Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
24 Листопада 2024, 17:47:19

Увійти

google

Автор Тема: 3Д друк для астро / моя майстерня, файли, поради  (Прочитано 239 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

eone

• Модератор
  • Подяк: 37

Кілька років тому на одній німецькій онлайн-барахолці мені попалося на очі японське монтування Vixen Super Polaris з рідними моторами. Зовнішній стан був цілком пристойним, стан моторів та контролера перевірити можливостей у продавця не було. Т.к. ціна була помірна, я вирішив ризикнути і купив її. Після пересилання та перевірки з'ясувалося, що монтування потребує змащення та налаштування, а в контролері був просто обрив дроту. На кілька років монтування було запаковано на полицю і тільки цього року з'явився час зайнятися.

Я частково перебрав монтування, змінив зубчасту передачу на ремінну (з редуктора на вал). Налаштував притискання черв'яків, відремонтував пульт, перевірив гідування. Монтування на порядок якісніше EQ3 та ближче до вантажопідйомності на EQ4. Обертання плавне без закусування, люфт в редукторах звичайно є і можливості контролера мінімальні, але для візуальних спостережень підходить відмінно. А ось далі розпочався тюнінг. І це вже у контексті 3D друку.

По-перше, я роздрукував кришку полярного шукача. Друкував із CoPet пластику червоного кольору, щоб краще було шукати у траві. Товщина стінки 1.6мм, це забезпечує хорошу жорсткість та розумний час друку.

Для пульта керування було роздруковано пластикову кишеню та закріплено на нозі триноги.
У комплекті монтування йшов адаптер для підсвічування шукача полюса, але він був настільки кривий, що довелося розробляти свій. Вийшло досить компактно та елегантно, відсік з батареєю CR2032, червоний світлодіод на 5V та мікротумблер, корпус спроектував під розміри компонентів та роздрукував на 3D принтері. Яскравість 5V світлодіода на 3V батареї виявилася достатньою для підсвічування.

Також було роздруковано адаптер для кутового шукача, щоб спростити налаштування полярної осі. До речі, цей адаптер підходить і під монтування SW Star Adventurer. Корисна штука.

У планах роздрукувати мікро-ліхтарики на затискні ручки осей, у темряві не завжди зручно їх намацувати та зробити умовно герметичний відсік для набору окулярів з підсвічуванням та індикацією фокусної відстані.

Якщо будуть бажаючі повторити – можу поділитись файлами для 3D друку (за умови не поширювати їх у мережі) або допомогти з виготовленням аналогічних компонентів під ваше обладнання.

Записаний
3D-печать на заказ по готовым моделям и эскизам
Моторизированные слайдеры, платформы для круговой съемки и макро-рельсы
Подякували

rgb

• Подяк: 141
Re: 3Д друк для астро / моя майстерня, файли, поради
« Відповідь #1 : 20 Серпня 2022, 20:43:19 »
. - .

А кутовий шукач де брали?
Записаний

eone

• Модератор
  • Подяк: 37
« Відповідь #2 : 20 Серпня 2022, 20:53:11 »
. - .

Ну у мене Nikon DR-6 для камери, але можна знайти на барахолках дешевше, китайський Seagull наприклад (https://www.amazon.com/Seagull-Finder-Minolta-Olympus-Cameras/dp/B000CS40WY)
Записаний
3D-печать на заказ по готовым моделям и эскизам
Моторизированные слайдеры, платформы для круговой съемки и макро-рельсы

rgb

• Подяк: 141
« Відповідь #3 : 20 Серпня 2022, 21:02:26 »
. - .

Дякую. Корисна рiч.
Записаний