Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
29 Листопада 2024, 10:01:20

Увійти

google

Автор Тема: Нові монтування на хвильових (гармонійних) двигунах для астрофото  (Прочитано 845 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

tlgleonid

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 845

Спостерігаючи за тим, що обговорює світова астроспільнота, дізнався що в наш час монтуванням типу HEQ5 PRO і їм подібним з'явилась цікава альтернатива у вигляді компактних легких монтувань, де на осях стоять так звані хвильові, або гармонійні двигуни. За рахунок наявності між генератором хвиль і жорсткою шестернею є гнучке колесо, що може забезпечувати великі передаточні відношення. Деталі теорії таких двигунів можна побачити тут : тиць
Напевне першою компанією, що запропонувало такі монтування була компанія ZWO. Спочатку вони створили монтування AM5

Його ціна в Китаю 2000$. Перевагою такого монутування розробники називають прогнозовану гладку періодику, можливість нести труби вагою до 10 кілограм без противаги, легку вагу самого монтування.
А ось на цьому тижні компанія запропонувала аматорам молодшого брата за 1500$, монтування am3.

Подібні монтування з'явилися і у інших виробників, зокрема у Celestron.
Зрозуміло, що зараз війна. Багатьом не до нових монтувань. Але життя продовжується, ми переможемо і знову почнемо спостерігати і фотографувати небо.
Тому вже зараз варто придивлятися до нових тенденцій, щоб  відповісти для себе на питання: що то воно є за тенденція, майбутнє астромонтувань чи мильна бульбашка, про яку всі забудуть.
Хто що думає з цьог приводу?
« Останнє редагування: 20 Квітня 2023, 20:05:55 від tlgleonid »
Записаний
Задокументировано наблюдение  >1500 Deepsky объектов.
ТАЛ75R, GSO 8" 1:4 +HEQ5Pro SynScan+ZWO ASI183MM+ZWO ASI178MM+PlayerOne Uranus C+фильтры R,V, 265мм и 415 мм Добсоны HandMade+o3+hb+uhc+...
FAQ по любительской астрономии

ds40a

• Подяк: 344
  • Дмитро Сорока. Слава Україні !

я вже бачив у Youtube амоторські монтування на таких редукторах, яких вже на Aliexpress можна купити

правда ціна для precision редукторів $250 - $500 за штуку, але такі редуктори і навантаження промислові витримують.

p.s. Для любителів DIY
https://github.com/alanzjl/AlkaidMount
« Останнє редагування: 20 Квітня 2023, 21:59:08 від ds40a »
Записаний

tlgleonid

Я задав своє запитання ChatGPT і отримав відповідь:
Хвильові або гармонійні редуктори стали досить популярними в астрономічних монтуваннях, оскільки вони забезпечують досить високу точність слідування за рухом зір на небесній сфері.

Ці монтування працюють на основі електромоторів, які забезпечують плавне та точне переміщення телескопа або камери. Вони мають спеціальний вбудований контролер, який може коригувати рух пристрою в реальному часі, враховуючи рух Землі та вплив інших факторів, таких як сила тяжіння та вітрів.

Ці монтування дозволяють отримувати високоякісні зображення навіть при використанні довгих експозицій, що дозволяє астрономам і фотографам отримувати чудові зображення небесних об'єктів. Окрім того, такі монтування можуть мати додаткові функції, такі як автоматичне виявлення небесних об'єктів та точне коригування руху телескопа для отримання чітких зображень.

Таким чином, хвильові або гармонійні редуктори стали популярними в астрономічних монтуваннях, оскільки забезпечують високу точність та надійність роботи, що дозволяє отримувати якісні зображення небесних об'єктів.

HEQ5 Pro та ZWO AM5 - це два різних типи астрономічних монтувань, кожен з яких має свої переваги та недоліки.

HEQ5 Pro є досить популярним та надійним монтуванням, яке використовується для астрономічних досліджень та фотографії. Він має максимальну навантажувальну здатність до 13 кг, що дозволяє встановлювати на нього досить великі телескопи та камери. HEQ5 Pro має точну систему слідування та може підтримувати точність до 0,14 дугових секунд на південній півкулі та до 0,07 дугових секунд на північній півкулі.

ZWO AM5, з іншого боку, є новітнім монтуванням, яке спеціально розроблено для астрофотографії та відеоспостереження. Воно має максимальну навантажувальну здатність до 5 кг, що може бути достатньо для встановлення невеликих телескопів та камер. За допомогою вбудованого контролера, ZWO AM5 може забезпечити точне слідування за зірками та уникнути змазування зображення.

Отже, якщо вам потрібне монтування з високою навантажувальною здатністю та великою точністю слідування, HEQ5 Pro може бути кращим варіантом. Якщо ви займаєтеся астрофотографією та бажаєте мобільне та легке монтування для встановлення невеликих телескопів та камер, то ZWO AM5 може бути кращим варіантом. Однак, перед придбанням будь-якого з монтувань, я рекомендую ознайомитися з їх характеристиками та відгуками користувачів, щоб знайти той, який найкращий.
« Останнє редагування: 20 Квітня 2023, 21:11:48 від tlgleonid »
Записаний
ТАЛ75R, GSO 8" 1:4 +HEQ5Pro SynScan+ZWO ASI183MM+ZWO ASI178MM+PlayerOne Uranus C+фильтры R,V, 265мм и 415 мм Добсоны HandMade+o3+hb+uhc+...

sentimentalbob

• Подяк: 92
    • The Sideburns Party

Приїхав перший редуктор 17го розміру редукція 1:100. одразу замовив другий.
Наразі думаю який обрати конструктив, що б було мінімум токарки, бо потрібно буде замовляти.
Поки що думаю щось максимально подібне до AM5 зі шківами 1:5
Спочатку зроблю прототип на 3Д принтері, і якщо все буде добре поступово заміню деталі фрезерованими.
Записаний
Подякували

sentimentalbob

• The Sideburns Party

AM5 всередині: https://www.cloudynights.com/topic/853364-am5-teardown/
ще є rst-135 https://www.rainbowastro.com/rst-135/ з захмарною ціною. є більш захмарний з енкодером  rst-135e
аліекспресс схожий на AM5
є ось така реалізація з двигунами в яких додатково вмонтовані маленькі 1:30 HD редуктори
Записаний

Diskus

• Подяк: 1321
  • "Лупайте сю скалу!"

Подібну монті ми зробили ще 11 років тому .
З плюсів - простота виготовлення , безлюфтовість , висока питома вантажопідйомність .
З мінусів - велика періодика +-30" ( можливо через б/к редутори які використовувались ) .
Але в-цілому ідея використання гармонічних редукторів має право на життя .  https://youtu.be/Dg54Mx790HA
Записаний
Подякували

sentimentalbob

• The Sideburns Party

угу. з цими редукторами напевно кіт у мішку.
є виробник, який зробив монтування Crux 140 з браком щось типу 30%
&t=3s
&t
Записаний

Diskus

• "Лупайте сю скалу!"

Хороші редуктори коштують хороших грошей . 
В сумі може набратись кругленька сума :)
Цікаво чи десь хтось викладав аналіз періодики монтувань на гармоніці ?
Записаний

sentimentalbob

• The Sideburns Party

Хороші редуктори коштують хороших грошей . 
В сумі може набратись кругленька сума :)

листав російські форуми. пишусь шось типу:
- Наличие периодики, (убирается обратной связью)
- Присутствуют высокие гармоники передачи или встроенного подшипника, на которые никак не повлиять (может со временем в процессе работы и поменяются в меньшую или большую сторону)

Ще пишуть що гарноналаштована EQ6 працює краще за AM5
Записаний

Diskus

• "Лупайте сю скалу!"

Ось через ті високі гармонікі , які не виправлялись автогідуванням , я і полишив спроби розвитку монтувань на хвильових редукторах .
Поки кращого ніж хороша червячна пара в механіці нічого не придумано.
Записаний
Подякували

tlgleonid

Щоб саме аналіз, то не бачив. Але є досить детальні графіки на сайті виробника:

Якщо чесно, то ці графіки мене не вразили.
Записаний

Diskus

• "Лупайте сю скалу!"

Можна так сказати - для коротких фокусів коли на піксель припадає 4-5 кутових секунд хвильовий редуктор цілком прийнятний .
Для субсекундної роздільчості при фотографуванні з фокусом метр і більше - я-б не рекомендував .
Записаний

sentimentalbob

• The Sideburns Party

Цікаво що для кожного монтування виробник вкладає індивідуальний листок з заміром похибки на 360 градусів для конкретного екземпляру.
мене підкупає відсутність проблем з балансуванням. в мене ED80 f6.3 та сенсор 294mc з пікселем 4.63 um.
мені один редуктор з доставкою обійшовся 200usd
Записаний

Diskus

• "Лупайте сю скалу!"

Два редуктори по 200 , плюс моторредуктори , плюс сист упр , плюс механіка ... до 1000 набіжить
Скільки коштує Heq5 ?
Записаний

sentimentalbob

• The Sideburns Party

бачив за 800 продали)
Записаний

OlegAstroLviv

• Подяк: 5144
  • Головне бажання

HEQ5=1250$ + мито і доставка маємо 500+=1750$ якщо не більше :facepalm:
Записаний
TS 150/900#AZ-EQ6-PRO#QHY 294mm-pro#Astronomik MaxFR 6 nm set+ LRGB Deep Sky set#Lunt 40/B600#AZ-EQ6-PRO#Apollo MaxM 432/429/462

Diskus

• "Лупайте сю скалу!"

Eq3 pro ? Леонід її юзав , досить достойна монті .
Щодо цін - то я відстав від реалій :) подорожчало все у два рази .
Записаний

Diskus

• "Лупайте сю скалу!"

бачив за 800 продали)
За 800 я-б  брав і не думав .
Записаний

sentimentalbob

• The Sideburns Party

Eq3 pro ? Леонід її юзав , досить достойна монті .
Щодо цін - то я відстав від реалій :) подорожчало все у два рази .

В мене зараз EQ5 з апгрейдом (стальний вал та підшипники на DEC)
перша половина ночі ок. друга половина ночі проблеми з балансуванням по DEC. не зручно користуватись на балконі.
електроніка, мотори є для HD. з механікою буде тяжко і напевно дорого) потрібно зробити виделку, що виставляє полярку, що б поміряти періодику, що б знати на що розраховувати.
Записаний

Diskus

• "Лупайте сю скалу!"

Постав того eq5о на криву колону і буде щастя . Перекладка зникне .
Питання 100 баксів .
Записаний