Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
24 Листопада 2024, 17:53:08

Увійти

google

Автор Тема: Як перевірити від'юстованість лазерного коліматора без спецзасобів  (Прочитано 505 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Tryam

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1860
  • Адмін, але не тут :-)))
    • Астрономы. Любители и профессионалы.

Оце сьогодні постало у мене питання юстування одного із своїх "ньютонів", але було невідомо, наскільки коректно працює мій лазерний коліматор. І, раптом, в голову прийшла дуже проста ідея, як це зробити. А після цього вирішив записати про це ролик. Може, комусь стане в нагоді.

Записаний
SW 25012P BD; SW 1206A; SW EQ-6; Orion StarShoot
Подякували

mihail

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 616

Отой люфтик у перехіднику 1.25" і дає "гуляння"

OlegAstroLviv

• Подяк: 5144
  • Головне бажання

Сергію чудовий приклад! А можливо такий обзорчик для рефракторів зробити як юстувати :beer:
Записаний
TS 150/900#AZ-EQ6-PRO#QHY 294mm-pro#Astronomik MaxFR 6 nm set+ LRGB Deep Sky set#Lunt 40/B600#AZ-EQ6-PRO#Apollo MaxM 432/429/462

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 6650
  • Omnes in astronomo continentur.

Напиши для яких саме моделей коліматора цей метод придатний
Бо для мого коліматора він нажаль не підійшов, його не можна вставити навпаки :(

P.S. A щоб не виникало таких проблем користуйтеся коліматорами які робить наш форумчанин niknik, зроблені добротно, і чудово від'юстовані, за три роки активного використання на різних телескопах зарекомендували себе чудово
« Останнє редагування: 25 Травня 2022, 20:47:30 від SIDEROCRATOR »
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре
Подякували

Tryam

• Клуб Астрополіс

Отой люфтик у перехіднику 1.25" і дає "гуляння"
Можливо, але я чесно сам коліматор втискав в перехідник, щоб упор йшов на фаски. В будь якому разі, якщо це і не є наслідком паразитного люфта, знаючи радіус його "гуляння", можна провести уявну вісь до центра цього кола, і вже по ній провести юстування самого телескопа.
Записаний

Tryam

• Клуб Астрополіс

Бо для мого коліматора він нажаль не підійшов, його не можна вставити навпаки :(

P.S. A щоб не виникало таких проблем користуйтеся коліматорами які робить наш форумчанин niknik, зроблені добротно, і чудово від'юстовані, за три роки активного використання на різних телескопах зарекомендували себе чудово
Ну, конкретно ця модель була мною куплена роки три тому на алікеспресі. Мабуть, її найточніше за все можна було б назвати чайнароб.  :rofl:
Хоча, справедливоті заради, виконана доволі якісно.
Але наразі це знання мало кому з нас допоможе з причини неможливості щось придбати на аліекспресі в напрямку України.

Що стосується твого випадку, то я б порадив підібрати трубку відповідного до твого діаметру, попередньо обрізавши її з обох боків на токарному верстаті. Якраз він у тебе є.  ;)
« Останнє редагування: 25 Травня 2022, 23:40:49 від Tryam »
Записаний

Tryam

• Клуб Астрополіс

Сергію чудовий приклад! А можливо такий обзорчик для рефракторів зробити як юстувати :beer:
Ну, тут в принципі було відео не про юстування, як таке, а про перевірку самого коліматора що називається "на колінці".  :)
До того ж, мені наразі важко знімати якісь більш розлогі відео, бо не в себе вдома я... Наприклад, ті свої астрофото, які я викладаю останній місяць, зроблені реально між хлівом зі свинею і курами і собачою будкою, від яких відійти варіантів тупо нема. В прямому сенсі. І при цьому я дякую Б-гу, що маю хоч це. :(
« Останнє редагування: 26 Травня 2022, 00:31:43 від Tryam »
Записаний
Подякували

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс

Ну, конкретно ця модель була мною куплена роки три тому на алікеспресі. Мабуть, її найточніше за все можна було б назвати чайнароб.  :rofl:
Хоча, справедливоті заради, виконана доволі якісно.
Але наразі це знання мало кому з нас допоможе з причини неможливості щось придбати на аліекспресі в напрямку України.

Що стосується твого випадку, то я б порадив підібрати трубку відповідного до твого діаметру, попередньо обрізавши її з обох боків на токарному верстаті. Якраз він у тебе є.  ;)
вичислили твого чайнароба, це коліматор DeepSky 2" Deluxe https://astromagazin.net/ru/shop/product/lazernyj-kollimator-deepsky-2-deluxe-1804, який дійсно зроблений так, що його можна вставити іншим боком,
а щодо твоєї рекомендації про трубку і станок, то цей варіант не прокатить, бо з другого боку в мене на корпусі коліматора зроблена рельєфна накатка і ніяка трубка не поможе
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре

Tryam

• Клуб Астрополіс

...а щодо твоєї рекомендації про трубку і станок, то цей варіант не прокатить, бо з другого боку в мене на корпусі коліматора зроблена рельєфна накатка і ніяка трубка не поможе
Ну, Міша, тут я безсилий  :rofl:. Але, знаючи тебе, впевнений, ти щось придумаєш.  ;)
Записаний

Tryam

• Клуб Астрополіс

Записаний

sanya24-82

• Подяк: 80
  • Бахмутов Александр Юрьевич
    • "Харьковские астровыезды"

Я делаю обычно так!
Зажимаем горизонтально в тиски тот "горе переходник" 1,25-2" и вращаем колиматор, через каждые 90град проворота ставим метку на стене (листике) по метке лазера, "биение" будет обязательно, только разной величины!
По итогу этого теста будет четыре точки на листе, и от этого делаем вывод в какую сторону юстировочными винтами подправить лазерный луч.
При каждой перекладке на 90 градусов обязательно поджимаем с одинаковым усилием стопорный винтик, для устранения люфта по посадке в "горе" переходнике.

Почему "горе"!? Да потому что там такие дикие люфты, что я подмотал один слой изоленты и он вставился в переходник, вобщем "обнять и плакать"

P. S. Чтоб не танцевать с бубном в юстировке покупайте нормальные колиматоры как минимум от GSO а не дёшевку с алли..
« Останнє редагування: 26 Травня 2022, 17:46:54 від sanya24-82 »
Записаний
Купить, продать, обменять, подарить,
и всё что связано с астрономическими товарами
https://t.me/SaleAstro
Подякували

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс

вичислили твого чайнароба, це коліматор DeepSky 2" Deluxe https://astromagazin.net/ru/shop/product/lazernyj-kollimator-deepsky-2-deluxe-1804
А корпус у них однаковий, тільки написи різні
Записаний

Tryam

• Клуб Астрополіс

вичислили твого чайнароба, це коліматор DeepSky 2" Deluxe https://astromagazin.net/ru/shop/product/lazernyj-kollimator-deepsky-2-deluxe-1804
А корпус у них однаковий, тільки написи різні
Отож. Беруть з одного склада, а у себе тільки лого домальовують.
Записаний

Саша Наумов

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 612
  • Refractorman

дуже проста ідея, як це зробити

Якщо вставити коліматор, як зазвичай, в окулярний вузол і увімкнути,
хіба на поверхні головного дзеркала не буде видно червону пляму від лазерного променя?
В мене і на лінзах її було видно.

І, так само покрутивши коліматор навколо вісі, хіба не видно як та пляма обертається
навколо справжньої механічної вісі коліматора,
нехай і не по центру дзеркала?

Здається, це спрацює для будь-якого коліматора
(а не тільки такого що можна вставити "навпаки")
і, взагалі, за відсутності стола та стелі...

:shuffle:
Записаний
Agema SD 150 + WS-400

Квазар 3C 273

• Подяк: 144

хіба на поверхні головного дзеркала не буде видно червону пляму від лазерного променя?

І, так само покрутивши коліматор навколо вісі, хіба не видно як та пляма обертається

От саме так і робив, то люфт коліматора від niknik в трубці фокусера мінімальний, і якщо прижимати торець для хорошого упору, то лазер світить в одну й ту ж точку при обертанні. Фабричні не настільки добре від'юстовані та мають значне биття при обертанні.
Записаний
DeepSky 150/990 refractor , Vixen VMC110L, Celestron 70/400, Nikon Aculon 10x50.
Подякували

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс

От саме так і робив, то люфт коліматора від niknik в трубці фокусера мінімальний, і якщо прижимати торець для хорошого упору, то лазер світить в одну й ту ж точку при обертанні. Фабричні не настільки добре від'юстовані та мають значне биття при обертанні.
Коліматори від niknik позаконкуренцією, а от в більшості своїй китайський ширпотрєб люфтить
Записаний
Подякували