Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
22 Листопада 2024, 04:06:43

Увійти

google

Автор Тема: Проект 670мм  (Прочитано 2011 раз)

0 Користувачів і 2 Гостей дивляться цю тему.

clavutich

• Подяк: 7436
  • Ярослав
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
Проект 670мм
« : 06 Травня 2023, 20:24:23 »
. - .

Поки в роздумах над проектом "візуального" рефлектора діаметром 670мм на азимутальному монтуванні типу Добсона.
Тому, як завжди, цікаві ваші думки з цього приводу.
Назбирав багато різного скла, хотів продать, але, бачу, активність нульова, тому буду робить сам. Одне з того скла, це заготовка 700мм діаметру товщиною 64мм і масою 57кг, матеріал, більш за все ЛК-5. Вона сильно "покоцана", якщо обрізать краї до прийнятного вийде близько 670мм.
« Останнє редагування: 06 Травня 2023, 22:01:48 від clavutich »
Записаний
Слава Україні!
Подякували

clavutich

• Ярослав
Re: Проект 670мм
« Відповідь #1 : 06 Травня 2023, 20:36:19 »
. - .

Спочатку планував знову зробить планетний астрограф, але поки вирішив, що на найблищі декілька сезонів мені 375мм вистачить, а от подивитись на кольорові планетарки, шарові скупчення та спіральні галактики в 670мм буде цікаво.
Але виникла дилема, яку систему обрать. Два варіанти Ньютон 1:3 або Долл з фокусом Несміта 1:9?
От тут найбільш цікаво почути ваші думки. Ось приблизні розрахунки, в Долла звичайний фокус, але насправді уявіть, що то Несміт  ;D із зламаним фокусом, просто ця програма Несміта не малює.
Записаний
Слава Україні!
Подякували

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #2 : 06 Травня 2023, 20:53:14 »
. - .

Більш схиляюсь до Долла, але це не остаточно.
Ньютон
переваги: два дзеркала і...мабуть все
недоліки: Дуже світосилне ГДз, здорове і складне у виготовленні діагональне, точне юстування, сильна кома(дуже бажано комакоректор)

Долл
переваги: Значно менш світосильне ГДз та ще й з ексцентриситетом 0,7(простіше у виготовленні), вторичне кругла сфера, фокус виходить у горизонтальну вісь монтування! комфорт спостережень. Мала кома, необовязковий комакоректор.
недоліки: потрібно додаткове діагональне.

На цьому поки все. Далі з вдячністю вислухаю ваші роздуми і побажання  :SLA:

...да, і ви будете сміятись, але знову всі роботи планую "вручну",заодно і "фізику" підтягну  ;D
« Останнє редагування: 06 Травня 2023, 21:02:06 від clavutich »
Записаний
Слава Україні!

Jacques

• Подяк: 435
« Відповідь #3 : 06 Травня 2023, 21:13:55 »
. - .

Принципиально различные системы и возможности. Если Ньютон , поле зрения? И размер  диагонали с нулевым полем( по чертежу).К корректору комы надо еще и окуляры суперкласса. На какую долю лямбды есть надежда изготовить Г.З.?
  Изготовление диагоналки видится более простой задачей.

Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #4 : 06 Травня 2023, 21:21:29 »
. - .

Це буде чистий візуал, тому поле зору таке мале, можна і 0, це не критично. На яку долю лямбди? хороше питання, але думаю у ГДз Ньютона 1:3 шанси значно менші ніж у Долла з 1:3,8 з ексцентриситетом 0,7. А взагалі лямбда/3 взагалі по системі цілком влаштує  ;)
« Останнє редагування: 06 Травня 2023, 21:27:20 від clavutich »
Записаний
Слава Україні!
Подякували

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #5 : 06 Травня 2023, 21:24:48 »
. - .

"Несміт" для мене нова система, і як юстувать три дзеркала в системі я поки не знаю, але при таких параметрах самі допуски нормальні, та й кома невелика.
Записаний
Слава Україні!

MaxMan

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 2969
  • Регулярно кохаю Астрономію!!!
    • http://astrobudka.blogspot.com/
« Відповідь #6 : 06 Травня 2023, 21:36:22 »
. - .

Брахіта можна спробувати, але такий здоровенний... мабуть спочатку треба пробувати на маленькому діаметрі.
А взагалі ньютон рулить. Можно зробити як візуал так і астрофото. Допиляєш до нього платформу з двигуном, замість діагоналки камеру і знімай собі планети або діпскаї. Зараз люди з великими телескопани на екваторіальних платформах знімають таку красу що капєць!
https://www.astrobin.com/fxtoio/
І дуже сподобалось рішення, яке прибирає яскраві лучики у зірок. Теж можно спробувати.  8)
Записаний
У мене нічого немає. Усе раптом скінчилося!
N 49*57'52"   E 36*05'41"    заходьте у гості на каву..... :)

Огарков Сергей

• Подяк: 227
« Відповідь #7 : 06 Травня 2023, 21:43:31 »
. - .

Диагоналка с малой осью порядка 180 мм... Плоская... Размером 180х260... Сепаратор такой есть? Без него это пальцем в небо. Короче, я за Долла. Это более реально и по изготовлению, и по ожидаемым результатам.
Записаний
Инструменты - рефрактор 125/1080, "Мицар" на Еку-3-2, HEQ-5 Pro SynScan, МАК-127/1500, БПЦ20х60.

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #8 : 06 Травня 2023, 21:55:13 »
. - .

Брахіта можна спробувати, але такий здоровенний... мабуть спочатку треба пробувати на маленькому діаметрі.
А взагалі ньютон рулить. Можно зробити як візуал так і астрофото. Допиляєш до нього платформу з двигуном, замість діагоналки камеру і знімай собі планети або діпскаї. Зараз люди з великими телескопани на екваторіальних платформах знімають таку красу що капєць!
https://www.astrobin.com/fxtoio/
І дуже сподобалось рішення, яке прибирає яскраві лучики у зірок. Теж можно спробувати.  8)
Та ні, Брахіт на 670мм це буде жесть  ;D я такої оптики точно не натру.
А для фото я його навряд чи буду використовувати...хоча "ніколи не говори ніколи", потрібно робить під азимутальну електроніку, тоді і без платформи фоткать можна, та й спостерігать зручніше буде.

Диагоналка с малой осью порядка 180 мм... Плоская... Размером 180х260... Сепаратор такой есть? Без него это пальцем в небо. Короче, я за Долла. Это более реально и по изготовлению, и по ожидаемым результатам.
Мене особисто теж така діагоналка лякає, тому і я за Долл  ;D
Записаний
Слава Україні!
Подякували

Diskus

• Moderator
  • Подяк: 1321
  • "Лупайте сю скалу!"
« Відповідь #9 : 06 Травня 2023, 22:32:34 »
. - .

Прямофокусний астрограф . Парабола F/ 3,5 з  коректором .
Монті для нього в мене є :)
І на віддаленку куди небудь в гори . В той- же Рожен , наприклад . Вражень від споглядання у моніторі галактик та туманностей вистарчить на все життя . А як надоїсть можна погодинно віддавати в оренду .
Записаний
Подякували

Квазар 3C 273

• Подяк: 144
« Відповідь #10 : 07 Травня 2023, 06:46:12 »
. - .

Це просто капець :dropjaw: не уявляю навіть як 50 кг дзеркало й тягати, але телескоп крутий. :super:

"Несміт" для мене нова система, і як юстувать три дзеркала в системі я поки не знаю, але при таких параметрах самі допуски нормальні, та й кома невелика.
Як завжди - починати з геометричного виставлення поточніше. Далі під лазерний коліматор підправити й грубе юстування вже буде. Точне по зірці чи діодним коліматором довести до ідеалу вже. Це все послідовно методично для гарантії: виставити діагональне -> вторинне -> головне (після виставлення діагонального далі 2 залишається вже як і звичайно). На практиці все не так і складно - зрозумівши що і як виставляти методику можна й спростити, та й не всі дзеркала часто зміщуються при транспортуванні.

По типу - додаткове діагональне дзеркало ніяк не впливає на оптичну систему.
Єдине розрахунок його діаметра й розміщення для мінімального екранування буде найскладнішою частиною з ним.

Промені то прибирає, а розсіювання ні... їх просто сильно "розмазує" тому не такі яскраві й менш помітні.
Тому більша площа екранування й збільшення фактичного розсіювання виглядають сумнівною перевагою задля розмазування цих променів.
« Останнє редагування: 07 Травня 2023, 06:50:30 від Квазар 3C 273 »
Записаний
DeepSky 150/990 refractor , Vixen VMC110L, Celestron 70/400, Nikon Aculon 10x50.
Подякували

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #11 : 07 Травня 2023, 10:39:31 »
. - .

Прямофокусний астрограф . Парабола F/ 3,5 з  коректором .
Монті для нього в мене є :)
І на віддаленку куди небудь в гори . В той- же Рожен , наприклад . Вражень від споглядання у моніторі галактик та туманностей вистарчить на все життя . А як надоїсть можна погодинно віддавати в оренду .
Можливо це наступний проект, цей, про візуал. Зрозуміло, що для нього потрібно темне небо...поруч зі мною Виселка, може пустять туди, та й іншим цікаво буде.

Це просто капець :dropjaw: не уявляю навіть як 50 кг дзеркало й тягати, але телескоп крутий. :super:

Як завжди - починати з геометричного виставлення поточніше. Далі під лазерний коліматор підправити й грубе юстування вже буде. Точне по зірці чи діодним коліматором довести до ідеалу вже. Це все послідовно методично для гарантії: виставити діагональне -> вторинне -> головне (після виставлення діагонального далі 2 залишається вже як і звичайно). На практиці все не так і складно - зрозумівши що і як виставляти методику можна й спростити, та й не всі дзеркала часто зміщуються при транспортуванні.

Теоретично все ніби так, на практиці буває інакше, але не спробуєш, не дізнаєшся.
Записаний
Слава Україні!
Подякували

Diskus

• Moderator
  • Подяк: 1321
  • "Лупайте сю скалу!"
« Відповідь #12 : 07 Травня 2023, 13:11:27 »
. - .

В наших краях де засвітка , вологість , пилюка - щось візуалити заради розмитих сірих плямок ? :)
Витрати купу сил ,часу коштів ...
Але то моя субєктивна думка . Автор на те і автор щоб мати своє бачення .
Записаний

Квазар 3C 273

• Подяк: 144
« Відповідь #13 : 07 Травня 2023, 15:30:52 »
. - .

В наших краях де засвітка , вологість , пилюка - щось візуалити заради розмитих сірих плямок ? :)
Тільки вологість справді заважає, а так то не зрівняти з ситуацією в Європі... та і в глухій Азії можна знайти темне місце, але там жити...
Записаний
DeepSky 150/990 refractor , Vixen VMC110L, Celestron 70/400, Nikon Aculon 10x50.

Огарков Сергей

« Відповідь #14 : 07 Травня 2023, 17:01:48 »
. - .

Речь идёт о реализации, самой ее возможности. Именно поэтому Долл более реален. Визуальный Ньютон упирается в диагоналку. Сделать её просто нереально. По крайней мере с нормальным качеством в требуемых размерах. Со вторичкой Долла да, нужна будет контрольная ответа, ну или рассчитать под имеющиеся готовые пробники РПС. Диагоналку на складе у Михаила взять готовую, она и от 300-мм подойдёт. Автору решать.
Записаний
Инструменты - рефрактор 125/1080, "Мицар" на Еку-3-2, HEQ-5 Pro SynScan, МАК-127/1500, БПЦ20х60.

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #15 : 07 Травня 2023, 21:26:48 »
. - .

Витрати купу сил ,часу коштів ...
Але то моя субєктивна думка . Автор на те і автор щоб мати своє бачення .
В радіусі 15км можна знайти більш-менш прийнятне місце по засвітці, з пилюкою теж особих проблем не бачу, а з приводу вологості, так особисто я тільки й чекаю коли небо потемніше, а вологість побільше, ніколи не зустрічав спокійну атмосферу коли сухо.
Та й з приводу сірих плям...планетарки в 400мм вже доволі кольорові, а деякі галактики показують спіральну структуру, шаровики то взагалі однозначно ефектніші ніж на фото... а тут площа дзеркала ще в три рази більша, думаю буде гарно.

Речь идёт о реализации, самой ее возможности. Именно поэтому Долл более реален. Визуальный Ньютон упирается в диагоналку. Сделать её просто нереально. По крайней мере с нормальным качеством в требуемых размерах. Со вторичкой Долла да, нужна будет контрольная ответа, ну или рассчитать под имеющиеся готовые пробники РПС. Диагоналку на складе у Михаила взять готовую, она и от 300-мм подойдёт. Автору решать.
Поки теж більш схиляюсь до Долла, оптика простіша, зручність спостережень взагалі супер, а з юстуванням думаю розберусь.
Покривать тільки сріблом прийдеться...а це навряд чи плюс.
Записаний
Слава Україні!
Подякували

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #16 : 07 Травня 2023, 21:43:33 »
. - .

Тільки що прийшла одна думка. Якщо буде Долл, то можна зробити ще одне вторичне і при тих самих параметрах ГДз і відстаней в трубі Долл-Добсон перевтілюється у Долл планетний астрограф під сучасні камери! Мабуть все ж таки знову буде Долл  ;)
Записаний
Слава Україні!
Подякували

Огарков Сергей

« Відповідь #17 : 07 Травня 2023, 21:56:11 »
. - .

Так может тогда стоит рассмотреть вариант апланата Максутова на двух вогнутых эллипсоидах? Всё-таки плоское поле, и экранирование, близкое к нулю.
Записаний

WEST

• Подяк: 307
« Відповідь #18 : 08 Травня 2023, 07:16:43 »
. - .

Краще було б зробити Несмiт. Для Вас це був би крок вперед. У мене е книжка про Несмiта i там е малюнок, на якому вiн бiля телескопа своеi конструкцii. Головне зеркало 500 мм. З зеркальноi бронзи. Це ще 19-те столiття. Само слово "Несмiт" в перекладi "Не коваль". А яким вiн був генiем! До речi, паровий молот його знахiд.
Записаний
Подякували

MaxMan

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 2969
  • Регулярно кохаю Астрономію!!!
    • http://astrobudka.blogspot.com/
« Відповідь #19 : 08 Травня 2023, 09:23:09 »
. - .

Фокус нэсмита точно облегчит проблемы с визуальными наблюдениями, избавит от сверления дыр в зеркале. А разница только в одной плоской диагоналке. Можно даже какую то из стандартных купить.
Записаний
У мене нічого немає. Усе раптом скінчилося!
N 49*57'52"   E 36*05'41"    заходьте у гості на каву..... :)