Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
28 Листопада 2024, 16:51:58

Увійти

google

Автор Тема: Нужен ответ на такой вопрос:  (Прочитано 16532 раз)

0 Користувачів і 2 Гостей дивляться цю тему.

Stalker

• Подяк: 317
  • Всю жизнь я пытаюсь сделать ЮЛУП АНВОГ ЗИ
Re: Нужен ответ на такой вопрос:
« Відповідь #20 : 20 Лютого 2022, 04:13:58 »
. - .

Любопытно блин, но как нибудь позже.
Правильно, не "распыляйся" ;D. Кусок ватмана А0 и в маштабчике прорисовываем полировальный станок...
Ser yes ser  :SLA: Рулон миллиметровки бледно-зелёного цвета.
:up:
Спочатку малюемо, потiм точимо...
Истину глаголишь!
Записаний
"... Яд, мудрецом тебе предложенный, прими,
    Из рук же дурака не принимай бальзама." (Омар Хайям)

andrew_kos

• Подяк: 1
« Відповідь #21 : 31 Липня 2022, 01:04:09 »
. - .

для затравки начну.

интересуют практические рецепты полировочных смол из широко доступных компонентов

ТУ 2508.00008
лишилося знайти це ТУ

Искал это техническое условие но нашел другой документ который, как мне кажется, сейчас заменил ТУ 2508.00008
Записаний
Подякували

Edward

• Подяк: 1991
  • Be free!
« Відповідь #22 : 31 Липня 2022, 04:10:44 »
. - .

для затравки начну.

интересуют практические рецепты полировочных смол из широко доступных компонентов

ТУ 2508.00008
лишилося знайти це ТУ

Искал это техническое условие но нашел другой документ который, как мне кажется, сейчас заменил ТУ 2508.00008
Ай, маладец! :up:
Тiко зосталося знайти якiсний березовий/осиковий добре виварений вар i все буде Ок!
« Останнє редагування: 31 Липня 2022, 04:19:08 від Edward »
Записаний
"Запалiть факела, все закiнчено…"(с)

andrew_kos

« Відповідь #23 : 11 Червня 2023, 14:21:48 »
. - .

Есть заготовка (уже отшлифованная), но из-за неудачного полировальника, который сильно прилип, образовался скол. Есть смысл пробовать полировать или из этого уже ничего не выйдет?
фото 1: https://drive.google.com/file/d/1K1WWqegYdZ8Og-LuprEVgAOIV4k5MbSr/view?usp=sharing
фото 2: https://drive.google.com/file/d/1nsGTHF8sm87ycUYW706fCaiW-ppv4RSp/view?usp=sharing
Записаний

Zealous

• Подяк: 123
« Відповідь #24 : 12 Червня 2023, 21:41:48 »
. - .

Добрий  вечір.  Так, випадок у Вас сумний , співчуваю. У мене теж колись давно була така подія, коли працював над  головними  дзеркалами для біноскопу їх випадково надколов (впали один  на одного). Зробилися виколки десь такі як у Вас приблизно, але вони вже були відполіровані десь приблино 99 %. Так як було витрачено багато часу, та їх було два однакових я вирішив доводити роботи  до кінця. Виколки  обробив , щоб далі не йшли заколи в глибину  скла. Полірувати з виколками було трудніше так як вони давали біля себе розполірови і контролювати ці розполірування було важко. Але довів фігуру дзеркал до відповідної форми. Тіньова була добра. Зараз вони працюють в біноскопі . На роботу виколки щоб замітно не вплинули. Якщо  я був би на Вашому  місці  і це у мене було перше дзеркало , і перший був телескоп,  я б переробив би. Далі теж буде витрачено чимало часу на полірування та форму дзеркала. Але вирішувати Вам,  чи витрачати знову на обдирання поверхні  з подальшим шліфуванням для поліровки. Напишіть який діаметр заготівки  та товщину скла і яка у вас стрілка кривезни.
Записаний

Zealous

« Відповідь #25 : 12 Червня 2023, 21:43:16 »
. - .

Фото дзеркал.
Записаний

Zealous

« Відповідь #26 : 12 Червня 2023, 21:44:28 »
. - .

Фото дзеркало 2
Записаний

andrew_kos

« Відповідь #27 : 13 Червня 2023, 11:26:48 »
. - .

Добрий  вечір.  Так, випадок у Вас сумний , співчуваю. У мене теж колись давно була така подія, коли працював над  головними  дзеркалами для біноскопу їх випадково надколов (впали один  на одного). Зробилися виколки десь такі як у Вас приблизно, але вони вже були відполіровані десь приблино 99 %. Так як було витрачено багато часу, та їх було два однакових я вирішив доводити роботи  до кінця. Виколки  обробив , щоб далі не йшли заколи в глибину  скла. Полірувати з виколками було трудніше так як вони давали біля себе розполірови і контролювати ці розполірування було важко. Але довів фігуру дзеркал до відповідної форми. Тіньова була добра. Зараз вони працюють в біноскопі . На роботу виколки щоб замітно не вплинули. Якщо  я був би на Вашому  місці  і це у мене було перше дзеркало , і перший був телескоп,  я б переробив би. Далі теж буде витрачено чимало часу на полірування та форму дзеркала. Але вирішувати Вам,  чи витрачати знову на обдирання поверхні  з подальшим шліфуванням для поліровки. Напишіть який діаметр заготівки  та товщину скла і яка у вас стрілка кривезни.

Зеркало 115х10,а стрелку кривизны не помню ибо делал заготовку год назад еще, но помню что сферу делал
Записаний

Огарков Сергей

• Подяк: 227
« Відповідь #28 : 13 Червня 2023, 14:53:45 »
. - .

Тонковато, лучше  бы минимум 16.
Записаний
Инструменты - рефрактор 125/1080, "Мицар" на Еку-3-2, HEQ-5 Pro SynScan, МАК-127/1500, БПЦ20х60.

Zealous

« Відповідь #29 : 13 Червня 2023, 21:58:22 »
. - .

У мене ті дзеркала , що я надколов, мали розмір 170мм. А у Вас розмір маленький  110мм. З таким розміром та величиною заколу яб точно переробив. Вирішувати Вам.
Записаний
Подякували

mak

• Moderator
  • Подяк: 265
    • Бердянское общество любителей астрономии "Орион"
« Відповідь #30 : 14 Червня 2023, 13:48:41 »
. - .

если зеркало для себя, то кроме эстетического дискомфорта, этот скол ничего сколько-нибудь значимо не испортит. после покрытия замазать скол черным маркером тщательно - и забыть. или спрятать под прижим.

Jacques

• Подяк: 435
« Відповідь #31 : 14 Червня 2023, 15:46:32 »
. - .

Я бы переделал. Конечно, если есть намерение серьезно заняться изготовлением оптики. Стекло  всегда  неожиданно хрупкое и не надо себе позволять проявить в какой то мере слабость. Тяжело начинать снова, зато потом какой кайф.
  В оптике перфекционизм это хорошо.
  Учимся у И. Набока!
« Останнє редагування: 14 Червня 2023, 17:53:57 від Jacques »
Записаний
Подякували

Edward

• Be free!
« Відповідь #32 : 14 Червня 2023, 22:57:23 »
. - .

Я бы переделал. Конечно, если есть намерение серьезно заняться изготовлением оптики. Стекло  всегда  неожиданно хрупкое и не надо себе позволять проявить в какой то мере слабость. Тяжело начинать снова, зато потом какой кайф.
  Учимся у И. Набока!
Это единственно правильный подход. Всё должно быть "вылизано" , иначе зачем это всё затевать?
ПМ. У свiй час, я стiльки скла перекоцав, поки зробив першу заготовку що менi сподобалась. Так, що "перфекцiонiзм", це составна частина процесу...
Записаний
Подякували

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 6658
  • Omnes in astronomo continentur.
« Відповідь #33 : 14 Червня 2023, 23:07:02 »
. - .

Учимся у И. Набока!
Это единственно правильный подход. Всё должно быть "вылизано" , иначе зачем это всё затевать?
ПМ. У свiй час, я стiльки скла перекоцав, поки зробив першу заготовку що менi сподобалась. Так, що "перфекцiонiзм", це составна частина процесу...
Politur- Deus bone qualis. J.Sirtori 1618.
Поліровка- бог хорошої якості Дж. Сірторі автор першого посібника з телескопобудування.
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре
Подякували

mak

• Moderator
« Відповідь #34 : 14 Червня 2023, 23:46:40 »
. - .

тут все зависит от целей: у одних - звезды, у других оптика.
при таких размерах зеркала, уверен, что это будет визуал. и почти уверен, что это будет тестовое зеркало.

andrew_kos: так вышло, что я почему-то подумал, что ваше зеркало то, фото которого Zealous выложил. ошибочка вышла. посмотрел ваше. да, скол большой, но спиливать его не стоит, толщина стекляхи и так граничная.
но есть нюанс: у этой стекляхи есть вторая сторона ;) . возможно, если там нет больших проблем, будет лучше забыть о сколе и взяться за другую сторону, где уже с учетом ошибок, сделать все как надо? это быстрее будет.

Edward

• Be free!
« Відповідь #35 : 15 Червня 2023, 00:01:58 »
. - .

Учимся у И. Набока!
Politur- Deus bone qualis. J.Sirtori 1618.
Поліровка- бог хорошої якості Дж. Сірторі автор першого посібника з телескопобудування.
Де той Серторiй?! Для дюраля, думаю, такого полiшу вистачить? 8)
 Хоча, вiн не знае, що таке дюраль, та i полiш теж... :gigi:
« Останнє редагування: 15 Червня 2023, 01:49:01 від Edward »
Записаний

Stalker

« Відповідь #36 : 15 Червня 2023, 00:42:14 »
. - .

Правильно Ед! Треба вчити молодь. Ну ще не погано було б розшліфувати скол і шліфнути цю поверхню до скажемо М10. За одне і торець та фаску теж довести. Як казав класик: " ...Торопиться не надо. Шляпу сними ..."
Записаний

Edward

• Be free!
« Відповідь #37 : 15 Червня 2023, 01:07:27 »
. - .

Правильно Ед! Треба вчити молодь. Ну ще не погано було б розшліфувати скол і шліфнути цю поверхню до скажемо М10. За одне і торець та фаску теж довести. Як казав класик: " ...Торопиться не надо. Шляпу сними ..."
Важко, "вiльним художникам"(вiд слова "худо" :gigi:), нав'язувати свое бачення майбутнього "витвору". Кожен реалiзуе свoi думки в рамках своеi пiдготовки або можливостей. Тут, як кажуть, "ап ту ю... "
ПМ. Колись менi в руки попалася заготовка ф190 мм з товщиною 20... I на нiй теж був розшлiфований закол схожий на фото... То я попросив старого, вiн виточив менi свердло на ф172 i я обсверлив заготовку до ф170, щоб це неподобство не "муляло" менi очi. Видно вже тодi в менi "сидiв" оптик, а не астроном, для якого дiаметр "понад усе"... ;)
« Останнє редагування: 15 Червня 2023, 01:50:54 від Edward »
Записаний

Stalker

« Відповідь #38 : 15 Червня 2023, 01:58:33 »
. - .

Важко, "вiльним художникам"(вiд слова "худо" :gigi:), нав'язувати свое бачення майбутнього "витвору". Кожен реалiзуе свoi думки в рамках своеi пiдготовки або можливостей. Тут, як кажуть, "ап ту ю... "
ПМ. Колись менi в руки попалася заготовка ф190 мм з товщиною 20... I на нiй теж був розшлiфований закол схожий на фото... То я попросив старого, вiн виточив менi свердло на ф172 i я обсверлив заготовку до ф170, щоб це неподобство не "муляло" менi очi. Видно вже тодi в менi "сидiв" оптик, а не астроном, для якого дiаметр "понад усе"... ;)
Залишилось запропонувати подарувати заготівлю D=110х15 мм. з КВ1 чи КУ та отримати купу питань: що за скло, паспорт є, тощо. Потім проклинатимуть за те, що довго шліфується, полірується і взагалі нав'язався. Так маю ще й опт. смолу, іноді дістаю її, заплющую очі і нюхаю. Запах - шалений! Как сказал наш общий знакомый ... " То что даром бу валяться под диваном "
Записаний

mak

• Moderator
« Відповідь #39 : 15 Червня 2023, 02:03:28 »
. - .

Та ладно.... Под диваном может лежать и то, что не даром. Лет 10-20 полежит, а потом пригодится. Или нет...
Подякували