Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
22 Листопада 2024, 11:14:53

Увійти

google

Автор Тема: Журнал спостережень і замальовок у dob 10"  (Прочитано 608 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Vando

• Подяк: 103
Журнал спостережень і замальовок у dob 10"
« : 08 Квітня 2024, 17:00:45 »
. - .

Усім привіт!

Заводжу цю тему, щоб ділитись своїми астрономічними спостереженнями. Ось уже скоро 2 роки як я спостерігаю зоряне небо в телескоп. Першим був невеликий але плодовитий на спостереження 114/900 на еку1. В нього я подивився і занотував півтори сотні об'єктів поки не продав і не оволодів SW dob 10" Retractable. Тепер починаючи нову сторінку в аматорських спостереженнях я вирішив ділитись цим із вами, астрономічна спільното. Адже читаючи інші журнали я подумав - а чого тримати ці записи при собі? Сподіваюсь вам буде цікаво, я ще тільки починаю шлях візуальних спостережень тому з радістю прийму поради, рекомендації та просто фітбек.

Спостереження 01.04.2024 р.
Місце: Ратне, Волинська обл
Умови: Бортль 4-5, перше спостереження супроводжувала напівпрозора димка, пил з Сахари, присутня локальна засвітка від сусідів, проїжджаючих авто.
Попри все я вирішив не втрачати навіть таку ніч!

М3 - шаровик який був першим об'єктом, що я спостерігав що у 114 мм, що у 254 мм. Символічний для мене об'єкт цього разу показався геть з іншої сторони. Прямим зором був неоднорідною сірою блямбою, проте згодом почав дробитись біля країв. Боковим зором уже дзвенів іскрами ще глибше, проте центр так і лишався без деталей. В окремі моменти боковий зір проявляв значно більше дрібних зірочок, які в основному були на периферії за межами скупчення. Що цікаво ближче до центру шаровика помітні яскравіші зорі, а ще він сам здався трошки овальним. Прикріпляю замальовку з орієнтовним виглядом у окуляр.

Подивився М3 і не знаю що робити. Для галактик погана видимість та і плану ніякого я не робив. Озирнувся і побачив Близнюків. З думкою, що скоро вони будуть ховатись все далі і далі, я вирішив оглянути щось серед них.

М35 - розсіянка що їх я передивився у 114 чимало. Проте це скупчення мені сподобалось, вважаю його ледь не зразковим для розсіянки. Суміш рядків зірок і хаотично розсипаних заставляли скупчення нагадувати не то Оріона, не то якесь поле битви. Легко знайти і завжди отримую задоволення від його спостереження.

NGC 2158 - розсіянка поряд з попередньою, входить у список "100 об'єктів Астрополіса". Практично не розбивалась на зорі, скоріше виглядає як туманна плямка з неоднорідностями. Цікава одному полі зору з М35.

NGC 2159 - розсіянка, виглядала непримітно і слабко виділялась з зоряного фону. Можна легко пропустити цю групу з кількох зірок.

IC 2157 - теж розсіяне скупчення яке можна легко пропустити серед зоряних полів. Кілька слабких зірок.

Не знаючи толком що спостерігати у таку видимість я вирішив і далі спостерігати всякі яскраві і не дуже розсіянки. Подивився на Візничого і подумав: чому би і так?

NGC 1893 - так звана літера Y і справді відповідає своїй назві. Проте особого інтересу вона не викликала тому доволі швидко я її покинув.

М38 - розсіянка під назвою "Морська зірка" була вже чимось більш цікавим. Всередині, між чисельних зірок більш тьмяні області чітко вимальовували мені літеру "Х". Це доволі цікаве явище, на противагу попередній розсіянці де букву формували зірки, а не їх відсутність.

NGC 1907 - доволі слабка розсіянка поряд з морською зіркою. Проте боковим зором проявляла неоднорідності і моментами своєю каплевидною формою нагадувала куряче стегеньце. Можливо я просто зголоднів?

М36 - і знову розсіянка що нагадує мені курку! Тільки цього разу просто общипану. От є у мене звичка знаходити якісь візерунки у випадкових розсипах зірок. Це немов персоналізує їх, надає впізнаваності. Саме скупчення середніх розмірів, складають його доволі яскраві зірки.

На останок щось мене смикнуло подивитись М51, замальовку якої я також додаю. Проте особливо вона мене не вразила. Очікуючи більш менш чітких спіральних рукавів я.... я практично не побачив прогресу з 114 мм! Звісно були якісь натяки, неоднорідності та і самі галактики стали помітно яскравішими проте загалому мої очікування були іншими. Обов'язково спробую іще, не здамся!

Після цього я зрозумів, що погода дружити зі мною не збирається і тільки сильніше задуває димкою. Трошки розчарований але з першим практичним результатом я повернувся додому. Підмітив про доб кілька речей - це до біса зручно! Сидиш на стільці, легко наводишся, спостерігаєш з задоволенням. А ще я люблю увімкнути музику або якусь аудіорозповідь, щоб не так моторошно було. Загалому спостереження стали значно комфортнішими, проте сам телескоп важить дай боже, переносити цю бандуру та ще задачка. Хочу ще сказати, що маю свій старий архів спостережень у 114 мм, та якщо комусь буде цікаво я прикріплю його десь у наступних звітах.
Записаний
Єдиним благом є знання, а єдиним злом – неуцтво

Vando

Re: Журнал спостережень і замальовок у dob 10"
« Відповідь #1 : 12 Квітня 2024, 23:33:05 »
. - .

І усім знову привіт, знову всіх вітаю!  :SLA:

У цьому спостереженні я захопив кілька скупчень, туманність і низку галактик. З такою апертурою починаю розуміти свої вподобання, об'єкти до яких тяжію в першу чергу. По справжньому почав відчувати можливості свого інструменту. Не знаю хто як спостерігає, проте я розробив власну стратегію спостережень якої стараюсь дотримуватись. Все просто - я обираю ділянку неба і через уявну лінію яка охоплює всі тамтешні об'єкти я і йду.

Спостереження 04.04.24 - 05.04.24
Умови: Бортль 4-5, чисте небо, присутня локальна засвітка від сусідів, проїжджаючих авто, проте після 0:30 вона практично зникає.

М37 - вирішив "добити" Візничого щоб відпустити його і не повертатись. Розсіяне скупчення доволі велике, масштабне, нагадує дуже проріджений шаровик. Саме таке враження складають чисельні тьмяні зорі. Цікаво, але здалось що ближче до середини вони формують якийсь квадрат, який оточує відносно яскраву зірочку в центрі. Навіть здалось, що вона дещо відрізняється по кольору від інших, які в більшості якісь біло-голубі, а вона жовто-оранжева. Насправді дуже гарне скупчення.

М1 - морально попрощавшись з Візничим я пригадав, що десь там, от от за дерева зайде Крабовидна туманність! Швидко навівся і чітко побачив її овальну форму. Яскрава світла пляма на краях демонструвала якесь мерехтіння і невизначеність, немов якийсь телевізійний шум. Загалому сподобалась, адже в 114 мм я її ледь ледь бачив.

NGC 5466 - останній за це спостереження об'єкт нашої галактики. Шаровик виявився доволі тьмяним і неоднорідним. Довго його не розглядав бо надуло хмари. Не вразив, хоча це об'єкт зі списку Астрополіса. Чим він приглянувся учасникам клубу?  :spy:

А далі йдуть наші космічні сусіди - галактики! Від мала до велика, за допомоги песика, що заснув в ногах і їжаків що розбавляли тишу я їх і поспостерігав. Хочу ще сказати невелике уточнення, що коли вказую що "видно ядро", то видно і основний диск галактики, просто з іншим окуляром або за інших умов стає помітне ядро (або відносно яскраві області галактики).

NGC 4618, 4625 - галактики на які я буквально випадково навівся. З того часу я зрозумів, що хватить літати по небу і став досліджувати сузір'я Гончих псів, що їх Волопас жене на Ведмедицю. 4618 представляла собою не дуже яскраву галактику, яку чітко видно прямим зором. Боковим зором чітко показувала демонструвала яскраве ядро. 4625 видно гірше, це більш однорідна галактика якщо так можна сказати, хоча боковим зором вона також демонструвала ядро, проте не так чітко як попередня.

NGC 4490, 4485 - галактика "Кокон". От не знаю де, десь почув що її називають "Пінгвін і яйце" і як на мене ця назва більш вдала, тому буду користуватись нею. Галактики виглядали дуже цікаво, чітко видно продовгувату форму пінгвіна (4490) проте "дзьоба" не помітив. Боковим зором помітно краще ядро. На середніх збільшеннях галактика демонструє неоднорідності. Не одразу але згодом помітив яйце (4485), боковим зором так само демонструє ядро, хоча слабше, ця галактика більш однорідна. Чудові галактики, супер пупер.

М94 - під загрозливою назвою "Око крокодила" ховалась доволі яскрава, хоча і не дуже вражаюча галактика. Має чітке, компактне і яскраве ядро, периферія галактики без чітких меж поступово розчиняється у темноті неба. Особливих вражень не викликала.

UGC 7577 - не одразу помітив цю галактику. Доволі тьмяна, більш чітко видно на середніх збільшеннях. Цікава тим, що об'єктів з цього каталогу я ще не спостерігав.

С21 (NGC 4449) - галактика Скриня! Доволі цікава і здалась доволі незвичайною. Помітна її оця неоднорідність форми і яскравості. Яскраве ядро по одну сторону і більш тьмяні але все одно яскраві області на протилежній стороні. Загалом виходила форма конуса. Отут я цілком розумію, чому цей об'єкт входить в список Астрополіса. Досить цікава галактика, зробив з нею замальовку.

NGC 4368 - галактику помітив одразу, помітно витягнуту форму, більш така до прямокутної навіть.

NGC 4460 - також помітив її одразу, хоча галактика доволі тьмяна але все одно демонструє помітно витягнуту, голкоподібну форму.

NGC 4242 - галактика з цікавою назвою, яка дає відповідь на питання життя, Всесвіту і взагалі... Має розміри дещо більші за 2 попередні і якусь неоднорідну яскравість і неправильну, хоча і близьку до круга форму. Ядра не зафіксував.

NGC 4217 - помітив цю галактику не одразу, бо ховається серед відносно яскравих зірок. Проте боковим зором її видно, має гостру, тонку, витягнуту форму.

М106 - на противагу іншим це яскрава галактика яка мені дуже сподобалась. Має компактне яскраве ядро. Диск ближче до середини яскравіший ніж біля країв, які немов розчиняються у темному нічному фоні. Цікавості придають і чисельні супутники галактики завдяки яким можна наочно побачити різницю розмірів та яскравості галактик. Думаю з нею також можна було б зробити замальовку але це треба на неї було виділити більше часу. Не зафіксував..

NGC 4248 - це саме той претендент який показує цю різницю. Сама галактика нічим не примітна, форма овальна, трошки видовжена.

NGC 4220 - невелика галактика, видно чітку видовжену гостру форму. Широким окуляром помітна з попередніми в одному полі зору.

NGC 4144 - витягнута голкоподібна галактика. Її саму, як і її форму чітко видно навіть прямим зором, а боковим ще краще видно її протяжність.

NGC 4096 - подібна на попередню, проте яскравіша. Так само демонструє витягнуту гостру форму, видно прямим зором. Помітив цікаву конфігурацію зірок, що її оточують, вони немов тримають її в скриньці.

Ось такі от пироги галактики! Навіть будучи в валянках, купі іншого одягу і накритий я близько 1:00-2:00 починав мерзнути. Це стосується і всіх наступних спостережень. Літня спека вдень вночі не лишала і сліду. Чимало цікавих об'єктів ще попереду, буду писати про них пізніше. Для мене це новий досвід, буде цікаво порівняти з вашими спостереженнями, побажаннями. Все таки на небі ще так багато цікавого... :shuffle:
« Останнє редагування: 12 Квітня 2024, 23:47:37 від Vando »
Записаний

Vando

« Відповідь #2 : 06 Травня 2024, 17:56:18 »
. - .

Вітаю, вітаю!
Величні, наповнені галактиками сузір'я Діви та Лева починають поволі покидати наше нічне небо. За ними лопотять Гончі пси та Волосся Вероніки. Спостереження, що я проводив ще на початку квітня зовсім скоро стануть недоступними. Тому пропоную цим та наступними звітами провести галактики весняного неба. Окрім цього, спостерігач Андрій1939 у своїх звітах також описує галактики, що спостерігаю і я! Це дозволяє добре порівняти наш досвід та враження. Приємного прочитання!

Спостереження 06.04.2024 - 07.04.2024 р.
Умови: Бортль 4-5, перший час присутня локальна засвітка, проте ближче до кінця спостережень умови стають кращими. Це притаманно обом ночам які я тут опишу.

Цього спостереження я вирішив йти від Гончих псів на схід, щоб охопити галактики з тієї сторони. У своїх спостереженнях я стараюсь не пропускати галактик на своєму шляху, навіть якщо вони дрібні і непримітні. Саме такою і була перша з цього звіту:

NGC 4369 - маленька і тьмяна галактика яку навіть складно було помітити одразу. Не показала чіткої форми, ядра або деталей тому швидко загубилася в пам'яті на фоні сусідок.

C 26 - галактика Срібна голка для мене стала прикладом, ні радше еталоном усіх витягнутих голкоподібних галактик. Не дарма вона зайняла своє почесне місце у списку 100 об'єктів Астрополіса. Довга та витягнута форма, яка однак не показала деталей чи неоднорідностей. Проте спостерігати її було приємно.

NGC 4228 - демонструвала овальну форму. На цьому все, не цікава.

NGC 4395 - слабка і малесенька галактика на рівні глюка. Стала ледь помітна лише через хвилину вглядування. Давала натяки на овальну форму.

C 32, NGC 4627, NGC 4656 - легендарна група, яка не дарма входить в список 100 об'єктів Астрополіса. Кит має чітку виражену довгу форму, на середніх збільшеннях проявляє неоднорідні краї (на противагу іншим голковим галактикам). Китятко (4627) без деталей, краще видно на середньому збільшенні. Галактика Кочерга (4656) класна, вдалось побачити навіть сам вигин але боковим зором і моментами. Видно що її протилежний край ширший ніж той де вигин кочерги. Дуже круто всі виглядають в одному полі зору, проте кожну окремо варто роздивлятись середніми окулярами. Видовище цих галактик було вкрай благодатним, тому я вирішив присвятити їм замальовку. Прикріплюю її нижче.

NGC 4414 - Особо не примітна, цікавості додає лише маленька зірочка яка "лягла" не галактику

NGC 4359 - Об'єкт спортивного інтересу який я побачив на рівні глюка боковим зором

NGC 4314 - слабка і тьмяна без деталей

Наступне спостереження йде одразу за цим адже відбулось в ніч з 7 на 8 квітня. У ньому я йшов все далі на схід до Діви..

NGC 4880 - маленька дуже і тьмяна. Видно слабко

NGC 4762, NGC 4754 - 4762 добре видно прямим зором, відмічається витягнута форма. Чітко видно концентроване ядро. Боковим зором тільки краще. 4754 має круглу або овальну форму, не дуже виразна. Також відмічається ядро.

NGC 4733 - без чіткої структури і форми, без видимого ядра. Тьмяна

NGC 5756 - об'єкт спортивного інтересу, нечітка і тьмяна. Але радий що побачив

NGC 4647 та M 60 - мессьєшка велика, чітко демонструє яскраве концентроване ядро. Проте кругла еліптична форма розмиває її краї. Менший компонент видно прямим зором, добавляє інтересу невзрачній галактиці М 60.

NGC 4683 - сама по собі особо нічим не цікава без видимих деталей чи неоднорідностей. Помітно точкове ядро. Цікава в одному полі зору з попереднім дуетом

NGC 4660 - без чіткої форми, нічого цікавого. Навіть не рятує положення поряд з М 60

M 59 - знову не дуже примітна галактика. Ніякої чіткої структури і ядра не видно, форма овальна не дуже чітка. Хоча сама доволі яскрава і її не пропустиш

NGC 4607, NGC 4606 - дуже цікава пара галактик яка мені сподобалась. Їх добре видно в одному полі зору як обох так і разом з М 59. 4607 видно добре і чітко навіть широким окуляром, виразно видно витягнуту форму. 4606 видно дуже слабко на рівні глюка, довго вглядався щоб її побачити

M 58 - знову не дуже цікава галактика. Яскрава і чітко видно але типова галактика. По формі кругла, видно ядро але далі периферії повільно розчиняються у космосі. Класно видно ще інші галактики з нею в полі зору

NGC 4568, NGC 4567 - галактики "Сіамські близнюки"  у формі сердечка яку видно вже прямим зором. Боковим зором видно проглядаються чіткіші ядра галактик та більш проріджений газ між ними, тобто видно 2 окремі компоненти що цікаво. Класний дует з сусідками, які навіть я вирішив замалювати. Тому замальовку вигляду в окуляр 25 мм, я прикріплю нижче

NGC 4564 - маленька не дуже примітна галактика, видно овальну форму. Завдяки сусідці доволі цікава в одному полі зору з нею

NGС 4528 - є натяки на овальну форму, більше нічого не показує. Видно слабко

NGC 4503 - видно прямим зором, боковим краще. Проте все одно нічого цікавого не показує. Має витягнуту форму, ядро особо не проглядається

NGC 4491, NGC 4497 - було доволі складно побачити проте з часом вдалось. 4491 можна побачити витягнуту форму, 4497 ледь ледь видно дуже тьмяна. Дуже тьмяний дует. Але я люблю дуети!

M 89 - маленька, слабенька і непримітна. І це мессьє! Її рятує лише те, що є ще галактики які трошки прикрашають картину. Нецікавий об"єкт

NGC 4550, NGC 4551 - дует поряд з попередньою галактикою. 4550 має витягнуту форму, 4551 більш округла. Обоє доволі однорідні без чіткого ядра. Не надто приваблива пара

NGC 4571 - вкрай тьмяна галактика, складно роздивитись. Широким окуляром видно боковим зором. Має невизначену форму, без чіткого ядра. На середньому збільшенні спостереження ускладнені зіркою поряд

M 91 - видно чітко прямим зором. Під середнім окуляром уже проявляється нечітка форма, не круга не овальна. Має чітке центральне ядро. Можливо в кращих умовах вона покаже щось іще?

M 90 - доволі типова але цікава в одному полі зору з іншими. Чітко видно прямим зором, трошки краще боковим. Чітке концентроване ядро. Має немов якусь цікаву форму - щось середнє між овалом і прямокутником.  Присутні натяки на неоднорідну структуру

NGC 4531 - дуже слабка галактика, ледь помітив її на середньому збільшенні. Краще дивитись боковим зором і то так собі вона виглядає

M 87, NGC 4486A, NGC 4476, NGC 4478 - месьєшка кругла масивна галактика з чіткими краями. Того самого струменя не помітив, проте було б цікаво спробувати в кращу ніч.  Цікавості додають "галактики-супутники" які є поряд. 4476 найслабший з них, видно лише боковим зором. 4478 видно найкраще, має найбільші серед супутників видимі розміри. 4486А найщільніша з групи але її видно добре

NGC 4440, NGC 4436, NGC 4431 - цікава але маленька і тьмяна банда галактик. 4440 видно чітко і добре, проте інші дві галактики прийшлось роздивлятись. 4436 видно слабко, проте ще слабше і дуже складно було побачити 4431. Жодних деталей звісно і навіть форми толком не виділити

NGC 4429 - має цікаву витягнуту форму. На середніх збільшеннях проявляється точковане ядро і натяки на якісь неоднорідності. Форма знову представляла собою щось середнє між квадратом і овалом. Хоча боковим виглядає більше як диск

NGC 4452 - помітна лише на середньому збільшенні боковим зором. Видно видовжену форму і чітке точковане ядро. Проте особо не цікава

Цієї ночі думав дійти до ланцюжка Маркаряна, проте небо небо тоді задуло димкою і хоча галактики було видно, було очевидним що можливості мого телескопа впали на кілька зоряних величин. Скажу на перед - до Маркаряна я таки добрався!   :SLA:
Записаний

Vando

« Відповідь #3 : 10 Липня 2024, 13:41:08 »
. - .

Ось уже майже два місяці без спостережень. Нечасті приїзди додому попадали то на Місяць, то на відсутність погоди, а іноді і грішним ділом - на відсутність бажання спостерігати. Каюсь, не цінив те що мав. До цього ще додається літнє рівнодення, нарешті день стає коротшим... У такі моменти ностальгії за астрономічними спостереженнями єдиним виходом є перечитування журналів спостережень та написання власних. І ось, коли весняні сузір'я покидають наше небо, я хочу поділитись їх спостереженнями. Приємного прочитання!

Спостереження 08.04.2024 - 09.04.2024 р.
Умови: Бортль 4-5, перший час присутня локальна засвітка, проте ближче до кінця спостережень умови стають кращими.

M 99 (9.8 з.в.), NGC 4262 (11.5 з.в.), NGC 4302 (11.5 з.в.), NGC 4298 (11.3 з.в.) - група галактик. М 99 подібна до інших круглих галактик у Діві. Має чітко виражене ядро, не дуже концентроване. Краї галактики немов розчиняються у темряві космосу. В більший окуляр демонструє неоднорідності але невпевнено. Я б передивився... аж наступного року  :mosquito:. 4262 непримітна і маленька, жодних натяків на форму чи деталі, дуже дрібна подібна до зірки. 4302 і 4298 слабко проте видно. Чим більший окуляр то тим краще видно їх форми. 4302 демонструє витягнуту форму, а 4298 більш круглу аморфну, нечітку. Цікава група галактик яка легко поміщається в одному полі зору

NGC 4237 (12.2 з.в.) - галактика, хоча на ділі маленька пляма яку видно навіть прямим зором. Проглядається овальна форма, здається навіть натяк на ядро присутній

M 98 (10.1 з.в.), NGC 4192B (13.75 з.в.) - галактики. М 98 здалась цікавою. Має чітку витягнуту форму, без вираженого ядра. Яскравість всередині розприділена нерівномірно. Одна сторона більш товща і яскрава (знизу), а інша немов хвостиком іде(вище). Чимось нагадує галактику Скульптора. 4192В на рівні глюка - все такий 13.75 з. в.!

NGC 4208/4212 (12.2 з.в.) - галактика, яку добре і чітко видно прямим зором. Чим більший окуляр то тим важче зрозуміти форму. Щось кругле, невизначене, переливається непонятно. Довго не міг зрозуміти, що ж я спостерігав саме. І один і другий номери підходили під галактику. Потім виявилось, що цей об'єкт був помилково двічі внесений в каталог!

IC 3071/NGC 4207 (12.8 з.в.)  - Мені здалось що я її побачив. Різні планетарії вказують їй різний блиск але я думаю що побачив. Спочатку довго не міг побачити лише бачив дві зірочки поряд. Проте згодом боковим зором зміг розрізнити!

NGC 4216 (10 з.в.), NGC 4206 (12,1 з.в.), NGC 4222 (13.1 з.в.) - група галактик. 4216 демонструє чітку витягнуту форму, помітний утовщений бар, на більших збільшеннях проглядається ядро як точка. Її краї поступово розчиняються в небі. 4206 видно доволі чітко її продовгувату форму, без чіткого ядра і утовщення. 4222 Побачив на рівні глюка як витягнуту дифузну пляму. Непогана група з витягнутих галактик

NGC 4189 (11.7 з.в.)NGC 4168 (11.1 з.в.), NGC 4193 (12,25 з.в.) - група галактик. 4168 - кругла, дифузна, тьмяна галактика  яка від центру розчиняється в космосі. Боковим зором стає трошки яскравішою. 4189 має форму ближче до овального, чітка однорідна структура. Має середні розміри, без вираженого ядра. 4193 менша і тьмяніша, подібна до попередньої - має овальну форму, без чіткого ядра.

NGC 4178 (12.9 з.в.) - галактика. Показує чітку витягнуту форму. Немає видимого ядра. Добре видно прямим зором, боковим трошки краще.

NGC 4267 (11,75 з.в.) - Є натяки на ядро, слабка галактика.

NGC 4305 (12.94 з.в.), NGC 4306 (13.3 з.в.) - 4305 видно овальну форму. 4306 не видно

IC 775 (13.56 з.в.) - На рівні глюка попадалась при погляді боковим зором. Але не певен в ній до кінця

А далі його величність Ланцюжок Маркаряна!!! :beer:

M 86 (8.8. з.в.), M 84 (10.4 з.в.), NGC 4387 (12.06 з.в.), NGC 4388 (11 з.в.), NGC 4402 (12.8 з.в.), NGC 4413 (12.25 з.в.), NGC 4425 (11.8 з.в.) - 86 помітна більше, видно її трохи краще ніж 84. 86 має більш овальну форму, 84 кругла. Мають чіткі концетровані ядра, краї галактик поволі розчиняються у фоні. 4387 не має чіткої форми, скоріше просто блямба без деталей. 4388 має чітку витягнуту форму, доволі товста як сосіска. Добре видно прямим зором, всередині має уплотнення, без ядра. Боковим зором трошки стає яскравшою. 4402 слугує бровою у обличчі. Має також витягнуту форму, слабко видно прямим зором, доволі чітко боковим. Її добре видно коли загалому оглядаєш маркаряна. 4413 не одразу кидається в очі проте згодом її як і 4425 стає чітко видно. У 4413 невизначена форма, ядра не видно. 4425 видно витягнуту форму, також без ядра.

NGC 4438 (10.3 з.в.), NGC 4435 (10.75 з.в.), NGC 4461 (11.2 з.в.), NGC 4458 (12.06 з.в.) - 4438 має овальну форму, 4435 більш кругла. Видно добре. 4435 має помітне ядро.  4461 та 4458 це пара яку видно трошки гірше ніж попередню. 4461 більш овальна, має виражене ядро, 4458 теж має ядро проте його слабко видно.

NGC 4473 (10.2 з.в.), NGC 4477 (10.38 з.в.), NGC 4479 (12.44 з.в.) - 4477, 4473 кругленькі галактики, доволі яскраві, мають добре виражені ядра. 4479 видно слабко, показує натяки на овальну форму.

Загалом я радий, що нарешті добрався до цього об'єкта. Навіть не уявляю як ця композиція виглядає в більше апертури! а ще, здається це не весь Маркарян і я пропустив кілька галактик на кінчику ланцюга) Але це таке, тому я рушив далі! Нижче прикріплюю замальовку центральної області ланцюжка. Дивитись краще в темряві, бо на сонці нічого не видно буде :SLA:

M 88 (9,6 з.в.) - галактика. Має витягнуту форму, помітне компактне ядро. Показує якісь дивні неоднорідності диску. Значна по яскравості частина була з лівою сторони, а з правої немов маленька смужка світла яка немов хвостик для галактики. Стелларіум показує що це могли бути 2 тьмяні зірки. Я б перевірив. Та коли вже?)

NGC 4516 (13,19 з.в.) - Показує витягнуту форму. Проте доволі тьмяна і маленька

IC 3476 (13.4 з.в.) - Слабка дифузна блямба. Овально кругле, незрозуміло. Було видно слабко

Ось такі спостереження. Загалому спостереження видались плідними. За цю ніч переглянуто і занотовано приблизно 37 нових об'єктів діпскаю. Вважаю це хорошим результатом. Звісно, варто зазначити похибку в 2-3 об'єкти. Все таки деякі я бачив на рівні глюку, невпевнено. Але поки маєм, що маєм. Найтьмянішим діпом за ніч стала NGC 4192B з блиском 13.75. Хоча спостерігався дуже дуже слабо!  :SLA:
« Останнє редагування: 10 Липня 2024, 14:47:31 від Vando »
Записаний

Vando

« Відповідь #4 : 16 Вересня 2024, 14:57:24 »
. - .

Після літньої відпустки і добрих плідних спостережень я знову повертаюсь до цієї теми розписуючи свої спостереження. Звісно, як завжди з великим запізненням, але думаю в цьому є якийсь інтерес та екзотика - трошки почитати, пригадати ті об'єкти, що зараз недоступні. Така собі ностальгія, якщо розумієте про що я  :gigi: Так чи інакше, сьогодні ми знову здмухнем пил з квітневих спостережень та під склянку гарячого чаю зануримось в глибини космосу.

Спостереження 09.04.2024 - 10.04.2024 р. (23:40 - 2:00)
Умови: Бортль 4-5, перший час присутня локальна засвітка, проте ближче до кінця спостережень умови стають кращими

NGC 3810 (з. в. 11,25) - Маленька галактика. Помітна прямим зором, боковим краще видно овальну форму. Демонструє натяки на ядро або неоднорідності

NGC 3822 (з. в. 12,8), NGC 3817 (з. в. 13,3), NGC 3825 (з. в. 12,8), NGC 3819 (з. в. 13,75) - Видно не всі галактики з групи. 3822 та 3825 видно чітко боковим зором проте їх форми досить аморфні та нечіткі. 3817 видно слабше, а 3819 не видно взагалі. Цікава група з слабких галактик.

NGC 3705 (з. в. 11,06), NGC 3692 (з. в. 12,63), IC 698 (з. в. 13,4), IC 699 (з. в. 13,75) - Галактика 3705 має чітку витягнуту форму. Боковим зором видно концентроване ядро.  3692 трохи менша від попередньої. Боковим зором демонструвала натяки на овальну форму. IC 698 699 видно вкрай слабко. Мені прийшлось довго вглядатись, щоб побачити їх видимість була практично на межі. Все ж вони були видимі і здається навіть демонстрували витягнуту форму!

NGC 3666 (з. в. 12,44) - Сам об'єкт доволі слабкий, думаю це із-за яскравих зірок що його оточують. Середнім окуляром демонструє натяки на овальну форму.

M 66 (з. в. 8,92), M 65 (з. в. 10,25), NGC 3628 (з. в. 9,44) - Легендарний Триплет Лева, який я до біса довго шукав бо загубився в зірках. Унікальна галактична група, дуже яскрава і гарна. 66 і 65 мені більше сподобались ніж гамбургер який хоча і показував витягнуту форму, але не демонстрував пилової смуги. 66 демонструє неоднорідності і якесь гало зверху, окрім цього вона має виражене ядро. 65 має витягнуту форму і чітке концентроване ядро. Гарні галактики. Від чогось і на превеликий жаль я їм не присвятив ніякої замальовки.

NGC 3593 (з. в. 11,88) - Видно витягнуту форму, спостерігається натяк на ядро чи то уплотнення всередині.

IC 677 (з. в. 12,9) - Видно дуже слабко, галактика спостерігалась на рівні глюку.

NGC 3596 (з. в. 11,44) - нецікава, кругла дифузна плямка

NGC 3686 (з. в. 11,2), NGC 3684 (з. в. 11,5), NGC 3681 (з. в. 11,6) - Такий собі світлофор із галактик, що є досить цікавим явищем. Всі галактики групи досить слабкі  та тьмяні.

NGC 3691 (з. в. 12,4) - галактика доволі слабка, видно не дуже. Невизначена форма, наближена до круга

C 40 (з. в. 11.50) - Очікував би від Калдвелла дещо більшого, проте на ділі звичайна слабка і маленька галактика. Проте має чітко виражене ядро. Форма щось середнє між кругом і овалом

NGC 3607 (з. в. 9,9), NGC 3608 (з. в. 10,7), NGC 3599 (з. в. 11.88), NGC 3605 (з. в. 12,1) - Гарна група галактик. 3607 найбільша, має круглу форму і чітке концентроване ядро. 3605 видно також, але не одразу. 3608 має овальну форму. 3599 видно доволі слабко, тьмяний кружечок.

M 95 (з. в. 9,8), M 96 (з. в. 9,3) - Випадково навівся на ці галактики. 95 має більш округлу форму і чітко виражене ядро. 96 має овальну форму та також виражене ядро. Без деталей

M 105 (з. в. 9,5), NGC 3384 (з. в. 9,9), NGC 3389 (з. в. 11,8) - так званий Другий триплет Лева. Гарна група, звісно уступає класичному триплету, проте по своєму цікава і більш концентрована. 105 кругла, без чітких країв, має дуже яскраве ядро. 3384 також має яскраве ядро, демонструє овальну форму яка немов розчиняється в темряві. 3389 має овальну форму яка більш чітко видна ніж у попередниці. Має чіткі краї, проте без ядра. Гарна група галактик

NGC 3189 (з. в. 11,15), NGC 3193 (з. в. 10,88), NGC 3185 (з. в. 12,13), NGC 3187 (з. в. 13,44) - Квартет Лева. 3189 має чітку витягнуту форму. 3193 видно чітко, має круглу форму. 3185 також здається кругла, проте значно тьмяніша попередньої. 3187 хоча і була на рівні глюку, показувала видовжену форму. Досить цікава група галактик яку легко знайти.

На цьому квітневі спостереження завершуються. Плідні споглядини околиць Лева дали свої результати і я добавив 34 нових об'єкти глибокого космосу у свій каталог. Проте, так як цей пост лишається без замальовку я вирішив добавити сюди і подальші, уже травневі спостереження. Ночі ставали все коротшими і хоча час близився до літа, все одно приходилось одягатись як на Північний полюс! Готувати одяг приходилось ще звечора і коли рідні бачили, як я ношусь з ним одразу розуміли, що сьогодні буду спостерігати. Бо ж там цілий інвентар - старі дідові валянки, двоє шкарпеток, двоє штанів, кофта, теплий жилет, куртка до колін, хомут, зимова шапка і калоші щоб влізти в них валянками! Часом, коли спостереження затягувались, то приходилось і напкриватись одіялом) І попри холод, значно частіше спостереження обмежувались зарядом телефону або станом зеркала/неба. А ще буває іноді виходиш так, наряжений як сапер в своїй броні, телескоп наготував, стілець виніс і бачиш, що небо взагалі ніяке, то мимоволі пускаєш маленьку сльозинку. Закінчуємо ліричний відступ і повертаємось у травень!

Спостереження ночі на 4 травня. Місце і умови такі ж як завжди. Спостерігав з 1:04 до 2:20

M 13 - Велике зоряне скупчення Геркулеса. Цілком заслужено носить звання "Великого". Його аж жирні, товсті зорі чудово виглядають і дробляться практично до центру. В той час поки інші шаровики сиплють дрібними зорями, М 13 пропонує меншу кількість але більш яскравих зір. Боковим зором він виглядає вкрай яскраво, яскравіше ніж Андромеда в 114 мм. Дуже благодатний і благородний об'єкт, який легковпізнаваний і легко його знайти.

NGC 5921 (з. в. 12) - Слабка і маленька галактика яку видно як неоднорідну дифузну пляму. Щось між квадратом, овалом і кругом. Моментами проглядається ядро

M 5 (з. в. 5,94) - Скупчення "Троянда" Прекрасний шаровик, дуже класний! Часто можна почути, що шаровики однакові на великих апертурах але тут можна побачити цю різницю. М13 і М5 виглядають абсолютно по різному! На зміну товстим зіркам Геркулеса приходять маленькі розсипані зірочки, які впевнено проглядаються практично до центру, де лишається просто яскрава сіра пляма. Із-за нерівномірного розташування зірок чи то із-за дефектів зору шаровик виглядав нерівномірно, закручуючись в спіралі. Це нагадувало спіралі вертушки.

NGC 5865 (з. в. 12.2) - Невелика продовгувата галактика з концентрованим ядром. Проте якщо її пропустити, то ви особо нічого не втратите.

NGC 5864 (з. в. 12,13) , NGC 5854 (з. в. 12.13) - Пара галактик доволі схожих між собою. Обидві доволі витягнуті. 5864 більш товща і яскрава. Поміщаються в одному полі зору широкого окуляру, проте для огляду краще брати середній. Цікаво, що вони мають абсолютно однакову зоряну величину!

NGC 5846 (з. в. 11,25), NGC 5850 (з. в. 12), NGC 5839 (з. в. 12,19), NGC 5838 (з. в. 11,5) - Хороша група галактик яка варта уваги. 5846 середніх розмірів кругла галактика без чітких країв, має чітке центроване ядро (або це 5846А). 5850 видно добре, прослідковується витягнута форма. 5839 маленька кругла і без видимих деталей. 5838 демонструє чітку продовгувату форму, проте вона тьмяніша за 5850. Поміщаються всі в одному полі зору і виглядають гарно і цікаво. Чимось мене зачепила ця група галактик і я присвятив їй замальовок!

NGC 5831 (з. в. 12) - Видно одразу, проте навіть боковим зором не ясна її форма

NGC 5813 (з. в. 10,44), NGC 5806 (з. в. 11,69) - Непогана пара галактик. 5806 демонструє витягнуту форму, 5813 толком не показує форми, шось кругло-овальне але цікаве її розташування. Її акурат оточує 4 зірки у формі хреста. Боковим зором галактики трошки яскравіші, проте нових деталей не добавляється.

NGC 5775 (з. в. 11,3), NGC 5774 (з. в. 12,94), IC 1067 (з. в. 13,13) - 5775 - зеркальне число. Видовжена галактика, тоненька, голкоподібна. Чимось нагадала кочергу. У її "ніг" розляглась 5774 яка доволі маленька, очевидно - це лише її ядро. Також було видно IC 1067, проте слабко. Галактики довкола я вже не розглядав.

NGC 5746 (з. в. 10,3), NGC 5740 (з. в. 11,8) - Цікава витягнута і довга галактика. Поруч з нею 5740 яка показувала овальну форму. Спостереженням заважає яскрава зірка

NGC 5690 (з. в. 12) - Ще одна витягнута галактика, яку засвічує розташована впритул зірка. Впринципі цікава, демонструє довгу форму.

NGC 5638 (з. в. 11,2) - Кругла невзрачна галактика без чітких країв. Попри 11 з. в. її помітити доволі складно.

NGC 5576 (з. в. 10,8), NGC 5577 (з. в. 12,6) NGC 5574 (з. в. 12,2), NGC 5566 (з. в. 10,7), NGC 5560 (з. в. 12,3) - Досить тьмяні галактики попри те, що там фігурують 10-11 з. в. Одне тріо галактик, де 5577 показує продовгувату форму. 5576 середнього розміру а 5574 просто щось дрібненьке і невзрачне. Поруч з ними ще одна парочка - 5566 та 5560. 5566 розчарувала, виглядала куцо і бідно, як маленька блідна кулька. 5560 доволі слабка галактика, проте було помітно її видовжену форму. Цікаві банди галактик

Наступне травневе спостереження буде останнім на весну 2024 року, на диво, воно було доволі коротким.

8 травня. Умови стандартні. Спостереження тривало буквально пів години - 1:11 - 1:37

C 36 (з. в. 10) - Має витягнуту каплевидну форму яка лежить на боку. Чимось нагадує трикутник, який немов приліп до 3 зірочок на боку. Протилежна сторона витягується. Проглядається якесь гало. Галактика доволі яскрава

C 38 (з. в. 9,5) - Витягнута яскрава галактика, мені дуже сподобалась. Добре видно утовщення балджу і здається я побачив навіть темну смугу, що йшла крізь диск, але не впенвнено, повернусь до цієї і інших галактик десь іншого разу.

NGC 4494 (з. в. 9,7) - Досить яскрава кругла галактика, яка від центру до країв втрачає яскравість і розчиняється в пітьмі.

NGC 4448 (з. в. 11,7) - Невелика овальна галактика яку доволі добре видно

NGC 4274 (з. в. 10,4), NGC 4278 (3. в. 10,13), NGC 4283 (з. в. 12,06) - 4274 витягнута галактика з уплотненням всередині. Виглядає яскраво, гарно і цікаво. 4278 кругла еліптична галактика. 4283 як кружок просто. Там була ще якась галактика яку я спостерігав, але не знаю яка це саме.  Цим галактикам теж я присвятив замальовку!

А ще чомусь у мене записана галактика NGC 4735, яка по каталогам наче має шалені 14 зоряної величини! Тому я навряд чи міг її побачити. Певне це помилка, але опис доволі подібний до її, тому навіть не знаю. У всякому випадку залишу його тут: Галактика витягнутої форми з непонятним ядром. Воно немов квадратне чи кругле. Доволі цікаво

На цьому я завершаю весняні спостереження, далі буде кілька літніх, проте про них вже іншого разу.. А там і квінтет, і карликові галактики, і шаровики і оооййй чого там тільки немає.. І хоча весною замальовки я присвячував якимось маловідомим галактикам, а не попсі, я радий що є хоч такі. Від чогось, більше всього мене приваблюють групи об'єктів, яких я описав тут чимало і деякі з них зафіксував у своїх мальовках. Сподіваюсь вам вони сподобаються! бажано дивитись в темряві і на весь екран :SLA:
 :clever:Окремо хочу сказати про подані мною зоряні величини, я спирався на онлайн версію Stellarium проте я помітив в ньому дуже багато неточностей! Не знаю, можливо він додає вплив атмосфери, чи щось на кшталт але там справді багатьом об'єктам він додає лишні зоряні величини. Я перевіряв деякі, в яких сумнівався, але можливо десь пропустив! Тому якщо засумніваєтесь, то рекомендую теж перевірити. Дякую за розуміння!
Записаний