Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
24 Листопада 2024, 15:12:09

Увійти

google

Автор Тема: Люблю цю справу!  (Прочитано 2219 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Квазар 3C 273

• Подяк: 144
Re: Люблю цю справу!
« Відповідь #20 : 27 Червня 2024, 03:27:39 »
. - .

Ніяких спеціальних коліматорів. максисмум саморобний чешир...добре, спробую, якщо дороблю, відпишусь.
А тут потрібно перевірити чи я не завтикав: У діагональному  відобразиться центральний отвір і умовно на око діагональне можна повернути так щоб центрувати цей отвір по центру перехрестя - перший пункт пройдено... А далі як мені здається цей центральний отвір не відобразить якраз всього того що там повинно бути для подальшої колімації... Та для всіх таких складних дзеркальних систем є як мінімум лазер з перехрестям, яке й дозволяє колімувати й в таких випадках - центральна точка назад не повернеться, але дивлячись спереду труби мабуть ще напівпрозорий екран поставивши хоча б грубо вдасться підрівняти, а далі вже по зірці дорівняти головне дзеркало до ідеалу... От того й не варто робити зайвих проблем... А ще є метод використання камери й програми для колімації - він може також працювати з невеликим отвором і навіть краще буде й зручніше. От це вже здається згадав всі доступні варіанти.
Записаний
DeepSky 150/990 refractor , Vixen VMC110L, Celestron 70/400, Nikon Aculon 10x50.

clavutich

• Подяк: 7440
  • Ярослав
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
« Відповідь #21 : 28 Червня 2024, 19:46:34 »
. - .

А тут потрібно перевірити чи я не завтикав: У діагональному  відобразиться центральний отвір і умовно на око діагональне можна повернути так щоб центрувати цей отвір по центру перехрестя - перший пункт пройдено... А далі як мені здається цей центральний отвір не відобразить якраз всього того що там повинно бути для подальшої колімації... Та для всіх таких складних дзеркальних систем є як мінімум лазер з перехрестям, яке й дозволяє колімувати й в таких випадках - центральна точка назад не повернеться, але дивлячись спереду труби мабуть ще напівпрозорий екран поставивши хоча б грубо вдасться підрівняти, а далі вже по зірці дорівняти головне дзеркало до ідеалу... От того й не варто робити зайвих проблем... А ще є метод використання камери й програми для колімації - він може також працювати з невеликим отвором і навіть краще буде й зручніше. От це вже здається згадав всі доступні варіанти.
Десь так. Якщо є лазерний коліматор, то від діагоналки в центр, а потім чеширом по концентричності через діагоналку.

Шліфувальник затвердів. Відшліфував F56, з оптичним центром все нормально, на край сходить рівномірно, залишилось пару міліметрів, на наступному абразиві повинно зійти. А от ритвини від болгарки виявились трохи глибші, тому фокусну відстань зменшу, десь до 1720мм. Зараз заглиблення близько 3,5мм.
Заодно залив з цементно-піщаної суміші повнорозмірний полірувальник.
Записаний
Слава Україні!

Edward

• Подяк: 1989
  • Be free!
« Відповідь #22 : 09 Липня 2024, 22:31:43 »
. - .

Півметруху зняв з поліровника?
« Останнє редагування: 10 Липня 2024, 06:05:12 від Edward »
Записаний
"Запалiть факела, все закiнчено…"(с)

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #23 : 10 Липня 2024, 09:08:28 »
. - .

Півметруху зняв з поліровника?
Ні, заніс у льох, нехай холоне...і я поки охолону  ;D
А от 375мм переполірував, "гидота" зникла, але спека, трохи позривав краї. Хоча поверхня вже не та, попередня в компенсації не показувала зовсім ніякого рельєфу...рідко таке вдається на такому діаметрі.
Записаний
Слава Україні!
Подякували

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #24 : 22 Жовтня 2024, 13:49:40 »
. - .

Ну що, тепер у мене багато вільного часу, а значить продовжим  :super:
Вирішив не робити отвір у 310мм, буде класична розгрузка. Продовжив шліфувати, F100, F180, F320, F800. Шліфовка пройшла без будь-яких пригод, нагадаю, шліфував трохи меншим 270мм шліфувальником. Фокус буде трохи менший за розрахований, але то не страшно.
Записаний
Слава Україні!

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #25 : 22 Жовтня 2024, 14:00:33 »
. - .

Полірувальник буде повнорозмірним, заготовка дуже тонка, тому буду намагатись всі полірувально-фігурізаційні процеси виконувати у положенні "заготовка зверху".
Як раніше зазначав, відлив бетонну основу. Потім зварив "американську" смолу: каніфоль+рецинова олія+борошно. Ця смола мені подобається значно більше ніж "гудронова", хоча є один нюанс, рецинова дуже добре "тримає" сферу, а я планую параболізацію "деталь зверху" W подібним...побачим, що з цього вийде.
З першого разу не вгадав, смола вийшла дуже тверда (нова каніфоль виявилась зовсім не така як попередня), тому переварив додавши значно більше рецинової олії ніж зазвичай.
Потім звичайним канцелярським ножем нарізав фасетки, так нерівно, так некрасиво...але різниці ніякої, тому для чого морочитись  ;)
Записаний
Слава Україні!

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #26 : 22 Жовтня 2024, 14:11:24 »
. - .

Далі формовка...я вже декілька разів "зклеював" деталь і полірувальник на інших заготовках, тому тепер більш обачливий, тільки тепла, а не гаряча вода, і обовяково гарно "намастить" полірувальник полірітом.
Все пройшло без ускладнень, полірувальник гарно "бере" поліріт. Заготовка після формовки вже добре і рівномірно блишить. Краї, більш за все, вже позривав при формовці, але то нестрашно, довга (але сподіваюсь не дуже) поліровка все виправить  ;)
Записаний
Слава Україні!

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #27 : 24 Жовтня 2024, 18:27:34 »
. - .

Після 3-4 годин поліровки, заготовку вже більш-менш виполірував, тест лазером по поверхні практично проходить. При поліровці інколи зявлялось відчуття, що будуть позривані краї, але ні, тест Фуко показав легкий параболоїд, зриву немає. Полірував Wподібним штрихом із чималим виносом, хотів побачить наскільки поверхня "залетить" на параболу...залетіла, але явно недостатньо, тепер потрібно ламать голову як її параболізувати  :hz:
І тільки тепер знову згадав чому я хотів висверлить в ній отвір. При майже горизонтальному положенні на ремні, заготовку сильно "зламує", тому є ще одна проблема, яку потрібно обдумать і вирішить...або, всеж таки, зробить отвір і чіплять на стенд за отвір. Буду думать...і потроху обдумувать діагоналку  :SLA:
...фокусна вістань трохи менша від запланованої, 1735мм, але можливо це й на краще.
« Останнє редагування: 24 Жовтня 2024, 18:32:21 від clavutich »
Записаний
Слава Україні!
Подякували

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #28 : 25 Жовтня 2024, 13:56:26 »
. - .

Спочатку похвалюся сьогоднішнім придбанням. Ситал со-115м, так на ньому написано, 492*51 та 500*54. Менший з однієї сторони навіть полірований...можливо там площина, потрібно буде перевірить. Розумного пояснення навіщо вони мені я не маю  ;D якийсь жадібний потяг до заготовок, особливо великих. Але нічого, якщо зі всим цим шклом мене не виженуть з дому, може й з них колись щось зроблю.
Записаний
Слава Україні!
Подякували

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #29 : 25 Жовтня 2024, 14:06:42 »
. - .

Тепер по темі. Нахилив я стенд на 3-5 градусів і астигматизм значно зменшився,  заготовку не "складає" і можна нормально контролювати, висверлювання отвору поки відкладається. Пробував збільшить штрих і амплітуду Wподібного штриха, тільки трохи завалив, навіть зірвав край, поверхня далі в параболоїд не рухається, все ж таки дуже добре рецинова смола тримає сферу. Тому буду пробувати параболізувати класичною шестикутною зіркою 0,6. Якраз знайшов 190мм скло, трохи зробив твердішу смолі і відлив на його основі малий полірувальник. Потім канцелярським ножем вирізав зірку і фасетки. Далі буду параболізувати ним, а контролювати в компенсаційній схемі із сферою.
Записаний
Слава Україні!
Подякували

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #30 : 25 Жовтня 2024, 14:49:27 »
. - .

Можливо у кого є можливість ЧПУ порізки 14-18мм фанери і є сама фанера, напишіть у ПП.
Записаний
Слава Україні!

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #31 : 29 Жовтня 2024, 13:46:03 »
. - .

Головне дзеркало, мабуть, готове. Чому мабуть, бо говорить про завершення я тепер буду тільки по тесту за справжньою зіркою, особливо на такому тонкому дзеркалі. Що до поверхні, є одна подряпина, близько 6см, є декілька неглибоких крапок, можливо вихід включень на поверхню. Самих включень в товщі скла чималенько, але це ЛК5 і для нього це нормально.
З приводу форми самої поверхні, в компенсації є маленький завал на самому краю і плавний горбик по центру але малої амплітуди. Не думаю, що подряпини чи не ідеальний рельєф якось сильно вплинуть на зображення, головне відсутність астигматизму...а це вже тільки по справжній зорі.
« Останнє редагування: 29 Жовтня 2024, 14:02:08 від clavutich »
Записаний
Слава Україні!

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #32 : 29 Жовтня 2024, 14:09:59 »
. - .

Далі діагональне. Є заготівка на 60мм і є на 56мм мала вісь, обидві з кварцу...мабуть зупинюсь на 60мм, екранування сильно не виросте, 19% це дуже непогано, але поле 5-7мм буде, для візуалу нормально.
« Останнє редагування: 30 Жовтня 2024, 10:40:36 від clavutich »
Записаний
Слава Україні!

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #33 : 04 Листопада 2024, 13:58:23 »
. - .

Діагоналка готова. Зупинився таки на 56мм мала вісь. Розрахункове поле близько 5мм, для візуалу цілком достатньо, екранування 18%. Знову проблема сфоткать інтерференцію. Ось декілька фоток на попередніх стадіях, зараз трохи рівніше ніж на останній, але сфоткать важко, все зливається в одну полосу.
Записаний
Слава Україні!
Подякували

clavutich

• Ярослав
« Відповідь #34 : 04 Листопада 2024, 19:23:09 »
. - .

Зрозив ще фото в "лазерному" світлі.
Записаний