Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
25 Листопада 2024, 20:25:29

Увійти

google

Автор Тема: Астрокамера Svbony SV205  (Прочитано 750 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

ATC1985

• Подяк: 3
  • The Big Bang Theory
Астрокамера Svbony SV205
« : 10 Березня 2024, 21:42:11 »
. - .

Доброго дня фанати астрономії та космосу
Вітання мої

Є питання до вас - чи хтось мав чи зараз має досвід або що взагалі то ви думаєте про таку астрокамеру як Svbony SV205 8Mp?
Планую купити таку астрокамеру і почати покроково робити астрофото

Дякую люди

tlgleonid

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 845
Re: Астрокамера Svbony SV205
« Відповідь #1 : 11 Березня 2024, 01:07:54 »
. - .

Камера дуже початкового рівня для планет і місяця. А що у Вас за телескоп!
Записаний
Задокументировано наблюдение  >1500 Deepsky объектов.
ТАЛ75R, GSO 8" 1:4 +HEQ5Pro SynScan+ZWO ASI183MM+ZWO ASI178MM+PlayerOne Uranus C+фильтры R,V, 265мм и 415 мм Добсоны HandMade+o3+hb+uhc+...
FAQ по любительской астрономии

ATC1985

• The Big Bang Theory
« Відповідь #2 : 11 Березня 2024, 08:10:03 »
. - .

А можливо почути, якщо у вас буде час звісно, більш детальний опис - за якими параметрами камери ви зробили висновок що то дуже початковий рівень? На які параметри треба дивитися при виборі камери і що саме важливе там?
Але велика прохання відповіді від себе лише!!!! Не вікіпедія ні сайти спеціалізовані ні статті з книг або інтернету. А от від себе написати, і не три слова і не малюнками.

До чесно кажучи багато інфи і думок а по справі виходить як в тому мультфільму «В поисках Немо»

P.S. Телескоп простий поки що - Bresser classic 70/350
« Останнє редагування: 11 Березня 2024, 08:20:04 від ATC1985 »
Записаний

tlgleonid

« Відповідь #3 : 11 Березня 2024, 12:07:33 »
. - .

У камер не так то вже й багато параметрів.
1. Розмір пікселя. Як правило, чим він менший, тим менша глибина ями, яка збирає електрони, що утворилися від потрапляння фотонів.
2. Фізичний розмір датчика. Визначає поле зору.
3. Рівень шуму зчитування і його залежність від підсилювання. В сучасних якісних астрокамерах його доведи до рівня 1 електрон на піксель. У цієї камери він не вказаний.
4. Темновий струм і його залежність від температури. Грає роль при великих витримках.
5. Динамічний діапазон. Тут заявлено 10 біт. Отже на практиці буде ще нижче. Варто дивитись хоча б на 12 біт.
6. Графіки квантової ефективності та графік відносної чутливості. Можна побачити, наскільки чутлива камера. Тут такі графіки відсутні.
Є ще індивідуальні особлибості на зразок наявності телеграфного шуму, світіння підсилювача.
Деякі висновки можна зробити, побачивши зразки отриманих автсорофото. 
Записаний
ТАЛ75R, GSO 8" 1:4 +HEQ5Pro SynScan+ZWO ASI183MM+ZWO ASI178MM+PlayerOne Uranus C+фильтры R,V, 265мм и 415 мм Добсоны HandMade+o3+hb+uhc+...
Подякували

VovaK

• Подяк: 70
    • Ютуб канал
« Відповідь #4 : 11 Березня 2024, 19:12:47 »
. - .

Доброго дня фанати астрономії та космосу
Вітання мої
Вітаю! Камера існує з двома сенсорами - IMX179 та IMX415
Раніше камера випускалась з сенсором 179 і мала так зване кольорове він'єтування при зйомці. Зараз її випускають з іншим (умовно новим) сенсором 415, у якого вже нема такого паскудного він'єтування.
Ось мій відеоогляд і поріняння youtube.com/watch?v=zmb79pSz4Yw
там же багато відповідей дав в комментарях.

Мій огляд камери з минулим сенсором https://youtu.be/YVmeeMyS3S8
там також багато обговорювали в коментарях.

При купівлі зараз така історія, що ви можете не відразу зрозуміти з яким сенсором купляете. Офіційний представник Свбоні мені сказав так "Тепер ми будемо продавати тільки з новим сенсором" Але в різних інтернет магазинах Алі, Європи чи України ви можете щє купити камеру з старим сенсором.
У камер з новим сенсором на камері напис 205с є, у камер з старим такого напису не було.

За характеристиками обидва сенсори доволі схожі.

Все що можу сказати в принципі сказав у відео по першим лінкам.

Камера початкового рівня. Ввважаю, що підходить для того, щоб спробувати зйомку Місяця і планет, подальшу обробку зображень у програмах стекінгу і т.д.
Тим паче, у кого телескоп без часовог омеханізму, без гідування і т.п.
Що б зрозуміти, чи є далі бажання і час займатись астрофото і купляти більш дорогу камеру.

Камера зовсім не підходить для зйомки Діпскай (туманності, галактики, зоряні скупчення). Окремі яскраві зорі вийде спіймати в кадр звісно.

Чому я залишаю у сабе цю камеру, при цьому маючи більш кращі, так як ця має змогу передавати зображення по кабелю не тільки в ПК, а й в смартфон чи планшет. Може колись це буде в нагоді на астроекскурсіях, астро тусовках чи щє щось подібне.
Доречі маленький піксель тут навіть як перевага в деяких випадках, при зйомкі Місяця, що можна отримувати умовно "кадри з великим збільшенням" без використання лінз барлоу.

ось щє приклади зйомки цією камерою https://youtu.be/duj1I4flP-0
Записаний
Подякували

Pavel Karpus

• Подяк: 12
« Відповідь #5 : 11 Березня 2024, 22:21:11 »
. - .

Вітаю! Маю незначний опит користування такою камерою (сенсор IMX 179) https://www.astroclub.kiev.ua/forum/index.php?topic=48879.0 . Я брав цю камеру виключно для спостережень за Місяцем. Інщі планети - то вже як вийде, але, дивлячись на фото Венери, нічого більш-менш нормального не вийде.
Також цікава ця тема.
« Останнє редагування: 11 Березня 2024, 22:33:05 від Pavel Karpus »
Записаний
Sky-Watcher Dob 8"
Бинокль Arsenal 10х50
http://astro.sumy.ua/

Квазар 3C 273

• Подяк: 144
« Відповідь #6 : 12 Березня 2024, 12:00:27 »
. - .

А можливо почути, якщо у вас буде час звісно, більш детальний опис - за якими параметрами камери ви зробили висновок що то дуже початковий рівень?
Уявляєте що буде якщо взяти маленьку дешеву матрицю як в дешевого смартфона, поставити на її керування саму дешеву електроніку - повільна й дуже шумна, є проблема з драйверами для повноцінного функціонування... Тому й приховані характеристики - щоб людей не відлякувати страшними параметрами... От і виходить що нею тільки Місяць можна сфотографувати задовільно.

Краще купити відразу нормальну планетну астрокамеру, а не одноразовий мусор на "спробуй і викинь"... б/у за ці ж кошти можна навіть знайти.
Записаний
DeepSky 150/990 refractor , Vixen VMC110L, Celestron 70/400, Nikon Aculon 10x50.

ATC1985

• The Big Bang Theory
« Відповідь #7 : 12 Березня 2024, 14:06:11 »
. - .

А можливо почути, якщо у вас буде час звісно, більш детальний опис - за якими параметрами камери ви зробили висновок що то дуже початковий рівень?
Уявляєте що буде якщо взяти маленьку дешеву матрицю як в дешевого смартфона, поставити на її керування саму дешеву електроніку - повільна й дуже шумна, є проблема з драйверами для повноцінного функціонування... Тому й приховані характеристики - щоб людей не відлякувати страшними параметрами... От і виходить що нею тільки Місяць можна сфотографувати задовільно.

Краще купити відразу нормальну планетну астрокамеру, а не одноразовий мусор на "спробуй і викинь"... б/у за ці ж кошти можна навіть знайти.

Ну я то уявляю. Але ж така камера для початківця може існувати та бути «живою» для перших спроб.
Я то і питаю які параметри та взагалі що треба основного для камер.

За 3000 грн купити б/в камеру ліпшу ніж ця?? Дайте адресу )))))

AYN

• Подяк: 3836
  • Одесса, Астродес
« Відповідь #8 : 12 Березня 2024, 14:31:03 »
. - .

можно новую чуть дороже купить на 224/225 чипе, типа такой:
https://vi.aliexpress.com/item/1005005686820642.html
да, не будет 8Mpx, но зато в остальном пристойные характеристики.
P.S. Хотя, для вашего фокусного и штативной съемки... может первая будет более подходящая, с мелким пикселем.
Записаний
Подякували

Квазар 3C 273

« Відповідь #9 : 12 Березня 2024, 16:07:02 »
. - .

За 3000 грн купити б/в камеру ліпшу ніж ця?? Дайте адресу )))))
Оно вам дали на нову, тільки трохи дорожче... але то вже справжня астрокамера для планет чи гідування, аналог ZWO 120MC яка користується великим попитом, бо нормально працює.

Те що Ви вибрали то як звичайна вебкамера, зроблена за принципом аби якось морду було видно, хоч і не сама дешева... та для планет такий підхід ніяк "не канає" як і для гідування.

А так відкриваєте астромагазин і всі камери ZWO та QHY адекватні, дивитесь по параметрах і бюджету що підходить, або шукаєте такі б/у щоб ще дешевше...
Записаний
DeepSky 150/990 refractor , Vixen VMC110L, Celestron 70/400, Nikon Aculon 10x50.
Подякували

ATC1985

• The Big Bang Theory
« Відповідь #10 : 12 Березня 2024, 17:24:29 »
. - .

Ну про камери ясно, треба купити і самому використовувати і залишати відгуки і роботи свої спостереження.
А потім коли буде досвід то і виходити на рівень вище

Так а що суспільство гадає про такий телескоп: Omegon 6” EQ-3 да і ціна я вважаю розумна (біля 6100 грн)
Але є ще питання - продавець вказує що мив дзеркало. На які моменти треба звирнути увагу при огляді товару? Які моменти можуть бути?

Дякую 
« Останнє редагування: 12 Березня 2024, 17:33:34 від ATC1985 »
Записаний

AYN

• Подяк: 3836
  • Одесса, Астродес
« Відповідь #11 : 12 Березня 2024, 18:21:16 »
. - .

за такие деньги - более чем...  если мыл человек, разбирающийся в том что он делал, и зачем, то все гуд должно быть.
Записаний

ATC1985

• The Big Bang Theory
« Відповідь #12 : 12 Березня 2024, 18:31:23 »
. - .

за такие деньги - более чем...  если мыл человек, разбирающийся в том что он делал, и зачем, то все гуд должно быть.
Хорошо, так а шо ты мене скажешь за того поца шо не разбирается в том шо он делает?
Все же какие могут быть «подводные камни»???
« Останнє редагування: 12 Березня 2024, 18:36:14 від ATC1985 »
Записаний

Квазар 3C 273

« Відповідь #13 : 12 Березня 2024, 19:13:17 »
. - .

Так а що суспільство гадає про такий телескоп: Omegon 6” EQ-3 да і ціна я вважаю розумна (біля 6100 грн)
Зовсім дешевий галімий китай... фірма практично нічого путьового не робить, і по зовнішньому вигляду навіть видно наскільки економили й паскудно робили... А взагалі в описі навіть прямо вказано що сферичне дзеркало, при такому короткому фокусі невиправлена сферична аберація робить його непридатним для нормального використання... хіба при самих малих збільшеннях не буде сильно милити... але для чого купувати телескоп, який задовільно показує тільки при збільшенні 20х ???

Але є ще питання - продавець вказує що мив дзеркало. На які моменти треба звирнути увагу при огляді товару? Які моменти можуть бути?
А що він з ним міг зробити - хіба подряпати... на заводі не стали навіть центральну мітку робити для економії кількох центів :bigidea:
Записаний

tlgleonid

« Відповідь #14 : 12 Березня 2024, 20:23:01 »
. - .

Він може витягнути і 75х. Звичайно, що для планет і Місяця цього замало. Призначення таких труб - спостереження комет і галактик далеко від міста. Але дійсно, павук литий, монтування дуже хлипке і явно не для цієї труби, фокусер не для астрокамери. Скоріше дитяча іграшка.
Записаний

Квазар 3C 273

« Відповідь #15 : 13 Березня 2024, 07:27:37 »
. - .

Він може витягнути і 75х. Звичайно, що для планет і Місяця цього замало.
Ну це ще залежить в кого який зір, в мене поки нормальний і придивляючись навіть на такому збільшенні D/2=75 я бачу погіршення зображення яке перевищує дифракцію, так що зі сферичним дзеркалом такої світлосили нормально буде тільки втричі менше збільшення.
І це не тільки я такий, взяв підправити окуляр власник якого жалівся що дуже милить зображення, хоча про таке у них більше не було повідомлень, справді хороші, в мене такий же. Спочатку я не помітив погіршення розділення подвійних, але контраст мікродеталей виявив таки погіршувався... довелось дуже детально вивчити наявні аберації, придивлятись різні зірки й супутники щоб помітити той мізерний астигматизм що ледь псував дифракційну картину і можна було його виправити й проконтролювати результат. От тоді я вже видивився й того мізеру що раніше не звертав увагу на периферії, дуже детально познайомився з окуляром. Так що навіть зовсім дрібні недоліки видно, не кажучи вже про кошмарну сферичну аберацію, яка замилює повністю все настільки, що навіть сфокусуватись зовсім неможливо...
Записаний

tlgleonid

« Відповідь #16 : 13 Березня 2024, 10:00:20 »
. - .

Ну це ще залежить в кого який зір, в мене поки нормальний і придивляючись навіть на такому збільшенні D/2=75 я бачу погіршення зображення яке перевищує дифракцію, так що зі сферичним дзеркалом такої світлосили нормально буде тільки втричі менше збільшення.
Якщо це дзеркало задіафрагмувати до 110 мм, то при фокусі 750мм сферична аберація вкладеться в критерій Релея. Тобто сферичку дає зовнішнє кільце шириною 20мм. Так, воно псує зображення, але до 75 крат це не повинно заважати сфокусуватися. Окрім того, цей телескоп для комет і туманностей, а там нема чітких країв, тому для діпскай цей телескоп підійде.
А якщо виникне бажання спостерігати місяць та планети, можна замінити головне дзеркало на параболічне. На алі можна придбати параболу 150 f/5 за 5000 грн. Це не багато, бо якщо топікстартер придбає цей телескоп, йому доведеться придбати нормальне монтування, а це навіть за б/у 22000 грн. Якщо топікстартер захоче знімати (а бажання знімати є, бо тема починається з вибору камери), то ще треба двигуни. Якщо дивитися оком, то треба буде підкупити окулярів.
Записаний

Квазар 3C 273

« Відповідь #17 : 13 Березня 2024, 12:55:00 »
. - .

Якщо це дзеркало задіафрагмувати до 110 мм, то при фокусі 750мм сферична аберація вкладеться в критерій Релея. Тобто сферичку дає зовнішнє кільце шириною 20мм.
Насправді тільки 94 мм потрапляють повністю в фокус!
Так от навіть ті 20 мм (які б Вам хотілось) навколо збирають 50% всього світла (бо складають 50% площі)... насправді 28 мм навколо збирають 67% всього світла і направляють його зовсім поза фокусом - цей жах не дасть сфокусуватись навіть, як і не дасть побачити навіть того що в центральні 50 мм було б видно!

А використовувати щоб побачити ще більш розмиті мутні плями, бо й всі зірки будуть як комети виглядати - от це і є рівень дитячої іграшки... кілька разів подивитись і викинути!

Без діафрагмування хоча б до 110 мм він практично абсолютно непридатний до використання як телескоп, бо зірки завжди є в полі зору, а сфокусуватись не можливо абсолютно! Тільки прибравши зайве можна щось дивитись... а максимальні збільшення можна отримати тільки при діафрагмуванні до 94 мм (100 ще буде допустимим без суттєвого погіршення)!

Нагадаю що в моделі 130/900 жаліються на мильне й неякісне зображення, тому її не можливо використовувати при збільшенні більше 75х (фактично аналогічно неможливо сфокусуватись, але справді тільки при великих збільшеннях)... а в неї тільки 9 мм зовнішніх "зайві" зовсім мимо фокусу світять! :bigidea:
Записаний

tlgleonid

« Відповідь #18 : 13 Березня 2024, 15:00:12 »
. - .

Насправді тільки 94 мм потрапляють повністю в фокус!
Цікаво, яку формулу Ви використовуєте? Адже критерій Релея залежить від довжини хвилі. Для синіх променів він строгий, для червоних- більш поблажливий. Окрім того, класичні формули (Наприклад у Міхельсона, оптичні телескопи на стор 128) виводяться для повної сферичної поверхні. У нас центральна частина дзеркала в реальності світло не збирає.

Так от навіть ті 20 мм (які б Вам хотілось) навколо збирають 50% всього світла (бо складають 50% площі)... насправді 28 мм навколо збирають 67% всього світла і направляють його зовсім поза фокусом - цей жах не дасть сфокусуватись навіть, як і не дасть побачити навіть того що в центральні 50 мм було б видно!
Ну, почнемо з того, що для зовнішніх частин дзеркала хід променів не змінюється різко. Одразу за зоною продольна аберація буде лише трішки більше за l/4 і плавно зростатиме далі. В продольну аберації діаметр дзеркала входить лінійно, тобто на краю дзеркала 150мм f/5 промені будуть відхилятися на величну меншу за l/2. Так, це зменшує контраст, переводить частину енергії в кільця і дифракційної картини ми не отримаємо, але не призводить до катастрофи.

Цитувати
Нагадаю що в моделі 130/900 жаліються на мильне й неякісне зображення, тому її не можливо використовувати при збільшенні більше 75х (фактично аналогічно неможливо сфокусуватись, але справді тільки при великих збільшеннях)... а в неї тільки 9 мм зовнішніх "зайві" зовсім мимо фокусу світять! :bigidea:
Не знаю, в чому причина у 130/900 бо не мав його і не використовував. Може там дзеркало і не зовсім сфера. У мене десь валяється на горищі труба 150/930 зі сферичним дзеркалом і вона дає цілком якісні зображення. Сферичку видно лише на зафокалах/передфокалах. Бо сфера якісна.
Записаний

ATC1985

• The Big Bang Theory
« Відповідь #19 : 13 Березня 2024, 21:51:05 »
. - .

Так панове а що думаєте про таку трубу?
Ціна близько 4000 грн в перерахунку з евро.

Та яку монтировку порадите купити для цього звіра??