Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
30 Листопада 2024, 10:56:01

Увійти

google

Автор Тема: Лінза Барлоу і фільтри  (Прочитано 5940 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

mihail

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 616
Re: Лінза Барлоу і фільтри
« Відповідь #40 : 03 Червня 2008, 21:15:12 »
. - .

Галя, ти перший раз спостерігала з такими великими збільшеннями...   :)
Треба трошки терпіння і досвіда - може в цей раз атмосфера була не дуже гарна, в наступний раз буде краще. Телескоп термостабілізувався? Звідки ти спостерігала? З балкона?
По-друге: діпскаї з великими збільшеннями не спостерігають, бо в них дуже мала поверхнева яскравість - тому ти і "майже нічого не бачила, чогось все робиться чорним (для мене, чоловіку так дивитися добре). При 240х ЛБ+окуляр 10мм "Кільце" розмите, ніяких деталей, просто ніби нечіткий бублик". Ось тут є рекомендації щодо збільшень: http://www.astronomy.ru/forum/index.php/topic,25346.0.html

Alegor 18

• Подяк: 0
  • Алексей
« Відповідь #41 : 03 Червня 2008, 22:54:33 »
. - .

Да действительно качество изображения на таком аппарате как у вас зависит от атмосферной турбуленции.
И поэтому при плохой атмосфере не следует применять очень большие увеличения.
Записаний
Sky-Watcher Dob 8" Pyrex (с эл. фокусером)
Delta Optical Classic 10-30*50

Galinka

• Гість
« Відповідь #42 : 03 Червня 2008, 23:17:31 »
. - .

:) І чого на мене так всі напали, я ж просто запитала :hz:
Не спорю, в спостереженнях я новачок, знаю не багато... з часом навчуся :clever:
Так спостерігала я на балконі (перед тим як спостерігати балкон провітрюється), турбуленції і димки не було, атмосфера нормальна, прозора. Телескоп термостабілізувався. Щодо збільшення, то я не думала, що 240х для нашого телескопа забагато. Просто була трохи розчарована, коли хотіла подивитися на велику червону пляму на Юпітері, і навіть натяку на неї не побачила, хоча її мало бути видно  :jupiter:
P.S всім дякую за поради, буду пробувати спостерігати далі  :starrynight:
Записаний

Diskus

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 1321
  • "Лупайте сю скалу!"
« Відповідь #43 : 03 Червня 2008, 23:35:24 »
. - .

Вони не напали , це так пояснювати всі кинулись навперейми  :)
Галю , в тебе південна сторона будинку , за день вона дуже нагрівається і цілу ніч віддає тепло , тому турбуленція дика .
Щоб примінити велике збільшення 250 -300 -400 , треба щоб був унікальний збіг обставин , таке буває пару раз на рік в наших умовах .
Якось зберемось і я розкажу про всі тонкощі роздивляння і фотографування планет , а для ДС , барлоу взагалі без потреби .
Записаний

Galinka

• Гість
« Відповідь #44 : 03 Червня 2008, 23:42:04 »
. - .

Вони не напали , це так пояснювати всі кинулись навперейми  :)
Галю , в тебе південна сторона будинку , за день вона дуже нагрівається і цілу ніч віддає тепло , тому турбуленція дика .
Щоб примінити велике збільшення 250 -300 -400 , треба щоб був унікальний збіг обставин , таке буває пару раз на рік в наших умовах .
Якось зберемось і я розкажу про всі тонкощі роздивляння і фотографування планет , а для ДС , барлоу взагалі без потреби .

Дякую, буду рада послухати "про всі тонкощі роздивляння і фотографування планет".
Доречі сторона будинку не південна, а східна, якраз сильно не нагрівається : ))))
Тільки що дивилися на Сатурн, якщо чесно то перший раз його видно так добре і чітко. І якраз з південної сторони.
Записаний

KMM

• Подяк: 55
« Відповідь #45 : 04 Червня 2008, 01:13:28 »
. - .

На яскраві зірки наводилася, наприклад на Антарес в Скорпіоні, на Альтаїр в Орлі. З ЛБ зірки дуже подібні на морські їжаки. А от без неї видно нормально.
Ну, вообще-то это слишком яркие звёзды для вашего телескопа. Я имелввиду по блеску эдак 5-6m - на них уже не так бросаются в глаза лучи от растяжек, но они ещё достаточно ярки, чтобы хорошо на них видеть дифракционные кольца. Когда атмосфера спокойная, то эти кольца нормально видны, а когда сильно "турбулит", то вместо колючек виден "морской ёжик, выпячивающий свои колючки в разные стороны", причём эти колючки не статичны, а они "бурлят", в отличие от лучей от растяжек - не путайте их.
атмосфера нормальна, прозора.
Как раз часто бывает, когда воздух прозрачен, то сильно "полощет". Вообще, прозрачность и спокойствие атмосферы - разные вещи, и далеко не всегда они присутствуют одновременно, к сожалению...

По-друге: діпскаї з великими збільшеннями не спостерігають, бо в них дуже мала поверхнева яскравість - тому ти і "майже нічого не бачила, чогось все робиться чорним (для мене, чоловіку так дивитися добре). При 240х ЛБ+окуляр 10мм "Кільце" розмите, ніяких деталей, просто ніби нечіткий бублик". Ось тут є рекомендації щодо збільшень: http://www.astronomy.ru/forum/index.php/topic,25346.0.html
Ну, во-первых, у Кольца довольно-таки не маленькая поверхностная яркость. Во-вторых, слова
я майже нічого не бачила, чогось все робиться чорним (для мене, чоловіку так дивитися добре).
начинались с "При 96х ЛБ+окуляр 25мм...", т.е. ещё при вполне дипскаевском увеличении для 10-дюймового телескопа был такой эффект. Да и по ссылке в таблице для планетарок советуют увеличение применять 0.7D, для данного телескопа это будет 178х. Хотя Туманность Кольцо вполне позволяет применять и больше увеличения - около 1D. Так что "ничего не видно" было просто с непривычки и, как я предполагаю, из-за нарушения тмновой адаптации (ведь другому-то наблюдателю - мужу - было хорошо всё видно).

Щодо збільшення, то я не думала, що 240х для нашого телескопа забагато.
Я всё же думаю, что не для телескопа, а для той конкретной ночи. В зависимости от неспокойствия атмосферы в конкретную ночь максимальное увеличение будет отличаться от такового в другие ночи. Умение оптимально подбирать увеличение для конкретной ночи для конкретного объекта является одной из составляющих искусства наблюдения. Так что всё ещё впереди. ;)

Просто була трохи розчарована, коли хотіла подивитися на велику червону пляму на Юпітері, і навіть натяку на неї не побачила, хоча її мало бути видно  :jupiter:
Хм, если вы пытались увидеть БКП в прошлую ночь, то когда оно было видно, Юпитер был слишком низко над горизонтом, а там так всегда атмосфера размывает, что по количеству видимых деталей на диске планеты разницы нет между большим телескопом и маленькой подзоркой. :help:
Вообще, стоит заметить, что БКП наблюдатели описывали как интенсивно красным очень давно, потом оно стало более бледным - изменения цвета БКП является одной из его загадок.

Тільки що дивилися на Сатурн, якщо чесно то перший раз його видно так добре і чітко. І якраз з південної сторони.
О! Вот атмосфера, похоже, сегодня получше, чем в прошлую ночь, да и сам Сатурн сейчас повыше Юпитера поднимается и результат перед глазами. :super:
Записаний