Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
16 Лютого 2025, 21:17:20

Увійти

google

Автор Тема: Сетап для астрофото початківця?  (Прочитано 5876 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

S.Fire

• Клуб Астрополіс, Адміністратор
  • Подяк: 3664
  • Павло Пресняков
Re: Сетап для астрофото початківця?
« Відповідь #40 : 16 Квітня 2024, 10:10:11 »
. - .

Особисто я говорю за свій рефрактор Bresser без монтування ОТА  для фотографування сонця, я так розумію мова йде що усі інстументи Bresser hobby killer от і я спростовую цю тезу. :beer: Рефрактори  супер а от рефлектори незнаю. :super:
Звичайний рефрактор важко зіпсувати, звісно, окремі інструменти можуть бути норм. Ахромат, тільки для Сонця і підходить. Наш клубний Коронадо також використовується з рефрактором Bresser, якщо я не помиляюсь. Але зібрати працюючий, навіть початковий, астрофото сетап на основі Bresser неможливо, це будуть втрачені кошти та розчарування.
Записаний
Мій сайт
Мій фотоальбом
Допоможу з обладнанням для відеоспостереження метеорів.
Подякували

ds40a

• Подяк: 369
  • Дмитро Сорока. Слава Україні !
« Відповідь #41 : 16 Квітня 2024, 12:40:26 »
. - .

Мені видається, що цікавим варіантом старту для астрофото може бути іграшка ZWO SeeStar S50
https://astronomy-imaging-camera.com/product/zwo-seestar/
Принаймні для сонця і початкового діпскаю тут все є. Монтування може вести на невеликому фокусі, високочутлива кольорова камера на 462 чипі, є фільтр dualband, невеликий рефрактор-апохромат, керування зі смартфону.
$600 для такої іграшки занадто як на мене.

А за якими властивостями, на вашу думку, цю річ можна вважати іграшкою? 

Для більш предметного аналізу тут технічні характеристики тієї "іграшки".
Можна пройтись по ним і визначити орієнтовну вартість окремих її частин і вартість аналогічних речей. Потім можна буде підсумувати наскільки те все зібране до купи іграшка і чи коштує вона тих грошей. А за одно вирішити чи варто взагалі починати займатися астрофото  :gigi:

p.s. Від визначення терміну "початківець астрофото" багато що залежить. Для більш конкретного визначення астрофото обладнання потрібно визначити більш конкретно задачі і можливості бюджету. Бо може статися так, що завдання з визначеними параметрами рішення не має.
« Останнє редагування: 16 Квітня 2024, 13:04:51 від ds40a »
Записаний

Polaris

• Подяк: 79
« Відповідь #42 : 16 Квітня 2024, 13:25:01 »
. - .

Мені видається, що цікавим варіантом старту для астрофото може бути іграшка ZWO SeeStar S50
https://astronomy-imaging-camera.com/product/zwo-seestar/
Принаймні для сонця і початкового діпскаю тут все є. Монтування може вести на невеликому фокусі, високочутлива кольорова камера на 462 чипі, є фільтр dualband, невеликий рефрактор-апохромат, керування зі смартфону.
$600 для такої іграшки занадто як на мене.

А за якими властивостями, на вашу думку, цю річ можна вважати іграшкою? 
Діаметер 50мм + азимуталка.
Записаний

ds40a

« Відповідь #43 : 16 Квітня 2024, 14:00:00 »
. - .

Діаметер 50мм + азимуталка.

https://www.365astronomy.com/askar-acl200-200mm-f-4-professional-sextuplet-apo-astro-camera-lens-(acl)-mark-ii  :gigi:

це що до "азимуталка"

p.s. а у наших фахівців астрофото можна поцікавитися чи достатня altaz goto монтування для отримання якісних знімків з об'єктивом F=200mm і з якою витримкою.
Тоді вже можна далі оцінювати чи іграшка той сетапчик і для кого )
« Останнє редагування: 16 Квітня 2024, 14:48:46 від ds40a »
Записаний

tlgleonid

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 845
« Відповідь #44 : 16 Квітня 2024, 16:00:29 »
. - .

Справа в тому, що в азимутальному режимі можна знімати тільки з короткими витримками, щоб не було помітно обертання поля. Але у seestar камера не дуже велика, тому за 10 секунд обертання поля не буде помітне. До того ж, 462 - сучасна КМОП матриця, у якої шум зчитування порядка 1 електрона, що нижче за дробовий (фотонний шум), тому складання 1000 кадрів по 10 секунд дасть не  гірший результат, ніж 50 кадрів по 200 сек. Тому зйомка цим простеньким сетапом за 499$ дає досить цікаві для свого фокусу результати.
На астробіні повно фотографій галактик, туманностей, комет, Сонця та Місяця з цією камерою:
https://www.astrobin.com/search/?q=seestar&d=i&t=all&date_published_min=2011-11-09&date_published_max=2024-04-16
або тут:
https://www.cloudynights.com/topic/896418-seestar-s50-photos/

До того ж цей малюк може знімати в режимі автостекінга.
А які альтернативи для подібного астрофото? купити монтування+телескоп+гід+камеру для телескопу+камеру для гіда+ноутбук (мініПК, asiair) на пару кілобаксів? На мій погляд, це чудово, що будь-який початківець може взяти неважкий пристрій і отримувати цілком пристойні знімки:

« Останнє редагування: 16 Квітня 2024, 16:19:35 від tlgleonid »
Записаний
Задокументировано наблюдение  >1500 Deepsky объектов.
ТАЛ75R, GSO 8" 1:4 +HEQ5Pro SynScan+ZWO ASI183MM+ZWO ASI178MM+PlayerOne Uranus C+фильтры R,V, 265мм и 415 мм Добсоны HandMade+o3+hb+uhc+...
FAQ по любительской астрономии
Подякували

Polaris

• Подяк: 79
« Відповідь #45 : 16 Квітня 2024, 17:03:11 »
. - .

До того ж, 462 - сучасна КМОП матриця, у якої шум зчитування порядка 1 електрона, що нижче за дробовий (фотонний шум), тому складання 1000 кадрів по 10 секунд дасть не  гірший результат, ніж 50 кадрів по 200 сек.
Це єдиний плюс цієї штуковини.

А які альтернативи для подібного астрофото?
Простий об'єктив на бездзеркалці і екваторіальний трекер.
Записаний

ds40a

« Відповідь #46 : 16 Квітня 2024, 18:19:31 »
. - .

А які альтернативи для подібного астрофото?
Простий об'єктив на бездзеркалці і екваторіальний трекер.

А в грошах можна у що це вильється?
Все з нуля. Об'єктив 200 F/4, беззеркалка, екваторіальний трекер. Це тільки залізо. Далі кожного разу - збірка,виставлення полярки,розбірка. Для керування сетапом теж щось прийдеться докупати або самому робити. І ще раз наголошую на визначені цілей користування сетапом. Для якихось цілей він заслабкий, для інших дорогий, мабуть є цілі для яких він в самий раз )))))
Записаний

ATC1985

• Подяк: 3
  • The Big Bang Theory
« Відповідь #47 : 16 Квітня 2024, 21:57:02 »
. - .

А яким то чином робити наприклад 500 кадрів по 10” якщо не має Go-to там?
Я ось міркую над покупкою самого апарата Seestar S50 без штативу, але як робити тім не по штучно (як оті цигарки в 90х ми купляли) а нормально так….

ATC1985

• The Big Bang Theory
« Відповідь #48 : 16 Квітня 2024, 22:44:16 »
. - .

А що дорогі мої ви можете сказати про такий телескоп?
Що в нього поганого? Та вартий він свого?

Я розумію що немає ідеального телескопу і всі телескопи в принципі гівно на палиці але ж…..може цей добрий буде?

tlgleonid

« Відповідь #49 : 17 Квітня 2024, 02:26:29 »
. - .

Я ось міркую над покупкою самого апарата Seestar S50 без штативу, але як робити тім не по штучно (як оті цигарки в 90х ми купляли) а нормально так….
Є там goto на основі plate solve. Користувачу треба лише в додатку на смартфоні ткнути на бажаний об'єкт і seestar наведеться точно на нього, роблячи короткі кадри в декількох ділянках неба і розв'язуючи їх. Тобто принцип той же самий, що в asiair, apt чи n.i.n.a. Вдень чи за хмарної погоди цей метод не спрацює. Треба почекати принаймні годину після заходу Сонця.
Записаний
ТАЛ75R, GSO 8" 1:4 +HEQ5Pro SynScan+ZWO ASI183MM+ZWO ASI178MM+PlayerOne Uranus C+фильтры R,V, 265мм и 415 мм Добсоны HandMade+o3+hb+uhc+...

ATC1985

• The Big Bang Theory
« Відповідь #50 : 17 Квітня 2024, 08:06:56 »
. - .

Є там goto на основі plate solve. Користувачу треба лише в додатку на смартфоні ткнути на бажаний об'єкт і seestar наведеться точно на нього, роблячи короткі кадри в декількох ділянках неба і розв'язуючи їх. Тобто принцип той же самий, що в asiair, apt чи n.i.n.a. Вдень чи за хмарної погоди цей метод не спрацює. Треба почекати принаймні годину після заходу Сонця.
Так виходить потрібен їхній оригінальний малий штатив? Бо я так і не знайшов жодної інформації про те що якось на ньому обертається щось
Чи можливо використовувати інший штатив?

Річ цікава доволі особливо для мобільного фотографування астрообєктів. Потім можно роздрукувати в рамки ставити і на продаж робити.

tlgleonid

« Відповідь #51 : 17 Квітня 2024, 09:13:33 »
. - .

Так виходить потрібен їхній оригінальний малий штатив? Бо я так і не знайшов жодної інформації про те що якось на ньому обертається щось
Чи можливо використовувати інший штатив?
Ну, не такий то він вже і малий, він розкладний і розкладається до метра у висоту. По азимуту обертається вся конструкція навколо площадки для кріплення, по висоті обертається блок з об'єктивом та камерою. Якщо вже є якісний жорсткий штатив, то може і не треба купляти у них.

Річ цікава доволі особливо для мобільного фотографування астрообєктів. Потім можно роздрукувати в рамки ставити і на продаж робити.
Щодо продажу, то навряд чи. Все ж таки лише 2 мегапікселі у камери. Скоріше це дивитися на екрані смартфону чи планшету та ділитися з друзями в месенджерах та форумах.
Записаний

tlgleonid

« Відповідь #52 : 17 Квітня 2024, 09:34:12 »
. - .

А що дорогі мої ви можете сказати про такий телескоп?
Що в нього поганого? Та вартий він свого?

Я розумію що немає ідеального телескопу і всі телескопи в принципі гівно на палиці але ж…..може цей добрий буде?
Ось тут є гарні відгуки на цю модель: https://stargazerslounge.com/topic/252476-first-scope-bresser-messier-dob-8-questions/
Але, для оптики від Bresser краще мати можливість перевірки оптики і якщо щось не так, то повернути. Головне - перевірити, чи є дзеркало параболою. Для цього варто спробувати подивитися на щось при 200х і побачити, чи вдається сфокусуватися. Але краще перевірити ножем Фуко чи граткою Ронкі по штучній зірці (в залежності, що є в господарстві).
Записаний
Подякували

ATC1985

• The Big Bang Theory
« Відповідь #53 : 18 Квітня 2024, 13:57:30 »
. - .

як гадаєте на таке монтування мождиво поставити інший телескоп (ОТА) там кріплення хвост ластівки?

tlgleonid

« Відповідь #54 : 18 Квітня 2024, 15:37:31 »
. - .

В принципі все можна, але треба розуміти, що дане монтування розраховане на щось маленьке і є електронною  іграшкою.
https://skyandtelescope.org/astronomy-equipment/choosing-astronomy-equipment/hobby-killers-what-telescopes-not-to-buy/
Записаний

S.Fire

• Клуб Астрополіс, Адміністратор
  • Подяк: 3664
  • Павло Пресняков
« Відповідь #55 : 18 Квітня 2024, 18:34:12 »
. - .

Мав справу з цим монтуванням, це повний треш. :facepalm:
Записаний
Мій сайт
Мій фотоальбом
Допоможу з обладнанням для відеоспостереження метеорів.

ds40a

Записаний

ATC1985

• The Big Bang Theory
« Відповідь #57 : 21 Квітня 2024, 20:12:36 »
. - .

Короче купив я собі телескоп
Ось такий https://www.astroshop.eu/telescopes/bresser-dobson-telescope-n-203-1200-messier-hexafoc-dob/p,47842
Не новий звісно, б/в. Купив в Німеччині. Перевіз до себе в Чехію.
Стан огонь!!!!  :super: Монтування сама труба.
Ціна, знаєте яка??? Знаєте?

Додаю фото.
Подякували

jeck_asteroid

• Подяк: 193
  • Евгений, Запоріжжя
« Відповідь #58 : 21 Квітня 2024, 20:19:53 »
. - .

Вітаю з отриманням такого красеня  :up:.
Але це досить незвичний сетап для астрофото  ;)
Записаний
Dob GSO 10", SW1206+AZ4, Vixen A80SS
Opticron 8x40, Kowa 6x30, Pentax 4x20, Orion 2х54

OlegAstroLviv

• Подяк: 5145
  • Головне бажання
« Відповідь #59 : 21 Квітня 2024, 20:59:24 »
. - .

Ціна 100 євро?? :rofl:
Записаний
TS 150/900#AZ-EQ6-PRO#QHY 294mm-pro#Astronomik MaxFR 6 nm set+ LRGB Deep Sky set#Lunt 40/B600#AZ-EQ6-PRO#Apollo MaxM 432/429/462