Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
23 Листопада 2024, 16:24:54

Увійти

google

Автор Тема: Спадщина Олександра Дейни - обсерваторія у Завітному  (Прочитано 397 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Vando

• Подяк: 103

Думаю для багатьох учасників форума Олександр Дейна не потребує представлення. Проте коротко напишу. Олександр Дейна - кандидат технічних наук, автор трьох винаходів і кількох десятків публікацій у всесвітньо відомих технічних журналах. Науковий співробітник Інституту магнетизму Національної академії наук України, учасник всесоюзних та всеукраїнських астрономічних конференцій. Серед астрономів любителів відомий як творець потужних оптичних систем. Окрім цього під кінець свого життя О. Дейна почав реалізовувати свою давню мрію - будівництво обсерваторії в рідному селі Завітне, де він зможе показувати зоряне небо школярам і всім бажаючим. Роботи почалися у 2013 році, до них активно підключались друзі, односельчани, навіть сусідські діти вносили свій вклад. Обсерваторія росла швидко, проте у долі були інші плани. Астроном, ентузіаст і винахідник Олександр Дейна помер у 2015 році, і хоча проектом обсерваторії своїми ресурсами продовжував займатись його друг Олександр Новосад та деякі односельчани, робота з часом затухала із-за відсутності фінансування.

Звісно, я не був знайомий з О. Дейною в силу молодого віку, проте захопився постаттю земляка коли став студентом в Луцьку. Прочитавши про те, що в 20 км від Луцька справжня обсерваторія ставшого для мене героєм Дейни, я поставив собі за мету рано чи пізно її відвідати. Останні репортажі газет які якось освітлювали роботу над проектом датувались 2018 роком, були небезпідставні переживання про те, що ні обсерваторії, ні людей які її опікують більше немає. Що там зараз? Чи вдалось її добудувати? Чи є якісь плани, інвестори, цілі? І чим я можу допомогти? Для відповіді на усі ці питання я сьогодні здійснив так давно заплановану мандрівку.

Для усіх, хто колись захоче особисто приїхати сюди я опишу чим я добирався. З міста Луцьк, навпроти РЦ "Промінь" на вулиці Перемоги, о 9:00, 10:30, 12:00, 15:00 та 17:00 вирушають автобуси Луцьк-Славне або Луцьк-Словатичі. Ці автобуси за 60 грн і годину часу часу довезуть вас буквально під обсерваторію, адже від її до зупинки буквально 50 метрів. Кожен автобус, що туди приїжджає повертатиметься назад приблизно через 20-40 хв і їхатиме далі в Луцьк. Якщо його пропустили то можна повернутись назад автобусами що прибудуть сюди на вищевказаний час. В крайньому випадку пройтись до траси 4 км і сядати на будь що, що їхатиме в Луцьк.

Поліське село Завітне зустрічає нас прекрасними пейзажами, покинутими хатами що тонуть в чагарниках і ставшою класикою поганою дорогою. Вийшовши з автобуса і дізнавшись в жителів села де ж обсерваторія я з полегшенням для себе відмітив, що вона ще існує, а Олександр Новосад живий і здоровий. Проте виявилось що це його дача, на яку він приїжджає далеко не щодня. Тому прошу врахувати цей момент якщо захочете побачити обсерваторію. Навіть якщо таке станеться, можна звернутись до Віктора Лаврова з хати напроти, або Романа Пруса який живе далі по вулиці. Але мені пощастило. На підході до хати я побачив автомобіль, а на самому подвір'ї сидів Олександр із своїм собачкою.

Знайомство видалось приємним і непримусовим, Олександр дізнавшись, що я цікавлюсь астрономією радісно почав розповідати про обсерваторію, що була буквально в 5 метрах від нас обох. Маленький песик пробував вхопити канапку з рук Олександра, поки той розповідав про теперішній її стан. Як виявилось робота над нею продовжувалась, кожен допомагав справі чим міг, проте все впиралось в гроші і відсутність матеріалів. Хоча Олександр мав вражаючі і дуже похвальні плани. Планувалось зробити веломаршрут по місцевих селах, гурток для дітей, тощо. Проте Олександр розповів мені, що у 2021 році про обсерваторію і спадок Дейни дізнався держпосадовець який дуже горів ідеєю зробити по Україні мережу установ, які б популяризували астрономію на місцях. Зі слів Олександра ця людина зв'язана з воєнно-промисловим комплексом, тому звісно була також зацікавлена у тому, щоб Україна в майбутньому могла мати спеціалістів які могли б не тільки досліджувати небо, але і захистити його... Людину зрозуміти можна, він планував тут організувати цілий дитячий табір з уклоном на астрономію. Обіцяв прислати спеціалістів, техніків, щоб до весни все було готово. Ця розмова була осінню 2021 року. Подальші події звісно повністю обірвали будь які надії на проект. Проте Олександр Новосад не втрачає надії і терпеливо чекає закінчення війни.

Я сам здобуваю освіту за фахом музеєзнавство, культурний туризм і за день до поїздки обговорював з одногрупником, як можна реалізувати цей об'єкт? Так от, цікавим є те, що ми прийшли до думки про організацію там дитячого табора з уклоном на астрономію (ввечері та вночі) та природознавство (щоб мали чим зайнятись вдень). Загалому ми доволі добре описали потенціал об'єкту, тому я щиро вражений, що держава прийшла до тієї ж думки!

Проте обсерваторія зі слів Олександра Новосада продовжує приваблювати увагу. Якось туди приїхала група з 15 велосипедистів, всі з палатками, спорядженням. Почувши про обсерваторію вони вирішили лишитись там на ночівлю аби подивитись на зоряне небо в потужні телескопи! Бідний Олександр навіть і не знав, що з ними усіма робити  :rofl: Окрім них обсерваторію відвідували і інші любителі, хтось навіть хотів купити телескопи Дейни.

Наразі раніше блискуча обсерваторія покрилась іржею, дошки поволі починають гнити, хоча по ним ще впевнено можна піднятись. Телескопи та весь інвентар стоять без діла. В силу того, що Олександр ніколи не займався астрономією і не дуже розуміється на цьому інструменти зберігались в не дуже належному стані. Величезна 250 мм труба не була прикрита, всередині почали заводитись павуки. Потужні монтування, гігантські лінзи, всілякі деталі також не накриті і поволі припадають пилом. Лише окуляри, які так і лишились в фокусерах телескопів нагадують про те, що колись в них щось спостерігали.

Фінал історії може здатись сумним, тому хочеться завершити його на хорошій ноті. Олександр Новосад - приємна, завзята і віддана своїй справі людина. Ми обмінялись контактами, домовились десь організувати нічні посиденьки, покликати односельчан які працювали над обсерваторією, пригадати Дейну, вперше за довгий час подивитись в його телескопи... Сподіваюсь найближчим часом нам це вдасться, адже я так само бажаю цьому проекту лише розвитку. Хоча і малодосвідчений, проте завжди готовий взятись за подібну справу, особливо якщо вона стосується дітей, працювати з якими я люблю більше всього.

Приносить радість те, що попри всі труднощі і час ентузіазм Олександра Новосада лишається на висоті. Немолода уже людина настільки наскільки може продовжує берегти і розвивати справу свого друга. Хоча обсерваторія ще далеко не завершена - потрібні дошки для підлоги на вишці і стіни на ній, адже зараз частково готовий лише купол, який має бути вище. На прощання Олександр Новосад сказав мені "Будівництво тільки починається!", хочеться вірити, що ці слова будуть пророчими. У підсумку скажу, щ постать Олександра Дейни своїм ентузіазмом та добротою продовжує надихати нас і зараз.
« Останнє редагування: 13 Квітня 2024, 21:27:27 від Vando »
Записаний
Єдиним благом є знання, а єдиним злом – неуцтво

Vando

Re: Спадщина Олександра Дейни - обсерваторія у Завітному
« Відповідь #1 : 13 Квітня 2024, 21:18:16 »
. - .

Із-за обмежень форуму добавляю інші фото у вигляді нового повідомлення. Просто фото займають пам'яті більше ніж тут можна розміщувати. Фото є зліпком з двох окремих фотографій, це не вежа крива  :rotate:
« Останнє редагування: 13 Квітня 2024, 21:45:24 від Vando »
Записаний

Vando

« Відповідь #2 : 13 Квітня 2024, 21:19:29 »
. - .

А ось Олександр Новосад і ваш покірний слуга, автор цього поста  :super:
Записаний

Anikey

• Подяк: 2
  • Истина где-то рядом
« Відповідь #3 : 14 Квітня 2024, 20:49:05 »
. - .

Бажаю Вам успіхів.
Записаний
Телескоп Sky-Watcher 909AZ3.    Бинокль HELIOS 15*70.    Binoculars SVBONY 2,1*42

Vando

« Відповідь #4 : 14 Квітня 2024, 22:51:34 »
. - .

Бажаю Вам успіхів.
Дуже дякую
Записаний