Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
24 Листопада 2024, 13:22:45

Увійти

google

Автор Тема: Люблю цю справу!  (Прочитано 2218 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

clavutich

• Подяк: 7440
  • Ярослав
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
Люблю цю справу!
« : 14 Червня 2024, 11:33:19 »
. - .

Виготовлення телескопів…декілька раз спробувавши, важко зупинитись, в голові мелькають ідеї, а вночі сняться тіньові  :)
В цій темі буду публікувати ідеї та втілення простих телескопів рефлекторів різних систем та конструкцій. Назбирав багато різного скла, є бажання…проблема тільки з натхненням, в даний час.
Так як телескопами я вже себе забезпечив, то виготовлені буду потім виставлять на продаж…або подарунки.
Записаний
Слава Україні!

clavutich

• Ярослав
Re: Люблю цю справу!
« Відповідь #1 : 14 Червня 2024, 11:43:38 »
. - .

Розпочну з того, з чого й починав. Був у мене такий телескоп,  назвав я його «Бетельгейзе», Ньютон 320мм 1920мм 1:6, спочатку на монтуванні Добсона, а потім на екваторіальному монтуванні англійського типу, оптику зробив відомий український оптик, механікою займався я. Після цікавого і вдалого користування протягом декількох років, оптику я продав, механічна частина ще й досі десь «валяється». Так от…
Є в мене кусок скла 320*320*25 з ЛК5. Планую вирізати з нього заготовку 315*25 і повторити цей проект, звичайно з деякими змінами і покращеннями.
Екранування буде не більше 18%, відносне близько 1:6, отже чудовий варіант для візуальних спостережень. З монтуванням поки не визначився, є два варіанти, або монтування Добсона, або хочу спробувати англійську, але американського типу «ярмо з підковою».
Записаний
Слава Україні!
Подякували

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #2 : 14 Червня 2024, 13:39:41 »
. - .

Почав з висвердлювання, все за класикою, саморобне корончате свердло з ДСП та тонкої оцинкованої сталі, вода та грубий абразив.
Записаний
Слава Україні!
Подякували

WEST

• Подяк: 307
« Відповідь #3 : 14 Червня 2024, 16:44:32 »
. - .

На початку свого аматорства у мене були тільки телескоп з окулярного скла і монокуляр 8\30 мм. І у мене з явилася ідея. До монокуляра я додав трубку довжиної де-то 30 см, а на кінці встановив якусь лінзу. Вірте-не вірте, я в той телескоп спостерігав Місяць з великими подробицями, а на Юпітері вперше побачив хмари! Назвав я цей телескоп "Бетельгейзе". Потім побудував 143-мм рефлектор, зеркала для якого мені зробили в Сімферополі. Назвав я його "Альтаір".
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #4 : 14 Червня 2024, 18:55:25 »
. - .

На початку свого аматорства у мене були тільки телескоп з окулярного скла і монокуляр 8\30 мм. І у мене з явилася ідея. До монокуляра я додав трубку довжиної де-то 30 см, а на кінці встановив якусь лінзу. Вірте-не вірте, я в той телескоп спостерігав Місяць з великими подробицями, а на Юпітері вперше побачив хмари! Назвав я цей телескоп "Бетельгейзе". Потім побудував 143-мм рефлектор, зеркала для якого мені зробили в Сімферополі. Назвав я його "Альтаір".
А в мене в дитинстві був телескоп з підзорної труби, перевертаючу систему викинув, а окуляр прикріпив від нівеліру, від нього ж і штатив. Багато гарних спостережень було з ним. Потім теж в якомусь журналі почитав про "окулярну проекцію" для підзорної труби, зробив, подивився, сподобалось тільки по Місяцю але чомусь не прижилось, сильно тьмяно стало.
Записаний
Слава Україні!

Edward

• Подяк: 1989
  • Be free!
« Відповідь #5 : 14 Червня 2024, 19:29:43 »
. - .

Є в мене кусок скла 320*320*25 з ЛК5. Планую вирізати з нього заготовку 315*25 і повторити цей проект, звичайно з деякими змінами і покращеннями.
Відносна товщина заготовки "гарна"... (дійсно, покращення) 8)
Записаний
"Запалiть факела, все закiнчено…"(с)

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #6 : 14 Червня 2024, 19:34:28 »
. - .

Відносна товщина заготовки "гарна".... 8)
Так, тонкувата, але ми не шукаємо простих шляхів ;)
Асферичність мала, тому полірувати та параболізувати спробую виключно Wштрихом в положенні деталь зверху, думаю проскочу.
Тут мене більш турбує бічне розвантаження. При малій товщині за центр було б краще, хоча ще не визначивсь.
« Останнє редагування: 14 Червня 2024, 19:38:30 від clavutich »
Записаний
Слава Україні!

Квазар 3C 273

• Подяк: 144
« Відповідь #7 : 16 Червня 2024, 08:12:17 »
. - .

На початку свого аматорства у мене були тільки телескоп з окулярного скла
І я такий же робив, задіафрагмувати довелось сильно для отримання достойного зображення, але Місяць був супер з 2D збільшенням - добре замінив мені дешеві біноклі на початку, а потім вже набагато пізніше купив компактний достойний біно, й після того вже зовсім не використовую.

А в мене в дитинстві був телескоп з підзорної труби,
Одну трубу купив і склейка об'єктива виявилась криво зробленою так що для неї тільки 20х і була межею поки дефекти не лізли, трохи кращий результат при діафрагмуванні до 30 мм можна на всю використовувати... але переробив на самопальний видошукач 15х50 так ще краще оригіналу з діагоналлю.

Відносна товщина заготовки "гарна"... (дійсно, покращення) 8)
Відносна товщина заготовки "гарна".... 8)
Так, тонкувата, але ми не шукаємо простих шляхів ;)
Проходили вже таке на форумі з 30х300 явні проблеми з розвантаженням - потрібна дуже якісна механіка хоча б на 9 точок інакше перекоси... от 40 мм можна було б без проблем юзати... а 25 мм робити...

Цікаво було б побачити готовий проект 650 мм - це вже межа мрії аматора, але як стаціонар, максимум на колесах викатний з будки чи гаража
Записаний
DeepSky 150/990 refractor , Vixen VMC110L, Celestron 70/400, Nikon Aculon 10x50.

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #8 : 16 Червня 2024, 08:33:49 »
. - .

Проходили вже таке на форумі з 30х300 явні проблеми з розвантаженням - потрібна дуже якісна механіка хоча б на 9 точок інакше перекоси... от 40 мм можна було б без проблем юзати... а 25 мм робити...

Цікаво було б побачити готовий проект 650 мм - це вже межа мрії аматора, але як стаціонар, максимум на колесах викатний з будки чи гаража
От якраз з розвантаженням ніяких проблем не бачу, навіть шість крапок будуть працювати нормально, є проблеми з радіальним розвантаженням, при близькогоризонтальних положеннях зеркало буде "ламатись", тому думаю за центр буде краще. А от виготовить таке тонке дзеркало без астигматизму складно, тут погоджусь.
А з приводу 650мм, я потроху обдумую, бо зараз "на травмах" такі діаметри не посилі...але перед 650мм, ще потрібно 500мм закінчить  ;)
Записаний
Слава Україні!

tlgleonid

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 845
« Відповідь #9 : 17 Червня 2024, 16:08:33 »
. - .

Так, виготовлення оптики - справа дуже цікава. Свого часу декілька разів брався за натирання дзеркал, але результату не досягав. Як я вважаю, основна проблема була у відсутності якісних абразивів та поліриту, а ще тому, що хапався одразу за великий діаметр. Успіх прийшов, коли вдалося виготовити оптику для 110мм Ньютона (сферу). Через декілька років вдалося натерти з іллюмінаторного скла телескоп Денебола з об'єктивом 265мм. Наступною, найбільш вдалою версією телескопку стало виготовлення Аліоту із дзеркалом 415мм діаметром. І якщо останній використовується постійно, то Денебола валяється у шафі без руху і я не знаю, що з нею робити.
Записаний
Задокументировано наблюдение  >1500 Deepsky объектов.
ТАЛ75R, GSO 8" 1:4 +HEQ5Pro SynScan+ZWO ASI183MM+ZWO ASI178MM+PlayerOne Uranus C+фильтры R,V, 265мм и 415 мм Добсоны HandMade+o3+hb+uhc+...
FAQ по любительской астрономии

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #10 : 18 Червня 2024, 22:01:34 »
. - .

Довирізав заготовку, спочатку вручну, потратив десь три години, вирізав до половини...втомився, зробив простенький обертовий, і вже на ньому дорізав. Діаметр вийшов 314мм. Потім тильну сторону зашліфував і зробив фаски з обох сторін. Фаски роблю вручну старим абразивним бруском, швидко і зручно.
Далі обдирка. Розрахункове заглиблення 3,3мм. Думаю центральну частину пройдусь болгаркою, а потім вручну абразивним кругом з абразивом.
Записаний
Слава Україні!
Подякували

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #11 : 24 Червня 2024, 15:02:55 »
. - .

Обдирка проходила в два етапи. Спочатку болгаркою, обережно, не доходячи до краю, бо від болгарки залишаються глибокі ритвини, а заготовка і так тонка, тому 2см до краю не доходив. Далі, залишком абразивного круга та абразивом F56. Болгаркою в центрі трохи зайвого зняв, але не критично, хоча трохи ритвини ще лишились, і до краю залишив 5-7мм. Глибина вийшла 3,1мм, розрахована для даного радіуса кривизни 3,4, думаю якраз зійде на шліфовці.
Шліфувать буду шліфувальником трохи меншого розміру 260мм.
Записаний
Слава Україні!
Подякували

Edward

• Подяк: 1989
  • Be free!
« Відповідь #12 : 24 Червня 2024, 18:01:40 »
. - .

Робим грязь!(С) ;)
A то що, абразивним кругом чухав?
« Останнє редагування: 25 Червня 2024, 16:54:29 від Edward »
Записаний
"Запалiть факела, все закiнчено…"(с)

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #13 : 25 Червня 2024, 22:14:17 »
. - .

Робим грязь!(С) ;)
A то що, абразивним кругом чухав?
Так. Я тим кругом вже чимало "начухав", а він ще живий.
А "грязь", тобто обдирка, одна з найбільш неприємних робіт, як на мене...ще, чомусь, не люблю формовку.
Сьогодні поклеїв скляні квадратики на шліфувальник, застигне епоксидка, продовжу шліфовку  :SLA:
Записаний
Слава Україні!

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #14 : 26 Червня 2024, 10:08:47 »
. - .

В кого які думки з приводу радіального розвантаження. Думаю за центр буде краще і простіше в конструкції, але як з юстуванням Ньютона з центральним отвором, можливо хто пробував?
Записаний
Слава Україні!

Квазар 3C 273

« Відповідь #15 : 26 Червня 2024, 10:19:25 »
. - .

В кого які думки з приводу радіального розвантаження. Думаю за центр буде краще і простіше в конструкції,
То ж роблять для товстої заготовки, а ще краще зі зменшеною вагою - обпиляною щоб була тонше до краю... а не з тонкою, її ж коробитиме сильно за центр, край і ширший і товщий.

але як з юстуванням Ньютона з центральним отвором, можливо хто пробував?
Є один спеціальний коліматор, з яким можна справитися з цією задачею, але краще до цього не доводити.
Записаний
DeepSky 150/990 refractor , Vixen VMC110L, Celestron 70/400, Nikon Aculon 10x50.

Naboka Igor

• Подяк: 3880
« Відповідь #16 : 26 Червня 2024, 12:01:55 »
. - .

В кого які думки з приводу радіального розвантаження. Думаю за центр буде краще і простіше в конструкції, але як з юстуванням Ньютона з центральним отвором, можливо хто пробував?
Розвантаження, то вже згодом. Спочатку спробуй натерти без астигматизму, який своєю помилкою легко начхає на будь-яке розвантаження.
Щодо якою буде в телескопі. Можна взяти два аркуші паперу та вирізати два однакові кола. До одного в центрі приклеїти корку, а другий покласти на Х точок, потім покрутити - позахиляти в руках і подивитися, що буде. Добсоіністи давно використовують ще один допоміжний інструмент, ремінь, використовуючи не замислюючись.
А взагалі, не розумію, навіщо створювати проблеми на рівному місці. Починаємо з матеріалів, чи не починаємо зовсім. Собі, то ще можна одягнути рожеві окуляри, а якщо комусь дістанеться?
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.

Naboka Igor

• Подяк: 3880
« Відповідь #17 : 26 Червня 2024, 12:23:15 »
. - .

І ще. Ось це фото після болгарки. Де видно, що вже, оптичний центр параболи не збігатиметься з геометричним центром, тобто використання лазерного коліматора і центральної геометричної мітки на дзеркалі, буде безглуздим. :-\
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.

Квазар 3C 273

« Відповідь #18 : 26 Червня 2024, 14:44:53 »
. - .

І ще. Ось це фото після болгарки. Де видно, що вже, оптичний центр параболи не збігатиметься з геометричним центром, тобто використання лазерного коліматора і центральної геометричної мітки на дзеркалі, буде безглуздим. :-\
Не факт ще, фото дуже збоку зроблено, то можуть бути оптичні викривлення, які завжди виникають... інша справа якби зверху було сфоткано...
Записаний

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #19 : 26 Червня 2024, 17:50:27 »
. - .

В кого які думки з приводу радіального розвантаження. Думаю за центр буде краще і простіше в конструкції,
То ж роблять для товстої заготовки, а ще краще зі зменшеною вагою - обпиляною щоб була тонше до краю... а не з тонкою, її ж коробитиме сильно за центр, край і ширший і товщий.

але як з юстуванням Ньютона з центральним отвором, можливо хто пробував?
Є один спеціальний коліматор, з яким можна справитися з цією задачею, але краще до цього не доводити.
Це якщо приклеїти за центр, а якщо розвантажити тоненьким пояском за центр мас то все буде добре.
Ніяких спеціальних коліматорів. максисмум саморобний чешир...добре, спробую, якщо дороблю, відпишусь.

Розвантаження, то вже згодом. Спочатку спробуй натерти без астигматизму, який своєю помилкою легко начхає на будь-яке розвантаження.
Щодо якою буде в телескопі. Можна взяти два аркуші паперу та вирізати два однакові кола. До одного в центрі приклеїти корку, а другий покласти на Х точок, потім покрутити - позахиляти в руках і подивитися, що буде. Добсоіністи давно використовують ще один допоміжний інструмент, ремінь, використовуючи не замислюючись.
А взагалі, не розумію, навіщо створювати проблеми на рівному місці. Починаємо з матеріалів, чи не починаємо зовсім. Собі, то ще можна одягнути рожеві окуляри, а якщо комусь дістанеться?
Після болгарки то не так і важливо, що поки центр не співпадає, та й оптична ілюзія трохи викривляє. Потім при грубій шліфовці все легко виправиться, зміщаючи шліфувальник в потрібну сторону. А по ободку, що сходить на краю, це все легко проконтролювати.
А з приводу товщини заготовки, то це такий виклик ;) собі, чи впораюсь, хоча якщо відверто, ніяких особливих проблем не бачу 1:12 це не так і критично.
Записаний
Слава Україні!