Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
25 Листопада 2024, 18:09:09

Увійти

google

Автор Тема: Супер сетап для обзора неба  (Прочитано 1715 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Stalker

• Подяк: 317
  • Всю жизнь я пытаюсь сделать ЮЛУП АНВОГ ЗИ
Re: Супер сетап для обзора неба
« Відповідь #20 : 16 Квітня 2024, 03:03:32 »
. - .

Так там все ж є фактор збільшення 2х?

без необхідності використання коректорів Барлоу або скляного шляху.
Ага всього 7 лінз-коректорів проходить світло крім 2-х дзеркал... якась сумнівна перевага... вже краще товща плоского скла, хоча це й додає значного ходу світла.

Буде працювати практично на всіх телескопах
То якісь обмеження все ж є?
"Если ты задаёшь вопрос, значит, ты уже знаешь половину ответа." (Хань Сян-цзы)
Если интересно можете поднять тему - "Все о биновьюверах" https://www.astroclub.kiev.ua/forum/index.php?topic=30939.0
Записаний
"... Яд, мудрецом тебе предложенный, прими,
    Из рук же дурака не принимай бальзама." (Омар Хайям)

Alex90900

• Подяк: 128
« Відповідь #21 : 17 Квітня 2024, 12:22:57 »
. - .

А мені всеж таки дуже цікаво чи буде 1206 з біновьером рівноцінним біноклю 80 мм? Яскравість впаде в 2 рази? Бо яскравість 1206 без біновьюера краща ніж у 80 мм бінокля і зірок повинно бути видно більше. Але я не порівнював їх разом.
Мы ж бачимо однакову кількість зірок обома неозброєними очима та одним оком.
Записаний
SW dob 10, SW 1206, Arsenal 10x50 (bw18), Visionking 5x25, Shuntu 8X20 ED, Nikon Mikron 6x15, Vixen Monocular Artes HR 6x21 ED, Orion 2x54

Квазар 3C 273

• Подяк: 144
« Відповідь #22 : 17 Квітня 2024, 12:39:04 »
. - .

А мені всеж таки дуже цікаво чи буде 1206 з біновьером рівноцінним біноклю 80 мм? Яскравість впаде в 2 рази? Бо яскравість 1206 без біновьюера краща ніж у 80 мм бінокля і зірок повинно бути видно більше. Але я не порівнював їх разом.
Мы ж бачимо однакову кількість зірок обома неозброєними очима та одним оком.
Я не дарма запитував за параметри тієї бінки, але з приведеної схеми не все зрозуміло, в рекомендованій темі взагалі нічого про неї немає...

А так бінка більше для планет, і то не така, а звичайна. Раз ділить світло пополам, то вже за зірками еквівалентно біноклю 80 мм, або й гірше... по центру може й так, а по краю ще й віньєтування буде "обрізати" додатково.
В телескопа завжди плюс що можна більше збільшення зробити й проникність по зірках все ж зростає.
Для планет же головне що розмір апертури більший, а значить і дифракційний ліміт збільшення (але то не стосується тієї специфічної бінки - в неї взагалі варто розібратись на скільки додатково обмежений дифракційний ліміт еквівалентно 80 чи 60 мм :hz: ).
Записаний
DeepSky 150/990 refractor , Vixen VMC110L, Celestron 70/400, Nikon Aculon 10x50.

Квазар 3C 273

« Відповідь #23 : 17 Квітня 2024, 13:25:17 »
. - .

Там немає ЛБ :) У нього парфокальная схема. Буде працювати практично на всіх телескопах без необхідності використання коректорів Барлоу або скляного шляху. Приблизно як це реалізовано у Powermate. ИМХО
Схема розділення апертури наведена зовсім неправильна.
Насправді так має бути:

Таким чином роздільна здатність по горизонталі зменшується вдвоє! ??? А по вертикалі залишається високою...
Записаний
DeepSky 150/990 refractor , Vixen VMC110L, Celestron 70/400, Nikon Aculon 10x50.

tlgleonid

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 845
« Відповідь #24 : 17 Квітня 2024, 14:51:10 »
. - .

Коли ми дивимось на небо двома очима, ми бачимо зырки на 40% слабші, тобто виграємо десь 0.4m. Таким чином, проникна датність біновьювера зменшується на тіж 0.4m. Тому проникна здатність 120мм телескопа с бінкою десь рівноцінна 100мм телескопу. 80мм бінокль рівноцінний 95мм телескопу.
Щодо ділення потоку. Бінка має ділити потік навпіл напівпрозорим дзеркалом або світлоділячим кубом, поляризацією. Якщо різати світловий конус, ми отримаємо криву вихідну зіницю і купу аберацій. До того ж, в цьому випадку у нас буде окрім центральної лінії дуже нерівномірна яскравість.
Записаний
Задокументировано наблюдение  >1500 Deepsky объектов.
ТАЛ75R, GSO 8" 1:4 +HEQ5Pro SynScan+ZWO ASI183MM+ZWO ASI178MM+PlayerOne Uranus C+фильтры R,V, 265мм и 415 мм Добсоны HandMade+o3+hb+uhc+...
FAQ по любительской астрономии

Квазар 3C 273

« Відповідь #25 : 17 Квітня 2024, 19:03:41 »
. - .

Коли ми дивимось на небо двома очима, ми бачимо зырки на 40% слабші, тобто виграємо десь 0.4m. Таким чином, проникна датність біновьювера зменшується на тіж 0.4m. Тому проникна здатність 120мм телескопа с бінкою десь рівноцінна 100мм телескопу. 80мм бінокль рівноцінний 95мм телескопу.
На практиці досить взяти трохи більшої апертури телескоп ніж бінокль щоб побачити як він більше зірок показує.
Проникність ще зростає зі збільшенням.

Щодо ділення потоку. Бінка має ділити потік навпіл напівпрозорим дзеркалом або світлоділячим кубом, поляризацією. Якщо різати світловий конус, ми отримаємо криву вихідну зіницю і купу аберацій.
Я про те відразу й написав що 7 лінз по ходу світла й кілька перетворень зображення ніколи не проходять гладко.

Як для тих же любителів Powermate ну має вона стабільне зображення й крайні пучки світла не розходяться так сильно як в звичайних ЛБ... а толку то від того якого?... Як і звичайна ЛБ має недовиправлений хроматизм (бо це ж просто ахроматична склейка використана, тільки дві як телескоп), а на великих світлосилах ще й кома значна лізе й зображення стає вже таке собі... нічого нового й нічого дивного.

До того ж, в цьому випадку у нас буде окрім центральної лінії дуже нерівномірна яскравість.
Там спец схема складна розроблена щоб направити спочатку вихідну зіницю проекції рівно на ділячу призму... а потім ще відбудувати зображення до окулярів. Так що система досить добре юзабельна на різних телескопах і питань не викликає. А от яка якість після таких складних перетворень залишається під питанням... В цьому плані звичайна бінка куди простіше, а значить менше  псує зображення... фактично все впирається в те яка якість ЛБ.
Записаний

jeck_asteroid

• Подяк: 193
  • Евгений, Запоріжжя
« Відповідь #26 : 17 Квітня 2024, 22:03:05 »
. - .

Нагадаю що це тема про сетап для ОГЛЯДУ неба, тож одна з важливих вимог - це поле зору.
Порівняємо linear vs classic binoviewers.

Linear бінов'ювер має лінійне поле зору 17,4 мм (Optical length: 0 mm.).

Візьмемо класичний бінов'ювер, для прикладу Baader MaxBright II, в нього заявлене лінійне поле 26 мм, але він має Optical length: 110 mm. Щоб його компенсувати пропонується коректор Baader Glasspathcorrector 1:2,6. Тож з коректором маємо еквівалентне лінійне поле 26 мм : 2,6 = 10 мм.
Отже маємо співідношення лінійного поле зору 17,4мм проти 10мм, а за площею взагалі різниця в 3 рази на користь Linear бінов'ювера.

Другий приклад: Binotron 27 + коректор OCS-A45 2"(for F/5 or faster). Для нього маємо 27 мм : 2,3 = 11,7 мм, різниця в площі в 2,2 рази.
* denkmeier optical чомусь не офішує точні технічні характеристики, тож єфективний Optical length з коректором я не знайшов.
Записаний
Dob GSO 10", SW1206+AZ4, Vixen A80SS
Opticron 8x40, Kowa 6x30, Pentax 4x20, Orion 2х54

Stalker

• Подяк: 317
  • Всю жизнь я пытаюсь сделать ЮЛУП АНВОГ ЗИ
« Відповідь #27 : 17 Квітня 2024, 23:18:04 »
. - .

То (Квазар 3C 273 .)
Я не писав що у темі є дискусії Linear Binoviewer. Їх на нашому форумі не обговорювали. Еа ж тема про інше. Щоб не фпудити в цій темі, я дав посилання на одну з тем про Binoviewer. Євген (jeck_asteroid) просто поділися досвідом використання свого сетапу. Про правильність або неправильність схеми поділу апертури всі питання до одного з виробників. https://luntsolarsystems.com/product/tecnosky-horizon-binocular-1-25/ Або до всіх одразу. Туди ж і питання якості зображення. У мене є тільки досвід з Powermate 2"х2 * на телескопі І. Набокі.
P.S. Без втрат неможливо зазирнути двома очима в замкову щілину. :)
« Останнє редагування: 17 Квітня 2024, 23:26:52 від Stalker »
Записаний
"... Яд, мудрецом тебе предложенный, прими,
    Из рук же дурака не принимай бальзама." (Омар Хайям)