Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
29 Листопада 2024, 10:04:48

Увійти

google

Автор Тема: Питання щодо фільтру IR-UV.  (Прочитано 268 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Naboka Igor

• Подяк: 3880
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
Питання щодо фільтру IR-UV.
« : 13 Серпня 2023, 15:29:12 »
. - .

Майже всі використовують фільтр IR-UV. Вирішив собі прикупити. Але, подивившись графіки, прошу допомогти розібратися в плані планетної зйомки. Фільтр обрізає ультрафіолетову та інфрачервону області, що добре для боротьби з залишковим хроматизмом, скажімо рефракторів і таким чином підвищує різкість. Але як тоді з сінгом, де саме в інфрачервоній області часто деталей більше, який сенс її обрізати? Чи можливо використовувати тільки радянський фільтр УФ-1Х, обрізавши ультрафіолет, де часто від синього і далі йде мило? У мене такий є, але перш ніж його вирізати у розмір, вирішив запитати поради, щоб не даремно витрачати час.
Для візуалізації графіки додаю.
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.

Лікар Григорій Хата

• Подяк: 3758
  • З повагою Олександр.
Re: Питання щодо фільтру IR-UV.
« Відповідь #1 : 13 Серпня 2023, 20:47:23 »
. - .

UV/IR cut потрібен для досягнення кольору близького до візуального, якщо знімаєте на кольорову камеру. Якщо ціль отримати чорно-біле зображення з максимальною деталізацією, і щоб було найменш чутливе до сіінгу - то вартує розглянути якийсь фільтр R чи IR.
Записаний

Naboka Igor

« Відповідь #2 : 13 Серпня 2023, 23:33:29 »
. - .

UV/IR cut потрібен для досягнення кольору близького до візуального, якщо знімаєте на кольорову камеру. Якщо ціль отримати чорно-біле зображення з максимальною деталізацією, і щоб було найменш чутливе до сіінгу - то вартує розглянути якийсь фільтр R чи IR.
УФ-1х також не вплине на колір, та й візуально він прозорий, спеціальний сорт скла. Ліва частина графіка практично ідентична з IR-UV, не зрозумію в чому його принадність, крім як відрізати ультрафіолетову ділянку хроматизму практично будь-якого лінзового об'єктива, де зазвичай кошмар по плямах. А якщо система дзеркальна, чи з мізерно малим хроматизмом? Що вони роблять обидва в такому разі?

А IR-pass у мене є, користуюся окремо, за графіком видно, що він знищує колір, звичайно не про нього йдеться. Він добре покращує сіінг в інфрачервоному діапазоні.

Потім, камера має високу чутливість в ІЧ, навіщо тоді обрізати й цю область? :help:
« Останнє редагування: 13 Серпня 2023, 23:41:55 від Naboka Igor »
Записаний

Лікар Григорій Хата

• З повагою Олександр.
« Відповідь #3 : 14 Серпня 2023, 00:22:07 »
. - .

Дуже широка полоса пропускання замилює дрібні деталі. Я колись знімав Місяць з фільтром 600 + nm, потім Ярослав порадив спробувати з червоним. В мене червоного нема, але є ще UV/IR cut, і обидва фільтра разом дають якраз пропускання в червоному каналі, мабуть, в межах 600-700нм. І тоді деталізація покращилась.
Записаний
Подякували

clavutich

• Подяк: 7443
  • Ярослав
« Відповідь #4 : 14 Серпня 2023, 12:06:04 »
. - .

На кольорову камеру, нема чого видумувать, для нормального кольору тільки UV/IR cut, тим більш Юпітер вже високо. Ну і окремо можна в ІЧ познімать. Якби камера була монохромна, тоді були б деякі варіанти, завужені фільтри і т.д. Я зараз знімаю R G G B R G G B... щоб набрати найбільш корисного сигналу в зеленому, так як його частина в каналі яскравості найбільша.
Записаний
Слава Україні!
Подякували

Naboka Igor

« Відповідь #5 : 14 Серпня 2023, 16:28:15 »
. - .

На кольорову камеру, нема чого видумувать, для нормального кольору тільки UV/IR cut...
Заради грошей є. Не такі вони й дешеві, як виявилось. Та й руки сверблять, свердлити чи не свердлити, ось у чому питання! :gigi:
Записаний

clavutich

• Подяк: 7443
  • Ярослав
« Відповідь #6 : 14 Серпня 2023, 16:51:06 »
. - .

Та ні, вони не дорогі. На алі десь по 500грн. Але без нього протікання в ІЧ буде спотворювати кольори.
А якщо є бажання щось посвердлить, потрібно передивитись зразки кольорових скелець, може там щось є більш підхоже.
Записаний
Слава Україні!
Подякували

Лікар Григорій Хата

• З повагою Олександр.
« Відповідь #7 : 14 Серпня 2023, 16:55:46 »
. - .

Ігор, я пропонував Вам подарувати свій фільтр IR/UV cut, яким я користувався раніше, але Ви щось не виявили бажання. Якщо передумаєте, то дайте знати  :SLA:
Записаний
Подякували

Naboka Igor

« Відповідь #8 : 14 Серпня 2023, 22:09:57 »
. - .

Але без нього протікання в ІЧ буде спотворювати кольори.

Дякую, ось яку відповідь я чекав :)
Змінюю тактику...
Записаний

Naboka Igor

« Відповідь #9 : 14 Серпня 2023, 22:12:16 »
. - .

Ігор, я пропонував Вам подарувати свій фільтр IR/UV cut, яким я користувався раніше, але Ви щось не виявили бажання. Якщо передумаєте, то дайте знати  :SLA:
Для подарунка начебто немає приводу. :shuffle: А ось на тест чому й ні. Закину координати в особисті. :)
Записаний