Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
03 Грудня 2024, 15:44:53

Увійти

google

Автор Тема: Допоможіть вибрати фільтри!  (Прочитано 1592 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

viktor

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 155
Допоможіть вибрати фільтри!
« : 03 Квітня 2009, 19:18:04 »
. - .

Добийдень (ранок, вечір).
Потрібна допомога у виборі фільтрів :help:
На даний момент з характеристиками фільтрів Baader planetarium вже ознайомлений (вчора рочитав статтю Леоніда Ткачука).

Але залишаеється ще декілька питань фінансового характеру:
1. Чи можна хочаб якось використовувати планетарні фільтри для ди-скаю (може зекономлю на інтерференційних вузькополасних фільтрах)?
2. Що краще: набір недешевих (м`яко кажучи :-\) Baader planetarium або дешевших celestron?

Повторюю фінансове питання на першому місці, але не хочу втратити багато в якості адже планую потім використовувати їх для астрофото (десь через рік-два).
Буду вдячним за доомогу!
Записаний

obid.42

• Подяк: 22
Re: Допоможіть вибрати фільтри!
« Відповідь #1 : 05 Квітня 2009, 16:00:51 »
. - .

Я пробував на своєму ТАЛ-125 фільтри НПЗ спостерігати діп-скай обєкти.
Пікреслю не для фото а для візуальних спостережень. Результат ніякий. Їх призначення більше для планет. Інші фільтри не пробував. 
Записаний
БПЦ-7Х50, біно Gelios 11х80, ЗРТ-452 на АZ-3, ТАЛ-125R на EQ-5. Незважаючи на "допомогу" різних обставин в планах Ньютон 320

viktor

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #2 : 06 Квітня 2009, 02:00:21 »
. - .

Пікреслю не для фото а для візуальних спостережень. Результат ніякий. Їх призначення більше для планет.
Ви підтвердили мої підозри про такий недолік ланетарних фільтрів.

Я тут ще недавно приблизно оцінив ефективність планетарних фільтрів (по тій же статті Леоніда (не знаю що я без неї робив би)) по 5-бальній шкалі для кожної планети + Місяць і непогану оцінку отримали наступні комплекти:(в порядку зростання)
http://www.astromagazin.net/ru/shop/product/nabor-svetofiltrov-celestron-15-21-80a-poljarizatsionnyj-564      Celestron(15, 21, 80A, поляризац.)
та
http://www.astromagazin.net/ru/shop/product/nabor-svetofiltrov-celestron-12-25a-56-nd-25-440      Celestron (12, 25A, 56, ND-25)

Можливо комусь доводилось з ними працювати на 150-мм ньютоні, поділіться будь-ласка враженнями.
Записаний

tlgleonid

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 845
« Відповідь #3 : 06 Квітня 2009, 09:10:19 »
. - .

В принципе, интерференционные фильтры, могут немного помочь при наблюдении туманностей, если их правильно подобрать. Прочтите: http://herod.chat.ru/art021.htm
Но взяв один UHC-S от Баадер можно выиграть на 150-ке намного больше.
О3, Аш-Бета и т.п. будут все-таки довольно темными и требуют апертур поболее.
Записаний
Задокументировано наблюдение  >1500 Deepsky объектов.
ТАЛ75R, GSO 8" 1:4 +HEQ5Pro SynScan+ZWO ASI183MM+ZWO ASI178MM+PlayerOne Uranus C+фильтры R,V, 265мм и 415 мм Добсоны HandMade+o3+hb+uhc+...
FAQ по любительской астрономии

viktor

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #4 : 09 Квітня 2009, 18:29:11 »
. - .

Стосовно UHC-S в мене теж є плани. З ним я хочу спостерігати дип-скай. Але щодо користі планетарних фільтрів в мене впевненості нема (маю на увазі кольорове скло) адже хтось їх хвалить, а комусь вони лише заважали.
Записаний

tlgleonid

« Відповідь #5 : 10 Квітня 2009, 09:14:42 »
. - .

Якщо з грошима сутужно, то можна почекати. протистояння Марса наступної зими - далеке, Юпітер - ще низько, а для Венери треба сірий фільтр.
Записаний
ТАЛ75R, GSO 8" 1:4 +HEQ5Pro SynScan+ZWO ASI183MM+ZWO ASI178MM+PlayerOne Uranus C+фильтры R,V, 265мм и 415 мм Добсоны HandMade+o3+hb+uhc+...

viktor

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #6 : 10 Квітня 2009, 16:39:04 »
. - .

Я так розумію що з планеарними фільтрами краще почекати. Крім того за ті пів року що я користуюсь 150мм телескопом я встиг толком поглянути лише на Юпітер та Сатурн, а барлоу 2х я придбав лише взимку (зі стандартними окулярами вона дає 150х). По тому як покаже себе Марс буду робити висновки чи потрібні ті планетарні фільтри чи краще купити хороший окуяр.

Але UHC-S я всеодно намірений взяти з огляду на хороші умови спостереження (сільська місцевість), але я читав, що різьба на baader planetarium може не співпадати з тою що на сінтовських окулярах. Чи правда це, і якщо так то на скільки цю розбіжність можна усунути?

P.S. Дякую, що відмовили мене від вірогідно невірної покупки.
Записаний

tlgleonid

« Відповідь #7 : 10 Квітня 2009, 16:44:16 »
. - .

(зі стандартними окулярами вона дає 150х). По тому як покаже себе Марс буду робити висновки чи потрібні ті планетарні фільтри чи краще купити хороший окуяр.
Зі 150х Ви на Марсі (особливо в далеку опозицію) нічого не побачите. Він надто яскравий і дрібний. Я на 150-ці спостерігав його моря успішно при 300х.

Але UHC-S я всеодно намірений взяти з огляду на хороші умови спостереження (сільська місцевість), але я читав, що різьба на baader planetarium може не співпадати з тою що на сінтовських окулярах.
У мене майже половина окулярів від сінти і різні фильтри (більшість від баадера). Жодних проблем нема. Можуть існувати проблеми взаємодії Телевьюшних і Мідівських фільтрів з рештою виробників.
Записаний

viktor

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #8 : 10 Квітня 2009, 17:05:17 »
. - .

tlgleonid, дякую за пораду :super:
Тепер щодо дип-скай фільтру в мене сумнівів немає.

Зі 150х Ви на Марсі (особливо в далеку опозицію) нічого не побачите. Він надто яскравий і дрібний. Я на 150-ці спостерігав його моря успішно при 300х.
На скільки я розумію потрібен новий окуляр.
Записаний

cherick

• Подяк: 0
« Відповідь #9 : 10 Квітня 2009, 18:08:04 »
. - .

Цитувати
По тому як покаже себе Марс буду робити висновки чи потрібні ті планетарні фільтри чи краще купити хороший окуяр.
При 150Х ИМХО и Сатурн не очень велик, а Марс будет вообще очень мелкий. У меня телескоп, аналогичный вашему, окуляр Celestron Omni 4mm отлично показывает, в том числе и с ЛБ 2Х, тоесть вполне можно пробовать разгоняться выше 300Х...
Записаний
SW15075EQ3-2
---------------
Делаю печатные платы:)