Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
18 Лютого 2025, 03:46:16

Увійти

google

Автор Тема: Метеорні дощі  (Прочитано 1517 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

antares

• Подяк: 0
Метеорні дощі
« : 03 Грудня 2007, 23:49:15 »
. - .

Вже досить тривалий час мене хвилює питання щодо метеорних дощів. Наскільки я розумію поняття "метеорний дощ" передбачає дуже-дуже інтенсивне падіння метеорів (ну принаймні один за кілька секунд). Та от спостерігати це явище ще ніколи не доводилося. Хоча "метеорний" стаж уже солідний, постійно слідкую за новинами. Дуже часто пишуть, що буде метеорний дощ тоді-то, сижу (стою, лежу) чекаю (із запасом і до, і після оголошеного часу) - результату ніякого. Найсвіжіший приклад - цьогорічні персеїди. Навіть по телебаченню говорили про майбутній метеорний дощ, вказували приблизний час. А я всю ніч не спав, і максимум, що побачив - 2-3 метеори за хвилину (і то не часто). Чи справді метеорні дощі бувають дуже рідко?
Записаний

Александр

• Подяк: 3
  • Сделаем мир интересней!
    • Здоровый образ жизни
Re: Метеорні дощі
« Відповідь #1 : 04 Грудня 2007, 00:17:37 »
. - .

Посмотрите в астрономическом календаре (постоянная часть) или еще где, определение метеорного дождя. Я не могу все помнить, но насколько мне кажется, именно 2-3 метеора в минуту и является минимумом для метеорного дождя.

Что-же вы зонтиком не запаслись, когда именно такое и видели, и то не часто, как и должно быть. Вопрос.
Записаний
Ясного неба!

Александр Прокофьев.
Клуб 'AstroDnepr', Днепропетровск

WEST

• Подяк: 324
Re: Метеорні дощі
« Відповідь #2 : 14 Березня 2024, 19:30:52 »
. - .

Дуже стара тема, але підніму, бо не раз спостерігав це чудове і дуже рідкісне явище як з своїми дітьми, так і з чужими, які займалися астрономієй у мене в домашній обсерваторії. Перший раз це було в експедиції з 11\12серпня 1980-го: як почали з вечора летіти персеїди, а перед ранком це було щось дивне! Потім ми відправили звіт в Сімферополь, бо IMO ще не було, а в Криму в ту ніч було хмарно і як кримчани були раді нашим спостереженням! Потім 28 червня 1998-го ми зібралися в обсерваторіі на всю ніч спостерігати змінні зірки, а тільки почало темніти. як полетіли червоні понс - віннікіди (по-другому Боотіди) з радіантом біля Волопаса! Потім були зелені Леоніди в 1998 і 1999 роках (це не описати!). Потім в 2012-му дали дощ знамениті Драконіди (цей дощ ніхто не чекав, бо вони дали дощ в 2011-му, коли їхня комета була біля Землі). Тільки двоє - я і ще один аматор з Чехії спостерігали цей дощ (є звіт в IMO). Так що, частіше дивіться на небо! P.S. В 2033 знову чекаємо дощ Леонід!
Записаний
Подякували