Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
25 Листопада 2024, 20:22:46

Увійти

google

Автор Тема: StellarMate X vs ZWO ASIAIR Plus  (Прочитано 445 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

alex_veles

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1546
StellarMate X vs ZWO ASIAIR Plus
« : 26 Червня 2023, 15:39:00 »
. - .

Панове, ніхто не зтикався з StellarMate коробочками?

Придивляюсь до StellarMate X (ті є 300$ що і ASIAIR plus)
https://www.stellarmate.com/products/stellarmate-x-controller.html

Хочеться такого:
1. Автогід з  коробки з камерою player one + HEQ5 монтування (zwo я так розумію не працює з конкурентними камерами, або потрібно ламати/перепрошивати дистрибутив linux)
2. Мозаїка для фотографування Місяця, Сонця (zwo вміє тільки мозаїку для DSO). Правда поки не знаю який софт таке вміє.
3. Виставлення полярки.
4. Більш звичайний amd64 проти arm, тобто має бути більш зручний в плані розширення функціональності.

Записаний

tlgleonid

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 845
Re: StellarMate X vs ZWO ASIAIR Plus
« Відповідь #1 : 26 Червня 2023, 17:09:58 »
. - .

На мою думку, найкращий варіант, це стандартний міні ПК типу такого: GK3 Pro GK3V Mini PC
На неї можна встановити всі необхідні драйвери, N.I.N.A. Ну і також APT
Переваги:
1. Низька ціна
2. Підтримка всього, що є.
3. Можлива планетно-місячна зйомка
Записаний
Задокументировано наблюдение  >1500 Deepsky объектов.
ТАЛ75R, GSO 8" 1:4 +HEQ5Pro SynScan+ZWO ASI183MM+ZWO ASI178MM+PlayerOne Uranus C+фильтры R,V, 265мм и 415 мм Добсоны HandMade+o3+hb+uhc+...
FAQ по любительской астрономии

alex_veles

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1546
« Відповідь #2 : 27 Червня 2023, 04:00:23 »
. - .

На неї можна встановити всі необхідні драйвери, N.I.N.A. Ну і також APT
В мене багаторічна відраза до windows OS, тому відпадає одразу :-)
До того ж, тоді вже краще  ноут пристосувати для цього.
Повторюю, вимога - все з невеликої коробки,
а не дистрибутив де просто все приладдя встановлено та скинуто до купи.
А тим більше віндовс, де ще з драйверами возися та сто програм окремо встановлюй вручну.
Записаний

ds40a

• Подяк: 344
  • Дмитро Сорока. Слава Україні !
« Відповідь #3 : 27 Червня 2023, 09:53:01 »
. - .

В мене багаторічна відраза до windows OS, тому відпадає одразу :-)

мобуть можна і Linux встановити, бо там Intel платформа
Записаний

AYN

• Подяк: 3836
  • Одесса, Астродес
« Відповідь #4 : 27 Червня 2023, 10:37:48 »
. - .

а есть у кого опыт запуска на ASiair не родных камер ?  Но для которых есть поддержка в indi. В моем случае Touptek G3m-178c.
Записаний

tlgleonid

« Відповідь #5 : 27 Червня 2023, 16:44:04 »
. - .

а есть у кого опыт запуска на ASiair не родных камер ?  Но для которых есть поддержка в indi. В моем случае Touptek G3m-178c.
Легко нічого не вийде. ZWO намагається створити власну екосистему, яке працюватиме саме з його обладнанням. Виключення зроблено лише для монтувань (бо до появи гармошки am5 у них не було монтувань) і цифродзеркалок. Але треба мати на увазі, що ASI AIR - це звичайна малинка, просто в гарній коробці. Тому можна на картку записати Astroberry і там вже буде нормальна підтримка indi-камер. Єдина проблема, що Astroberry не підтримує роздачу напруги 12В, але і це можна виправити, трохи підкоригувавши скрипти. На клаудях десь був мануал.
Записаний
ТАЛ75R, GSO 8" 1:4 +HEQ5Pro SynScan+ZWO ASI183MM+ZWO ASI178MM+PlayerOne Uranus C+фильтры R,V, 265мм и 415 мм Добсоны HandMade+o3+hb+uhc+...
Подякували

mpyat2

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1596
  • Nothing lasts forever but the earth and sky.
    • Above us only sky
« Відповідь #6 : 12 Липня 2023, 09:00:57 »
. - .

Доброго дня, шановне товариство.

Теж хочу перейти на міні-пк, що стоїть прямо на/біля монтування (ось такий є https://artline.ua/uk/product/nettop-artline-business-b14v08)

Виникло питання захисту його від роси/холоду. Як ви його вирішуєте? (бачив варіанти пластикового контейнеру).
Записаний
EQ5+EQDrive; SW 15075 | PMAK (AAVSO). 134 new variables discovered; 19 revisions/submissions of known objects.

MaxMan

• Подяк: 2969
  • Регулярно кохаю Астрономію!!!
    • http://astrobudka.blogspot.com/
« Відповідь #7 : 12 Липня 2023, 09:09:30 »
. - .

Теж хочу перейти на міні-пк, що стоїть прямо на/біля монтування (ось такий є https://artline.ua/uk/product/nettop-artline-business-b14v08)

Виникло питання захисту його від роси/холоду. Як ви його вирішуєте? (бачив варіанти пластикового контейнеру).

Він же у процессі роботи гріється. З чого він буде покриватися росою? Головне не кидати його у траву. Зазвичай його чіпляють на трубу або треногу.
Ну і краще брати такий, до якого можна по вайфаю приєднатися з мобільного пристрою. Я вже не представляю собі астрофото по іншому.
Олександр Плаха у нас у Харкові виробляє астрономічні ПК у яких на борту і вайфайка і живлення для сетапу і встановлений спеціалізований софт.
Навіть за бугром огляди на нього роблять.

« Останнє редагування: 12 Липня 2023, 09:14:22 від MaxMan »
Записаний
У мене нічого немає. Усе раптом скінчилося!
N 49*57'52"   E 36*05'41"    заходьте у гості на каву..... :)
Подякували

Webber

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1005
  • Валентин
« Відповідь #8 : 12 Липня 2023, 21:09:23 »
. - .

Вже рік використовую схожий міні-пк на віддаленій обсерваторії. За плюсових температур - чудово, біос підтримує запуск при подачі живлення, в парі з ip-розеткою працює стабільно, легко віддалено вмикати або перезавантажувати. Але за температур менше 0 біос відмовляється завантажувати ОС. Доводиться використовувати нагрівач або заносити в тепло (якщо є можливість).
Записаний
GSO 12" dob; Tak FSQ-106 edx4 (setup in progress..)
Подякували

mpyat2

• Клуб Астрополіс
    • Above us only sky
« Відповідь #9 : 12 Липня 2023, 21:16:44 »
. - .

Дякую за відповіді! Оскільки обсерваторія у мене ʼвиноснаʼ, сподіваюсь, буде працювати. Розповім, коли спробую
Записаний
EQ5+EQDrive; SW 15075 | PMAK (AAVSO). 134 new variables discovered; 19 revisions/submissions of known objects.

tlgleonid

« Відповідь #10 : 13 Липня 2023, 09:34:06 »
. - .

Також купив свого часу за 120$ на алі подібний комп (8/256 4 ядра) з ліцензійною Win11. Це набагато дешевше, ніж ноут і не так шкода його втратити. З недоліків основним саме в мене виявилась слабенька антене wifi. Якщо до маршрутизатора чи репітера більше 10 метрів, працює нестабільно. З дачної обсерваторії, обшитої профнастилом в будинок взагалі не добиває. Довелось кинути езернет кабель. Ну і ще один недолік саме моєї моделі - лише 4 порти USB. А для зйомки на телескопі портів треба більше (монтування, автофокусер, колесо фільтрів, камера гіда, основна камера). Тому довожиться ще використовувати USB-хаб.
Записаний

mpyat2

• Клуб Астрополіс
    • Above us only sky
« Відповідь #11 : 13 Липня 2023, 10:19:15 »
. - .

Щодо портів USB, то можна прикрутити до монтування хаб (краще активний). Таким чином я використовую три потри на ноуті: один USB3, з якого йде кабель до хабу на монтуванні, а там вже розходиться на основну камеру, камеру гіда та колесо фільтрів. Ще два порти для монтування та фокусеру (EQDrive та FocusDrive). Можливо, і їх можна оптимізувати.
А на міні-пк портів аж шість (ще не пробував)
Записаний
Подякували

astrokor

• Подяк: 1346
  • Руслан
    • eqdrive
« Відповідь #12 : 13 Липня 2023, 22:44:24 »
. - .

...Виникло питання захисту його від роси/холоду. Як ви його вирішуєте? (бачив варіанти пластикового контейнеру).

під відкрите повітря краще без вентиляторів міні-ПК, інакше пил буде в середині накопичуватись.

Можу навести живий приклад, камера SBIG ST-8300 в неї охолодження вентилятором який прокачує повітря через середину. Так от з часом там все покрилося пилом , а з прокачкою вологого повітря почало роз'їдати на платі доріжки, в кінці кінців плата накрилась та не підлягала відновленню :(

Ось таке недорого, зручно, надійно. Корпус алюмінієвий сплав.
Схожий міні-пк використовую 5 років, він в мене на відкритому повітрі пройшов і морози до -20, і жару до +40 (в день стояв на сонці) працює "гад"  :facepalm:
Записаний
EQ6-MOD, SCT203/2000, 0.7x, HyperstarV3, N275/825, Paracorr Type2, Nexus 0.75x
QHY268M, QHY5III462M, QHY5III462C, QHYOAGM, QHYCFW3M, Chroma LRGBSHO 36mm
www.eqdrive.com.ua, astroproservice.com, www.astrobin.com
Подякували

astrokor

• Подяк: 1346
  • Руслан
    • eqdrive
« Відповідь #13 : 13 Липня 2023, 22:58:14 »
. - .

...
2. Мозаїка для фотографування Місяця, Сонця (zwo вміє тільки мозаїку для DSO). Правда поки не знаю який софт таке вміє.
...
це специфічна швидкісна зйомка, таке тільки через віддалений робочий стіл можна робити, та проги типу SharpCap, FireCapture
Записаний
EQ6-MOD, SCT203/2000, 0.7x, HyperstarV3, N275/825, Paracorr Type2, Nexus 0.75x
QHY268M, QHY5III462M, QHY5III462C, QHYOAGM, QHYCFW3M, Chroma LRGBSHO 36mm
www.eqdrive.com.ua, astroproservice.com, www.astrobin.com