Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
23 Листопада 2024, 18:53:18

Увійти

google

Автор Тема: Помер американський астроном Френк Дональд Дрейк  (Прочитано 324 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Mutant

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 408
  • Так, так! Той самий, страхітливий та жахаючий...

Учора помер відомий американський астроном Френк Дональд Дрейк, який активно займався пошуками розумного життя у космосі.
Зокрема він був засновником інституту "SETI" (Search for Extraterrestrial Intelligence) та займався першим проектом з пошуку сигналів розвинених цивілізацій - проектом "Озма" (англ. Project Ozma)
У 1961 році науковець розробив відоме багатьом "Рівняння Дрейка", що мало на меті оцінити кількість позаземних цивілізацій у нашій Галактиці, які можуть вступити з нами в контакт.
У 1972 році разом з Карлом Саганом створив "Пластинки Піонера" - дві ідентичні таблиці, які помістили на апарати "Pioneer", вони стали першим фізичним посланням позаземним цивілізаціям.
Також Френк Дрейк взяв участь у розробці послання Аресібо, яке 16-го листопада 1974 року відправили з обсерваторії Аресібо (Пуерто-Рико) у напрямку кулястого зоряного скупчення М13.
Після цього організував створення "Золотих дисків Вояджера" - дисків з зображеннями та звуками, що мають на меті описати життя на Землі для космічних цивілізацій. Обидва апарати "Voyager" несуть з собою на борту такий диск.

Link
Записаний
Synta SW ED80 Pro, HEQ5 Pro, Newtonian 200mm, Canon 350Da, QHY-5, QHY-6.
Подякували

WEST

• Подяк: 307
Re: Помер американський астроном Френк Дональд Дрейк
« Відповідь #1 : 03 Вересня 2022, 15:47:41 »
. - .

Яка людина! Раджу знайти (може в iнтернетi?) дуже цiкаву книжку У.Саллiвана  "Мы не одни" (1967 рiк). В главi "Проект Озма" розповiдь про Дрейка i пошуки iнших цiвiлiзацiй. Ось всього одне речення: Около 4 часов утра 8 апреля 1960 года аппаратура была включена под большой антенной, направленной на тау Кита, только что появившейся над горизонтом на юго-востоке, и впервые двуногое живое существо, называемое человеком, попыталось поймать сигналы от существ неизвестного облика из других миров." А потiм антену навели на епсiлон Ерiдана. Йшли дуже сильнi сигнали. По словам Дрейка в контрольнiй кiмнатi "був ад кромешний". Потiм з,ясувалося, що це земнi сигнали. Пiзнiше Дрейк сказав:" Успiх прийде - може через сто рокiв, а може на майбутнiй недiлi". P.S. Ця книжка у мене з,явилася ще в 1968 роцi.
Записаний
Подякували

ave

• Подяк: 1
  • No Fermi paradox
    • StarContact
Re: Помер американський астроном Френк Дональд Дрейк
« Відповідь #2 : 15 Березня 2023, 22:41:07 »
. - .

P.S. Ця книжка у мене з,явилася ще в 1968 роцi.

Скільки ж вам зараз років?

Ден Вертімер сказав наступне:

Якби не Френк, я був би страшенно багатим. Коли на початку 70-х з’явилися перші мікрокомп’ютерні чіпи, я приєднався до Homebrew Computer Club разом зі Стівом Джобсом і Стівом Возняком. Усі в Homebrew стали надбагатими, крім мене.

Поки інші домашні пивовари розробляли та продавали перші домашні комп’ютери, я завдяки Френку витратив свій час на те, щоб з’ясувати, як використовувати перші комп’ютерні чіпи для експериментів SETI. Я не став багатим, але натомість Френк надихнув мене працювати над деякими з найважливіших питань, які виникають у нас як людей. Він навчив мене так багато - мені неймовірно пощастило працювати з Френком над багатьма експериментами SETI протягом 45 років. Ідеї ​​Френка привели до оптичних SETI, SETI@home, а останнім часом, коли йому було 90 років, Френк допомагав піонерові PANOSETI.

Френк був чудовим другом, наставником і блискучим співробітником. Якщо земляни коли-небудь знайдуть інопланетян, нам доведеться подякувати Френку.

4 вересня 2022
(с) https://setiathome.berkeley.edu/

Я написав лист Дену Вертімеру:

Цитувати
Good day!

May I know your opinion about this method of interstellar communication?

Interstellar communication - MODULATION OF STAR RADIATION
https://drive.google.com/file/d/1cWYLOvWuUC7PNngEN5xbxMW1xuJRc5O1/view

Best regards,
Volodymyr Didyk

І отримав таку відповідь:

Цитувати
hi volodymyr,

your stellar modulation idea is an interesting one.
as you point out, modulation of stars is possible for an advanced civilization.
a few other people have also written papers about this idea,
and there have been a couple of seti searches for stellar modulation.

best wishes,
dan

Переклад

Ваша ідея зоряної модуляції цікава.
як ви зазначаєте, модуляція зірок можлива для розвиненої цивілізації.
кілька інших людей також написали статті про цю ідею,
і було декілька сеті пошуків зоряної модуляції.
« Останнє редагування: 15 Березня 2023, 22:52:04 від ave »
Записаний