Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
23 Листопада 2024, 17:57:41

Увійти

google

Автор Тема: Астрофото від Vagor  (Прочитано 1325 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Vagor

• Подяк: 57
Re: Астрофото від Vagor
« Відповідь #20 : 27 Жовтня 2022, 16:55:36 »
. - .

На жаль, зміна методу не дуже допомогла(але дякую за пораду), тому проблема в положенні камери у фокусері. Наступного разу потрібно прослідкувати, щоби перекосу не було.
Записаний
SW 130/650, SW EQ5, Canon 600D, Lumenera Lu070m

Vagor

« Відповідь #21 : 29 Жовтня 2022, 09:11:17 »
. - .

Астрофото галактики NGC404

На фото вона знаходиться трохи нижче центру кадра. Хотів би підмітити, що це наразі найтьмяніший об'єкт, який я коли-небудь знімав. Та й має він найменші кутові розміри, мабуть. Але в тому і є своя унікальність цієї галактики - вона дуже далека. За даними Wikiwand, відстань до цієї галактики становить 10.56 млн світлових років. Це досить далеко!

Дата зйомки: 28.10.2022
Обладнання: телескоп Sky-Watcher 130/650, монтування EQ2 з приводом, астрокамера Lumenera Lu070m.
Загалом було знято:
2137 лайтів по 3с(загалом 106хв 51c):
481 дарк по 3с
269 флетів по 0,6с при gain 23,8
618 біасів по 0,001с
Gain 23,8, bin1, 12 bit, знімав у форматі TIF.
Використаний софт:
зйомка серій кадрів в Lucam Recorder
стек, drizzling 2x в DeepSkyStacker
вирівнювання фону, підняття гами до 35 в FITStacker
кроп, керування кривими, рівнями, експозицією, фільтр Camera Raw, усунення градієнтів фону, застосування плагіна Noiseware в Photoshop.

Витримку ставив досить коротку, щоби не пересвітити кадр зіркою Бета Андромеди, або Мірах. Дарків зняв трохи менше у відношенні до лайтів, ніж минулого разу. Проте ще не розібрався, чого скільки слід знімати(до зйомки цього об'єкту не встиг дізнатися, але наступного разу вже буду готовим, сподіваюсь). А біаси застосував з попередньої зйомки. До речі, особливої різниці в стеку цього об'єкта з флетами і без них я не помітив. Цілком можливо, що це через те, що я міг неправильно знімати флети(додаю фото). Знімав через 20-25хв після того, як зробив це фото - тоді небо було вже більш світлим. Почав знімати з налаштуваннями, вказаними вище, тоді шкала Peak була напівзаповнена. Ще я помітив, що яскравість першого флету і останнього відрізнється(небо ставало світлішим).

Тепер буду знімати вже ті об'єкти, яких я вже знімав - буду накопичувати сигнал. Мені здається, що особливо корисно це буде для галактики М81, та й для інших, думаю, також.

Ще мені здається, що треба під'юстувати телескоп, бо вигляд променів від зірки, думаю, мав би бути чітким в 4 боки, а в мене тут їх чомусь 6...

З радістю прочитаю критику або поради :)
« Останнє редагування: 29 Жовтня 2022, 15:26:13 від Vagor »
Записаний
Подякували

Naboka Igor

• Подяк: 3880
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
« Відповідь #22 : 29 Жовтня 2022, 10:45:41 »
. - .

Зайві промені дає фокусер, що стирчить усередину труби.
Для флетів краще використовувати флетбокс, не потрібно буде підлаштовуватися під градієнт неба, що змінюється.
Калібрувальних дуже багато, можна скоротити на порядок. І бажано знімати завжди свіжі, тому що багато змінюється від умов. На крайняк, одиночні точки, не перекриті дарками легко добити у фотошопі, вийде набагато швидше, ніж знімати їхню кількість.
« Останнє редагування: 29 Жовтня 2022, 11:04:10 від Naboka Igor »
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.
Подякували

Vagor

« Відповідь #23 : 29 Жовтня 2022, 10:51:42 »
. - .

Для флетів краще використовувати флетбокс, не потрібно буде підлаштовуватися під градієнт неба, що змінюється.
Дякую за пояснення і поради!
Тоді треба буде краще використовувати саме флетбокс, буду пробувати його сконструювати.

Калібрувальних дуже багато, можна скоротити на порядок. І бажано знімати завжди свіжі, тому що багато змінюється від умов. На крайняк, одиночні точки, не перекриті дарками легко добити у фотошопі, вийде набагато швидше, ніж знімати їхню кількість.
Зрозумів, буду виправлятися.
« Останнє редагування: 29 Жовтня 2022, 12:13:37 від Vagor »
Записаний

Naboka Igor

• Подяк: 3880
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
« Відповідь #24 : 29 Жовтня 2022, 11:19:25 »
. - .

Дякую за пояснення і поради!
Тоді треба буде краще використовувати саме флетбокс, буду пробувати його сконструювати.
Нині це не проблема, особливо під вашу апертуру. У продажу купа світлодіодних світильників рівномірного освітлення. Залишиться тільки знизити їхню яскравість, або додатковими напівпрозорими екранами, типу паперу-пластику, або електронним регулюванням яскравості.
Вийде типу такого. Або спробувати просто використовувати екран комп'ютера, максимально погасивши його яскравість.
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.
Подякували

Vagor

« Відповідь #25 : 29 Жовтня 2022, 11:34:25 »
. - .

Нині це не проблема, особливо під вашу апертуру. У продажу купа світлодіодних світильників рівномірного освітлення. Залишиться тільки знизити їхню яскравість, або додатковими напівпрозорими екранами, типу паперу-пластику, або електронним регулюванням яскравості.
Вийде типу такого. Або спробувати просто використовувати екран комп'ютера, максимально погасивши його яскравість.
Дуже дякую! Думаю, між таким світлодіодним світильником і екраном пк я оберу все ж перший варіант) Думаю, має доволі добре працювати, та й зручно мало би бути.
До речі, чи можна закріпити такий світильник прямо біля отвору труби? Питання саме не як це зробити, а чи можна так робити. Просто, мабуть, буде проблематично знімати флети, якщо, наприклад, зйомка завершена, коли труба напрямлена досить високо. А змінювати її положення, щоби направити на світлодіодний світильник, який закріплений на одному місці, як я розумію, не бажано, оскільки для флетів змінювати положення чи будь-що інше не варто.
І ще таке... чи є якась різниця - знімати флети до зйомки всіх необхідних кадрів і після? А якщо є, то як було б краще? :hz:
« Останнє редагування: 29 Жовтня 2022, 12:19:38 від Vagor »
Записаний

Nao

• Подяк: 2723
« Відповідь #26 : 29 Жовтня 2022, 14:09:59 »
. - .

Подвійні промені від яскравих зірок можуть бути внаслідок того, що розтяжки вторинного дзеркала різної довжини. Треба поміряти лінійкою і у випадку чого підкорегувати, міліметрової точності буде достатньо.

Щодо того, що не помітили різниці з флетами чи без них - нічого дивного, адже в Люменери матриця всього 1/3", вплив віньєтування на такому малому сенсорі буде мінімальним.
Коли саме знімати флети - немає різниці, і положення телескопу при зйомці флетів також можна міняти, головне щоб камера і фокус були в точно такому ж положенні, як і під час зйомки лайтів.

А загалом - вже помітний прогрес, так тримати  :up:
Подякували

Vagor

« Відповідь #27 : 29 Жовтня 2022, 14:21:47 »
. - .

Подвійні промені від яскравих зірок можуть бути внаслідок того, що розтяжки вторинного дзеркала різної довжини. Треба поміряти лінійкою і у випадку чого підкорегувати, міліметрової точності буде достатньо.
Зрозумів. До наступних зйомок постраюсь виправити цей момент!

Щодо того, що не помітили різниці з флетами чи без них - нічого дивного, адже в Люменери матриця всього 1/3", вплив віньєтування на такому малому сенсорі буде мінімальним.
Коли саме знімати флети - немає різниці, і положення телескопу при зйомці флетів також можна міняти, головне щоб камера і фокус були в точно такому ж положенні, як і під час зйомки лайтів.
Дякую за пояснення. Буду слідкувати вказівкам.

А загалом - вже помітний прогрес, так тримати  :up:
Дякую, стараюсь)
Записаний