Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
27 Листопада 2024, 10:13:10

Увійти

google

Автор Тема: Астрофото від Vagor  (Прочитано 1326 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Vagor

• Подяк: 57
Астрофото від Vagor
« : 09 Жовтня 2022, 15:18:35 »
. - .

В ніч з 8 на 9 жовтня, тобто в ніч з учора на сьогодні, я провів перше більш-менш успішне спостереження в телескоп. І навіть щось трохи познімав.

Знімав Місяць, Юпітер і Марс. З Місяцем у мене, як завжди, труднощі в обробці(не виходить отримати хоч якийсь стек - AutoStakkert після стеку видає ось таке - фото №1), а з обробкою планет наче проблем не виникало.

Одне зі знятих відео Місяця завантажив на гугл диск
https://drive.google.com/file/d/1Elr_SxxZGUwdtKuqI2zrrghuy27eMnHp/view?usp=sharing

Для зйомки використовував телескоп SW 130/650, монтування EQ2 з приводом, астрокамеру Lumenera Lu070m, лінзу Барлоу SVBONY 5x.
Також я придбав фільтр UV/IR cut від свбоні для використання з Барлоу, але забув його накрутити... Фокусувався на око, бо маску Бахтинова хоч і маю, також забув взяти :(

Обробка проводилася в PIPP для центрування, AutoStakkert для стеку, Registax для вейвлетів, Photoshop для обертання зображення.
« Останнє редагування: 24 Жовтня 2022, 05:55:58 від Vagor »
Записаний
SW 130/650, SW EQ5, Canon 600D, Lumenera Lu070m
Подякували

Yurakoz

• Подяк: 846
Re: Астрофото від Vagor
« Відповідь #1 : 09 Жовтня 2022, 18:39:29 »
. - .

Ваш Місяць, склався нормально. Можливо у вас був включений планетний режим вирівнювння?
Записаний
SW200mm f/5 CG5, SW1149eq1
ZWO asi224mc, Cam86
Подякували

Vagor

« Відповідь #2 : 09 Жовтня 2022, 18:46:42 »
. - .

Ваш Місяць, склався нормально.
Як же я Вам вдячний!
Можливо у вас був включений планетний режим вирівнювння?
Дякую, саме так і було! Тоді йду оброблювати і Місяць :)
Записаний

Vagor

« Відповідь #3 : 09 Жовтня 2022, 18:57:21 »
. - .

Ваш Місяць, склався нормально. Можливо у вас був включений планетний режим вирівнювння?
До речі, якщо не важко, як вважаєте, в якому форматі зберігати кінцевий файл астрофото? Якщо брати до уваги астрофото Місяця і планет, до прикладу.
Записаний

Vagor

« Відповідь #4 : 09 Жовтня 2022, 19:36:22 »
. - .

Поки фінальні файли зберігатиму у TIFF форматі.
А також зберіг у JPG, щоби вага була меншою, для того щоби опублікувати сюди.

Обладнання те саме. Хіба що на останньому фото не використовував лінзу Барлоу.
Виходить деталізовано саме з нею. Думаю, треба буде вчитися складати мозаїки.
Записаний
Подякували

Yurakoz

• Подяк: 846
« Відповідь #5 : 09 Жовтня 2022, 22:51:52 »
. - .

До речі, якщо не важко, як вважаєте, в якому форматі зберігати кінцевий файл астрофото? Якщо брати до уваги астрофото Місяця і планет, до прикладу.
Мені здається, головне щоб 16 біт було.
Записаний
SW200mm f/5 CG5, SW1149eq1
ZWO asi224mc, Cam86
Подякували

Vagor

« Відповідь #6 : 09 Жовтня 2022, 23:24:21 »
. - .

Мені здається, головне щоб 16 біт було.
Дуже дякую!
Записаний

Vagor

« Відповідь #7 : 15 Жовтня 2022, 14:35:02 »
. - .

Астрофото М13

Вчора ввечері приїхав у н.п., де знаходить мій телескоп і все, що для нього потрібно. Півтори години під вечірнім, згодом вже нічним небом я спилював виступаючий буртик на перехіднику C-mount-1.25" напильником. Він заважав астрокамері заходити вглиб фокусера, через що камера не могла зловити фокус. Було трохи важко, але зате тепер все працює. Правда, виглядає трохи дивно після спиляння, але, можливо, в цьому є якийсь шарм).

Взагалі, в мене було три кандидати на зйомку - М13, М27 і М33. Я обрав М13. По-перше, тому, що це зіркове скупчення знаходить далі від Місяця, ніж інші об'єкти, і по-друге, тому, що лише його я зміг віднайти в окуляр. Старався знайти М33 - не знайшов. Я й візуально, якщо чесно, мало об'єктів діп-скай спостерігав, так що, мабуть, треба поспостерігати їх трохи візуально, щоби знати як на них наводитися без особливих проблем... Насправді, я планував знімати М33, але, думаю, те, що я зняв натомість М13 навіть краще, бо для зіркових скупчень не потрібна дуже велика витримка одиночних кадрів. Та й самих кадрів може бути менше - я подумав, що для першої спроби астрофото глибокого космосу буде саме те.

І ось такий вийшов результат. Тут у сумі 92 кадри по 5с, bin 1, зі значенням gain близько 20, якщо не помиляюся(поки що не розібрався, натискати на AGC, чи ні. Просто якщо ні, то там gain обмежений до 23,8. А якщо натискати, то при зміні значення gain я не побачив якоїсь різниці в підсумковому зображенні) Загальна витримка - 7хв 40с. На монтуванні EQ2, на котрому я знімав, була приблизно така статистика - з 6-7 кадрів - 3-4 змаз, десь 2 більш-менш хороших, і 0-1 дуже хороші. Причому хороші кадри зазвичай з'являлися групкою по 2-3 кадри.

Обладнання: телескоп Sky-Watcher 130/650, монтування EQ2 з приводом, астрокамера Lumenera Lu070m.
Використаний софт: зйомка і регулювання параметрів зйомки в LuCam Capture, стек в DeepSkyStacker, трохи підняв гамму в FITStackerV13(до 20), кроп, обертання, керування кривими, рівнями, експозицією в Photoshop. Обробив, як умів. Треба буде дійсно ще практикуватися. При піднятті гамми і гістограмми проявляютья артефакти на фоні, котрі я не міг нейтралізувати, тому я обрізав фінальний знімок.

Жодного калібруючого кадра я не зняв по своїй неуважності - під час зйомки лайтів я, нехотячи, замість "Save As" натиснув "Hide View", і не знав, як повернути все на місце - кнопки стали неактивними. Тому я перезапустив програму. Але не запам'ятав параметри у "Camera Feature Control", тому на цьому я припинив зйомку.

Між іншим, розмиття, можливо, - наслідок як неправильної обробки, так і непопадання в фокус. Хоча одиночні кадри були доволі різкими. Так, у мене є маска Бахтинова, але ось я поки не придумав, що робити в наступній ситуації: я навожусь на об'єкт в окуляр, потім замінюю окуляр на астрокамеру, і фокусуюсь на око, достатньо яскравих зірок, які були б помітні в LiveView, здається, не було(хоча, можливо, можна якось змінити частоту кадрів LiveView, тим самим збільшивши витримку? У LuCam Capture є 3 варіанти - 60, 30 і 15 fps, але я поки що до цього не торкався. Цілком можливо, що в цьому заключається вирішення проблеми. Або, може, й ні.), тому я трохи рухав положення фокусеру, і робив знімок - так і фокусувався. Хоча, можливо, можна було таким самим чином фокусуватися, але просто одягти маску Бахтинова... Треба буде перевіряти все, в чому не впевнений наступної ночі.

Наостанок, хотів би написати свою думку про зйомку астрофото на EQ2. Мені здається, якщо не використовувати витримки, довші 10 секунд, то можна отримувати більш-менш непоганий результат. Але більше половини кадрів будуть змазаними. Треба дуже-дуже точно налаштувати полярну вісь, і так само дуже-дуже точно налаштувати швидкість роботи електроприводу(якщо електропривід має функцію регулювання швидкості ведення). Мені здається, можна було знімати і по 2-секундних витримках, так відсоток браку був би меншим, але зберігати кожен файл, враховуючи, що кадри робилися би швидше, і їх було б більше, буде важко. А, і ще, чому я зберігаю кожен файл власноруч в LuCam Capture, а не використовую Maxim DL, до прикладу. Я зміг завантажити Maxim DL, але я, по-перше, ще не повністю розібрався як і що робити, і по-друге, ведення не ідеальне, тому деколи потрібно переключати сторону світу на приводі, щоби об'єкт повертався назад в поле зору, тобто потрібно бачити кадри, які знімаються. Ось. І, мабуть, це все.

Розраховую на критику і поради, як краще обробити кадри, і можливо, ще якісь поради загалом :)
« Останнє редагування: 18 Жовтня 2022, 11:00:02 від Vagor »
Записаний
Подякували

Nao

• Подяк: 2723
« Відповідь #8 : 15 Жовтня 2022, 20:14:50 »
. - .

З почином на ниві діпскай астрофото!

По обробці - можна ще трохи підняти гамму, зараз фон дуже задавлений. Та й периферія краще проявиться.

Чому не застосовуєте Lucam Recorder для запису кадрів? Вам же дали посилання в іншій темі: http://www.astroclub.kiev.ua/forum/index.php?topic=48473.0 . В цій програмі і картинка з камери сама оновлюється в режимі довгих витримок, і серії записуються автоматично, і гістограму можна контролювати.
Кадри бажано записувати у форматі FITS. Зараз вони у форматі RAW, і Deepskystacker їх обробив як кадри з якогось фотоапарату, від чого на сумарному зображенні з'явився "псевдоколір".

Щодо фокусування та наведення - найкраще буде якомога точніше налаштувати оптичний шукач відносно телескопу, і наводитися по ньому. Спочатку наводитеся шукачем на яскраву зірку, фокусуєтеся за допомогою маски, далі вже шукаєте потрібний об'єкт. Причому його видимість у шукачі необов'язкова, головне точно навестися на місцерозташування об'єкту, орієнтуючись по сусіднім зіркам, які видно у шукач. Але тут звісно ж потрібен досвід у пошуку об'єктів, а також карти чи програма-планетарій під рукою.
На початках краще всього шукати об'єкти, що знаходяться недалеко від яскравих зірок, або взагалі поруч з ними. Наприклад, можете зняти галактику NGC404. На небі вона розташована дуже близько від яскравої зірки Мірах (Бета Андромеди), фактично вони помістяться в один кадр.
Подякували

Vagor

« Відповідь #9 : 16 Жовтня 2022, 01:37:51 »
. - .

З почином на ниві діпскай астрофото!
Дякую! :SLA:

По обробці - можна ще трохи підняти гамму, зараз фон дуже задавлений. Та й периферія краще проявиться.
Гаразд, дякую. Зараз спробую трохи змінити обробку, і оновлю зображення в повідомленні.

Чому не застосовуєте Lucam Recorder для запису кадрів? Вам же дали посилання в іншій темі: http://www.astroclub.kiev.ua/forum/index.php?topic=48473.0 . В цій програмі і картинка з камери сама оновлюється в режимі довгих витримок, і серії записуються автоматично, і гістограму можна контролювати.
Кадри бажано записувати у форматі FITS. Зараз вони у форматі RAW, і Deepskystacker їх обробив як кадри з якогось фотоапарату, від чого на сумарному зображенні з'явився "псевдоколір".
На рахунок Lucam Recorder - то я встановив його, але чомусь не розбирався в ньому, і вирішив, що легше буде знімати через LuCam Capture, і зберігати кожен кадр власноруч. Виявилось, що це взагалі не легко. Дуже дякую за підказку! Я щойно знімав М27, і ця порада зберегла мені багато часу і сил. І про зберігання в форматі FITS - я поглянув у Lucam Recorder, але там я побачив лише можливість зберігання в avi, bmp, jpg, png, raw, ser, tif форматах. FITS'у я не знайшов. Можливо, то я якось неправильно шукаю... (Проте, при запуску програми виникає вікно, де написано про відсутність cfitsio.dll, можливо, це якось пов'язано. Я пробував завантажувати цей dll з просторів інтернету, замінив у папці програми даний cfitsio.dll, але проблема не вирішилась. Буду ще пробувати якось це вирішити...)

Щодо фокусування та наведення - найкраще буде якомога точніше налаштувати оптичний шукач відносно телескопу, і наводитися по ньому. Спочатку наводитеся шукачем на яскраву зірку, фокусуєтеся за допомогою маски, далі вже шукаєте потрібний об'єкт. Причому його видимість у шукачі необов'язкова, головне точно навестися на місцерозташування об'єкту, орієнтуючись по сусіднім зіркам, які видно у шукач. Але тут звісно ж потрібен досвід у пошуку об'єктів, а також карти чи програма-планетарій під рукою.
На початках краще всього шукати об'єкти, що знаходяться недалеко від яскравих зірок, або взагалі поруч з ними. Наприклад, можете зняти галактику NGC404. На небі вона розташована дуже близько від яскравої зірки Мірах (Бета Андромеди), фактично вони помістяться в один кадр.
Дякую за поради, буду користуватися! Дійсно, досвід при наведенні на об'єкт, мабуть, відіграватиме одну з ключових ролей. Поки стараюсь запам'ятовувати як на що наводитися, і подеколи підглядаю в планетарій на телефоні. Я завантажив SkySafari і Stellarium.
І, до речі, дякую за підказку про NGC404, я навіть не знав, що такий об'єкт, який так близько до яскравої зірки на небі, існує. Напевне, можна без проблем віднайти його. Найближчим часом постараюсь зняти цю галактику.
« Останнє редагування: 16 Жовтня 2022, 08:22:03 від Vagor »
Записаний

Vagor

« Відповідь #10 : 16 Жовтня 2022, 08:13:20 »
. - .

Астрофото М27

В цю ніч була хороша безхмарна погода, тому я витратив її не даремно)

Я пробував сфотографувати планетарну туманність М27. Насправді, мені ця туманність дуже до вподоби своїм виглядом, вона досить красива, так що по цій причині об'єктом для моїх одних з перших астрофото діп-скаю я обрав також і її.

Загалом я зняв 900 лайтів по 4 секунди витримки кожен(загалом 1 год):
149 Dark кадрів(планував більше, але акумулятор ноутбука розрядився, а протягнути переноску до телескопу у дворі я щось тоді не додумався)
523 Bias кадри
Gain 23,8, bin1.

Обладнання: телескоп Sky-Watcher 130/650, монтування EQ2 з приводом, астрокамера Lumenera Lu070m.
Використаний софт: зйомка серій кадрів в Lucam Recorder, стек в DeepSkyStacker, підняття гамми до 25 і вирівнювання фону в FITStackerV13, кроп, обертання, керування кривими, рівнями, експозицією, застосування плагіна Noiseware в Photoshop.

Фокусувався маскою Бахтинова, правда, по зіркам вже в цьому кадрі. У Lucam Recorder був LiveView з достатньою витримкою, щоби фокусуватися було доволі зручно.

Треба буде передбачати в майбутньому можливість розрядки акумулятора ноутбука, і накопичувати сигнал по декілька годин. Ну, це якщо ще акумулятор приводу до монтування не розрядиться ;D
Він має можливість перезаряджання, але чи можна його заржати під час його використання - поки не знаю, треба експериментувати.

Критика/поради вітаються.
« Останнє редагування: 27 Жовтня 2022, 10:37:37 від Vagor »
Записаний
Подякували

Vagor

« Відповідь #11 : 16 Жовтня 2022, 09:05:33 »
. - .

Астрофото М42

Зняв у цю ж ніч, що й М27. Спочатку була М27, я знімав її ввечері, потім повернувся підзарядити ноутбук і акумулятор для приводу, і далі почав, починаючи з приблизно 3:10, знімати вже М42, бо М27 вже дуже низько була.

Загалом мені вдалося зняти:
1000 лайтів по 1,3с, 399 лайтів по 5с, 134 лайти по 8с(загалом 72хв 47с)
400 дарків по 1,3с, 160 дарків по 5с, 54 дарки по 8с
645 біасів по 0,001с
Gain 23,8, bin1.

Використаний софт: зйомка серій кадрів в Lucam Recorder, стек в DeepSkyStacker, підняття гамми до 30 і вирівнювання фону в FITStackerV13, кроп, обертання, керування кривими, експозицією, застосування плагіна Noiseware в Photoshop.

До речі, наведу порівняння з одиночним кадром на мій минулий Sky-Watcher MaxView 90EQ1 з приводом разом з Canon 600D. Мені довелося застосувати сильне шумозаглушення, оскільки кадр був зроблений на iso 6400. На тому телескопі зорі чіткими залишалися лише якщо знімаємо неподалік полярної зірки, і до 15 секунд витримки, якщо більше - вже з'являється змаз.

« Останнє редагування: 27 Жовтня 2022, 10:37:13 від Vagor »
Записаний
Подякували

Vagor

« Відповідь #12 : 24 Жовтня 2022, 04:33:38 »
. - .

Астрофото Сатурна

Недавно я знімав Юпітер та Марс. І для повноти картини вирішив також дозняти ще й Сатурн. Зняв декілька відео, з них зробив стеки, закинув у Регістакс, покрутив вейвлети, і тоді обрав найкращий, на мою думку, кадр.

Між іншим, я, нарешті, не забув про UV/IR cut фільтр. Прикрутив його до адаптера астрокамери, зафіксував у лінзі Барлоу, і вставив у фокусер. Фокусувався на око.

Обладнання: телескоп Sky-Watcher 130/650, монтування EQ2 з приводом, астрокамера Lumenera Lu070m, лінза Барлоу SVBONY 5x, фільтр SVBONY UV/IR cut
Використаний софт: центрування і конвертування в avi в PIPP, стек в AutoStakkert, керування вейвлетами в Registax, кроп(після вейвлетів з'явилася рамка), обертання зображення та керування кривими(трохи погасив фон, а то він був сірим) в Photoshop.

Завжди радий критиці чи порадам.
« Останнє редагування: 27 Жовтня 2022, 10:34:23 від Vagor »
Записаний
Подякували

Vagor

« Відповідь #13 : 24 Жовтня 2022, 04:36:35 »
. - .

Астрофото М81

Це вже друга спроба зйомки цього об'єкту. При першій спробі не вдалося обробити матеріал... поки що й продовжує лежати в папці, поки я не зрозумію, як його обробити. Проблема, що вони зняті в raw форматі при бінінгу 2х, і при перенесенні в dss виникає помилка, і файли просто не завантажуються до програми. Цього тижня було мало часу, але я стараюся переконвертувати знімка в Maxim DL в tif формат, але, правда, поки не знайшов, як це зробити.

Цього разу, я вже знімав при 12 бітах і в tif форматі. Виникли проблеми з фоном, тому я не знайшов нічого кращого, ніж пензликом кольору фону замалювати погані краї знімка у фотошопі на новому шарі, який перевів у стиль lighten. Але це не повністю вирішило проблему - частина поганого фону все ж залишилася. FITStacker вирівнювати фон відмовився. Я пробував експериментувати з параметрами, але результат той самий. Проте у випадку з М27 він вирівняв фон дуже непогано, на мій погляд, бо там також з фоном були проблеми.

Також вперше застосував функцію 2х Drizzle. На мій погляд - розширення знімка збільшується, якість не втрачається, тож досить корисна функція.

Загалом було знято:
573 лайти по 10с(загалом 95хв 30с):
230 дарків по 10с
460 біасів по 0,001с
Gain 23,8, bin1.

Якщо чесно, то я ще ніколи не знімав і досі не вмію знімати флети :shuffle:, щойно(05:38) дивився відео, як знімати флети, і дізнався, що камера і фокусер повинні бути в такому самому положенні, що й при зйомці лайтів, тому, мабуть, зйомка флетів відкладається до мого наступного астрофото глибокого космосу...

Використаний софт:
зйомка серій кадрів в Lucam Recorder
стек, drizzling 2x в DeepSkyStacker
кроп, обертання, керування кривими, рівнями, експозицією, "вирівнювання фону", застосування плагіна Noiseware в Photoshop.

21 липня цього літа я також знімав М81 в свій попередній телескоп - SW MaxView 90EQ1. Тому привів порівняння моїх результатів за декілька місяців.

« Останнє редагування: 27 Жовтня 2022, 10:36:49 від Vagor »
Записаний

Vagor

« Відповідь #14 : 27 Жовтня 2022, 11:17:21 »
. - .

Перш за все, дякую всім за купу лайків під моїм минулим астрофото! :) Це мене мотивує знімати за можливості кожної ясної ночі, і старатися вдосконалювати обробку/зйомку та інші моменти. В ніч від учора на сьогодні я знімав, мабуть, найважчий об'єкт з тих, яких мені коли-небудь доводилося фотографувати.

Астрофото М1

Загалом було знято:
600 лайтів по 6с(загалом 60хв):
240 дарків по 6с
618 біасів по 0,001с
Gain 23,8, bin1, 12 bit, знімав у форматі TIF.

Зйомку всіх кадрів я завершив близько о пів на другу годину ночі, так що до світанку було ще далеко, і я не наважився залишити телескоп і ноутбук без догляду на вулиці, щоби вранці знімати флети. А доглядати за ним щонайменше 5 годин я не наважився. А додатково знімати за цей час лайти я також не вирішив... хоча, мабуть, все ж варто було... Заряду акумулятора для приводу повинно було вистачити на цей час, думаю. Однозначно, по цій туманності треба буде ще збирати сигнал. Коротше кажучи, треба знімати більше і довше!

Використаний софт:
зйомка серій кадрів в Lucam Recorder
стек, drizzling 2x в DeepSkyStacker
вирівнювання фону, підняття гами до 35 в FITStacker
кроп, керування кривими, рівнями, експозицією, фільтр Camera Raw, усунення градієнтів фону, застосування плагіна Noiseware в Photoshop.

Вперше, дізнавшись про це з відео Just Volkov'а, я пробував вирівнювати фон у фотошопі градієнтами. Цього разу в стеку з фоном такої біди як минулого разу не було, тому градієнти, на мій погляд, достатньо корисними виявились, і фон вбивати пензликом у фотошопі не довелося, на відміну від попереднього астрофото.

І я думаю, що я в найближчу ясну ніч зніму галактику NGC 404. Цікаво, що вийде у мене) А після цього, я планую не знімати нові об'єкти, а накопичувати сигнал по вже знятим. А також знімати флети, хоч я й не впевнений, що це буде правильно кидати їх в суму, де будуть кадри, зняті в різні ночі. Там, здається дуже важливе положення камери, та й фокусера також. Ще, я не знаю, чи зможе dss скласти кадри, якщо камера буде під іншим кутом відносно фокусера у порівнянні з минулою зйомкою об'єкту. Одним словом, є ще багато питань, і я сподіваюся, на практиці я з ними розберуся.

Ще хотів би підмітити, що монтування EQ2, на якому я зараз знімаю, цієї зйомки себе поводило трохи дивно. Вірніше сказати, проявлялося те, що це все ж далеко не професійне монтування. Справа в тому, що я хотів спочатку знімати на довших витримках, оскільки туманність все ж не дуже яскрава. Але не дивлячись на те, що по вісі RA, на якій встановлений привід, ведення, вроді, було непогане, то по DEC були трохи проблеми - об'єкт "тікав" по цій вісі. Проте цілком можливо, що ця проблема виникла через погано встановлену полярну вісь, оскільки раніше, коли я знімав також відносно далекі від Полярної зірки об'єкти, то вони так сильно не "тікали" по вісі DEC. Треба було кожні 20-30 кадрів трохи підводити М1 назад ближче до центру кадра, але це також досвід, так що все в порядку. Наступного разу старатимусь робити все краще.

Буду радий критиці чи порадам.
« Останнє редагування: 29 Жовтня 2022, 15:26:52 від Vagor »
Записаний

BAD

• Подяк: 263
« Відповідь #15 : 27 Жовтня 2022, 13:18:37 »
. - .

Питання по калібровочним кадрам: навіщо їх так багато? Зазвичай я бачив рекомендації від 20 до 50 штук.
Ще таке враження, що Ваша камера має нахил, ліва частина кадру менш сфокусована, ніж права.

Якщо між зйомками сетап розбирався, то застосування флетів для різних сесій зйомки, як на мене, досить сумнівне, хоча від плям на захисному склі камери і на матриці має допомогти (якщо в процессі новий пил не з'являвся, або старий не чистили).
Записаний
Sky-Watcher BK 2001P, Celestron C5 SCT, Long Perng 90/500 ED, EQ5 Pro SynScan, Sky-Watcher AZ-GTI, Celestron 25x100 bino, Minolta 10x50 bino
Подякували

OlegAstroLviv

• Подяк: 5144
  • Головне бажання
« Відповідь #16 : 27 Жовтня 2022, 13:44:46 »
. - .

Молодець чим більше знімаєш тим більше знаєш! :beer:
Записаний
TS 150/900#AZ-EQ6-PRO#QHY 294mm-pro#Astronomik MaxFR 6 nm set+ LRGB Deep Sky set#Lunt 40/B600#AZ-EQ6-PRO#Apollo MaxM 432/429/462
Подякували

Vagor

« Відповідь #17 : 27 Жовтня 2022, 14:02:02 »
. - .

Питання по калібровочним кадрам: навіщо їх так багато? Зазвичай я бачив рекомендації від 20 до 50 штук.
Кількість необхідних темнових кадрів, до прикладу, я вираховував розділюючи кількість лайтів на 2,5. Десь влітку дивився відео на зарубіжному ютубі, Late Night Astronomy, якщо я не помиляюся. Так ось там на декілька десятків лайтів робили з десяток темнових здається. Тому я так само роблю зараз, але вже із сотнями... А по біасам - то там вони дуже швидко знімаються, і декілька сотень за пару секунд фотографуються, тому з ними так. На рахунок цих всіх калібруючих кадрів треба буде ще почитати або подивитися відео...

Ще таке враження, що Ваша камера має нахил, ліва частина кадру менш сфокусована, ніж права.
На мою думку, справа в тому, що при зйомці об'єкт був близько до лівого краю, і після стеку, відповідно, краї варто обрізати, бо вони ось не зовсім чіткі. Але туманність була відносно близько до країв стеку, тому, щоби фінальне зображення не мало вузьке поле зору виключно туманності, я не став сильно обрізати. Проте, можливо, Ви праві, і камера дійсно мала нахил, бо різниця в чіткості по боках справді помітна. В майбутньому бажано якось центрувати об'єкт в полі зору камери і слідкувати, щоби нахилу камери у фокусері не було.

Якщо між зйомками сетап розбирався, то застосування флетів для різних сесій зйомки, як на мене, досить сумнівне, хоча від плям на захисному склі камери і на матриці має допомогти (якщо в процессі новий пил не з'являвся, або старий не чистили).
Дякую за поради! Тоді я думаю, все ж потрібно знімати лайти разом з усіма калібруючими кадрами в одну ніч, в одному положенні камери, і взагалі сетапу.

Молодець чим більше знімаєш тим більше знаєш! :beer:
Дійсно, так і є) На протязі створення одного астрофото, з'являється багато питань, а інколи невеликих проблем, і на них всіх треба шукати відповіді і вирішувати, і коли я це роблю, думаю, це досить корисно. Кожного разу щось нове.
« Останнє редагування: 27 Жовтня 2022, 14:08:16 від Vagor »
Записаний

Nao

• Подяк: 2723
« Відповідь #18 : 27 Жовтня 2022, 14:30:11 »
. - .

На мою думку, справа в тому, що при зйомці об'єкт був близько до лівого краю, і після стеку, відповідно, краї варто обрізати, бо вони ось не зовсім чіткі. Але туманність була відносно близько до країв стеку, тому, щоби фінальне зображення не мало вузьке поле зору виключно туманності, я не став сильно обрізати. Проте, можливо, Ви праві, і камера дійсно мала нахил, бо різниця в чіткості по боках справді помітна. В майбутньому бажано якось центрувати об'єкт в полі зору камери і слідкувати, щоби нахилу камери у фокусері не було.

Перегляньте одиночні кадри  - якщо і на них така картина, то був перекос камери у посадочному місці. Якщо ж ні - скоріш за все справа у методі вирівнювання зірок в Deepskystacker. У мене схожа ситуація інколи буває з методом Bicubic. Спробуйте Bilinear.
Подякували

Vagor

« Відповідь #19 : 27 Жовтня 2022, 15:05:12 »
. - .

Перегляньте одиночні кадри  - якщо і на них така картина, то був перекос камери у посадочному місці. Якщо ж ні - скоріш за все справа у методі вирівнювання зірок в Deepskystacker. У мене схожа ситуація інколи буває з методом Bicubic. Спробуйте Bilinear.
Дякую за пораду! Зараз перевірю. Якщо справа в обробці - спробую використати метод Bilinear.
Записаний