Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
21 Листопада 2024, 22:40:42

Увійти

google

Автор Тема: "Гамільтошка"  (Прочитано 7819 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Alone_Ghost

• Подяк: 268
Re: "Гамільтошка"
« Відповідь #40 : 03 Березня 2023, 18:44:17 »
. - .

Почав ліпити ту бленду і гадки не маю як таку хрупку річ транспортувати. Останній раз шматком картону обернули трубу замість бленди і зняли отого оріончика. Думаю що можна щось краще зробити ніж картон, але ота бленда - то не для туристичного сетапу.
Роби з того, що я тобі привіз, застібати навколо труби, або як робили крайній раз с тобою, або липучку приклеїш до матеріалу ;) Для транспортування змотаєш і в тубус для креслень складеш, або в тубус від гарного коньяку  ;D Згодом можешь замінити матеріал на такий же свіжіший, або інший міцніший. Головне, що не розмокає як картон від роси і не важкий, як любий метал ;-)
Записаний
"Найнезбагненніше у світі - те, що він збагненний" - А. Ейнштейн
Подякували

Diskus

• Moderator
  • Подяк: 1321
  • "Лупайте сю скалу!"
« Відповідь #41 : 03 Березня 2023, 19:00:40 »
. - .

Все геніальне -просте . Дякую за методику юстування . Навіть я зі своїм старечим мізком  зрозумів :)
Записаний
Подякували

Diskus

• Moderator
  • "Лупайте сю скалу!"
« Відповідь #42 : 03 Березня 2023, 19:56:57 »
. - .

І ще запитання виникло інтимного характеру . А чим тобі RASA 8" не приглянувся ? Чи його тоді ще не було ?
Записаний

MaxMan

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 2969
  • Регулярно кохаю Астрономію!!!
    • http://astrobudka.blogspot.com/
« Відповідь #43 : 03 Березня 2023, 21:46:27 »
. - .

І ще запитання виникло інтимного характеру . А чим тобі RASA 8" не приглянувся ? Чи його тоді ще не було ?
По перше - не було, по друге - як завжди щось у дупі свербіло і хотілось попрацювати ручками а не усе життя клацати тими мишками та клавами. Думаю ти мене розумієш.  8)
Записаний
У мене нічого немає. Усе раптом скінчилося!
N 49*57'52"   E 36*05'41"    заходьте у гості на каву..... :)
Подякували

Diskus

• Moderator
  • "Лупайте сю скалу!"
« Відповідь #44 : 03 Березня 2023, 22:12:31 »
. - .

Так , це відчуття мені знайомо . Коли  протягом пари днів ходжу зі штангелем чи рулеткою ,щось бурмочу про себе, підвймаю очі до неба і щось рахую подумки  , домашні одразу насторожуються - знову якусь фігню дідо задумав :)
Записаний
Подякували

tlgleonid

• Подяк: 845
« Відповідь #45 : 08 Березня 2023, 09:44:00 »
. - .

Вибач, Юро! Звичайно, я в захваті від того, як все реалізовано. Мабуть тому, що я так не вмію. Однак мене все ж таки досить непокоять оці ореоли. І чомусть здається, що дефекти полірування такі ореоли не дадуть. Цікаво було б бачити сирі кадри в повному розмірі, щоб оцінити профіль зірок, бо здається, що Штрель буде не дуже високий. Було б повчальним зробити маску перед мініском з невеликим отвором (скажімо 3-4 см і зробити знімки яскравих зірок при різних розташуваннях цього отвору. Мені чомусь здається, що деякі зони зводять світло за межами фокусу. Якщо це так, то є або помилка в розрахунку оптичної схеми або у відносному положенні меніску і дзеркала, або помилці у виготовленні якоїсь поверхні. Розумію складність такої діяльності з огляду на погоду та військові дії.
Записаний
Задокументировано наблюдение  >1500 Deepsky объектов.
ТАЛ75R, GSO 8" 1:4 +HEQ5Pro SynScan+ZWO ASI183MM+ZWO ASI178MM+PlayerOne Uranus C+фильтры R,V, 265мм и 415 мм Добсоны HandMade+o3+hb+uhc+...
FAQ по любительской астрономии
Подякували

MaxMan

« Відповідь #46 : 08 Березня 2023, 11:47:15 »
. - .

Не думаю що там є якісь помилки. Було б набагато страшніше. Я дивився на знімки з подібних інструментів і у багатьох такі великі ореоли. Думаю що то як особливості системи, так і недоліки полірування.
Зкинув на гугл диск декілька сирих фітсів без калібровки. Подивись, може щось цікаве знайдеш.  8)
https://drive.google.com/drive/folders/1uQ9lZHLuTO0CF6Q4j_WN6P_IGz0idTP6?usp=share_link
На Оріончику телескоп не встиг охолонути і у фокус не попав трохи. Дуже поспішав хоть щось зняти поки не накрило.
Записаний
Подякували

astrokor

• Подяк: 1346
  • Руслан
    • eqdrive
« Відповідь #47 : 08 Березня 2023, 12:08:08 »
. - .

Помітив теж на ярких зірках. Не яркі зірки норм, деталі не втрачаються. Імовірно то розсіювання на переході повітря-скло, то від якості просвітлення залежить.
Записаний
EQ6-MOD, SCT203/2000, 0.7x, HyperstarV3, N275/825, Paracorr Type2, Nexus 0.75x
QHY268M, QHY5III462M, QHY5III462C, QHYOAGM, QHYCFW3M, Chroma LRGBSHO 36mm
www.eqdrive.com.ua, astroproservice.com, www.astrobin.com

tlgleonid

« Відповідь #48 : 08 Березня 2023, 15:19:05 »
. - .

Подивився оригінальні знімки. Дуже цікаво. Перше, що кидається в очі - це суттєвий перепал яскравих зірок. Все ж таки, витримка 2 хвилини, якщо вірити заголовкам фітсів,  Якщо подивитися на профілі найскравіших зірок без перепалу, то видно, що це типовий профіль для зірки, що проходить через земну атмосферу. Тобто, ореоли навколо яскравих зірок є результатом не проблем зі шліфування оптики чи недоліків оптичної схеми, а в першу чергу наслідком обробки сильно перепалених зірок. Забираю свої слова назад! Якщо вже дуже сильно хочеться причепитися до чогось, можна відмітити, що матриця трііііішки нахилена (ASTAP показує, що лівий край кадру трішечки менш якісно сфокусований, але ти, напевне, це вже і так перевірив). Але цей перекіс для такої великої матриці, як asi2600mm ну дуже незначний. Я вважаю результат практично ідеальним.
Мене ще зацікавило, що при нульовому гейні підсилення камери дуже сильне. Тобто правила для КМОП матриць про 1 електрон на ADU недосяжне. А ще цікаво, що матриця доволі тепла (19 градусів). Це вона так нагрівається? Охолодження не підклчалося взагалі?
А як кабелі передачі даних і живлення охолодження розміщені? Якби вони йшли перед оптикою, то мали б бути промені від них.
Записаний
ТАЛ75R, GSO 8" 1:4 +HEQ5Pro SynScan+ZWO ASI183MM+ZWO ASI178MM+PlayerOne Uranus C+фильтры R,V, 265мм и 415 мм Добсоны HandMade+o3+hb+uhc+...
Подякували

MaxMan

« Відповідь #49 : 08 Березня 2023, 15:59:02 »
. - .

То знімалось у літку з балкону. Охолодження вмикав тільки для того, щоб матриця тримала постійну температуру. Нижче не охолоджував, бо планував роботу сетапу автономно і повербанк не дозволяв дуже батато єнергії відбирати на охолодження. То шо там трохи криве - я знаю. Зараз нема під рукою монтування, щоб відюстувати. Якось згодом все зроблю по людськи.
Записаний

tlgleonid

« Відповідь #50 : 08 Березня 2023, 16:50:02 »
. - .

Я тут трошки поміркував і прийшов до думки, що головна проблема для цього інструменту у невідповідності камери і телескопа. asi2600mm - чудова камера з глибокою ямою, широким полем зору, високою чутливістю та низькими шумами. Зроблений Гамільтон є справжнім витвором мистецтва і чудовим світлосильним інструментом. Але! На один піксель приходиться майже 2 кутових секунди. Радіус диску Ейрі складає для 200мм 0.7" А в теорії на один піксель краще за все, щоб приходився один радіус диску Ейрі. Тобто, такому Гамільтону треба камера з пікселем десь 1.2 мікрони. Мені здається, це б вирішило проблему ореолів.
Записаний

MaxMan

« Відповідь #51 : 08 Березня 2023, 16:54:51 »
. - .

Я після війни планую поставити на нього кольорову камеру. Витягувати секунди у полі то не моє. Я взагалі б знімав у бін2, щоб скоріше досягнути результату. Хочеться цим телескопом познімати панорами цілих сузірь. Ото мені цікаво. Думаю що ореоли вже не так будуть заважати на таких знімках.
« Останнє редагування: 08 Березня 2023, 19:12:55 від MaxMan »
Записаний
Подякували

alex~

• Подяк: 306
« Відповідь #52 : 09 Березня 2023, 13:24:23 »
. - .

Хочеться цим телескопом познімати панорами цілих сузірь.
Гамільтон...гамільтон... це ж гамільтонами шукають комети?

Чи є такі плани "на комети"?
Записаний
Подякували

astrokor

• Подяк: 1346
  • Руслан
    • eqdrive
« Відповідь #53 : 09 Березня 2023, 13:57:52 »
. - .

...такому Гамільтону треба камера з пікселем десь 1.2 мікрони. Мені здається, це б вирішило проблему ореолів.
Якщо прив'язатися до роздільної здатності то так, але витримки стануть звичайними. При постійному значенні наприклад 1"/піксель , витримки що для f/2 що для f/10 будуть однакові, поле звісно буде різне. І ще при такій світлосилі отримати дифракційний диск ще та задача , схема та ідеально але що там по факту з MTF, Strehl.

Як на мене гнатися за 1"/піксель не варто в такій схемі, навіть навпаки для швидкої суми короткими витримками цікаво крупніше піксель. Так і для пошуку або просто фото комет теж цікаво швидко отримати результат. А швидкість доступна тільки з такою світлосилою та великим пікселем  :up: .
Записаний
EQ6-MOD, SCT203/2000, 0.7x, HyperstarV3, N275/825, Paracorr Type2, Nexus 0.75x
QHY268M, QHY5III462M, QHY5III462C, QHYOAGM, QHYCFW3M, Chroma LRGBSHO 36mm
www.eqdrive.com.ua, astroproservice.com, www.astrobin.com
Подякували

MaxMan

« Відповідь #54 : 09 Березня 2023, 16:41:52 »
. - .

То було б інтересно, але для того надо шось стаціонарне у гарному місці з гарним оглядом. Ну і купка інтузіастів щод створити програму спостережень, моніторити роботу роботизованих систем і підмітати не за ними а попереду. Писати скрипти для автоматичної зйомки.... роботи багато. То ж звичайно цікава тема, але я розумію що таке не потягну.
Записаний
Подякували

tlgleonid

« Відповідь #55 : 09 Березня 2023, 19:31:46 »
. - .

Як на мене гнатися за 1"/піксель не варто в такій схемі, навіть навпаки для швидкої суми короткими витримками цікаво крупніше піксель. Так і для пошуку або просто фото комет теж цікаво швидко отримати результат. А швидкість доступна тільки з такою світлосилою та великим пікселем  :up: .
Погоджуюсь. І не тільки комети, але й швидкі астероїди. Роботи для такого швидкого інструменту вистачає. Насправді, якщо подивитись оригінальні фітси на 4к-моніторі, враження залишаються надовго. Майже однорідне тло неба, на якому зірки і зірки... Безліч зірок...
Я лише хотів сказати, що ореоли навколо яскравих зір виникають не за рахунок того, що оптика має якість проблеми, а за рахунок "великої швидкості". Напевне, для художнього астрофото можна вигадати алгоритми, які апроксимують пересвічені зірки і дозволять позбутися ореолів.
А от щодо того, куди були заховані кабелі, що йдуть до камери, Юра так і не сказав, нажаль. Напевне не хоче розкривати всі секрети.
« Останнє редагування: 09 Березня 2023, 19:40:54 від tlgleonid »
Записаний

Mutant

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 408
  • Так, так! Той самий, страхітливий та жахаючий...
« Відповідь #56 : 09 Березня 2023, 21:53:00 »
. - .

А от щодо того, куди були заховані кабелі, що йдуть до камери, Юра так і не сказав, нажаль. Напевне не хоче розкривати всі секрети.
Та бездротові технології використовуються вже усюди. Мабуть і камера у Юри така.  :gigi:
Скрытый текст
Записаний
Synta SW ED80 Pro, HEQ5 Pro, Newtonian 200mm, Canon 350Da, QHY-5, QHY-6.

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 6644
  • Omnes in astronomo continentur.
« Відповідь #57 : 09 Березня 2023, 22:18:03 »
. - .

Та бездротові технології використовуються вже усюди. Мабуть і камера у Юри така.  :gigi:
Скрытый текст
Ото насмішив ;)
Наші прабаби ще за панщини бездротові праски юзали
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 6644
  • Omnes in astronomo continentur.
« Відповідь #58 : 09 Березня 2023, 22:22:30 »
. - .

То було б інтересно, але для того надо шось стаціонарне у гарному місці з гарним оглядом. Ну і купка інтузіастів щод створити програму спостережень, моніторити роботу роботизованих систем і підмітати не за ними а попереду. Писати скрипти для автоматичної зйомки.... роботи багато. То ж звичайно цікава тема, але я розумію що таке не потягну.
Тoй ваш інструмент, то золота жила
Серйозно подумайте про пошук комет і астероїдів з таким скопом і з хорошою камерою ви можете і з японцями потягатися
« Останнє редагування: 15 Березня 2023, 06:43:23 від SIDEROCRATOR »
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре

Naboka Igor

• Подяк: 3880
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
« Відповідь #59 : 15 Березня 2023, 01:39:17 »
. - .

Думаю, варто іноді заглядати всередину труби з ліхтариком, навіть влітку.
Коли забував включати підігрів меніска на МК 2:1, отримував аналогічні ореоли від конденсату, навіть якщо він тільки починався і без підсвічування, вночі його не видно. Такі негативи потім викидав, але якщо лишився, то й покажу.
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.
Подякували