Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
22 Листопада 2024, 03:14:24

Увійти

google

Автор Тема: Автоматизація телескопа на монтуванні Добсона  (Прочитано 775 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Arrenius

• Подяк: 19

Добрий день!
   Похідні такі: є саморобний телескоп на монтуванні Добсона, є непереборне бажання його автоматизувати таким чином, щоб можна було наводити зі Stellarium`а, є майже нульові знання в програмуванні контролерів. :)

Перше що прийшло в голову, це взяти готове альт-азимутальне монтування накшталт nexstar, встановити більш потужні мотори, для моторів більш потужні драйвери, замінити блок живлення і виходе, що з монтування залишиться тільки контролер. Коштують вони не дешево, купити таке монтування заради тільки одного контролера якось шкода. Да і для мене не дуже зрозуміло, чи можна тому котролеру якось пояснити, що передатне відношення редукторів змінилось (а воно скоріш за все зміниться), підкажіть будь ласка, чи це можливо? І може хтось знає де такі контролери можна купити окремо?

Другий варіант, це реалізувати через контролер Ардуіно. Знаходив в ютубі відео із за бугра, що це можливо, але жодних деталей як це зробили не надають, що там за програма, як все це підключати не зрозуміло! 

Буду вдячен за будь яку допомогу!
Записаний

Квазар 3C 273

• Подяк: 144
Re: Автоматизація телескопа на монтуванні Добсона
« Відповідь #1 : 15 Грудня 2023, 17:27:30 »
. - .

Похідні такі: є саморобний телескоп на монтуванні Добсона, є непереборне бажання його автоматизувати таким чином, щоб можна було наводити зі Stellarium`а, є майже нульові знання в програмуванні контролерів. :)
Залежить від того що саме хочете:
- крутити руками й бачити куди вказує телескоп в Stellarium є дешеве готове рішення;
- автоведення за об'єктом - екваторіальна платформа, були готові, та й зробити самостійно не так і важко цілком реально;
- повна автоматизація - найдешевше купити б/у телескоп за 1000$, бо там труба мало коштує в порівнянні з електронікою.

Перше що прийшло в голову, це взяти готове альт-азимутальне монтування накшталт nexstar, встановити більш потужні мотори, для моторів більш потужні драйвери, замінити блок живлення і виходе, що з монтування залишиться тільки контролер. Коштують вони не дешево, купити таке монтування заради тільки одного контролера якось шкода. Да і для мене не дуже зрозуміло, чи можна тому котролеру якось пояснити, що передатне відношення редукторів змінилось (а воно скоріш за все зміниться), підкажіть будь ласка, чи це можливо? І може хтось знає де такі контролери можна купити окремо?
Там проблема не в моторах - вони тягнуть із запасом...
Напіввилка сама собою по металу слабка й коливається сильно навіть при 7 кг телескопі, бо ШК 8" ближче до 5 кг й короткий ще й при цьому!

Другий варіант, це реалізувати через контролер Ардуіно. Знаходив в ютубі відео із за бугра, що це можливо, але жодних деталей як це зробили не надають, що там за програма, як все це підключати не зрозуміло! 
Готовий контроллер більше 200$ розробляти самому нереально - багато років роботи.
Можна зібрати самостійно застарілу версію - трохи дешевше вийде, але там тільки для екваторіальних монтувань.
Записаний
DeepSky 150/990 refractor , Vixen VMC110L, Celestron 70/400, Nikon Aculon 10x50.
Подякували

Diskus

• Moderator
  • Подяк: 1321
  • "Лупайте сю скалу!"
Записаний
Подякували

Arrenius

« Відповідь #3 : 17 Грудня 2023, 16:56:53 »
. - .

- крутити руками й бачити куди вказує телескоп в Stellarium є дешеве готове рішення;
Не це є метою, але було би дуже цікаво глянути на це рішення.

- автоведення за об'єктом - екваторіальна платформа, були готові, та й зробити самостійно не так і важко цілком реально;
Жодне фабрічне екваторіальне монтування таку вагу не потягне. Точну вагу не знаю, але це точно 35+

- повна автоматизація - найдешевше купити б/у телескоп за 1000$, бо там труба мало коштує в порівнянні з електронікою.
За 1000$ телескоп з діаметром дзеркала 350мм я не куплю)

Готовий контроллер більше 200$ розробляти самому нереально - багато років роботи.
200$ мені підходе, знаєте де готовий для доба можна придбати?

https://www.eqdrive.com.ua/uk/
Дякую за лінк! А ще підкажіть куди дивитись там будь ласка?) Наскільки я розумію букви EQ в назві вказують на те, що це для екваторіального монтування, а не альт-азимутального.
Записаний

Квазар 3C 273

« Відповідь #4 : 17 Грудня 2023, 17:24:38 »
. - .

Не це є метою, але було би дуже цікаво глянути на це рішення.
Ось тут дивіться список на першій сторінці

Жодне фабрічне екваторіальне монтування таку вагу не потягне. Точну вагу не знаю, але це точно 35+
Ото й стільки тягнуть.
Платформа - це не зовсім монтування, а підставка під ДОБ:
https://astromagazin.net/ru/shop/product/asterion-ecliptica-pro-50-ekvatorialnaja-platforma-s-privodom-3723

За 1000$ телескоп з діаметром дзеркала 350мм я не куплю)
Звичайно це тільки 8" з Го-То. Я мав на увазі що Го-То дорожче труби телескопа й окремо ніколи не продається.

200$ мені підходе, знаєте де готовий для доба можна придбати?
От там чи в магазинах і дивитись:
https://www.eqdrive.com.ua/uk/
А ще підкажіть куди дивитись там будь ласка?) Наскільки я розумію букви EQ в назві вказують на те, що це для екваторіального монтування, а не альт-азимутального.
Наскільки я знаю в останніх версіях був реалізований азимутальний режим.
Також там є налаштування швидкості моторів, тому контроллер має працювати і з тими моторами що знайдете під свій ДОБ.
Записаний
DeepSky 150/990 refractor , Vixen VMC110L, Celestron 70/400, Nikon Aculon 10x50.

Diskus

• Moderator
  • Подяк: 1321
  • "Лупайте сю скалу!"
« Відповідь #5 : 17 Грудня 2023, 17:45:41 »
. - .

EqDrive працює в азимуталі .
На сайті є контакти розробника .
Він відповість на всі запитання .

Записаний
Подякували

tlgleonid

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 845
« Відповідь #6 : 17 Грудня 2023, 20:58:30 »
. - .

Звичайно це тільки 8" з Го-То. Я мав на увазі що Го-То дорожче труби телескопа й окремо ніколи не продається.
Продаються і окремо. От, наприклад: https://deltaoptical.pl/zestaw-synscan-do-dobson-12
Але я відверто не розумію, навіщо goto достатньо великому телескопу. Такі речі вимагають жорсткої механіки, перпендикулярності осей, а добсони, зазвичай роблять приблизно і намагаються зробити їх якмога легше, використовуючи різні ферми. В той же час можна взяти доьсон і досить легко за допомогою карт і ред-дота навестись на об'єкт, що цікавить. А можна по дорозі до об'єкта на щось цікаве натрапити.
Записаний
Задокументировано наблюдение  >1500 Deepsky объектов.
ТАЛ75R, GSO 8" 1:4 +HEQ5Pro SynScan+ZWO ASI183MM+ZWO ASI178MM+PlayerOne Uranus C+фильтры R,V, 265мм и 415 мм Добсоны HandMade+o3+hb+uhc+...
FAQ по любительской астрономии
Подякували

tlgleonid

« Відповідь #7 : 18 Грудня 2023, 11:30:40 »
. - .

Ще одна цікава ідея. Навесні 2023 року з'явилася безкоштовна програма PlateSolve3. Вона вміє дуже швидко розпізнавати кадр по декільком змазаним зіркам. Тому можна влаштувати конструкцію, що складається з невеликого гіда (наприклад, zwo 30/120), чутливої монохромної камери (хоча б zwo asi120mm) і мініПК за 100$. Можна ще маленький моніторик прикрутити. Логіка роботи проста. Наводимо добсон на якусь ділянку неба, натискаємо кнопку, через 2 секунди маємо координати точки неба по центру поля зору.
Суттєвий мінус: працюватиме тільки ясної зоряної ночі. Вдень і в хмарну погоду не буде працювати.

Ідея 2: Робимо на добсоні координатні кола. Потім в програмі-планетарії на смартфоні отримуємо азимутальні координати об'єкта і наводимо добсон по координатним колам.
Записаний
ТАЛ75R, GSO 8" 1:4 +HEQ5Pro SynScan+ZWO ASI183MM+ZWO ASI178MM+PlayerOne Uranus C+фильтры R,V, 265мм и 415 мм Добсоны HandMade+o3+hb+uhc+...
Подякували

Arrenius

« Відповідь #8 : 18 Грудня 2023, 16:45:07 »
. - .

Ото й стільки тягнуть.
https://astromagazin.net/ru/shop/product/asterion-ecliptica-pro-50-ekvatorialnaja-platforma-s-privodom-3723
Вибачаюсь, я не одразу в'їхав що ви маєте на увазі. Платформу карегорічно ні.

Наскільки я знаю в останніх версіях був реалізований азимутальний режим.
Також там є налаштування швидкості моторів, тому контроллер має працювати і з тими моторами що знайдете під свій ДОБ.
О це схоже те, що треба, дякую! Зателефоную їм!

EqDrive працює в азимуталі .
На сайті є контакти розробника .
Він відповість на всі запитання .
Дякую!

Але я відверто не розумію, навіщо goto достатньо великому телескопу. Такі речі вимагають жорсткої механіки, перпендикулярності осей, а добсони, зазвичай роблять приблизно і намагаються зробити їх якмога легше, використовуючи різні ферми. В той же час можна взяти доьсон і досить легко за допомогою карт і ред-дота навестись на об'єкт, що цікавить. А можна по дорозі до об'єкта на щось цікаве натрапити.
І ред дот встановленний і шукач 9х50, але хочеться не тільки дивитись, а спробувати пофотографувати діпскай.

Ще одна цікава ідея. Навесні 2023 року з'явилася безкоштовна програма PlateSolve3. Вона вміє дуже швидко розпізнавати кадр по декільком змазаним зіркам. Тому можна влаштувати конструкцію, що складається з невеликого гіда (наприклад, zwo 30/120), чутливої монохромної камери (хоча б zwo asi120mm) і мініПК за 100$. Можна ще маленький моніторик прикрутити. Логіка роботи проста. Наводимо добсон на якусь ділянку неба, натискаємо кнопку, через 2 секунди маємо координати точки неба по центру поля зору.
Прикольно! Не чув про таку програму, подивлюсь. Але це дає тільки координати наведення вручну, хочется мати прийнаймі ведення, а як максимум гідування.
Але ідея цікава, мініпк немає, але ж можна під'єднати і до ноута, який просто поставити поряд. Шукач є, гідуючи камери теж, треба буде спробувати, але вже повесні, коли відновлю срібний шар на дзеркалі.
Доречі, а як з цими міні пк працюють? Треба ж мати монітор, як до них під'єднуються?

Суттєвий мінус: працюватиме тільки ясної зоряної ночі. Вдень і в хмарну погоду не буде працювати.
Ух і вибаглива ж прога) Прям як дівчата на об'їзній)))

Записаний

Квазар 3C 273

« Відповідь #9 : 18 Грудня 2023, 17:47:57 »
. - .

І ред дот встановленний і шукач 9х50, але хочеться не тільки дивитись, а спробувати пофотографувати діпскай.
Ну тоді сам азимутальний режим категорично не підходить... хіба як знімати тільки короткими витримками й обертати кожен кадр при складанні - тобто занадто геморно.

Тут вже екваторіальна платформа краще веде... бо вона обертає в екваторіальній площині а не азимутальній.
Ото й стільки тягнуть.
Вибачаюсь, я не одразу в'їхав що ви маєте на увазі. Платформу карегорічно ні.
Так що я б не був так категоричним - під доб це найкращий варіант... особливо якщо зробити її добре ;) .
Записаний
Подякували

tlgleonid

« Відповідь #10 : 18 Грудня 2023, 19:15:19 »
. - .

Ой ле-ле. Щоб фотографувати діпскай в прямому фокусі достатньо великого телескопа необхідно забезпечити дуже якісне ведення. Тобто треба жорстка труба під астрофото і екваторіальне монтування, яке витримає цю трубу. Напевне це EQ8 або Білий Лебідь (який виробляв колись Сергій Вербицький з Тернополя і тут має нік Diskus, може він і зараз їх виробляє. Звичайно, можна пробувати знімати і на азимуталі, але потрібно забезпечити дуже жорстку і якісну механіку, щоб могла вести трубу з точністю порядку кутової секунди+треба придбати ротатор поля (це десь 600 ойро). Результат не гарантовано.
Якщо подивитися на знімки аматорів, то більшість зроблена на апертури 150-250 на монтування HEQ5/EQ6 і їх аналоги. Я також знімаю на 200мм, а дивлюсь в доб 415мм.   

Прикольно! Не чув про таку програму, подивлюсь. Але це дає тільки координати наведення вручну, хочется мати прийнаймі ведення, а як максимум гідування.
Тоді Вам потрібно починати з N.I.N.A, яка вміє працювати з цією PlateSolve3. Коротше кажучи, я виношу в день телескоп на балкон, запускаю скрипт і програма сама наводить на об'єкти, центрує, фокусується, міняє фільтри, знімає, гідує...
До PlateSolve3 існували і інші програми, що розпізнавали ділянку неба на знімку. Це ASTAP чи PlateSolve2. Але вони робили це довше і вимоги до кадру були вище.
Посилання на PlateSolve3: https://www.dropbox.com/sh/rn4uzqbs9q91q1z/AADmFhSzI_LsQUIHNCKSbm4xa?dl=1

Але ідея цікава, мініпк немає, але ж можна під'єднати і до ноута, який просто поставити поряд. Шукач є, гідуючи камери теж, треба буде спробувати, але вже повесні, коли відновлю срібний шар на дзеркалі.
Доречі, а як з цими міні пк працюють? Треба ж мати монітор, як до них під'єднуються?
Ноут сліпить очі. І він великий. МініПК зручніший. під'єднуватися можна з ноута через mstsc або з телефона через rd client. У мене ще монітор китайський 7" є.

Записаний
Подякували

Arrenius

« Відповідь #11 : 19 Грудня 2023, 12:25:33 »
. - .

Ну тоді сам азимутальний режим категорично не підходить... хіба як знімати тільки короткими витримками й обертати кожен кадр при складанні - тобто занадто геморно.
Саме короткими знімати і планую. Наскількі мені відомо DSS вміє компенсувати обертання і правильно складувати кадри, ну якщо між ними не 3-4години.

Ой ле-ле. Щоб фотографувати діпскай в прямому фокусі достатньо великого телескопа необхідно забезпечити дуже якісне ведення. Тобто треба жорстка труба під астрофото і екваторіальне монтування, яке витримає цю трубу. Напевне це EQ8 або Білий Лебідь (який виробляв колись Сергій Вербицький з Тернополя і тут має нік Diskus, може він і зараз їх виробляє. Звичайно, можна пробувати знімати і на азимуталі, але потрібно забезпечити дуже жорстку і якісну механіку, щоб могла вести трубу з точністю порядку кутової секунди+треба придбати ротатор поля (це десь 600 ойро). Результат не гарантовано.
Якщо подивитися на знімки аматорів, то більшість зроблена на апертури 150-250 на монтування HEQ5/EQ6 і їх аналоги. Я також знімаю на 200мм, а дивлюсь в доб 415мм.
Телескоп для астрофото 200мм/EQ6 у мене є, одно іншому не заважає) На великі витримки не сподіваюсь, якщо вдастся 10сек зробити, то вже буде добре, при такому діаметрі кількість світла в рази зростає. В кінці кінців немає меж досконалості, буде погано - буду покращувати механіку!!! В нашій справі шлях дуже часто приносе більше задоволення, аніж досягненна мета.   
Та і для візуалу теж інколи добре, приїхали до тебе друзі чи знайомі, навів на об'єкт і всі можуть спокійно подивитися, не треба після кожного летіти до телескопа, коррегувати його, а потім торопити наступну людину дивитися, поки об'єкт війшов із поля зору. А з дітьми це взагалі інколи буває неможливо. Поки вони поставлять стілець, поки виберуть правильну дестанцію від окуляра до ока, поки зрозуміюсь що дивитися, від об'єкту вже і духу немає)))

Тоді Вам потрібно починати з N.I.N.A, яка вміє працювати з цією PlateSolve3. Коротше кажучи, я виношу в день телескоп на балкон, запускаю скрипт і програма сама наводить на об'єкти, центрує, фокусується, міняє фільтри, знімає, гідує...
До PlateSolve3 існували і інші програми, що розпізнавали ділянку неба на знімку. Це ASTAP чи PlateSolve2. Але вони робили це довше і вимоги до кадру були вище.
Посилання на PlateSolve3: https://www.dropbox.com/sh/rn4uzqbs9q91q1z/AADmFhSzI_LsQUIHNCKSbm4xa?dl=1
Колись я спробував освоїти Ніну, щось у мене не задалось, вона почала плюватись на EQ5, яка в мене тоді була і я остаточно залишився на PHD2/APT/Stellarium. Доречі PlateSolve є в і APT, але навіщо воно? У мене навіть на ШК8 проблем з наведенням немає, а на телескопах з меншим фокусним тим більше не повинно бути. Наводиш телескоп на яскраву зірку поряд з об'єктом, який плануєшь знімати, центруєшь її за допомогою ASCOM, потім сінхронізація в Stellarium і наводиш вже на об'єкт, якщо він не зовсім в центрі - центруєшь. Так щоб об'єкт взагалі не потрапив в поле зору, ну люфти мають бути як на кермі ГАЗ 130)))

Ноут сліпить очі. І він великий. МініПК зручніший. під'єднуватися можна з ноута через mstsc або з телефона через rd client. У мене ще монітор китайський 7" є.
Ну справа ж не в розмірі екрану, а в його яскравості, на ноуті теж можна притушити яскравість як і на 7".
І для того, щоб приєднатись чи то з ноута чи то з телефона треба ж спочатку запустити якусь прогу на міні ПК? Дати дозвіл на приєднання? Для цього потрібен монітор+клавіатура/миша........чи як це робиться?
« Останнє редагування: 19 Грудня 2023, 12:44:11 від Arrenius »
Записаний

clavutich

• Подяк: 7436
  • Ярослав
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
« Відповідь #12 : 19 Грудня 2023, 12:49:04 »
. - .

Сучасними камерами, витримки можна і по 1с робить, на яскравих об'єктах так точно. Та й багато прикладів, де люди на азимутальних "Добсонах" дуже пристойні фото знімають на коротких витримках. Так що, на мою думку, автор рухається правильним напрямком.
Записаний
Слава Україні!
Подякували

tlgleonid

« Відповідь #13 : 19 Грудня 2023, 14:42:07 »
. - .

Колись я спробував освоїти Ніну, щось у мене не задалось, вона почала плюватись на EQ5, яка в мене тоді була і я остаточно залишився на PHD2/APT/Stellarium. Доречі PlateSolve є в і APT, але навіщо воно? У мене навіть на ШК8 проблем з наведенням немає, а на телескопах з меншим фокусним тим більше не повинно бути. Наводиш телескоп на яскраву зірку поряд з об'єктом, який плануєшь знімати, центруєшь її за допомогою ASCOM, потім сінхронізація в Stellarium і наводиш вже на об'єкт, якщо він не зовсім в центрі - центруєшь. Так щоб об'єкт взагалі не потрапив в поле зору, ну люфти мають бути як на кермі ГАЗ 130)))
Десь подібний алгоритм і реалізовано в АРТ у функції goto+. Задача користувача винести телескоп і не забути зняти кришку. А в функції вказати об'єкт або його координати. Сама функція робить наступне:
1. Наводить телескоп на об'єкт по координатам, які монтування вважає правильним. Робить кадр і розпізнає його за допомогою PlateSolve3. Оскільки телескоп міг бути встановлений аби як, то він виявиться наведеним на зовсім іншу ділянку неба.
2. Різниця буде врахована і телескоп буде наведено на нову ділянку неба, знову зроблено кадр і розпізнано його. Обчислена помилка наведення і врахована нова корекція.
3. Повторюється п.2, поки бажаний об'єкт не опиниться точно в центрі кадра. Як правило, досить 3-5 ітерацій. Це в моєму випадку менше хвилин разом з переміщенням труби.

Тобто вказуєш об'єкти, які хочеш зняти і вони будуть точно в центрі кадра. Тому шукач я давно зняв з труби і не використовую. І мені не треба бути біля телескопа. Телескоп в будці на вулиці, а я вдома у теплій кімнаті.
Ще одне призначення PlateSolve - це точно встановити полярну вісь. Скрипт робить три кадри на відстані в 15-20 градусів одне від одного і обраховує помилку встановлення полюса. Далі треба просто дивитися на екран, де відображена помилка по азиму і висоті. Можна телескоп рухати і крутити гвинти настройки полярної вісі, поки значення не стануть рівні нулю. Дуже зручно.
Ну і можна розпізнати чийсь чужий кадр. 

І для того, щоб приєднатись чи то з ноута чи то з телефона треба ж спочатку запустити якусь прогу на міні ПК? Дати дозвіл на приєднання? Для цього потрібен монітор+клавіатура/миша........чи як це робиться?
Ну так. МініПК треба спочатку налаштувати. Зробити облікові записи. Дати дозволи на віддалене приєднання. Після цього на ноуті чи телефоні знаходимо в мережі мініПК, вказуємо логін і пароль один раз. І все. Але, на моєму мініПК треба кнопочку спочатку натиснути, щоб загорівся світлодіод, що мініПК увімкнено. Більше до нього не підходимо, а входимо віддалено з телефона. 
Записаний
Подякували

Arrenius

« Відповідь #14 : 21 Грудня 2023, 11:30:52 »
. - .

Десь подібний алгоритм і реалізовано в АРТ у функції goto+. Задача користувача винести телескоп і не забути зняти кришку.
Прикольно! Не знав, що PlateSolve настільки спрощує життя. А в АРТ таке теж можливо, чи тількі в Ніні? Я маю на увазі не наведення на об'єкт, а в самому початку зняти кришку, як ви сказали, і щоб телескоп сам визначив куди він наведенний і сінхронізував це з Stellarium?
Записаний

tlgleonid

« Відповідь #15 : 21 Грудня 2023, 15:44:01 »
. - .

Прикольно! Не знав, що PlateSolve настільки спрощує життя. А в АРТ таке теж можливо, чи тількі в Ніні? Я маю на увазі не наведення на об'єкт, а в самому початку зняти кришку, як ви сказали, і щоб телескоп сам визначив куди він наведенний і сінхронізував це з Stellarium?
Подивився. Так APT підтримує Stellarium. І в АРТ все це можливо. Але те, що Ви описали - це функція Sync, тобто Ви кудись навели телескоп,  PlateSolve розпізнав кадр і синхронізував координати для Stellarium. Але це менш цікаво. Функція goto+ цікавіша. Ви вибрали об'єкт в Stellarium, надіслали його АРТ і він навів телескоп так, щоб цей об'єкт був точно в центрі кадра. Або в планувальник занесли перелік об'єктів, вказуєте для кожного кількість кадрів і з якими параметрами і фільтрами зробити, після чого АРТ сам пройде всі об'єкти і все зніме. 
Записаний
Подякували

Квазар 3C 273

« Відповідь #16 : 23 Грудня 2023, 13:08:08 »
. - .

при такому діаметрі кількість світла в рази зростає.
А от тут дуже помиляєтесь: в стільки ж разів зростає і масштаб зображення, тому його яскравість залишається незмінною, фактично вона залежить тільки від світлосили, яка в дуже вузьких межах можлива й зовсім однакова для різних розмірів, тобто зовсім не залежить від діаметра! Тільки для візуалу де можна підбирати збільшення яскравість при однаковому збільшенні зростає з діаметром... але знову ж допоки не буде досягнуто мінімального збільшення D/7 (рівнозіничного) подальше зменшення обрізає апертуру й також нічого не додає вже більше.
Записаний
Подякували