 144
« Відповідь #8 : 17 Лютого 2022, 07:41:04 »
. - .

Тут потрібно було б пояснити, що бінокль як специфічний інструмент використовується в астрономії як допоміжний інструмент щоб швидко знайти великий яскравий об'єкт. І для цих цілей 10х50 ідеальна середина щоб було зручно в руках тримати й максимум отримати. Можна спробувати й більший і важчий 15х70, але толку вже більше не буде. Ефективно - виїхати під справді темне небо з тим же зручним 10х50! Єдине що дає бінокль, але не може дати телескоп - велике поле зору при мінімальному збільшенні! У всіх інших випадках телескоп буде зручніше, ефективніше й дешевше. :bigidea: :clever:
Записаний
DeepSky 150/990 refractor , Vixen VMC110L, Celestron 70/400, Nikon Aculon 10x50.

Stalker

« Відповідь #9 : 17 Лютого 2022, 09:46:36 »
. - .

Тут потрібно було б пояснити, що бінокль як специфічний інструмент використовується в астрономії як допоміжний інструмент щоб швидко знайти великий яскравий об'єкт. І для цих цілей 10х50 ідеальна середина щоб було зручно в руках тримати й максимум отримати. Можна спробувати й більший і важчий 15х70, але толку вже більше не буде. Ефективно - виїхати під справді темне небо з тим же зручним 10х50! Єдине що дає бінокль, але не може дати телескоп - велике поле зору при мінімальному збільшенні! У всіх інших випадках телескоп буде зручніше, ефективніше й дешевше. :bigidea: :clever:
А если телескоп со "слабым", широкоугольным оккуляром?
А я думал что  при бинокулярном зрении создается иллюзия объема :)
Вот я лох :facepalm:
Записаний

Pj

« Відповідь #10 : 17 Лютого 2022, 14:49:03 »
. - .

Непомню где встречал описание, что человек наблюдающий двумя глазами даже одну и ту же картинку различает в 1,4 раза больше деталей, чем если бы смотрел эту картинку одним глазом.
И я на своем примере тоже это хорошо прочувствовал. Когда я к телескопу поставил биноприставку и посмотрел на Юпитер был просто в шоке. Хоть и имею неплохой набор окуляров ES, но блин дремучая биноприставка от советского микроскопа с парой таких же советских 14х окуляров просто порвала мой предыдущий опыт наблюдений.
Записаний
Подякували

Stalker

« Відповідь #11 : 17 Лютого 2022, 20:30:06 »
. - .

Моя тоже WO имеет и довольна :)
Прочувствовать очень легко.
Глядя в бинокль закрыть один глаз, а потом посмотреть двумя. :)
Записаний

Квазар 3C 273

« Відповідь #12 : 18 Лютого 2022, 07:53:44 »
. - .

Непомню где встречал описание, что человек наблюдающий двумя глазами даже одну и ту же картинку различает в 1,4 раза больше деталей, чем если бы смотрел эту картинку одним глазом.
И я на своем примере тоже это хорошо прочувствовал. Когда я к телескопу поставил биноприставку и посмотрел на Юпитер был просто в шоке. Хоть и имею неплохой набор окуляров ES, но блин дремучая биноприставка от советского микроскопа с парой таких же советских 14х окуляров просто порвала мой предыдущий опыт наблюдений.

Моя тоже WO имеет и довольна :)

А если телескоп со "слабым", широкоугольным оккуляром?
А я думал что  при бинокулярном зрении создается иллюзия объема :)
Вот я лох :facepalm:

Ілюзія в астрономії мало чого варта... це тільки так на раз - два вау ефект буде... А далі наступає дійсність:
- втрати світла при використанні біноприставки настільки очевидні, що крім планет не використовують, бо видно  ще гірше ніж без неї;
- і є ще один дуже важливий нюанс - біноприставку потрібно використовувати з "довгою" лінзою Барлоу, які є самими гіршими, бо в них навіть по центру найбільші залишкові аберації! Крім того це взагалі велика куча додаткового скла, що ніяк не на користь... От і хочу перевірити чи немає насправді втрат в деталізації, які забувають помітити за вау ефектом на початку. ???
- з біноклем ситуація краще, але спрацьовує головне правило: "апертура рулить", тому хоч трохи більший телескоп показує значно більше! Наприклад в 50 мм бінокля сумарна площа еквівалентна телескопу 70 мм, але телескоп показує значно більше, навіть коли його для чистоти експерименту тримати в руках... не кажучи вже про зручність і порядком кращу ефективність на штативі! Тому проти звичайного середнього телескопа 200 мм вже навіть найбільший бінокуляр (з ціною як у автомобіля ;) ) ніяк не попре...

І телескоп без монтування в руках не тримають, бо це не зручно й зовсім не ефективно.
Бінокль для використання вдень зроблений коли об'ємність справжня, ну і як допоміжний варіант вночі.
Записаний
DeepSky 150/990 refractor , Vixen VMC110L, Celestron 70/400, Nikon Aculon 10x50.

Pj

« Відповідь #13 : 18 Лютого 2022, 08:21:59 »
. - .

- і є ще один дуже важливий нюанс - біноприставку потрібно використовувати з "довгою" лінзою Барлоу, які є самими гіршими, бо в них навіть по центру найбільші залишкові аберації! Крім того це взагалі велика куча додаткового скла, що ніяк не на користь... От і хочу перевірити чи немає насправді втрат в деталізації, які забувають помітити за вау ефектом на початку. ???
Я використовую біноприставку без лінзи барлоу.
Я вже писав - наш мозок при спостереженні двома очима розрізняє набагато більше деталей. Така собі програмна інтерполяція. Для яскравих обєктів це переважає втрати світла.
Записаний
Подякували

Квазар 3C 273

« Відповідь #14 : 18 Лютого 2022, 09:28:26 »
. - .

Я використовую біноприставку без лінзи барлоу.
Я вже писав - наш мозок при спостереженні двома очима розрізняє набагато більше деталей. Така собі програмна інтерполяція. Для яскравих обєктів це переважає втрати світла.
Я тому й написав, що хочу спробувати перевірити чи варта така деградація зображення насправді хоч чогось... бо для всіх інших випадків вже перевірив: 70 мм в одне око дає набагато більше ніж розділення на 2 по 50 мм... і всі ті приведені вами догадки на практиці не спрацювали як того хотілося б, от тільки з планетами ще залишилось перевірити.

Ну да "вау ефект" втрачається (та вночі й об'ємності немає ніякої), а видно однаково те ж саме й одним оком.
« Останнє редагування: 18 Лютого 2022, 21:33:33 від Квазар 3C 273 »
Записаний

Stalker

« Відповідь #15 : 19 Лютого 2022, 04:03:59 »
. - .

https://astromagazin.net/ru/publications/read/1-258_obzor-binopristavki-ot-william-optics-125-djujma  :)
Не буду вставлять свой пятак и выделять красным в очень хорошем обзоре,
тем более что уважаемый Квазар 3C 273 все разъяснил :)
По личным тестам и сравнениям, мне лучше зашла TeleVue 2.0x.  Это мое ИМХО. :shuffle:
« Останнє редагування: 19 Лютого 2022, 04:17:42 від Stalker »
Записаний