Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
27 Листопада 2024, 10:55:42

Увійти

google

Автор Тема: NGC7000 в палітрі Хаббла  (Прочитано 407 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

stario

• Подяк: 35
NGC7000 в палітрі Хаббла
« : 15 Вересня 2022, 20:10:35 »
. - .

Туманність Північна Америка

моно камера при -25С
фільтри 3нм Ha OIII SII
2.5 годин загальної експозиції

апохромат 432/72 f/6
« Останнє редагування: 15 Вересня 2022, 20:16:56 від stario »
Записаний
TS APO 432/72 f6
ZWO ASI1600MM PRO
iOptron CEM26

Саша Наумов

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 612
  • Refractorman
Re: NGC7000 в палітрі Хаббла
« Відповідь #1 : 15 Вересня 2022, 22:00:13 »
. - .

Цікаво, бо я ще ніколи не бачив туманності Північна Америка та Пелікан блакитного або синього кольору.

Це ж водородні водневі туманності  :facepalm:

Питання до автора зображення: які довжини хвиль у спектральних ліній ОІІІ, SII, Ha ? Які з них є блакитними або синіми ?

P.S. Не знаю, як хто - я "подякував" виключно через те, що вперше побачив таке і непогано просміявся.
просміявся не тільки з кольорів, які навіть близько не формують hubble palette, але й з "апохромата" 72 F/6 теж
« Останнє редагування: 15 Вересня 2022, 22:28:51 від Саша Наумов »
Записаний
Agema SD 150 + WS-400

Webber

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1005
  • Валентин
« Відповідь #2 : 15 Вересня 2022, 23:56:33 »
. - .

Цікаво, бо я ще ніколи не бачив туманності Північна Америка та Пелікан блакитного або синього кольору.

Питання до автора зображення: які довжини хвиль у спектральних ліній ОІІІ, SII, Ha ? Які з них є блакитними або синіми ?

P.S. Не знаю, як хто - я "подякував" виключно через те, що вперше побачив таке і непогано просміявся.
просміявся не тільки з кольорів, які навіть близько не формують hubble palette, але й з "апохромата" 72 F/6 теж

На справді схоже на інші роботи в HST в інтернеті:

https://www.astrobin.com/5sdvbk/
https://www.astrobin.com/124605/
https://www.flickr.com/photos/urlaubsknipser/6268677801
http://astrofarma.gr/en/ngc7000
https://www.astrobin.com/search/?q="NGC+7000"

Там дісйно багато кисню в центрі. Схоже що повністю червоною вона виглядає коли знімають в RGB, бо сірка і водень переважають  :hz: У HST водень зазвичай відповідає зеленому каналу, а червоний - це сірка.

До автора питання - цікаво було б побачити посилання на повний розмір, а також повні параметри зйомки - камера, телескоп, витримка на канал і т.п.
Записаний
GSO 12" dob; Tak FSQ-106 edx4 (setup in progress..)
Подякували

SP

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 1315
« Відповідь #3 : 16 Вересня 2022, 08:39:41 »
. - .

Олександр! Водень дає не тільки червону лінію На, но й блакитну Нb, для візуала є Нb фільтри для виявлення слабих водневих туманостей.
Записаний
Подякували

Chepurny

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 1736
« Відповідь #4 : 16 Вересня 2022, 09:10:22 »
. - .

А чим тобі апохромат не вгодив?  :hz:
Записаний

Саша Наумов

• Клуб Астрополіс
  • Refractorman
« Відповідь #5 : 16 Вересня 2022, 09:31:22 »
. - .

В природі не існує дво- або трьох-лінзових апохроматів зі сферичними поверхнями з таким F/ ratio.
Жодна серйозна фірма - AP, Takahashi, Pentax - не виробляла і не виробляє апохроматів F/6.
Також, я не бачив подібних виробів в асортименті CFF або LZOS.
Лише китайську оптику продавани на кшталт AstroTech, APM, TS, William Optics називають "апохроматами", але то є маркетинговий bullshit хід, то є свідомий обман покупця. І, що характерно, всяка така китайчатина є доволі дешевою в порівнянні з виробами іменитих і шанованих.

В кращому випадку, то є semi-apo. Проте, цифри 72 і 432 дуже вже нагадують широко поширений китайський дублет, який, навіть з ED склом не можна так називати. В мене був такий, я його потім подарував.

Можна безкінечно називати кота тигром, але кіт залишиться котом і тигром не стане.
Проте хазяїн кота може отримувати задоволення від "тигра", то чому б і ні ?
« Останнє редагування: 16 Вересня 2022, 09:53:46 від Саша Наумов »
Записаний
Agema SD 150 + WS-400

Саша Наумов

• Клуб Астрополіс
  • Refractorman
« Відповідь #6 : 16 Вересня 2022, 09:35:19 »
. - .

Щодо кольорів - припускаю, що я неправий.
Мені дійсно не вистачає червоного, але й звичної форми Пелікана я не бачу.
Здається, кисня на цьому зображенні значно більше ніж водня і сірки.

Прошу вибачення.
Записаний
Agema SD 150 + WS-400

stario

« Відповідь #7 : 16 Вересня 2022, 09:42:53 »
. - .

це сама звичайна палітра Хаббла, Ha -> зелений, OIII -> блакитний, SII -> червоний.

апохромат теж звичайний TS-Optics APO 432/72 f6
Записаний
TS APO 432/72 f6
ZWO ASI1600MM PRO
iOptron CEM26
Подякували

Саша Наумов

• Клуб Астрополіс
  • Refractorman
« Відповідь #8 : 16 Вересня 2022, 09:44:28 »
. - .

Олександр! Водень дає не тільки червону лінію На, но й блакитну Нb, для візуала є Нb фільтри для виявлення слабих водневих туманостей.

Але ж чітко вказано "фільтри 3нм Ha OIII SII". До чого тут Нb ?
Записаний
Agema SD 150 + WS-400

stario

« Відповідь #9 : 16 Вересня 2022, 09:56:55 »
. - .

В природі не існує дво- або трьох-лінзових апохроматів зі сферичними поверхнями з таким F/ ratio.
Жодна серйозна фірма - AP, Takahashi, Pentax - не виробляла і не виробляє апохроматів F/6.
Також, я не бачив подібних виробів в асортименті CFF або LZOS.
Лише китайську оптику продавани на кшталт AstroTech, APM, TS, William Optics називають "апохроматами", але то є маркетинговий bullshit хід, то є свідомий обман покупця. І, що характерно, всяка така китайчатина є доволі дешевою в порівнянні з виробами іменитих і шанованих.

В кращому випадку, то є semi-apo. Проте, цифри 72 і 432 дуже вже нагадують широко поширений китайський дублет, який, навіть з ED склом не можна так називати. В мене був такий, я його потім подарував.

Можна безкінечно називати кота тигром, але кіт залишиться котом і тигром не стане.
Проте хазяїн кота може отримувати задоволення від "тигра", то чому б і ні ?

https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p8866_TS-Optics-Doublet-SD-Apo-72-mm-f-6---FPL53---Lanthanum-Glass-Objective.html
Записаний
TS APO 432/72 f6
ZWO ASI1600MM PRO
iOptron CEM26

Саша Наумов

• Клуб Астрополіс
  • Refractorman
« Відповідь #10 : 16 Вересня 2022, 09:58:18 »
. - .

И, одной головой обладая,
Никогда не войдёшь в обе двери:
Если веришь – то веришь, не зная,
Если знаешь – то знаешь, не веря.
Записаний
Agema SD 150 + WS-400

MaxMan

• Moderator
  • Подяк: 2969
  • Регулярно кохаю Астрономію!!!
    • http://astrobudka.blogspot.com/
« Відповідь #11 : 16 Вересня 2022, 13:54:12 »
. - .

Саша. Это не тема для критики производителя оптики, который по твоему мнению не верно назвал изделие. И тут нет туманности Пеликан. И палитра HST вполне себе позволяет делать водород не красным. Ты еще Джеймсу Вэббу выкати предъяву - у них все снимки должны быть тупо красными так как рабочий диапазон весь в инфракрасной области.
Снимок хорош! Хотелось бы его еще и в полном размере глянуть. Автора с почином!
И на будущее пишите подробнее оборудование, условия и место съёмки. Это избавит тему от лишних вопросов. Прикручивать полноразмер можно ссылкой на свой гугл диск или любой другой альтернативный источник хранения файлов.
Записаний
У мене нічого немає. Усе раптом скінчилося!
N 49*57'52"   E 36*05'41"    заходьте у гості на каву..... :)

ds40a

• Подяк: 344
  • Дмитро Сорока. Слава Україні !
« Відповідь #12 : 16 Вересня 2022, 16:50:34 »
. - .

Художні фото не завжди повинні дотримуватися реалістичності. Художні фото не мають на меті відобразити реальність. Їх завдання викликати естетичне насолодження і виклик приємних почуттів від їх перегляду. Вважаю, що робота виконує завдання на всі 100%. Мені дуже сподобалося. Дякую!

p.s. 

Чомусь викликає хвилі критики кома в углах або невеликий дефорус, і разом з тим натягують леску перед об'єктивами рефракторів щоб спотворити зображення зірок  :gigi: Художні фото (з нестандартними палітрами наприклад) це одне, фото які покликані виявляти складні подробиці це друге, фото для досліджень це третє, фото для реклами спроможностей оптики і механіки це четверте і не треба змішувати все до однієї купи бо одразу "двох зайців" одним пострілом не вбити
Записаний

alex_veles

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1550
« Відповідь #13 : 20 Вересня 2022, 01:22:52 »
. - .

Подивився приклади з цього рефрактора на astrobin - більшість знімає на цю дудку з коректором плаского поля.
Рідний +160$ або zwo +120$.

Записаний