Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
24 Листопада 2024, 15:12:43

Увійти

google

Автор Тема: Методика сріблення дзеркала спреєвим методом  (Прочитано 2612 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Arrenius

• Подяк: 19
Re: Методика сріблення дзеркала спреєвим методом
« Відповідь #20 : 04 Квітня 2023, 17:23:04 »
. - .

Покриття сріблом закінчив, дякую всім, і особисто пану Ярославу за поради, взяв його метод за основу. Кому цікаво, процес можна подивитись в ютубі. Покривав сріблом перший раз, знімав перший раз, монтував перший раз, тому прошу сильно не пінати)))

« Останнє редагування: 04 Квітня 2023, 17:27:07 від Arrenius »
Записаний

MaxMan

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 2969
  • Регулярно кохаю Астрономію!!!
    • http://astrobudka.blogspot.com/
« Відповідь #21 : 26 Травня 2023, 14:27:52 »
. - .

Усім привіт! Я теж спробував на тестовій скляхі зробити сріблення. Єксперимент вийшов невдалим зовсім. Для історії та вивчення помилок зафільмував процесс. Те що я не змив водою хлористе олово - було однією з фатальних помилок. Але під час приготування розчинів також були проблеми. Коли добавляв у розчин срібла і води аміак - в мене випав осадок а рідина була прозора. Можливо треба було добавляти, поки не розчиняться оті хлоп'я.
Ногами не бити - я у хімії абсолютний нуль! )))
Може рецептуру трохи треба змінити, бо дивлюсь що усі по різному пропорції роблять.
Буду радий доречним коментарам. Бо ще в мене буде одна тестова спроба перед головним покриттям - треба щоб було усе гладко

П.С. там трохи кусок відео випав, де я до розчину срібла доливаю розчин з натрієм. Але то не так важливо.

Записаний
У мене нічого немає. Усе раптом скінчилося!
N 49*57'52"   E 36*05'41"    заходьте у гості на каву..... :)

clavutich

• Подяк: 7440
  • Ярослав
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
« Відповідь #22 : 29 Травня 2023, 14:12:06 »
. - .

Довге відео  ;D  в мене процедура займає значно менше часу. Так, потрібно було додавать аміак до поки не стане прозоре або ледь-ледь мутне, і після змішування з гідрооксидом, так само. Якщо відверто, то всі пропорції я роблю "на око" і ніби все нормально працює. Хлористе олово я взагалі не використовую, тому і не підкажу. Ще важливо, щоб дзеркало було на декілька градусів тепліше ніж розчини. Пробуй ще, немає там нічого складного, на якийсь раз сам зрозумієш, що не так робив. Розчин нітрату срібла можна робить до загального процесу, якщо я правильно розумію він може зберігатись певний час.
Записаний
Слава Україні!
Подякували

MaxMan

« Відповідь #23 : 29 Травня 2023, 14:52:07 »
. - .

Довге відео  ;D  в мене процедура займає значно менше часу. Так, потрібно було додавать аміак до поки не стане прозоре або ледь-ледь мутне, і після змішування з гідрооксидом, так само. Якщо відверто, то всі пропорції я роблю "на око" і ніби все нормально працює. Хлористе олово я взагалі не використовую, тому і не підкажу. Ще важливо, щоб дзеркало було на декілька градусів тепліше ніж розчини. Пробуй ще, немає там нічого складного, на якийсь раз сам зрозумієш, що не так робив. Розчин нітрату срібла можна робить до загального процесу, якщо я правильно розумію він може зберігатись певний час.
У мене на підготовку, сам процесс та прибирання усього барахла пішло години три-чотири. А ще два тиждні щоб усе закупити, переглянути сто раз усі відео, перечитати усі форуми. Бо хімія то зовсім не про мене. Якщо порахувати вартість годин до мого середнього заробітку - я б нове дзеркало з покриттям купив ))). Але то за мене ніхто нажаль не зробе. Буду ще єкспериментувати, але вільного часу нема зовсім. Може через тиждень викрою ще пару-трійку годин....
Записаний

Edward

• Подяк: 1989
  • Be free!
« Відповідь #24 : 30 Травня 2023, 18:32:07 »
. - .

Ось стандартна методика срiблення оптичних деталей, яка застосовувалася на заводах (це виробнича нормаль). Може допоможе вам у цiй справi. Ми ii теж використовували для срiблення катетiв призм для вимiрювання показникiв заломлення скла. Але на FPL- стьокла срiбло не лягало, вiд слова зовсiм.
ПС. Спрацювало. Дивись посилання у вiдповiдi #29.
« Останнє редагування: 19 Червня 2023, 22:39:29 від Edward »
Записаний
"Запалiть факела, все закiнчено…"(с)

MaxMan

« Відповідь #25 : 11 Червня 2023, 11:00:00 »
. - .

Делаю эксперименты с реактивами перед серебрением зеркала. Хочу получить идеальный результат и потом уже финальная работа.
Пока получается и очень неплохо. Думаю что надо слегка увеличить толщину слоя и будет ваще шик!
Записаний

Mutant

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 408
  • Так, так! Той самий, страхітливий та жахаючий...
« Відповідь #26 : 12 Червня 2023, 10:33:48 »
. - .

Делаю эксперименты с реактивами перед серебрением зеркала. Хочу получить идеальный результат и потом уже финальная работа.
Пока получается и очень неплохо. Думаю что надо слегка увеличить толщину слоя и будет ваще шик!
Лабораторний посуд топчик! Я б запустив вробництво цілої лінійки...  ;D :up:
« Останнє редагування: 12 Червня 2023, 10:46:08 від Mutant »
Записаний
Synta SW ED80 Pro, HEQ5 Pro, Newtonian 200mm, Canon 350Da, QHY-5, QHY-6.
Подякували

MaxMan

« Відповідь #27 : 12 Червня 2023, 21:31:26 »
. - .

Нарешті я закінчив свої експерименти із срібленням. Ділюсь досвідом.
Своє дзеркало я зробив звичайним методом - змішав розчини і налив на поверхню.
Вийшло на відмінно. Навіть не очикував на такий гарний результат. Але в мене основна робоча поверхня та, яка дивиться на скло. А та що зовні і у більшості вона робоча - вийшла на 4+. Чому так - я трохи схибив і вилив компоненти зразу на скло. А потрібно було спочатку їх змішати у окремій ємкості і потім виливати. Але моя робоча поверхня від цього не постраждала а на протилежній з'явисвя білий наліт у вигляді плями. Він майже незамітний, але якщо в мене був би ньютон - було б неприємно але не критично. Я бачу що його можна змити, але точно не буду те робити.
Розчин я робив у таких пропорціях (дзеркало 200мм):
2,5гр азотно-кисле срібло + 50гр води
1,75гр NaOH + 50гр води
2,25гр Моногідрат глюкози + 40мл води
0,65гр Хлорного олова + 2,5гр солянної кислоти + 120мл води (це розчин, який потрібно нанести на дзеркало, щоб срібло гарно до скла причепилось. Після нанесення гарно змити дистильованою водою і вже потім наливати на чисте дзеркало розчини для сріблення)
амміак добавляв до моменту, коли рідина ставала прозорою і на дні стакану залишалось зовсім трошки осадку, майже все повинно розчинитись
Розчин не фильтрував зовсім
Воду перед змішуванням охолоджував трохи у холодильнику.
Що б я зробив наступного разу - може трохи більше розчину зробив. на 20-30% щоб с невеличким запасом.
Ще було б правильним навколо дзеркала спочатку зробити кільце з товстого скотчу. І робити її трохи нижче кромки дзеркала. І потім на нього робити бортик з малярного скотчу. Бо якщо просто малярний скотч мотати на дзеркало а після сріблення його знімати - будуть рвані края. То не смертельно але і не дуже естетично.
в мене срібло вийшло майже непрозорим. Якщо піднести ліхтарик - то крізь шар срібла світло трохи видно. Вого синьоватого відтінку і поверхня мерехтить (є маленькі мікроцяточки, які пропускають світло. Кажуть що то норм. Таке я бачив і на дзеркалах з шаром алюмінію. Але знов таки - у моєму випадку не страшно, бо завтра я шар срібла покрию краскою і там вже нічого не буде просвічувати (в мене манжен).
  Ще я пробував спрейовий спосіб, але усе пішло не за планом. Розчин не вірно розрахував і обидва розпилювача повинні буде абсолютно однаковими. А в мене один трохи сильнише дмухав і збивав своїм струменем інший. Срібло випало де завгодно але тільки не на дзеркалі ))).
І ще - я не дуже вкурив як правильно змішати компоненти, щоб у обох бутилках було порівну рідини. Бо для звичайного методу глюкози більш ніж у два рази меньше і то норм. А тут потрібно одночасно почати спреями дмухати і також одночасно закінчити. Тому особисто для мене це залишилось незрозумілим. Я для спреїв просто у розчин глюкози добавив води, щоб було порівну.
Ну і трохи про безпеку. Якщо у стаканчиках єкспериментувати з мікродозами розчинів - то можна і в хаті з відкритими вікнами або кондиціонером. Тільки носа не тримати над розчинами. Бо аміак то страшна штука. Я за сьогодні його стільки винюхав, шо мабуть у лікарні на мене нашатир діяти вже не буде ніколи ))) Краще всеж таки на вулиці під накриттям робити.
  І ще момент. Мало не забув. Я перестрахувався, і перед тим як лити розчини на дзеркало, я взяв на пробу 2мл розчину глюкози і 4мл розчину срібла і налив у стаканчик. На стаканчику випав розкішний шар срібла я тільки після цього я вже із спокійною душою виливав розчини на дзеркало.
  Відео не записував. Вирішив сконцентруватися на процессі і ні на що не відволікатись. Так що вибачайте.
« Останнє редагування: 12 Червня 2023, 22:00:20 від MaxMan »
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #28 : 12 Червня 2023, 21:51:02 »
. - .

Ну от, говорив же, що все вийде, головне пробувать  :up:
Записаний
Слава Україні!
Подякували

MaxMan

« Відповідь #29 : 19 Червня 2023, 12:43:12 »
. - .

Эдуард поділився скрінами з підручника по срібленню. (тільки що знайшов листа у спамі)
Завандажив на свій гуглодиск.
https://drive.google.com/drive/folders/1EzcMDMQY615Uaw7SOt403-t3-6gD69Tn?usp=sharing
Записаний
Подякували

yaroslav_s

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 104
  • Ярослав, Київ
« Відповідь #30 : 21 Червня 2023, 09:20:15 »
. - .

473 сторінки бракує
Записаний
Meade 16" LB + Orion SkyView Pro Intelliscope, Celestron 10 x 50
Подякували

MaxMan

« Відповідь #31 : 21 Червня 2023, 10:07:22 »
. - .

473 сторінки бракує
Точно! Одна сторінка два рази отсканована
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #32 : 04 Липня 2024, 17:39:26 »
. - .

Вирішив перепокрить 375мм дзеркало. Було покрите сріблом. Але ніяк не можу після нього вимить дзеркало, я вже і сірчаною кислотою мив, і лугом мив, і "фейрі" пробував...нічого не виходить. Залишається сіруватий плямистий наліт, а під кутом, різнокольорова інтерференція, як після мастила на воді, на фото не паганувато видно, але краще не виходить. Хто що підкаже? Як і чим прибрать цю гидоту? і де вона взялась  :hz:
Записаний
Слава Україні!

Edward

• Подяк: 1989
  • Be free!
« Відповідь #33 : 05 Липня 2024, 17:10:58 »
. - .

Шліфувати не треба. Переполіруй :shuffle:
(Здається це вже корозія на поверхні скла)
Записаний
"Запалiть факела, все закiнчено…"(с)

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #34 : 05 Липня 2024, 18:04:30 »
. - .

Ого, навіть так буває. Тільки що замочив на півгодини в азотній(а може й не в азотній) кислоті, ніби трохи краще але все одно плями є.
Мабуть дійсно прийдеться переполіровувать, ну або хоча б хвилин пять прополірувать, щоб побачить чи зійде цей наліт...прикро  :-\ гарна була поверхня.
Записаний
Слава Україні!
Подякували

Naboka Igor

• Подяк: 3880
« Відповідь #35 : 05 Липня 2024, 22:17:04 »
. - .

Ого, навіть так буває. ...
Звичайно. Так багато старих лінзових еоб'єктивів, самі просвітлюються, звичайна ерозія скла, з'являються мікропори, інтерференція, часто досить просто хімії атмосфери. У разі миття завжди потрібно враховувати, чим мити, травити і скільки, пам'ятати про це.
 Марка скла, його властивості, схильність до травлення. У всякому разі, стара тенологія хімічного просвітлення на це й опералася, там кислоти, температура, час, тощо, все має значення.
 З дзеркалами важче, тільки переполірування, інакше покриття проявить все і на пухкому шарі швидко деградує.
« Останнє редагування: 05 Липня 2024, 22:40:54 від Naboka Igor »
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.
Подякували

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #36 : 07 Липня 2024, 08:53:16 »
. - .

Звичайно. Так багато старих лінзових еоб'єктивів, самі просвітлюються, звичайна ерозія скла, з'являються мікропори, інтерференція, часто досить просто хімії атмосфери. У разі миття завжди потрібно враховувати, чим мити, травити і скільки, пам'ятати про це.
 Марка скла, його властивості, схильність до травлення. У всякому разі, стара тенологія хімічного просвітлення на це й опералася, там кислоти, температура, час, тощо, все має значення.
 З дзеркалами важче, тільки переполірування, інакше покриття проявить все і на пухкому шарі швидко деградує.
Здається дійсно поверхневий шар якось зруйнувався...з хімією не дуже, навіть не уявляю як це могло статись. Буду перероблять.
Щось останнім часом я не дуже люблю цю справу :) То смолу кипячу на руку вилив, то 500мм з полірувальником "наглухо" зчепив...тепер ще й це  :facepalm:
« Останнє редагування: 07 Липня 2024, 09:27:21 від clavutich »
Записаний
Слава Україні!

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 6650
  • Omnes in astronomo continentur.
« Відповідь #37 : 07 Липня 2024, 15:07:09 »
. - .

Вирішив перепокрить 375мм дзеркало. Було покрите сріблом. Але ніяк не можу після нього вимить дзеркало, я вже і сірчаною кислотою мив, і лугом мив, і "фейрі" пробував...нічого не виходить. Залишається сіруватий плямистий наліт, а під кутом, різнокольорова інтерференція, як після мастила на воді, на фото не паганувато видно, але краще не виходить. Хто що підкаже? Як і чим прибрать цю гидоту? і де вона взялась  :hz:
То походу якесь давнє скло, або марка специфічна, бо нинішні марки скла не так то просто просвітити хімічним методом, а от старі там можна кислотою і матовий шар зробити
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре