Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
27 Листопада 2024, 10:10:52

Увійти

google

Автор Тема: M 104: дуже потрібна допомога!  (Прочитано 652 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Protozvezda

• Подяк: 102
  • "Астродес", Одесса
M 104: дуже потрібна допомога!
« : 07 Лютого 2024, 15:25:10 »
. - .

Дорогі астрофотографи, мені дуже потрібна ваша допомога.

Я знайшла новеньку цікаву змінну зорю поруч із галактикою М 104. Знайшла я її за відкритими даними космічних телескопів. У неї зокрема є натяк на певні довготривалі зміни, які мені дуже хотілося б дослідити. Але лише тих даних, що в мене є, - не вистачає. Потрібні спостереження за тривалий проміжок часу.
Це затемнювана подвійна зоря з дуже вузькими мінімумами (затемненнями), і саме вони мене цікавлять. Нажаль, повна тривалість затемнення складає лише близько 4 годин, а ймовірність упіймати - порядка 6%. Тим не менш, я дуже хочу спробувати.

Сомбреро - доволі популярний об'єкт у астрофотографів, тож прошу вас покопатися у своїх архівах та поділитися зі мною знімками. Причому мені необхідні не результати обробки (кльові фото), а саме оригінальні знімки - або калібровані, або разом з калібрувальними кадрами (dark, flat, bias).
Чим старіші знімки - тим краще! Але, звичайно, і свіжі допоможуть.
Чим триваліші серії - тим краще! Але й відносно короткі серії теж розгляну.
Чим коротші експозиції - тим краще! Поки шукаю хоч щось.
Фільтри фактично не важливі, найважливішим є синхронізація по часу, тобто щоб у хедері був правильний час. Якщо у вас знімки у форматі fit чи fits - це супер! Але і з іншими форматами спробую працювати.

Заздалегідь дякую кожному хто відгукнувся  :D :-*
Записаний
Всесвіт у кишені - Телеграм-канал про астрономічні та космічні новини і усілякі астрономічні цікавинки.
Подякували

alex_veles

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1550
Re: M 104: дуже потрібна допомога!
« Відповідь #1 : 07 Лютого 2024, 17:09:16 »
. - .

Якщо є координати зорі, можна з огляду Pan-STARRS витягнути окремі спостереження.
З мого досвіду, буде десь від 20 до 100 фотографій в 5 фільтрах за останні 5-10 років.
Записаний

gordon2903

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1147
  • концентрація.......
« Відповідь #2 : 07 Лютого 2024, 18:07:40 »
. - .

Також, хочу нагадати про огляд TESS, там найменший з відомих мені інтервалів між повними оглядами неба.
Записаний

MaxMan

• Moderator
  • Подяк: 2969
  • Регулярно кохаю Астрономію!!!
    • http://astrobudka.blogspot.com/
« Відповідь #3 : 07 Лютого 2024, 18:35:03 »
. - .

огляди неба не підходять. Потрібні серії знімків з невеликими інструментами і бажано не дуже довгими витримками бо зоря достатньо яскрава. І потрібно щоб серія співпала з мінімумом яскравості, який достатньо короткий (близько 4 годин) а період близько тиждня. Тому і звернулися до аматорів, бо обзори не знімають довгі серії короткими єкспозиціями та ще й на невеликих інструментах.
Записаний
У мене нічого немає. Усе раптом скінчилося!
N 49*57'52"   E 36*05'41"    заходьте у гості на каву..... :)
Подякували

gordon2903

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1147
  • концентрація.......
« Відповідь #4 : 07 Лютого 2024, 20:42:55 »
. - .

Тому і звернулися до аматорів, бо обзори не знімають довгі серії короткими єкспозиціями та ще й на невеликих інструментах.
TESS працює саме так, єдине що, обмеження по блиску - 12 m. 
Записаний

Protozvezda

• "Астродес", Одесса
« Відповідь #5 : 08 Лютого 2024, 12:24:43 »
. - .

Також, хочу нагадати про огляд TESS, там найменший з відомих мені інтервалів між повними оглядами неба.

Та я саме по TESS її і відкрила ))) Там дані дуже кльові, але покривають менше 3 років. А мені потрібно хоча б рочків 10-15, але краще більше.
Доречі, Ви працюєте з тими даними? Якщо так, то як витягаєте фотометрію з fits файлу та як її конвертуєте у зоряні величини?
Записаний
Всесвіт у кишені - Телеграм-канал про астрономічні та космічні новини і усілякі астрономічні цікавинки.

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 6652
  • Omnes in astronomo continentur.
« Відповідь #6 : 08 Лютого 2024, 12:56:10 »
. - .

Та я саме по TESS її і відкрила ))) Там дані дуже кльові, але покривають менше 3 років. А мені потрібно хоча б рочків 10-15, але краще більше.
Доречі, Ви працюєте з тими даними? Якщо так, то як витягаєте фотометрію з fits файлу та як її конвертуєте у зоряні величини?
Якщо більше, то може варто звернутися до сканів фотоплатівок з тією областю
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре

Yum

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 721
  • Сергей, и на ты... :)
« Відповідь #7 : 08 Лютого 2024, 17:55:45 »
. - .

В нас є на форумі Максим який змінними дуже плотно займається. Може з ним поспілкуйтесь https://www.astroclub.kiev.ua/forum/index.php?topic=39560.msg643396#msg643396
Записаний
Dob130\650 & SW1025 & SWMaxView90 на Celestron NexStar SE & SW multi function
Подякували

SP

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 1315
« Відповідь #8 : 08 Лютого 2024, 19:07:22 »
. - .

Цитувати
Якщо так, то як витягаєте фотометрію з fits файлу та як її конвертуєте у зоряні величини?
Э купа софта для цього, наприклад астрометрічний софт має можливості й фотометрії.
А нескромне питання - а як ти робила це раніше?
Записаний

WEST

• Подяк: 307
« Відповідь #9 : 08 Лютого 2024, 19:43:41 »
. - .

А Ви впевнені, що це новенька змінна зоря? Раджу Вам звернутися в AAVSO: там знають про всі змінні.
Записаний

tlgleonid

• Подяк: 845
« Відповідь #10 : 08 Лютого 2024, 19:51:44 »
. - .

А Ви впевнені, що це новенька змінна зоря? Раджу Вам звернутися в AAVSO: там знають про всі змінні.
Звертаю увагу, що автором теми є професійна астрономиня і фахівець саме зі змінних зірок, яка відкрила досить багато нових змінних.
Записаний
Задокументировано наблюдение  >1500 Deepsky объектов.
ТАЛ75R, GSO 8" 1:4 +HEQ5Pro SynScan+ZWO ASI183MM+ZWO ASI178MM+PlayerOne Uranus C+фильтры R,V, 265мм и 415 мм Добсоны HandMade+o3+hb+uhc+...
FAQ по любительской астрономии
Подякували

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 6652
  • Omnes in astronomo continentur.
« Відповідь #11 : 08 Лютого 2024, 20:42:10 »
. - .

В нас є на форумі Максим який змінними дуже плотно займається. Може з ним поспілкуйтесь https://www.astroclub.kiev.ua/forum/index.php?topic=39560.msg643396#msg643396
Звяжіться з Іваном Андроновим з Одеської обсерваторії, то гуру по змінних зорях
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре

WEST

« Відповідь #12 : 08 Лютого 2024, 21:04:04 »
. - .

Ви ж колись шукали змінні на фото Одеської обсерваторії. І Ваше фото за цією справою я бачив.
Записаний

Nao

• Подяк: 2723
« Відповідь #13 : 08 Лютого 2024, 22:12:12 »
. - .

У мене є дві серії Сомбреро за 2011 рік, зняті на телеоб'єктив Телеар-Н (200мм f/3.5) і фотоапарат Olympus E-300.
Знімалося все на відкритій діафрагмі, тому є хроматизм (в червоному каналі трохи розфокус), але зірки навколо M104 без пересвітів.
Подякували

Protozvezda

• "Астродес", Одесса
« Відповідь #14 : 09 Лютого 2024, 00:43:14 »
. - .

Я відкрила цю зорю ще у 2019 році. Але (з різних особистих причин) не стала тоді нею глибше займатися та реєструвати. То було погане рішення. Вона все ще не значиться у каталозі AAVSO, але зараз вже фігурує у двох каталогах:
TESS Eclipsing Binary stars. I. Sectors 1-26 (Prsa+, 2022) - період вказаний правильно, але тип не уточнений
Stellar variability with TESS 2min cadence phot. (Fetherolf+, 2023) - період вказаний неправильно.

Що з цим робити та як її реєструвати в AAVSO з цією історією - поки що не знаю.

Але насправді там все ще цікавіше, у неї виділяється ще принаймні один період, а також є підозра на обертання лінії апсид, тому мені й потрібні мінімуми. Обертання лінії апсид може бути пов'язано або з наявнястю третього тіла, або для його пояснення вистачить ефектів ЗТВ. Тому чим більш старі дані мені вдастся знайти - тим краще.
Записаний
Подякували

Protozvezda

• "Астродес", Одесса
« Відповідь #15 : 09 Лютого 2024, 01:11:39 »
. - .

Цитувати
Якщо так, то як витягаєте фотометрію з fits файлу та як її конвертуєте у зоряні величини?
Э купа софта для цього, наприклад астрометрічний софт має можливості й фотометрії.
А нескромне питання - а як ти робила це раніше?

Це так не працює )))
У даному випадку програми для астрометрії та фотометрії нічим не можуть допомогти. Там структура файлу значно складніша, ніж те що дає, наприклад, CCD камера. Звичний нам fits фактично складається з хедера (з основною інфою про обсерваторію, телескоп, камеру, центр кадру та параметри зйомки) та таблиці, у якій вказане накопичення на кожному пікселі.
А от fits-файли від TESS мають геть іншу структуру. І звичайні програми для fits-ов їх не читають. Зовсім.
Кожний доступний fits-файл зберігає інформацію про якусь одну конкретну зорю. В файлі міститься таблиця з купою полів. Мені фактично потрібні лише час, (скоректований) результат фотометрії та її похибка.

Спочатку для екстракції даних я використовувала програму FV, вона вміє читати будь-який fits "як є". Звідти висмикувала потрібні колонки. Але то ж лише початок. Юліанській даті треба додати константу (але то - фігня), а от оригінальна фотометрія там - у папугах у якихось умовних відліках (flux). Тобто треба ручками зробити перетворення у зоряні величини. І так з кожним файлом.
Але коли таких файлів десятки, а тим більше - сотні, то трохи задовбуєшся.

Тоді я пішла найпростішим шляхом. Я написала невелику програму (на Пітончику), що видирає з файлу потрібні дані, проводить необхідні корекції, зберігає файл з фотометрією у нормальному зрозумілому форматі та будує мені красиву криву вже з похибками. Звичайно, то був тривалий секс у незручних позах великий масив роботи, поки з усім цим розберешся, але результат мене в принципі задовільняв.
Але то було кілька років тому. Зараз, як бачите, базу вже, скоріш за все, фактично вигребли.
Тим не менш, можна копати глибше, а не ширше. І грунтовних досліджень окремих об'єктів поки ніхто не відмінив. Хоча, я так відчуваю, що до цього залишилося недовго.
Записаний
Подякували

SP

• Подяк: 1315
« Відповідь #16 : 09 Лютого 2024, 09:45:10 »
. - .

Що зробив би я.
Можна написати команді TESS листа з проханням пояснити, як найпростіше робити фотометрію.
Спробувати знайти спеціалістів, які вирішували аналогічні питання (на закордонних форумах, якщо в нас таких немає).
Подивитися у бік програми IRAF, але я про її функціонал чув тільки "краєм вуха".
Записаний

Protozvezda

• "Астродес", Одесса
« Відповідь #17 : 09 Лютого 2024, 10:14:53 »
. - .

Ну то вони б перенаправили мене читати мануали )))
Я це і без підказки зробити можу )))
Крім того, це було тоді копання у доволі свіжій базі просто так, для кайфу.
Записаний

WEST

« Відповідь #18 : 09 Лютого 2024, 10:48:50 »
. - .

Мені цікаво, хто відкривач (офіційно зарегістрований) цієї зорі. Ви чи хтось другий?
Записаний

Acidlex

• Подяк: 540
  • Олександр
« Відповідь #19 : 09 Лютого 2024, 20:54:21 »
. - .

Може на astrobin пошукати і випросити fits у авторів?
https://www.astrobin.com/search/?q=M104
Записаний
Саморобний легкий 370mm F/5.2 (системи Ньютона), Celestron EdgeHD 8",  Barska Magnus ED Triplet 80mm F/7, DayStar Solar Scout SS60-ds
Celestron SkyMaster 15x70
HEQ5 Pro, EQ3