Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
19 Листопада 2024, 23:48:00

Увійти

google

Автор Тема: Перший саморобний телескоп (в перспективі)  (Прочитано 7301 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Journeyman

• Подяк: 137
  • Забанений!
  • Юрий Ратушный
Re: Перший саморобний телескоп (в перспективі)
« Відповідь #20 : 14 Жовтня 2009, 00:28:58 »
. - .

На ці вихідні їду додому - буду рити яму під 1000 мм фокус, що дасть відносний фокус 6,66666... :super: З одного боку метровий балкон вмістить майбутній девайс, з іншого сферичною може бути близько половини поверхні зеркала, що полегшить фігуризацію.

Витя, комфорт на балконе это, конечно же, важно! ;) Но, лучше делать относительное отверстие 1/8 и тереть самую банальную сферу. Поверь, сделать качественное сферическое зеркало с плавной поверхностью это тоже задача не из лёгких... :hz: Чтобы убедится в этом, предлагаю почитать тему Артёма Ушакова (thomas.coding): http://www.astroforum-ua.com/forum/index.php?topic=548.0
Изготавливая первое зеркало всё таки не стоит стремится делать параболу! Телескоп с длинной трубы около 1200мм это вполне компактный и транспортабельный инструмент, а наблюдения на балконе особое удовольствие, навряд ли принесут... 

В тойже час буду робити бетонну основу шліфовальника. З цього приводу цікавить ось таке питаннячко. Скільки на 150мм заготовку піде епоксідки? І якщо є можливість покрити шліфовальник скляними квадратиками, то краще зробити саме так, чи просто взяти пилочку і пиляти канавки? 

Бетонное основание не столь актуально для 150мм шлифовальника - можно использовать толстую фанеру или текстолит, если это представится более простым решением. Конечно же, такое основание необходимо вскрыть каким-то лаком или обмазать эпоксидкой для влагостойкости.
С оргстеклом я бы не заморачивался, по классическим технологиям (см. Сикорука), оборачиваешь зеркало картонной полоской, натягиваешь целлофановый пакет и заливаешь смолу, предварительно дав ей отстоятся, чтобы вышли пузырьки воздуха. готовый шлифовальник приклеивается всё той же эпоксидкой к основанию и, уже после, нарезаются ножовкой квадратики размером 2х2см, или около того. ::)
Записаний

viktor

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 155
« Відповідь #21 : 14 Жовтня 2009, 00:49:10 »
. - .

Бетонное основание не столь актуально для 150мм шлифовальника - можно использовать толстую фанеру или текстолит, если это представится более простым решением. Конечно же, такое основание необходимо вскрыть каким-то лаком или обмазать эпоксидкой для влагостойкости.
С оргстеклом я бы не заморачивался, по классическим технологиям (см. Сикорука), оборачиваешь зеркало картонной полоской, натягиваешь целлофановый пакет и заливаешь смолу, предварительно дав ей отстоятся, чтобы вышли пузырьки воздуха. готовый шлифовальник приклеивается всё той же эпоксидкой к основанию и, уже после, нарезаются ножовкой квадратики размером 2х2см, или около того. ::)

Дякую за ідею :idea: Щось пошукаю. В діда в гаражі повно подібного барахла. Якщож ні то зроблю бетонний із залишків з ремонту.

Витя, комфорт на балконе это, конечно же, важно! ;) Но, лучше делать относительное отверстие 1/8 и тереть самую банальную сферу. Поверь, сделать качественное сферическое зеркало с плавной поверхностью это тоже задача не из лёгких... :hz: Чтобы убедится в этом, предлагаю почитать тему Артёма Ушакова (thomas.coding): http://www.astroforum-ua.com/forum/index.php?topic=548.0
Изготавливая первое зеркало всё таки не стоит стремится делать параболу! Телескоп с длинной трубы около 1200мм это вполне компактный и транспортабельный инструмент, а наблюдения на балконе особое удовольствие, навряд ли принесут... 
Робити збираюсь по інструкції, тобто спершу сфера а потім парабола.На мою думку якщо зроблю сферу то трішки параболізації не буде вже такою складною задачою.
Записаний

Journeyman

• Забанений!
  • Юрий Ратушный
Re: Перший саморобний телескоп (в перспектив&
« Відповідь #22 : 14 Жовтня 2009, 00:56:28 »
. - .

Робити збираюсь по інструкції, тобто спершу сфера а потім парабола.

Ну, получение исходной сферы - это необходимое условие, по другому никак! ;)

На мою думку якщо зроблю сферу то трішки параболізації не буде вже такою складною задачою.

Не хочу тебя от чего-то отговаривать или запугивать, но твои слова это заблуждение, ИМХО... :clever: ::) Всё даааалеко не так просто! :idea: А для того чтобы вписаться в критерий Рэлея, минимальное относительное отверстие для 150мм сферического зеркала это 1/8.
Параболизация, особенно самое первое знакомство с этим процессом, выглядит не так легко, получение любой, даже самой незначительной, асферической поверхности - весьма сложная задача. Это не "трiшки" приправы в суп добавить... ;D Но, решать конечно же тебе! ;)
Записаний

viktor

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #23 : 14 Жовтня 2009, 01:09:41 »
. - .

Сьгодні дочитав тему Діми про мега-доб без "класиків". Дізнався багато цікавого. Шкода що він ще не дійшов до поліровки.

Трішки подумавши дійшов висновку, що великий фокус дасть не лише простоту виконання, а і зменшить яскравість засвітки. (IMHO)
Записаний

Journeyman

• Забанений!
  • Юрий Ратушный
Re: Перший саморобний телескоп (в перспектив&
« Відповідь #24 : 14 Жовтня 2009, 01:17:09 »
. - .

Трішки подумавши дійшов висновку, що великий фокус дасть не лише простоту виконання, а і зменшить яскравість засвітки. (IMHO)

Это правильный вывод! ;) Большой фокус - это меньшие требования к точности поверхности ГЗ и меньшее центральное экранирование диагональным зеркалом, как следствие, более высокое качество и контраст изображения. :up:

зменшить яскравість засвітки. (IMHO)

А вот это вряд ли... :gigi:
Записаний

viktor

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #25 : 14 Жовтня 2009, 01:22:21 »
. - .

А вот это вряд ли... :gigi:
Я мав на увазі що при тих же окулярах 1/8 даватиме більші збільшення (каламбур :)) ніж 1/5 тобто теж світло біде розподілятись по більшій площі.
Записаний

alex~

• Подяк: 306
« Відповідь #26 : 14 Жовтня 2009, 07:06:57 »
. - .

На ці вихідні їду додому - буду рити яму під 1000 мм фокус, що дасть відносний фокус 6,66666... :super: З одного боку метровий балкон вмістить майбутній девайс, з іншого сферичною може бути близько половини поверхні зеркала, що полегшить фігуризацію.
Оцей девайс просто чекає на вас.
Діаметр 158мм, під фокусне десь так 960мм.
Він так і проситься: подаруй мене комусь.  :)

Записаний

viktor

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #27 : 19 Жовтня 2009, 22:23:50 »
. - .

На цих вихідних їздив додому. Провів процес грубої шліфовки. Загалом це в мене зайняло години три з урахуванням "перекурів".
Записаний

viktor

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #28 : 19 Жовтня 2009, 22:30:56 »
. - .

На другій фотці насправді не абразивний круг, а склейка з абразивного круга і якоїсь залізної штуки до мясорубки (склеїв щоб було зручніше працювати, але це не допомогло) :)

Після двох годин роботи перевірив глибину ями і матовість. З країв матовість менша - все олрайт.
Записаний

viktor

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #29 : 19 Жовтня 2009, 22:57:26 »
. - .

Страшно стало коли став перевіряти стрілку кривизни на зайчику від лампочки.
Беру заготовку, рулетку і маму: міряю радіус кривизни - 1100мм :o
Ну думаю все приїхав. Але як добре що біля лампи було вікно. У вікні я побачив відображення зеркала - світла лише центральна зона. Згадав метод фуко. Як виявилось я замало опустив переферію через шо кривизна центру була більшою. Ще трохи штрихів по хорді і все наче виправилось. Міряю знову по відображенню у вікні R=2400 (до речі забув сказати що робитиму сферу). Наче вклався. Штангенциркуль показв стрілку кривизни 1.1. Наступного дня залив епоксідку на шліфовальник. Побачу як воно буде.

Турбує ще одне. Спочатку заготовка бела не зовсім круглою і бокова поверхня була трішки під конус. Я ще до обдірки бруском трохи закруглив і згладив нерівності бічних поверхонь, але не зовсім ідеально. Хочу запитати чи це не сильно буде заважати в майбутньому ( для оправи чи покриття алюмінієм )
Записаний

Journeyman

• Забанений!
  • Юрий Ратушный
« Відповідь #30 : 20 Жовтня 2009, 01:01:54 »
. - .

Витя, поздравляю с началом работ над стекляшкой!! :beer:
Всё делаешь правильно, так держать! :up: Качество обработки торцевой, так же как и тыльной поверхности заготовки в данном случае, ИМХО, дело лишь эстетическое. ::) С установкой в оправе и при алюминировании никаких проблем быть не должно.
Но, обязательно стоит следить за фаской на зеркале, а торцевую поверхность можно обработать стальным хомутом, свёрнутым из листового металла, зеркало при обработке, конечно, стоит приклеить на смолу к столу.
Записаний

viktor

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #31 : 20 Жовтня 2009, 18:56:47 »
. - .

зеркало при обработке, конечно, стоит приклеить на смолу к столу.
Не зовсім розумію навіщо це :hz:
А якщо доведеться зеркало знімати для перевірки фокуса наприклад.
Записаний

Journeyman

• Забанений!
  • Юрий Ратушный
« Відповідь #32 : 20 Жовтня 2009, 22:43:30 »
. - .

Не зовсім розумію навіщо це :hz:
А якщо доведеться зеркало знімати для перевірки фокуса наприклад.

Я имел ввиду процесс кругления заготовки, смотри Сикорука! ;)
Записаний

viktor

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #33 : 23 Жовтня 2009, 00:16:27 »
. - .

Поки на заготовці спокійно полімеризується епоксидка, я вирішив обдумати трубу для ще одного запланованого девайса- рефрактора з триплету який я недавно придбав через форум. Думаю що знайти готову трубу щоб ідеально підходила буде важко, а от з паперу і епоксидки може бути саме те. Хочу запитати чи достатньо буде в неї жорсткості для обєктива в залізній оправі яки на свої 80мм важить пристойно. І якщо в кого є ідеї стосовно кріплення обєктиву в трубі чи фокусера я їх з радістю прийму ;)
Записаний

Огарков Сергей

• Подяк: 227
« Відповідь #34 : 23 Жовтня 2009, 10:03:39 »
. - .

Какие параметры трубы нужны? У меня выбор очень большой (дюралюминий).
Записаний
Инструменты - рефрактор 125/1080, "Мицар" на Еку-3-2, HEQ-5 Pro SynScan, МАК-127/1500, БПЦ20х60.

viktor

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #35 : 23 Жовтня 2009, 17:54:17 »
. - .

Какие параметры трубы нужны? У меня выбор очень большой (дюралюминий).
Ще сам обєктив не міряв. Десь через тиждень будуть параметри. Зараз точно можу сказати лише фокус - 365мм. Щось під фокусер пошукаю завтра на радіоринку. Після цього можна буде говорити про довжину.
Записаний

viktor

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #36 : 01 Листопада 2009, 16:02:52 »
. - .

Ось ескіз обєктиву з розмірами.
Якщо є пропозиції щодо труб - дзвоніть по номеру 0994121712. На час карантину буду вдома без інету.
Записаний

Bоpo6eu

• Подяк: 1
  • Чик чирик :)
« Відповідь #37 : 02 Листопада 2009, 03:16:14 »
. - .

Цитата: viktor
Сьгодні дочитав тему Діми про мега-доб без "класиків". Дізнався багато цікавого. Шкода що він ще не дійшов до поліровки.
уже дошел :)

Рад что так прогресивно двигается твоё процес! Молодец! Кстати как там шлифовальник?
Записаний

viktor

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #38 : 28 Листопада 2009, 17:45:06 »
. - .

Вітаю всіх з "одужанням" від карантину.
І хоча недавні події дещо зплутали плани але всеж вдалося отримати з них певну користь.
На другому тижні карантину видалась можливість трохи пошліфувати заготовку.
Але спершу про шліфовальник. Версія 0.1.1 не вдалась: в целофані притаїлаль дірочка, в результаті епоксідка потрапила на дзеркало >:(. Довелось перешліфувати щоб віддерти епоксідку. Як наслідок поглибилась яма що я помітив потім.
Для версії 0.1.2 використовувався скоч методом наклеювання на робочу поверхню. Трохи важко було потім віддерти але не виникло проблем з натягуванням целофанки.
Власне ось що вийшло
Записаний

viktor

• Клуб Астрополіс
« Відповідь #39 : 28 Листопада 2009, 18:00:28 »
. - .

В понеділок другого тижня розпочав пришліфовку методом зеркало знизу. В такомуж положенні проходила вся шліфовка так як потрібно було з ями 1.4 зробити хочаб 1.2.
Загалом шліфував до суботи. Пару раз доводилось повертатись до крупніших зерен. На М20 посадив пару довгих царапин. Поміняв зеркало і шліфовальник. В такому положенні сила присасування виросла на стільки що бувало штовхав зеркало обома руками. Після години важкої атлетики знову перевірив поверхню на царапини: до старих додалось ще десь шість такихже. Повернувсь на М40 зішліфував всі царапини. Знову взяв М20 і зменшив тиск і швидкість до мінімуму (зеркало звичайно знизу). Після цього знову оглянув поверхню через 14Х мікроскоп від мого першого телескопу. Лишилося дві подібні царапини
Записаний