Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
24 Листопада 2024, 18:03:55

Увійти

google

Автор Тема: Самодельный Ньютон  (Прочитано 655 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

andrew_kos

• Подяк: 1
Самодельный Ньютон
« : 28 Червня 2022, 00:05:43 »
. - .

Первый раз пишу пост на форуме так что прошу не обращать внимание на оформление.

Решил собрать телескоп ньютона на готовых зеркалах(главное D150F750  вторичное D34).
Но так как раньше никогда не имел дел с телескопами то появилось несколько вопросов по расчетам и подбору компонентов.

Входные и выходные параметры см. на скринах

Вопрос 1: Нормальные ли вышли выходные параметры?
Вопрос 2: Вынос фокуса получился 45мм. Как выбрать фокусер под эти параметры ибо я взял готовый фокусер с thingiverse? (https://www.thingiverse.com/thing:4424419)

Так же прикреплю скрины 3д модели того, что пока выходит.

Записаний

Квазар 3C 273

• Подяк: 144
Re: Самодельный Ньютон
« Відповідь #1 : 28 Червня 2022, 10:03:31 »
. - .

Решил собрать телескоп ньютона на готовых зеркалах(главное D150F750  вторичное D34).
34 дуже мало, тут в середньому 50 мм потрібно!

Вопрос 2: Вынос фокуса получился 45мм. Как выбрать фокусер под эти параметры…
Дуже важко буде знайти фокусер загальною висотою всього 30 мм щоб ще 15 залишилось на хід трубки для фокусування окулярів… ну максимум 35 мм щоб сфокусуватись з багатьма окулярами було взагалі можливо! :hz:
Записаний
DeepSky 150/990 refractor , Vixen VMC110L, Celestron 70/400, Nikon Aculon 10x50.

andrew_kos

« Відповідь #2 : 29 Червня 2022, 00:07:16 »
. - .

попробовал пересчитать с зеркалом 45(от Sky-Watcher 150/750) и с выносом 35 фокуса (на скрие 39 ибо толщина стенки 4 мм).
Но так как я не спец в этом всем то не понимаю нормальным ли получается радиус рабочего поля зрения. Мне кажется что много выходит
Записаний

Naboka Igor

• Подяк: 3880
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
« Відповідь #3 : 29 Червня 2022, 23:13:51 »
. - .

Тут немає однозначної відповіді. Кому що, і є компроміс.
Яке прийнятне це, віньєтування - тільки для ока, терпиме, або ще камери. Чи використовуватиметься лінза Барлоу, чи враховується робочий відрізок фотоапарата, можливі адаптери-перехідники. А так як завжди хочеться всього, є над чим подумати і чим жертвувати.
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.

andrew_kos

« Відповідь #4 : 29 Червня 2022, 23:49:39 »
. - .

а как понять какой радиус для чего?
есть какие-то книги где описываются эти характеристики, ибо после прочтения книги Сикорука стало еще непонятней все?
Записаний

Квазар 3C 273

« Відповідь #5 : 30 Червня 2022, 09:28:50 »
. - .

35 мм виніс фокусу за стінку труби!!!! ???
А де ви знайдете фокусер повної довжини 20-25 мм щоб ще залишилось для фокусування?????

Чи використовуватиметься лінза Барлоу, чи враховується робочий відрізок фотоапарата, можливі адаптери-перехідники.
Який фотоапарат, які адаптери? Як там всього винесено 35 мм за стінку труби (хоч зовнішню і то добре), там же ніякий фокусер навіть не влізе!
Записаний
DeepSky 150/990 refractor , Vixen VMC110L, Celestron 70/400, Nikon Aculon 10x50.

andrew_kos

« Відповідь #6 : 30 Червня 2022, 20:47:48 »
. - .

Такс, высота фокусера который я хочу использовать 38мм, ход 30 мм.
https://marcosatm.com/2020/06/04/2in-crayford-focuser/

Сколько нужен вынос фокуса для этого фокусера(без учета толщины трубы)?
Записаний

Naboka Igor

• Подяк: 3880
« Відповідь #7 : 01 Липня 2022, 00:03:01 »
. - .

Ну немає тут простої математичної відповіді! Немає і все. По порядку:
- Зазвичай барель окуляра збігаються з його польовою діафрагмою, але не факт, що у всіх. Тобто маючи на верхньому зрізі фокусера фокус, він збігається з барелем окуляра. Далі, що ми дивимося, якщо тільки зірки, це простіше, але якщо і близькі земні об'єкти, то фокусер доведеться висувати і чим ближче, тим більше. Та й ще, який зір у вас і вашого друга, носимо окуляри, чи ні, а їх і зняти можна, компенсуючи зміщенням фокусера, або сказати другу, вибач ти в прольоті.
Ідемо далі, з окулярами проїхали. Ставимо лінзу барлоу, потрібно всувати фокусер, а чи є резерв усередину при всіх хотівках?
- Від астрокамери до фотоапарата, зазвичай матриці втоплені, тобто вимагають додаткового виносу десь в межах від 10 до 50мм. Про всяких поліпшайзерів поля та його трансформації взагалі мовчимо. А які?.
У результаті 30мм дуже мало. Виходів кілька - ріжемо, пиляємо вночі трубу, або довгими гвинтами "швидко" з урахуванням юстування тягаємо гз, або робимо винос із запасом під заздалегідь заготовлені подовжувальні паразитні кільця на всі випадки життя.
Або ще простіше, ставимо конкретне завдання, тільки під певний тип окулярів з можливою несильною барлоу та зоряним небом, тоді й 30 достатньо.
Все інше спочатку бажано визначитися в конкретних моделях і вже під них підганяти відрізки. Це не такий й швидкий шлях з урахуванням їхнього придбання. Це рішення не для програми, бо вона не знає всіх наших бажань.
У результаті, якщо скажімо, завдання не вузьке, на кшталт астрофото під певний комплект и 5мм достатньо, а так запас із виносом ніколи не завадить, як і більший хід фокусера.
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.

andrew_kos

« Відповідь #8 : 01 Липня 2022, 02:34:32 »
. - .

Окей, а это чудо (https://opticalmarket.com.ua/fokuser-kreiford-lineinyi-delta-optical-gso-2.html) подойдет для обычных налюдений и астрофото? нужные переходники я в любой момент могу напечатать так что это тоже надо учесть. Ибо чем больше я пытаюсь понять как выбрать фокусер, тем больше я не понимаю это(((. Вынос фокуса я могу поменять в калькуляторе на тот который нужно будет( а какой нужно я и пытаюсь понять).
Записаний

Квазар 3C 273

« Відповідь #9 : 01 Липня 2022, 05:48:11 »
. - .

Те що розповідав Naboka Igor стосується стандартного розуміння виносу фокусу над задвинутим фокусером. І тут є над чим подумати - скільки потрібно, бо тільки окуляри роблять різні з розкидом площини фокусу ±10 мм.

Те що я вже не раз наголошував - потрібно розуміти, що від тієї цифри в калькуляторі потрібно відняти не тільки товщину труби, а й мінімальну довжину фокусера, яка не маленька (для приведеного GSO 87,5 мм, доречі він ще й на трубу 12" телескопа зроблений, а не 6" :bigidea: ). Бо там же явно написано від труби, а над трубою ще й фокусер є!
Записаний

andrew_kos

« Відповідь #10 : 01 Липня 2022, 20:48:07 »
. - .

Я так понял что вынос фокуса должен быть на минимальной высоте фокусера(т.е. когда он опущен).
Правильно ли я понял?
Записаний

Квазар 3C 273

« Відповідь #11 : 02 Липня 2022, 06:45:00 »
. - .

Все не складно, тут вищої математики не потрібно, але ж потрібно розуміти що робиш.
Якщо калькулятор порахував площину фокусу на 39 мм вище внутрішнього діаметру труби, то що тут не зрозуміло?
Записаний

clavutich

• Подяк: 7440
  • Ярослав
« Відповідь #12 : 02 Липня 2022, 10:01:31 »
. - .

Якщо для візуалу, робіть як задумали, все буде добре. Якщо для астрофото, то вже потрібно враховувать багато чинників, в тому числі розмір матриці.
Записаний
Слава Україні!

andrew_kos

« Відповідь #13 : 02 Липня 2022, 15:18:38 »
. - .

Все не складно, тут вищої математики не потрібно, але ж потрібно розуміти що робиш.
Якщо калькулятор порахував площину фокусу на 39 мм вище внутрішнього діаметру труби, то що тут не зрозуміло?
мне тяжко понять где должна быть точка фокуса при рассчитаном выносе. На минимальной длине фокусера или в среднем положении, а так же какой ход фокусера нужен для большинства окуляров.
И еще какой радиус рабочего поля зрения считается нормальным значением.
Только на эти вопросы не смог найти ответа
Записаний

Квазар 3C 273

« Відповідь #14 : 02 Липня 2022, 23:22:22 »
. - .

или в среднем положении,
+

а так же какой ход фокусера нужен для большинства окуляров.
Вже ж писав: ±10 мм (тобто в обидві сторони) вистачить для більшості окулярів. "-" (хід всередину труби) ще більше може знадобитись для деяких Барлоу, а також дуже багато потрібно для астрофото.
"+" Ще більше потрібно тільки для специфічних окулярів з двома посадками одночасно, бо там зазвичай для 2" потрібно +15..20 і ніяк не менше, або тільки 1,25 їх посадку використовувати й в цю сторону 10 мм вистачить.

И еще какой радиус рабочего поля зрения считается нормальным значением.
Завжди обмежено тільки діаметром трубки фокусера, тому не має значення.
Поле зору буде - вся трубка фокусера завжди. Інше питання який розмір невіньєтованого поля. Тут як компроміс під все я б зупинивсь на 15 мм (тому й пропонував збільшити розмір ВЗ до 50 мм так як виніс фокусу потрібно значно збільшити), для діпскай астрофото під велику матрицю можна й більше.

Перш ніж різати довжину труби потрібно мати вибраний фокусер щоб знати його довжину для розрахунків!
« Останнє редагування: 03 Липня 2022, 05:05:06 від Квазар 3C 273 »
Записаний

Квазар 3C 273

« Відповідь #15 : 04 Липня 2022, 06:57:07 »
. - .

Такс, высота фокусера который я хочу использовать 38мм, ход 30 мм.
https://marcosatm.com/2020/06/04/2in-crayford-focuser/

Сколько нужен вынос фокуса для этого фокусера(без учета толщины трубы)?
Тут іще конкретно для цього випадку:
- просто під візуал: 38+15=53 мм, але про можливість фото без перепилювання труби можна забути (крім астрокамер з робочим відрізком <10 мм);
- фото на дзеркальну камеру 38+15+45=98 мм, якщо цей фокусер потягне таке навантаження щоб під 1 кг не прогинався й тримав. Під візуал відразу потрібен екстендер 45 мм;
- фото на астрокамеру (залежить від камери) приміром 38+20=58 мм, піде й під візуал без додаткових приблуд і під камеру з середнім робочим відрізком 15 мм (взагалі цей відрізок свій для кожної камери) залишиться ще 5 мм для фокусування - вистачить якщо при виготовленні ніде не прорахуєтесь сильно.

Я так понял что вынос фокуса должен быть на минимальной высоте фокусера(т.е. когда он опущен).
Правильно ли я понял?
Так точно ніколи не сфокусуєтесь!
Він повинен бути в межах ходу фокусера й ніколи не на самому краю (бо неточність в 1 мм і вже ніколи не сфокусуєтесь). Також потрібно враховувати варіації різних окулярів ±10 мм (і з такою варіацією всі вони мають також попасти в межах ходу). ЛБ вимагає додатковий хід всередину, а дзеркальна камера аж цілих 45 мм всередину.

От тому й рецепт:
1. Визначитись з цілями.
2. Визначитись з конкретними деталями.
3. Розрахувати й виготовити згідно розрахованих розмірів трубу.
Записаний