Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
16 Лютого 2025, 16:45:40

Увійти

google

Автор Тема: "Гамільтошка"  (Прочитано 7979 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

MaxMan

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 3010
  • Регулярно кохаю Астрономію!!!
    • http://astrobudka.blogspot.com/
Re: "Гамільтошка"
« Відповідь #120 : 20 Червня 2023, 17:14:04 »
. - .

Ну в мене одна біда пішла а інша прийшла. Поліровкою вдалось прибрати ті кляті ореоли, але у процессі переполіровки скоріш за все пошкодилося просвітлююче покриття. Вірогідно зроблене було без дотримання норм. Віктор покривав його захисним лаком щоб не пошкодити у процессі полірування а коли змивав той лак - з лаком вірогідно змилась частина просвітлення (але поки це теорія, треба порахувати яка з поверхонь може дати той блік). І тепер від зірок у кадрі чудові блямби. Ізюм зтерли вщент. А де то покриття зробити наново - я не розумію.  :facepalm:
Це ж чим те просвітлення змити можна?
Це лише теорія. Бо інші поверхні не чіпались. Поверхня із сріблом тільки відбиває проміні. А поверхня із просвітленням і відбиває і пропускає. Тобто є велика вірогідність того що щось пішло не так. Я впевнений що Віктор усе зробив як треба. Йому велика подяка за те ще не киннув мене на призволяще з цією проблемою. В мене є підозра що просвітлююче покриття нанесли не за техлологією. Я тільки намагаюсь логічно розмірковувати.
Записаний
У мене нічого немає. Усе раптом скінчилося!
N 49*57'52"   E 36*05'41"    заходьте у гості на каву..... :)

Naboka Igor

• Подяк: 3887
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
« Відповідь #121 : 20 Червня 2023, 17:26:28 »
. - .

У мене був МП50х7 із зеленим просвітленням. Розбирав для чищення, просвітлення внутрішньої поверхні об'єктива змилося звичайним спиртом. Ймовірно все залежить від технології багатошарового, із захистом-без і типу не лізь куди не слід.
« Останнє редагування: 20 Червня 2023, 17:43:20 від Naboka Igor »
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.
Подякували

MaxMan

« Відповідь #122 : 20 Червня 2023, 17:57:50 »
. - .

У мене був МП50х7 із зеленим просвітленням. Розбирав для чищення, просвітлення внутрішньої поверхні об'єктива змилося звичайним спиртом. Ймовірно все залежить від технології багатошарового, із захистом-без і типу не лізь куди не слід.
От я про те ж саме. Трохи там не дотримались технології і все.
Сергій там вже щось рахує. Скоро все дізнаємось.
Усім дякую за підтримку. Бо вже руки опускаються.  :beer:
Записаний

Naboka Igor

• Подяк: 3887
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
« Відповідь #123 : 20 Червня 2023, 22:07:14 »
. - .

От я про те ж саме. Трохи там не дотримались технології і все.
Сергій там вже щось рахує. Скоро все дізнаємось.
Усім дякую за підтримку. Бо вже руки опускаються.  :beer:
Та там особливо рахувати нічого, ця увігнута поверхня повинна максимально мовчати на відображення. Там тільки багатошар тре, хімічний одношар буде просто припаркою.
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.

MaxMan

« Відповідь #124 : 20 Червня 2023, 22:14:46 »
. - .

Цирк продовжується. Сергій порахував систему і жодна з поверхонь не може дати того бліку! І от де тепер шукати? Блік є а причини немає. Тільки манжен знімався з телескопу і більш нічого у системі не мінялось. Завтра з ранку усе розберу і буду уважно переглядати кожен закуток...  :facepalm:
Записаний

Jacques

• Подяк: 457
« Відповідь #125 : 20 Червня 2023, 22:30:54 »
. - .

Каким стал новый R.  новая толщина мениска? Может косина, она контролировалась? Правда она "астрономическая" (допуск) для двойного хода лучей.
« Останнє редагування: 21 Червня 2023, 08:37:25 від Jacques »
Записаний

Jacques

• Подяк: 457
« Відповідь #126 : 21 Червня 2023, 08:42:13 »
. - .

Я сделал бы серию предфокалов и зафокалов. Появилось бы представление о качестве системы в целом и динамика с ореолом. Как-то так.
Записаний

MaxMan

« Відповідь #127 : 22 Червня 2023, 09:21:57 »
. - .

На даному єтапі ситуація наступна.
Оптику переглянув дуже уважно - нічого незвичайного не побачив. Помив поверхні дистильованою водою (ті, які зміг достати).
Із усього що привернуло мою увагу - це дуже мілкі цяточки на манжені там де просвітлення. Я вже і мікроскопом дивився - ну там щось дуже мілке і незрозуміле. І його небагато зовсім. Але коли здалеку дивитись на поверхню крізь блік лампи - їх видно чудово. Але щось мені підказує що то не причина. В мене були в рази грязніші дзеркала і такого не було.
І без джерела світла там зовсім неможливо нічого розгледіти.
Просвітлююче покриття видно дуже добре на відео.
https://youtu.be/exghxUE-a0w
Записаний

MaxMan

« Відповідь #128 : 22 Червня 2023, 09:30:57 »
. - .

Ще трохи по небу потестив і виявив що та проблема є тільки у самому центрі. Тільки зірку відігнав від центра - блік віїхав за межі кадру. Я розумію що усі зірки звідти не вигнать, адже навіть маленькі будуть давати блік що скажеться на контрасті.
Небо ще було доволі засвіченим, тому того бубліка слабо видно. Але і зірка по центру усього 3,21m.
А ще на анімації видно два темних кабеля, які рухаються разом із зіркою. Тільки зараз іх побачив.

« Останнє редагування: 22 Червня 2023, 09:39:11 від MaxMan »
Записаний

Yvk

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 476
    • Не адмін на деякий час
« Відповідь #129 : 22 Червня 2023, 10:26:24 »
. - .

Цирк продовжується. Сергій порахував систему і жодна з поверхонь не може дати того бліку! І от де тепер шукати? Блік є а причини немає. Тільки манжен знімався з телескопу і більш нічого у системі не мінялось. Завтра з ранку усе розберу і буду уважно переглядати кожен закуток...  :facepalm:

На правах маячні, а чи не може від самої ПЗЗ матрички щось відбиватися і таке робити?  :hz:
Upd: або від скла чи фільтра перед нею?   
« Останнє редагування: 22 Червня 2023, 10:31:26 від Yvk »
Записаний

MaxMan

« Відповідь #130 : 22 Червня 2023, 11:28:28 »
. - .

На правах маячні, а чи не може від самої ПЗЗ матрички щось відбиватися і таке робити?  :hz:
Upd: або від скла чи фільтра перед нею?

Сергій не зміг навіть теоретичну причину знайти тої фігні. Але може хоча б той факт, що відблиск переміщується у тому ж напрямку що і зірка - допоможе викреслити ті поверхні, відблиск від яких повинен рухатись у протилежну сторону.
Записаний

MaxMan

« Відповідь #131 : 22 Червня 2023, 11:43:27 »
. - .

Зробив тестовий знімок випадкової ділянки у Чумацькому шляху. 30 кадрів по 30 секунд.
Ще трохи треба юстування підправити і буде те що потрібно! Проблему з ореолами точно вирішено. Залишилися відблиски, з якими можна боротися кадруванням.
Сама яскрава зоря на знімку 3,4m!
https://drive.google.com/file/d/1T5u8uPjjV9rQX8Z6NsyS4Z-vEa7PaXtL/view?usp=drive_link
Записаний
Подякували

MaxMan

« Відповідь #132 : 13 Липня 2023, 10:59:48 »
. - .

Продовжую роботу над телескопом.
1. Закінчив ручку телескопа. тепер вона у карбоні і вкрита лаком. Всередені залишив дерево, бо там буде дуже багато мороки а нерви вже ні к чорту )))
2. Обтягнув трубу фольгованим утеплювачем щоб не покоцати і щоб на вулиці не потіла. І з того ж матеріалу зроблена і бленда. Якщо помнеться - в мене ще рулон такої фігні.
3. Зробив кришку на телескоп. Бо отіми кульками вічно закривати - то не добре. Випиляли на лазері і порошковою покраскою задули.
4. Дотягую юстування, але фінально треба на природі, бо з балкона турбулить шокапєць.
5. Замовив до інструмента комплект фільтрів РЖБ на 2" а також фільтр Ha 7nm. Знаю що вузкополосні фільтри треба спеціальні на таку світлосилу, але зайвих мільярдів немає - протестимо то що приїде.
6. Повернув трубу у кільцях так, щоб широка сторона кадру  була увздовж горизонту. Бо до цього було вертикально. Прям телескоп для інстаграму )))
Записаний

MaxMan

« Відповідь #133 : 13 Липня 2023, 11:01:31 »
. - .

А ще добрий чоловік Сергій зробив для Гамільтошки чудовий чохол та сумку для транспортування!!!
Записаний
Подякували

MaxMan

« Відповідь #134 : 13 Липня 2023, 11:13:33 »
. - .

То була косметика, а тепер саме цікаве - тести!!!
Сьогодні уночі був кусочок неба між хмаринками і я перед сном вірішив протестувати телескоп на предмет довгих витримок. Бо завтра у село на зйомку і треба було перевірити усе, щоб не було неприємних сюрпризів. Хотів подивитися як себе веде монтування і що там з бліками та ореолами на не дуже яскравих об'єктах.
Загнав у центр кадра те що було у видимості з балкону (шаровик М15) і поставив витримку 10 хвилин. На планшеті побачив доволі чітку картинку, побачив що юстування можна ще трорхи підправити. Але засмутило те, що навколо шаровика є якась біла муть. Перше що прийшло у голову - це отой клятий блік. Теперь його видно і від слабкого скупчення. Пішов засмучений спати. Вранці віришив обробити на скору руку. Вирівняв фон, розділив зорі і фон на окремі слої і трохи офігів!!! То виявляється міжзоряні туманності. І їх там здуріти як багато!!! І все це за 10 хвилин у місті з балкону між хмаринами.
Єдине що засмутило після обробки - наявність відблиску навколо яскравої зорі. І скоріш за все - це від L-фільтру, який я накрутив на камеру. Треба буде перевірити тут теорію і подивитись що буде з ним і без нього.

https://drive.google.com/file/d/1o8OWHy5ahxeF4Eqn4vneYXbVWgzi1aWl/view?usp=drive_link

« Останнє редагування: 13 Липня 2023, 12:09:00 від MaxMan »
Записаний

Diskus

• Moderator
  • Подяк: 1370
  • "Лупайте сю скалу!"
« Відповідь #135 : 13 Липня 2023, 13:25:57 »
. - .

Гарна робота . І дуже файна мова , приємно читати )))
Записаний
Подякували

MaxMan

« Відповідь #136 : 13 Липня 2023, 13:42:28 »
. - .

Гарна робота . І дуже файна мова , приємно читати )))
Дякую дядьку Сергію!!! Не без Вашої допомоги робляться такі чудові телескопи. А мова - то ще з дитинства усе літо коровам хвости крутив у селі. Всмокталося з молоком )))
Записаний
Подякували

astrokor

• Подяк: 1346
  • Руслан
    • eqdrive
« Відповідь #137 : 13 Липня 2023, 22:12:02 »
. - .

...фільтр Ha 7nm...
блін, буде зсув смуги фільтра, на f/2 таке не проходить. Воно то буде показувати але пік буде не на 656нм  :(
треба було Astronomik MaxFR 12nm, це мабуть самий доступний на f/2

тут теоретична частина  :clever:
https://www.baader-planetarium.com/en/downloads/dl/file/id/1794/product/4849/whitepaper_narrowband_filters_on_astronomical_telescopes.pdf
Записаний
EQ6-MOD, RFT 152/900
QHY268M, QHY5III462M, QHY5III462C, QHYOAGM, QHYCFW3M, Chroma LRGBSHO 36mm
www.eqdrive.com.ua, astroproservice.com, www.astrobin.com
Подякували

gordon2903

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1185
  • концентрація.......
« Відповідь #138 : 16 Липня 2023, 23:28:35 »
. - .

Загнав у центр кадра те що було у видимості з балкону (шаровик М15) і поставив витримку 10 хвилин. На планшеті побачив доволі чітку картинку, побачив що юстування можна ще трорхи підправити. Але засмутило те, що навколо шаровика є якась біла муть. Перше що прийшло у голову - це отой клятий блік. Теперь його видно і від слабкого скупчення. Пішов засмучений спати. Вранці віришив обробити на скору руку. Вирівняв фон, розділив зорі і фон на окремі слої і трохи офігів!!! То виявляється міжзоряні туманності. І їх там здуріти як багато!!! І все це за 10 хвилин у місті з балкону між хмаринами.

Так це точно IFN, подивився на знімки з "інфрачервоних" телескопів:
« Останнє редагування: 16 Липня 2023, 23:38:48 від gordon2903 »
Записаний
Подякували

MaxMan

« Відповідь #139 : 19 Липня 2023, 10:31:11 »
. - .

На ціх вихідних відбувся перший тест інструмента у полях під непоганим небом. Але спочатку я вибрав серію, яка знімалась у останню ніч і прозорість була не дуже, хоча усе рівно краще ніж у місті. Назнімав 2 години по 5 хвилин. І ще десяток кадрів по 10 секунд для перепалених зірок. Ну є звичайно моменти, які мене засмучують, але то мабуть я заганяюсь іноді. Все хочеться щоб було все ідеально, щоб зірки у піксель провалювались, щоб вони були ідеально рівними не тільки по центру але і у кутах. А ще щоб відблисків та ореолів не було зовсім ))). Ну то мої психічні недоліки, а поки перейдемо до результатів.
  Щоб було наглядніше - вирішив порівнювати із своїм знімком з астробудки на 190мм ньютон. Апертури майже однакові. Світлосила 1/2 проти 1/4. Єкспозиції 2 години проти 11 годин.
Перша ілюстрація - це різниця у полі. Щоб ньютоном покрити усю ту ділянку, що зняв гамільтон, треба зробити 9,6 шматків. Грубо кажучи по площині різниця у 10 разів. Але на ньютоні тоді стояла камера з трохи меньшим полем, але там зовсім невелика різниця. Ну хай буде у 9 разів. Так навіть простіше уявити ділянку 3х3.
На другому знімку одна і таж сама ділянка приведена до однакового масштабу. Тут видно що у ньютона краща роздільна здатність і трохи краща проникна здатність по зіркам ніж у гамільтона (ньютон справа). Але то і не дивно. Більший фокус ньютона зробить зірки меньшими а меньша світлосила збільшить контраст точкових джерел світла до фону. Ну і не забуваємо про дуже значну різницю в єкспозиціях.
  Ну і ще такий момент - з гамільтона були складені сирі кадри без жодноі калібровки. Із за поганоі прозорості та якоїсь муті у небі - прийшлось боротися з градієнтами у піксі. Бо усі кадри відрізнялись один від одного. Певно якісь цируси малопомітні повзали по небу і трохи попортили фон.
Записаний