Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
18 Лютого 2025, 20:52:38

Увійти

google

Автор Тема: Сіінг та його прогноз  (Прочитано 1295 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

clavutich

• Подяк: 7677
  • Ярослав
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
Сіінг та його прогноз
« : 19 Жовтня 2022, 12:33:42 »
. - .

Пропоную в цій темі обговорювать сіінг (стан атмосфери, що впливає на астрономічне зображення) та його прогнозування. Як на мене, сіінг для планетного фото, діпскай фото і візуалу різний. Для діпскайфото головне стабільність протягом певного часу і щоб зірки не розмивались у великі плями, для планетного головне наявність дрібних деталей навіть протягом коротких проміжків, при цьому допускаються низькочастотні коливання зображення, які на кінцевий результат практично не впливають. Така думка склалась в мене як в планетного астрофотографа.
Прогноз. Далі буду писать тільки про планетний сіінг. Спрогнозувать хороший сіінг не так і просто, але для себе виділив два параметри:
1.Вологість, чим вона вища, тим краще.
2. Джет стріми, чим вони менші, тим краще. Але з певною оговоркою, часто спостерігав, що коли руху повітря зовсім немає у верхніх шарах, то зображення теж замилювалось. Ну і при сильних джетстрімах зображення практично завжди замилене в дрібних деталях. Ось на цьому сайті можна подивитись рух повітря на різних висотах і джет стріми https://earth.nullschool.net/#current/wind/isobaric/500hPa
Що до руху повітря, то бажано щоб воно мало однаковий напрямок руху на всіх висотах.
Також за моїми спостереженнями індекси сіінгу на meteoblu ніяк на прогнозування сіінгу не впливають, там я дивлюсь тільки швидкість джетстрімів...та й то, краще за попереднім сайтом.
Записаний
Слава Україні!

clavutich

• Ярослав
Re: Сіінг та його прогноз
« Відповідь #1 : 19 Жовтня 2022, 12:42:27 »
. - .

Але є одна особливість, яку я ніяк не можу зрозуміти. Всі повязують сіінг з атмосферною циркуляцією, але я помітив таку особливість. Скажімо, у мене в певний проміжок часу протягом десяти хвилин був дуже хороший сіінг, перед цим і після цього він був посереднім. Так от, на різних сайта з різних країн я знаходжу фото саме в цей період і люди говорять про покращення сіінгу саме в цей період і це в Україні, у Франції, Великобританії, тобто пояснити це однаковою атмосферною циркуляцією неможливо. А от чим, для мене це загадка  :hz: Я вже навіть думав про сонячний вітер...але це поки тільки теорія  ;)
Записаний
Слава Україні!

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #2 : 19 Жовтня 2022, 12:46:34 »
. - .

І ще одне багаторазове спостереження. Сіінг дуже часто покращується перед світанком і відразу після заходу Сонця.
Записаний
Слава Україні!

Polaris

• Подяк: 79
« Відповідь #3 : 19 Жовтня 2022, 12:50:36 »
. - .

Цікава тема. Шукаю діагарму середній сіінг від
- висоти над горизонтом (в межах 20-90 гр.)
vs.
- висоти спостерігача над рівнем моря ( в межах 0 - 2500 м)
Який з цих факторів важливіший, і яка там залежність?
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #4 : 19 Жовтня 2022, 13:55:37 »
. - .

Цікава тема. Шукаю діагарму середній сіінг від
- висоти над горизонтом (в межах 20-90 гр.)
vs.
- висоти спостерігача над рівнем моря ( в межах 0 - 2500 м)
Який з цих факторів важливіший, і яка там залежність?
Нажаль таких діаграм не маю. Якщо субєктивно, то висота над горизонтом більш впливає.
Записаний
Слава Україні!

Naboka Igor

• Подяк: 3887
« Відповідь #5 : 19 Жовтня 2022, 13:59:07 »
. - .

Тут не все так просто і не під один гребінець. Один із невеликих прикладів з чого потрібно починати і навіщо це взагалі робилося з такими зусиллями.
https://www.google.com.ua/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fcyberleninka.ru%2Farticle%2Fn%2Fastroklimat-severnogo-kavkaza-mify-i-realnost.pdf&psig=AOvVaw20Nwpx3wjJPc1D8fHrb5J2&ust=1666260526685000&source=images&cd=vfe&ved=0CA0QjRxqFwoTCLD5_7SG7PoCFQAAAAAdAAAAABAS
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #6 : 19 Жовтня 2022, 14:00:05 »
. - .

Також є питання чому сіінг на різних довжинах хвилі по різному змінюєть. Чому бувають випадки коли в ІЧ і червоному сіінг відмінний, а в зеленому і синьому поганий, і навпаки, всі канали приблизно рівні і при цьому червоний не ідеальний. Тільки атмосферною циркуляцією це пояснить важко.
Записаний
Слава Україні!

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #7 : 19 Жовтня 2022, 14:21:45 »
. - .

Тут не все так просто і не під один гребінець. Один із невеликих прикладів з чого потрібно починати і навіщо це взагалі робилося з такими зусиллями.
https://www.google.com.ua/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fcyberleninka.ru%2Farticle%2Fn%2Fastroklimat-severnogo-kavkaza-mify-i-realnost.pdf&psig=AOvVaw20Nwpx3wjJPc1D8fHrb5J2&ust=1666260526685000&source=images&cd=vfe&ved=0CA0QjRxqFwoTCLD5_7SG7PoCFQAAAAAdAAAAABAS
Передивився по швидкому, дещо цікаво але потрібно буде ще раз перечитати, хоча як на мене багато даних, але мало розяснень.
Записаний
Слава Україні!

S.Fire

• Клуб Астрополіс, Адміністратор
  • Подяк: 3664
  • Павло Пресняков
« Відповідь #8 : 19 Жовтня 2022, 17:52:47 »
. - .

Прогнозувати та аналізувати сінг в місцях с поганим астрокліматом - марна справа. Факторів що псують сінг у нас на порядок більше, ніж в місцях розташування гірських обсерваторій. Можна зловити сінг тільки постійними спробами зйомки. Тому що, як ти вже примітив, даже при поганих умовах бувають невеличкі вікна на декілька хвилин. Одне можу сказати, що найбільш стабільне повітря приходить з північного заходу, а нестабільне зі сходу та півдня. От як раз найближчим часом можуть бути сприятливі умови. Ловить, якщо не буде хмар та вітру.     
Записаний
Мій сайт
Мій фотоальбом
Допоможу з обладнанням для відеоспостереження метеорів.

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #9 : 19 Жовтня 2022, 19:03:36 »
. - .

Так, але все ж таки хочеться хоч якось контролювать неконтрольоване  ;D Якщо мені інколи пройти до обсерваторії десять метрів і за півхвилини відкрить, буває лінь, то людина яка збирається на виїзд за десятки кілометрів хоч якось повинна орінтуватися на що розраховувать.
Є ще така пропозиція. Якщо хтось натрапив на хороший-відмінний сіінг і має бажання поділитись з іншими, пишіть тут онлайн із зазначенням місця і апертури і хоч наближеним погодними показниками. За одно і якась статистика буде.
Записаний
Слава Україні!
Подякували

AAO

• Подяк: 44
« Відповідь #10 : 19 Жовтня 2022, 20:24:34 »
. - .

То треба групу в телеграмм, тоді буде оперативно. А так навряд чи хто буде сюди часто заглядати та дописувати.
Записаний
Hubble Optics 16" Premium Ultra Light Dobsonian f/4.5 , Meade 7" LX200 F15 Maksutov-Cassegrain

Polaris

« Відповідь #11 : 20 Жовтня 2022, 10:24:34 »
. - .

Стара історія про те як м---лі вибирали місця для обсерваторій за принципом не далеко, щоб море тепле було і місце гарне, а потім десятиліттями "доводили" що там астроклімат хороший.
Але реальність така що прийнятний сіінг і кількість ясних ночей тільки в Середній Азії, а зовсім не в Криму чи Кавказі.
Записаний
Подякували

gordon2903

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1185
  • концентрація.......
« Відповідь #12 : 20 Жовтня 2022, 11:10:37 »
. - .

Прогнозування сіінгу, це один із "граалей" любительської астрономії. При чому, цей прогноз, скоріше під силу не конкретному погодному сервісу, а окремому любителю астрономії, що активно спостерігає в одній місцині принаймні 4 роки, та методично фіксує результати спостережень. Для мене, таким взірцем є Вячеслав  :SLA: :SLA: :SLA: і його  методичні спостереження, завдяки чому, вдалося вивести більш менш прийнятну шкалу-прогнозер, правда тільки для правого берегу півдня Київщини .
 Зазначу, що використав "цю шкалу" тільки один раз,   ТУТ  , в той день я був в 200 км від місця спостережень і навіть прогноз надзвичайно чистого неба, не змусив би мене їхати до великих Добів, щоб спостерігати, тільки - надзвичайний сіінг.
Записаний
Подякували

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #13 : 20 Жовтня 2022, 11:26:23 »
. - .

Але реальність така що прийнятний сіінг і кількість ясних ночей тільки в Середній Азії, а зовсім не в Криму чи Кавказі.
Якось не зустрічав багато якісних фото із Середньої Азії, кількість ясних ночей, так. А от джетсріми в Середній Азії дуже часті.
Взагалі регіон з найкращим сіінгом це субропіки, зокрема південно-східна Азія.
Записаний
Слава Україні!

Polaris

« Відповідь #14 : 20 Жовтня 2022, 11:46:44 »
. - .

Якось не зустрічав багато якісних фото із Середньої Азії, кількість ясних ночей, так. А от джетсріми в Середній Азії дуже часті.
Взагалі регіон з найкращим сіінгом це субропіки, зокрема південно-східна Азія.
На Майданаку медіанний сіінг 0.54" https://arxiv.org/abs/2012.08110
Хіба це не прийнятно? Як на мене в одному ряді з Чилі, Канарами і Гаваями.
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #15 : 20 Жовтня 2022, 11:59:31 »
. - .

На Майданаку медіанний сіінг 0.54" https://arxiv.org/abs/2012.08110
Хіба це не прийнятно? Як на мене в одному ряді з Чилі, Канарами і Гаваями.
Медіанний сіінг для планетного фото це далеко не головне, головне відсутність високочастотних коливань, які замилюють зображення. Якщо знайдете і подивитесь відеороліки зроблені відомими планетними фотографами із тропічних зон, то побачите, що низькочастотні коливання в них досить суттєві, тобто зірка може розмиватись і в 2", але кінцеве зображення буде відмінне за рахунок відсутності саме високочастотних коливань.
Записаний
Слава Україні!

Naboka Igor

• Подяк: 3887
« Відповідь #16 : 20 Жовтня 2022, 12:37:04 »
. - .

Прогнозування сіінгу, це один із "граалей" любительської астрономії. При чому, цей прогноз, скоріше під силу не конкретному погодному сервісу, а окремому любителю астрономії, що активно спостерігає в одній місцині принаймні 4 роки, та методично фіксує результати спостережень. Для мене, таким взірцем є Вячеслав  :SLA: :SLA: :SLA: і його  методичні спостереження, завдяки чому, вдалося вивести більш менш прийнятну шкалу-прогнозер, правда тільки для правого берегу півдня Київщини .
 Зазначу, що використав "цю шкалу" тільки один раз,   ТУТ  , в той день я був в 200 км від місця спостережень і навіть прогноз надзвичайно чистого неба, не змусив би мене їхати до великих Добів, щоб спостерігати, тільки - надзвичайний сіінг.
У цьому й річ. Що саме на правому. Мої кілька заїздів, навіть із зауваженнями, що це далеко не те, були явно кращі за ліве "болото" в моїх місцях. Можу однозначно сказати, що це "далеко не те", у мене буває дуже рідко. Це просто факт, пояснити який не можу. І гасло - апертура рулить, апріорі сумнівне. Скажімо так, використовуючи максимум 10" апертури в невдалій місцевості менше викликало б розчарувань, у моменти загальної інформаційної хвилі, що валить сіінг.
Хоча, так, спіймати можна, пару разів на рік щось наближене, але чи вартує ця ловля таких зусиль, велике питання?
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.
Подякували

tlgleonid

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 846
« Відповідь #17 : 20 Жовтня 2022, 14:54:48 »
. - .

Ті теорії, що я бачив виходять з того, що в атмосфері є сукупності неоднорідностей різного розміру, які називають атмосферними лінзами. Малі інструменти за визначений проміжок часу ловлять мало цих лінз, тому сінг виходить для малих інструментів вище. Чим більше телескоп, тим більше цих неоднорідностей він наловить і тим сінг гірший. Знову ж таки, чим коротший час зйомки, тим розмиття менше. Але передбачення цього сінгу - справа дуже невдячна, хоча є певні закономірності.
1. Чим більше в атмосфері пилу та вологи, тим більші розміри лінз і краще сінг. Тому сінг найкращий при низькій прозорості. Це, як правило через декілька днів ясної погоди і коли прогнозуються цируси.
2. Найкращий синг, коли знижуються висхідні потоки, тобто в сутінках. Найкращі - ранкові сутінки, трохи гірше - вечірні. З настанням ночі порушується термодинамічна рівновага і відбувається радіаційне охолодження поверхні.
3. Виявлено циклічність сингу, тобто наявність періодичного покращення та погіршення протягом ночі, причому накладається декілька циклів з різним періодом. Якщо досілдити зміну сингу за деякий час і зробити перетворення фур'є, можна обчислити ці цикли і передбачити момент часу найкращого сингу.
Записаний
Задокументировано наблюдение  >1500 Deepsky объектов.
ТАЛ75R, GSO 8" 1:4 +HEQ5Pro SynScan+ZWO ASI183MM+ZWO ASI178MM+PlayerOne Uranus C+фильтры R,V, 265мм и 415 мм Добсоны HandMade+o3+hb+uhc+...
FAQ по любительской астрономии
Подякували

SP

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 1323
« Відповідь #18 : 20 Жовтня 2022, 16:39:37 »
. - .

Роздуми на тему. Є така книжка: Щеглов "Проблемы оптической астрономии". Там багато корисної інформаціі, але вона застаріла в тій частині, що відноситься до регистрації зображень (фотографічні методи).
Цитата: "Абсолютно невозможно сравнивать пункты, астроклимат которых изучался разными методами".
А як треба? Там знаходиться опис "Полярної труби", яка є основним інструментом вивчення сіінгу. Зараз, завдяки єлектроним методам регістрації зображень, процес аналіза сіінгу можна автоматизувати, та можливо хтось вже вирішив це питання. До того ж, зйомку можна робити саме на тих частототах, які потрібні. А після вичення результатів аналізу вже можна переходити до прогнозування, тим більш вони будуть не "на пальцях", а в електроному вигляді.
Записаний
Подякували

Alex Scorpion

• Подяк: 75
« Відповідь #19 : 20 Жовтня 2022, 20:14:25 »
. - .

Мої висновки для міста та для візуальних спостережень:
   - Мерехтіння зірок, або далеких фонарів з відстанню декілька кілометрів, чим меньше мерехтять тим краще;
   - Чим нижча температура тим краще, особливо для міста.
   - Вітер або повна відсутність його.
   - Кращий сіінг перед сходом Сонця, думаю що це пов'язано з тим, що дельта між температурою землі та атмосфери мінімальна. Тому сіінг кращий коли дельта між денною та ночною температурою маленька.

Теоритично різниця між якістю РГБ каналів полягає в составі вищих шарів атмосфери, в яких можуть бути частинки аерозолів, кристалів чи крапель води, які дають різний дифракційний малюнок.
Записаний