Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
18 Лютого 2025, 08:57:46

Увійти

google

Автор Тема: Астробінокль, Телескоп чи Підзорна труба для дитини 7 років?  (Прочитано 350 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Jaroslav314

• Подяк: 1

Вітаю усіх!

Знайомий хоче купити Астробінокль чи Телескоп або Підзорну трубу для для свого сина, що скаже громадськість?
Татові тема теж цікава, і інструментом малий буде користуватися з татом.
Бюджет 18-22т. грн.
На мій погляд в такому бюджеті я би дивився на астробінокль - плюси, це спостереження двома очима, оптично на мій погляд більш висококласна оптика (як для того бюджету), не дуже завеликі габарити, механічно більш надійно, і я би сказав більш універсально, можна зі штативу дивитися на природу, гори и т.п.
Мінуси, це кратність, більше 25 я і не зустрічав астробіноклів... Біноклі з зум окулярами я не розглядаю, не бачив адекватної якості у таких біноклів.
Астробінокль я маю на увазі на кшталт такого:
https://www.olx.ua/d/uk/obyavlenie/astronomicheskiy-binokl-sigeta-asterial-25x100-s-keysom-IDTIjdV.html?reason=observed_ad

По телескопа на скількі я розумію, все досить складніше, але і кратність більша...
Так як кратність більша, це потребує вже зовсім іншого штативу і монтування...
Записаний

AYN

• Подяк: 3957
  • Одесса, Астродес

Если такой бинокль как по ссылке, то сразу вопрос его использования встанет. Лучше к нему параллелограмм. Но тогда на такой бинокль денег не останется. Возможно что то попроще стоит искать.
P.S. не сразу прочитал что для 7 лет ребенка... Я бы не тратился сразу на 25x100. Что то поменьше. Может так окажется что это на раз два посмотреть и надоест.

P.S. наверное оптимально если бинокль, то  20x80 (или 30x80) формата. Что то типа Celestron Skymaster 20x80, Barska 30x80 (пользовался таким) и пр. Тогда останется еще сумма на приличное крепление. Удобство наблюдения для ребенка - это еще важнее чем для взрослого. На оставшиеся (если) финансы можно купить недорогой скоп типа 70/700 линзового рефратора и на нем уже детально можно луну смотреть и крупные планеты.
В свое время стоят тоже перед такой же задачей, за минимум финансов купить ребенку 7 лет что то для  астро наблюдения (тоже попробовать - зайдет или нет). Бюжет выделяли порядка 2000 грн.  Нашел на олх рефратор Konus Motor 70/700 (может 900 - не помню уже), и он приятно удивил своей картинкой. В качестве теста наснимал на телефон на нем фазы венеры через 18мм советский окуляр (МБС-14), а Луна в него была просто шикарная. У него еще моторчик был для автоматического ведения и второй мотор для авто-фокусировки.   Все наполовину пластиковое, хрупкое (особенно пластиковые кольца крепления трубы не понравились), но в целом результат порадовал.
« Останнє редагування: 17 Лютого 2024, 12:08:37 від AYN »
Записаний

Jaroslav314

• Подяк: 1

Если такой бинокль как по ссылке, то сразу вопрос его использования встанет. Лучше к нему параллелограмм. Но тогда на такой бинокль денег не останется. Возможно что то попроще стоит искать.
P.S. не сразу прочитал что для 7 лет ребенка... Я бы не тратился сразу на 25x100. Что то поменьше. Может так окажется что это на раз два посмотреть и надоест.

Бінокль простіше, це вже меньша кратність і тоді не факт, що дитині то буде цікаво, не побачить планет крупно;)
Записаний

WEST

• Подяк: 324

Для малюка краще бінокль, а потім, якщо інтерес не пропаде, по зростающій.
Записаний

Yum

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 722
  • Сергей, и на ты... :)

Бінокль простіше, це вже меньша кратність і тоді не факт, що дитині то буде цікаво, не побачить планет крупно;)
А в невеликий недорогий телескоп теж крупно планнети не побачить :)
Записаний
Dob130\650 & SW1025 & SWMaxView90 на Celestron NexStar SE & SW multi function

Огарков Сергей

• Подяк: 230

Моему ребенку с 4 лет зашёл БШР 80 мм. Это при том, что я ему предлагал и Мицар, и МАК-127, и О-2. В принципе как вариант я бы рассматривал 80/900 на ЕКУ-3-2. Б/у можно найти в таком бюджете. Ну или как вариант - старый добрый Мицар, иногда попадаются в хорошем состоянии. Хотя для ребенка предпочтительнее всё-таки рефрактор.
Записаний
Инструменты - рефрактор 125/1080, "Мицар" на Еку-3-2, HEQ-5 Pro SynScan, МАК-127/1500, БПЦ20х60.

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 6825
  • Omnes in astronomo continentur.

Якщо хочете роздивитися планети, то може взяти 150мм Доб, бо в бінокль деталей Сатурна і Юпітера не побачити.
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре

Серый

• Подяк: 85
  • 097-255-0-255

Я бы однозначно взял телескоп,бинокль быстро надоест,кратность то не поменяеш.У меня меньшая дочь с 2-х лет без проблем розличала планеты,это юпитер,это сатурн,марс говорила она,и чем большую кратность я ставил ей было еще интересней.
Записаний
DOB 12" Retractable

Егор

• Подяк: 57
  • Клуб "АстроНик" г.Николаев

Очень хороший вариант Ньютон 150 мм  1:5  на добе или экваториале или рефрактор 90-100 мм не короткий. Как по мне , телескоп не заменить ни чем.
Записаний
SW 25012P BD Montidobson handmade, Asterion Ecliptica Pro 50 EQ-platform, DobsonDream8 ,Рефрактор Orion 120/8,3 ЕQ5( модернизированная Niknik)+моторы , delta optical silver 10x50,7x50
Подякували