Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
26 Листопада 2024, 03:24:48

Увійти

google

Автор Тема: Як обрати фільтри для монохромної камери?  (Прочитано 288 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Vagor

• Подяк: 57

Недавно купив астрокамеру Lumenera Lu070m для свого SW 130/650EQ2.
Але ця моя астрокамера - монохромна, тому я хотів би поцікавитися, які фільтри мені слід купити для створення кольорових робіт? Планую як глибокий космос, так і планети з Місяцем. Не дуже сильний в цій темі, але чув щось про CCD-фільтри, але нічого конкретного в магазинах не знайшов.

Сподіваюся, що хтось зможе пояснити, які ж все-таки фільтри потрібно придбати.

Прошу пораду на перспективу) Перший час не думаю, що буду купляти світлофільтри, бо буду вчитися спочатку в монохромі.
« Останнє редагування: 26 Серпня 2022, 07:24:10 від Vagor »
Записаний
SW 130/650, SW EQ5, Canon 600D, Lumenera Lu070m

clavutich

• Подяк: 7440
  • Ярослав
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
Re: Як обрати фільтри для монохромної камери?
« Відповідь #1 : 26 Серпня 2022, 10:07:46 »
. - .

Вам потрібні не візуальні, а CCD RGB фільтри. Які саме, залежить від вашого гаманця, але навіть недорогі китайські фільтри зараз пристойної якості. Де придбати? Можливо тут, на барахолці, в астромагазині, або, наприклад, на Аліекспрес.
Якщо надумаєте знімати в монохромі, бажано використовувати UV-IR cut фільтр.
« Останнє редагування: 26 Серпня 2022, 10:12:51 від clavutich »
Записаний
Слава Україні!

Vagor

« Відповідь #2 : 26 Серпня 2022, 10:21:09 »
. - .

Вам потрібні не візуальні, а CCD RGB фільтри. Які саме, залежить від вашого гаманця, але навіть недорогі китайські фільтри зараз пристойної якості. Де придбати? Можливо тут, на барахолці, в астромагазині, або, наприклад, на Аліекспрес.
Якщо надумаєте знімати в монохромі, бажано використовувати UV-IR cut фільтр.
Дякую. Я нарив в інтернеті, що для кольору потрібні H-Alpha, O-III і S-II. Від Баадера бачив, але ціни відштовхують. Буду практикуватися у монохромі, а вже, можливо, на наступному сетапі куплю і цей набір фільтрів)

І ще хотів би запитати, яку функцію виконує фільтр UV-IR cut?
Записаний

OlegAstroLviv

• Подяк: 5144
  • Головне бажання
« Відповідь #3 : 26 Серпня 2022, 10:42:27 »
. - .

Це все залежить від твого місця зйомки якщо ти в Івано-Франківську то знімай на LRGB якщо у Львові то тільки узкополосники
Ha OII SII.
Записаний
TS 150/900#AZ-EQ6-PRO#QHY 294mm-pro#Astronomik MaxFR 6 nm set+ LRGB Deep Sky set#Lunt 40/B600#AZ-EQ6-PRO#Apollo MaxM 432/429/462

Vagor

« Відповідь #4 : 26 Серпня 2022, 11:01:11 »
. - .

Це все залежить від твого місця зйомки якщо ти в Івано-Франківську то знімай на LRGB якщо у Львові то тільки узкополосники
Ha OII SII.

Це тому, що у Львові засвітка більша?

Я, якщо що, не саме у Франківську, а в області. У мене тут зелено-синя зона. Чумацький шлях у безмісячні ясні ночі класно виглядає)
Записаний

OlegAstroLviv

• Подяк: 5144
  • Головне бажання
« Відповідь #5 : 26 Серпня 2022, 11:41:10 »
. - .

Мені б ваші проблеми сер=)))
Так у Львова засвітка 8-9 по шкалі Бортля.
Там можна і без фільтрів знімати було на Кенон 600д і неморочити голову собі!
Я говорив зливати той скоп.... і брати толклве :idea:
Записаний
TS 150/900#AZ-EQ6-PRO#QHY 294mm-pro#Astronomik MaxFR 6 nm set+ LRGB Deep Sky set#Lunt 40/B600#AZ-EQ6-PRO#Apollo MaxM 432/429/462

Vagor

« Відповідь #6 : 26 Серпня 2022, 11:46:42 »
. - .

Мені б ваші проблеми сер=)))
Так у Львова засвітка 8-9 по шкалі Бортля.
Нормально так..
Там можна і без фільтрів знімати було на Кенон 600д і неморочити голову собі!
Я говорив зливати той скоп.... і брати толклве :idea:
Ну... що зроблено, то зроблено. Купувати дорожче я не можу)
Записаний

Nao

• Подяк: 2723
« Відповідь #7 : 26 Серпня 2022, 14:04:29 »
. - .

Дякую. Я нарив в інтернеті, що для кольору потрібні H-Alpha, O-III і S-II. Від Баадера бачив, але ціни відштовхують. Буду практикуватися у монохромі, а вже, можливо, на наступному сетапі куплю і цей набір фільтрів)

І ще хотів би запитати, яку функцію виконує фільтр UV-IR cut?
Це вузькосмугові фільтри для зйомки емісійних туманностей. Пропускають спектральні лінії водню, кисню і сірки відповідно. Далі їх комбінують у кольорове зображення, підставляючи у червоний, зелений і синій канали фінального зображення. Дуже поширена палітра телескопу Хаббл: S-II -червоний, Halpha - зелений, OIII - синій. Але можна використовувати лише два фільтри H-alpha (червоний) і OIII (синій і зелений) та отримувати більш природні кольори туманностей.

Але для галактик, зоряних скупчень, темнових і віддзеркалюючих туманностей ці фільтри використовувати не дуже доцільно (хіба як додаткові для деяких об'єктів), потрібні кольорові RGB-фільтри, причому не візуальні, а спеціалізовані, для зйомки на камери. Візуальні фільтри - це по суті кольорові скельця, в них крім їхнього основного кольору протікає світло і з інших кольорів, тому добитися хорошої передачі кольору практично нереально. Фотографічні фільтри - інтерференційного типу, на основі надтонких плівок на поверхні скла, що забезпечує набагато краще пропускання у потрібних спектральних смугах. Та й оптична якість їхніх поверхонь набагато вище, ніж у візуальних.

Щодо UV/IR cut фільтра - він відсікає світло у ультрафіолетовому і інфрачервоному діапазонах, пропускаючи лише видиме світло. Його обов'язково потрібно використовувати при зйомці на лінзову оптику, оскільки вона у більшості своїй розрахована на роботу у видимому діапазоні, а в ІЧ-діапазоні дає розфокус (хроматичну аберацію), що призводить до погіршення чіткості зображення і ореолів навколо зірок. Також UV/IR cut бажано застосовувати і для дзеркальної оптики, якщо в оптичному тракті присутні лінзи (коректори, редюсери, барлоу).

Я б поки що порадив не заморочуватися з фільтрами, а знімати лише у моно. Вузькосмугові фільтри потребують довгих витримок (хоча б 1-2хв), що на EQ2 з одним електроприводом досягнути нереально. А хороші кольорові фільтри будуть коштувати недешево.

До речі, зверніть увагу, чи стоїть перед матрицею Люменери фільтр (скельце, що відсвічує червоним, прикручується з внутрішньої сторони металевої панелі). Якщо так - потрібно його прибрати. Це UV/IR cut фільтр, який крім ІЧ дуже сильно ріже червону область спектру.
« Останнє редагування: 26 Серпня 2022, 14:30:51 від Nao »
Записаний

Vagor

« Відповідь #8 : 26 Серпня 2022, 15:05:37 »
. - .

Це вузькосмугові фільтри для зйомки емісійних туманностей. Пропускають спектральні лінії водню, кисню і сірки відповідно. Далі їх комбінують у кольорове зображення, підставляючи у червоний, зелений і синій канали фінального зображення. Дуже поширена палітра телескопу Хаббл: S-II -червоний, Halpha - зелений, OIII - синій. Але можна використовувати лише два фільтри H-alpha (червоний) і OIII (синій і зелений) та отримувати більш природні кольори туманностей.

Але для галактик, зоряних скупчень, темнових і віддзеркалюючих туманностей ці фільтри використовувати не дуже доцільно (хіба як додаткові для деяких об'єктів), потрібні кольорові RGB-фільтри, причому не візуальні, а спеціалізовані, для зйомки на камери. Візуальні фільтри - це по суті кольорові скельця, в них крім їхнього основного кольору протікає світло і з інших кольорів, тому добитися хорошої передачі кольору практично нереально. Фотографічні фільтри - інтерференційного типу, на основі надтонких плівок на поверхні скла, що забезпечує набагато краще пропускання у потрібних спектральних смугах. Та й оптична якість їхніх поверхонь набагато вище, ніж у візуальних.
Зрозумів. Вдячний за пояснення.
Щодо UV/IR cut фільтра - він відсікає світло у ультрафіолетовому і інфрачервоному діапазонах, пропускаючи лише видиме світло. Його обов'язково потрібно використовувати при зйомці на лінзову оптику, оскільки вона у більшості своїй розрахована на роботу у видимому діапазоні, а в ІЧ-діапазоні дає розфокус (хроматичну аберацію), що призводить до погіршення чіткості зображення і ореолів навколо зірок. Також UV/IR cut бажано застосовувати і для дзеркальної оптики, якщо в оптичному тракті присутні лінзи (коректори, редюсери, барлоу).
Ага, тоді зрозуміло. Тоді є сенс купувати цей фільтр хіба що для зйомки планет, оскільки вже там будуть задіяні лінзи в лінзі Барлоу. Як я зрозумів.
Я б поки що порадив не заморочуватися з фільтрами, а знімати лише у моно. Вузькосмугові фільтри потребують довгих витримок (хоча б 1-2хв), що на EQ2 з одним електроприводом досягнути нереально. А хороші кольорові фільтри будуть коштувати недешево.
Саме так і зроблю.
До речі, зверніть увагу, чи стоїть перед матрицею Люменери фільтр (скельце, що відсвічує червоним, прикручується з внутрішньої сторони металевої панелі). Якщо так - потрібно його прибрати. Це UV/IR cut фільтр, який крім ІЧ дуже сильно ріже червону область спектру.
Так, я читав про це у Вашій темі про астрофото. Але в моєму випадку я маю деякі сумніви. Оскільки перед матрицею якесь скельце присутнє, але червоним не відсвічує. Ось, приблизно так, як на фото. Можливо, попередній власник власноруч забрав фільтр. Щоби бути впевненим - перепитав у попереднього власника астрокамери.
Записаний

Vagor

« Відповідь #9 : 26 Серпня 2022, 15:09:49 »
. - .

*Попередній власник написав, що фільтра немає. Якщо так, то значить, це добре)
« Останнє редагування: 26 Серпня 2022, 17:34:20 від Vagor »
Записаний