Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
21 Листопада 2024, 22:58:50

Увійти

google

Автор Тема: Фото протуберанців без дорогого H-альфа фільтра.  (Прочитано 393 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

AntSergiy

• Подяк: 40
    • AntSergiy.tech

Привіт усім.
Мене досить давно цікавить Сонце, і (як і багато хто) я досить давно хочу фотографувати протуберанці. На жаль, прилади з фільтрами H-alpha з шириною пропускання 1 ангстрем або менше досить дорогі. Певний час я стежив за ринком в Україні, і дешевше, ніж 1000 доларів не бачив.

Втім, є ще інші методи, як побачити протуберанці. Це - сонячне затемнення, і... штучне сонячне затемнення! На жаль, про останнє я не бачив багато інформації в інтернеті, але дещо таки знайшов.
Наприклад:
https://www.considine.net/dgroski/promscope/ (англійською, за потреби можу перекласти)
http://www.astrosurf.com/rondi/coro/  (більш детально, але на жаль, французькою, якої я не знаю)
За першим посиланням автор говорить, що такий коронограф можна виготовити менше ніж за 300 доларів.

Я знаю, що на форумі немало умільців, які майстрували свої телескопи. Власне, хотів би поцікавитися, чи є хтось, хто був би готовий взятися за таку роботу, і скільки це може коштувати в наших реаліях?
Записаний

Лікар Григорій Хата

• Подяк: 3758
  • З повагою Олександр.
Re: Фото протуберанців без дорогого H-альфа фільтра.
« Відповідь #1 : 08 Травня 2024, 01:28:33 »
. - .

найдешевше, що може бути - Coronado PST, на cloudynights можна зловити за $500 якщо пощастить. А самому виготовляти - навряд чи вийде дешевше і якісніше. Все ж таки серійне виробництво вирішує  :-\
Записаний

Квазар 3C 273

• Подяк: 144
« Відповідь #2 : 08 Травня 2024, 07:21:29 »
. - .

За першим посиланням автор говорить, що такий коронограф можна виготовити менше ніж за 300 доларів.
Мабуть мається на увазі вартість матеріалів... і робити самостійно...

Я знаю, що на форумі немало умільців, які майстрували свої телескопи. Власне, хотів би поцікавитися, чи є хтось, хто був би готовий взятися за таку роботу, і скільки це може коштувати в наших реаліях?
Тисячі $ -  несерійне виробництво завжди в рази дорожче обходиться.
Записаний
DeepSky 150/990 refractor , Vixen VMC110L, Celestron 70/400, Nikon Aculon 10x50.

tlgleonid

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 845
« Відповідь #3 : 08 Травня 2024, 09:51:18 »
. - .

Я так зрозумів, що пропонується певна модифікація коронографа Ліо? Мушу розчарувати. Такий коронограф вельми дорога іграшка, бо вимагає оптики високого класу чистоти і точності, а результат буде не дуже, оскільки треба буде ретельно підбирати місце для спостереження і такі спостереження не будуть доступні щодня. Ті ж Коронадо та Лунт при меншій ціні значно простіші у використанні і не такі вибагливі до атомсфери, бо дозволяють бачити протуберанці будь де і будь коли за ясної погоди вдень.
Записаний
Задокументировано наблюдение  >1500 Deepsky объектов.
ТАЛ75R, GSO 8" 1:4 +HEQ5Pro SynScan+ZWO ASI183MM+ZWO ASI178MM+PlayerOne Uranus C+фильтры R,V, 265мм и 415 мм Добсоны HandMade+o3+hb+uhc+...
FAQ по любительской астрономии

AntSergiy

• AntSergiy.tech
« Відповідь #4 : 08 Травня 2024, 10:15:37 »
. - .

Дякую за відповіді, шановні.
Шкода, побачивши орієнтир в 300 доларів, я подумав, що це буде більш доступним варіантом. Що ж, доведеться і далі "ловити" щось вживане.
Записаний

Acidlex

• Подяк: 540
  • Олександр
« Відповідь #5 : 08 Травня 2024, 12:29:38 »
. - .

На вихідних натрапив на такий проект, цікаво було б зробити такий телескоп спектрограф. Ще цікаво те що ним можна знімати будь яку частину спектру не лише H-alpha, а також побачити ефект Доплера. На astrobin є фото зроблені цим пристроєм.

http://www.astrosurf.com/solex/sol-ex-presentation-en.html
« Останнє редагування: 08 Травня 2024, 14:30:36 від Acidlex »
Записаний
Саморобний легкий 370mm F/5.2 (системи Ньютона), Celestron EdgeHD 8",  Barska Magnus ED Triplet 80mm F/7, DayStar Solar Scout SS60-ds
Celestron SkyMaster 15x70
HEQ5 Pro, EQ3
Подякували

Саша Наумов

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 612
  • Refractorman
« Відповідь #6 : 09 Травня 2024, 03:18:57 »
. - .

Ізюмінкою конструкції є "656.28 10 Angstrom bandpass filter", зображений за першим посиланням.
От що пише про нього автор:
Цитувати
The 10 Angstrom 656 H-alpha filter came from Maier Photonics that was used for the class.
тобто "взятий десь".

10 ангстрем - це 1 нм, це ultra narrowband,
тому фільтр з такою FWHM навряд чи буде дешевшим ніж той же DayStar Quark.

Ширші фільтри не рекомендовані для спостережень Сонця, наприклад, Baader зазначає:
Цитувати
H-alpha filter with 20 nm FWHM (CWL 656.3 nm) ... Warning: this filter alone is not suitable for direct viewing of the sun!

Конструкція цікава, такий собі "коронограф Ліо + вузькополосний фільтр", але точно не дешева, бо все вирішує фільтр.
Записаний
Agema SD 150 + WS-400
Подякували

AntSergiy

• AntSergiy.tech
« Відповідь #7 : 09 Травня 2024, 13:29:19 »
. - .

На вихідних натрапив на такий проект, цікаво було б зробити такий телескоп спектрограф. Ще цікаво те що ним можна знімати будь яку частину спектру не лише H-alpha, а також побачити ефект Доплера. На astrobin є фото зроблені цим пристроєм.

http://www.astrosurf.com/solex/sol-ex-presentation-en.html

Дякую. Цікавий прилад, потрібно буде розібратися. Мене турбує лише те, що навіть на Астробіні після обробки досвідченими користувачами, залишаються помітні артефакти зображення.
Записаний

AntSergiy

• AntSergiy.tech
« Відповідь #8 : 09 Травня 2024, 13:38:44 »
. - .

10 ангстрем - це 1 нм, це ultra narrowband,
тому фільтр з такою FWHM навряд чи буде дешевшим ніж той же DayStar Quark.

Конструкція цікава, такий собі "коронограф Ліо + вузькополосний фільтр", але точно не дешева, бо все вирішує фільтр.

Власне, сам автор за посиланням говорить:
"You need one with a bandwidth of 30 A (3 nm) or less to see the prominences."
Але, най буде, повірю вашому досвіду. 1 нанометр - ок.
Наскільки я зрозумів, діаметр фільтра має бути 1 дюйм (25 мм).
Ось тут: https://www.andovercorp.com/products/bandpass-filters/standard/600-699nm/
такі фільтри (656FS02-25) можна придбати за 260 доларів/шт, і 198 доларів/шт, якщо закупити від 10 одиниць.
А якщо якимось чином можна використати менший (півдюймовий), то і взагалі - 153 долари.

Оскільки фільтр - найдорожча частина цього приладу, тому я охоче вірю, що в США можна було б вписатися в 300 доларів. У нас буде дорожче, бо ж доставка, і все таке.

Також автор зазначає:
"Twenty of these units were built in a weekend when the Delmarva Star Gazers (www.delmarvastargrazers.org) hosted a telescope making weekend in Spring".
Власне, тому я і сподівався, що хтось з місцевих телескопобудівників зможе допомогти, бо судячи з опису, це цілком доступна задача.

P.S. Вибачте за форматування, писав з телефона.
Записаний