Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
28 Листопада 2024, 11:13:28

Увійти

google

Автор Тема: Сонячний телескоп. Доцільність.  (Прочитано 368 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

clavutich

• Подяк: 7440
  • Ярослав
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
Сонячний телескоп. Доцільність.
« : 03 Березня 2023, 18:37:54 »
. - .

Зявилась думка, а чи не побудувати сонячний астрограф. Зовсім не знайомий із зйомкою Сонця, тому допомагайте.
Є майже готовий комплект оптики 165мм Долла, і проскочила думка зробить з нього сонячний астрограф. Дзеркала покриватись не будуть. Питання наступні:
1. Кількість енергії, яка пройде через два непокриті дзеркала не буде занадтою, чи не зіпсує сенсор?
2. Голоне дзеркало заматоване з тилу, але чи буде цього достатньо, щоб не було перевідбивання світла від нього?
3. Та й взагалі, чи доцільно це все, чи краще використать плівку і не заморочуватись.
Записаний
Слава Україні!

Mutant

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 408
  • Так, так! Той самий, страхітливий та жахаючий...
Re: Сонячний телескоп. Доцільність.
« Відповідь #1 : 03 Березня 2023, 23:41:24 »
. - .

А в чому цінність знімків сонця через непокритий телескоп чи плівку? Там здається тільки вузькополосники рулять: Н-альфа, кальцій...
Записаний
Synta SW ED80 Pro, HEQ5 Pro, Newtonian 200mm, Canon 350Da, QHY-5, QHY-6.

Лікар Григорій Хата

• Подяк: 3758
  • З повагою Олександр.
« Відповідь #2 : 04 Березня 2023, 02:16:17 »
. - .

Ярослав, а чому б не спробувати знімати через плівку на твоєму основному калібрі? Якщо не на повну апертуру, то можна пробувати робити діафрагму.
Зйомка на непокрите дзеркало виглядає дуже сумнівною, навіть якщо непокрите скло буде відбивати 1-2 відсотки світла, цього буде все одно надто багато.
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #3 : 04 Березня 2023, 09:01:57 »
. - .

А в чому цінність знімків сонця через непокритий телескоп чи плівку? Там здається тільки вузькополосники рулять: Н-альфа, кальцій...
Так і пробую розібратись, чи є який сенс. А фільтри можна і перед сенсором поставить.
Ярослав, а чому б не спробувати знімати через плівку на твоєму основному калібрі? Якщо не на повну апертуру, то можна пробувати робити діафрагму.
Зйомка на непокрите дзеркало виглядає дуже сумнівною, навіть якщо непокрите скло буде відбивати 1-2 відсотки світла, цього буде все одно надто багато.
Плівка має невисоку точність, якщо я правильно розумію, та й просто було цікаво щось незвичайне зробить.
Але дякую за роздуми!
Записаний
Слава Україні!

SP

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 1315
« Відповідь #4 : 04 Березня 2023, 09:53:01 »
. - .

По пам'яті, фотографічна плівка пропускає 0.001% світла, або 0.00001 частину. При відбитті від двох поверхонь:
0.04х0.04=0.0016. Тобто, яскравість буде в 160 разів вище, ніж с плівкою. Наскільки це критично, дивиться вже самі. Тут (теплова дія на матрицю) ще грає роль і фокусна відстань (масштаб зображення).

Матування обратної поверхні. Як на мене, для Сонця і непокритої передньої поверхні не дуже гарна річ, я гадаю, відсоток відбитого світла таким чином зросте. І ще. Без матування відбите  світло буде мати форму коничної поверхні, яка десь буде перетинати трубу, і там можна встановити діафрагму. Розсіяне світло так не перехопиш.
Як на мене, для Сонця краще дофгофокусний брахіт із сферами.
Записаний
Подякували

S.Fire

• Клуб Астрополіс, Адміністратор
  • Подяк: 3659
  • Павло Пресняков
« Відповідь #5 : 04 Березня 2023, 10:41:18 »
. - .

Плівка має невисоку точність, якщо я правильно розумію, та й просто було цікаво щось незвичайне зробить.
Але дякую за роздуми!
На мій погляд, плівка працює без зауважень, більше вносить атмосфера. 
Записаний
Мій сайт
Мій фотоальбом
Допоможу з обладнанням для відеоспостереження метеорів.
Подякували

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #6 : 04 Березня 2023, 19:45:43 »
. - .

Добре,  дякую, зрозумів. Значить проект прикриваю. Буде звичайний маленький Долл-ик  :SLA:
Записаний
Слава Україні!