Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
25 Листопада 2024, 13:57:26

Увійти

google

Автор Тема: Наднова SN 2024gy у галактиці NGC 4216 - доступна для астрофотографів  (Прочитано 264 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Protozvezda

• Подяк: 102
  • "Астродес", Одесса

Схоже що SN 2024gy - перша наднова у NGC 4216, принаймні мені не вдалося знайти жодної згадки про інші наднові в цій галактиці. І це перша доволі яскрава наднова 2024 року.

Відкрив цю наднову ввечері 4 січня відомий японський "мисливець на наднові" Koichi Itagaki, і на момент відкриття її блиск складав 16.3m. Пару годин тому Robert Cazilhac повідомив, що блиск цієї наднової досяг 13.5m, відтак вона легко доступна для фотографічних спостережень. Чи буде зростати блиск і надалі - спрогнозувати важко. Аналіз спектрів показав, що наднова відноситься до типу Іа - вибух білого карлика в результаті накопичення критичної кількості речовини за рахунок акреції з зорі-компаньйона. Сама галактика знаходиться в Діві, і зараз сходить приблизно о 22:00.

Цікавості цьому об'єкту додає той факт, що 17 січня поблизу (у 2о) пролітатиме 62P/Tsuchinshan. Коротше кажучи, тут є на що подивитися і що познімати ;)

Головне щоб було ясне небо!  :starrynight:
Записаний
Всесвіт у кишені - Телеграм-канал про астрономічні та космічні новини і усілякі астрономічні цікавинки.
Подякували

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 6652
  • Omnes in astronomo continentur.

Схоже що SN 2024gy - перша наднова у NGC 4216, принаймні мені не вдалося знайти жодної згадки про інші наднові в цій галактиці. І це перша доволі яскрава наднова 2024 року.

Відкрив цю наднову ввечері 4 січня відомий японський "мисливець на наднові" Koichi Itagaki, і на момент відкриття її блиск складав 16.3m. Пару годин тому Robert Cazilhac повідомив, що блиск цієї наднової досяг 13.5m, відтак вона легко доступна для фотографічних спостережень. Чи буде зростати блиск і надалі - спрогнозувати важко. Аналіз спектрів показав, що наднова відноситься до типу Іа - вибух білого карлика в результаті накопичення критичної кількості речовини за рахунок акреції з зорі-компаньйона. Сама галактика знаходиться в Діві, і зараз сходить приблизно о 22:00.

Цікавості цьому об'єкту додає той факт, що 17 січня поблизу (у 2о) пролітатиме 62P/Tsuchinshan. Коротше кажучи, тут є на що подивитися і що познімати ;)

Головне щоб було ясне небо!  :starrynight:
Ця ж сама інформація вже була опублікована на форумі кількома днями раніше
https://www.astroclub.kiev.ua/forum/index.php?topic=32661.msg652710#msg652710
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре

Квазар 3C 273

• Подяк: 144

Ця ж сама інформація вже була опублікована на форумі кількома днями раніше
https://www.astroclub.kiev.ua/forum/index.php?topic=32661.msg652710#msg652710
Ну ще ніхто не писав: "що блиск цієї наднової досяг 13.5m" та "Цікавості цьому об'єкту додає той факт, що 17 січня поблизу (у 2о) пролітатиме 62P/Tsuchinshan. Коротше кажучи, тут є на що подивитися і що познімати ;)" ;)
Записаний
DeepSky 150/990 refractor , Vixen VMC110L, Celestron 70/400, Nikon Aculon 10x50.

Protozvezda

• "Астродес", Одесса

Так, інформація була, але не було зрозуміло чи стане ця наднова достатньо яскравою. Доречі, наднова продовжує яскравішати.

А тим часом Koichi Itagaki відкрив вже свою другу наднову цього року - AT2024ws.
Блін, я теж хочу у його віці мати таку ж наукову продуктивність ))))
Записаний
Всесвіт у кишені - Телеграм-канал про астрономічні та космічні новини і усілякі астрономічні цікавинки.

WEST

• Подяк: 307

Я вперше дiзнався про Iтагакi в 1968 роцi, коли вiн 25-го квiтня вiдкрив на ранковому небi комету i цiлих 5 днiв мовчав про вiдкриття. А 30-го квiтня цю комету вiдкрили ще 5 японських пошуковцiв комет!!!!! Якi не гаяли часу дарма. Звiсно, фамiлiя Iтагакi в назву комети не ввiйшла. Правда,пiзнiще вiн таки вiдкрив свою комету. А тепер вiн "нервуе" деяких аматорiв астрономii своiми вiдкриттями. До речi, в 1975-му я, коли був у лавах радянськоi армii, в нiч з 29\30 серпня вiдкрив Нову Лебедя, 1975 (друга зоряна величина) i дав за допомогою одного офiцера телеграмму (Iнтернета ще не було) у Пулковську обсерваторiю. А через деякий час отримав листа з поздоровленням.
Записаний
Подякували

Protozvezda

• "Астродес", Одесса

Я вперше дiзнався про Iтагакi в 1968 роцi, коли вiн 25-го квiтня вiдкрив на ранковому небi комету i цiлих 5 днiв мовчав про вiдкриття. А 30-го квiтня цю комету вiдкрили ще 5 японських пошуковцiв комет!!!!! Якi не гаяли часу дарма. Звiсно, фамiлiя Iтагакi в назву комети не ввiйшла. Правда,пiзнiще вiн таки вiдкрив свою комету. А тепер вiн "нервуе" деяких аматорiв астрономii своiми вiдкриттями. До речi, в 1975-му я, коли був у лавах радянськоi армii, в нiч з 29\30 серпня вiдкрив Нову Лебедя, 1975 (друга зоряна величина) i дав за допомогою одного офiцера телеграмму (Iнтернета ще не було) у Пулковську обсерваторiю. А через деякий час отримав листа з поздоровленням.

Це про V1500 Cyg? Та що типу AM Her?
Я точно колись читала чи чула цю історію.
Хто Ви?  :) Відкривачем нової значиться Minoru Honda.
Записаний