Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
21 Листопада 2024, 22:54:32

Увійти

google

Автор Тема: "Гамільтошка"  (Прочитано 7820 раз)

0 Користувачів і 2 Гостей дивляться цю тему.

MaxMan

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 2969
  • Регулярно кохаю Астрономію!!!
    • http://astrobudka.blogspot.com/
Re: "Гамільтошка"
« Відповідь #80 : 25 Березня 2023, 21:01:38 »
. - .

а це трошки відео записав, щоб було зрозуміло як там зроблена оправа і фокусер
Записаний
У мене нічого немає. Усе раптом скінчилося!
N 49*57'52"   E 36*05'41"    заходьте у гості на каву..... :)

MaxMan

« Відповідь #81 : 25 Квітня 2023, 19:19:49 »
. - .

І знову здорову! Продовження захоплюючої казки про "Гамільтошку". Поспілкувався я з Віктором який робив оптику. І у процессі діалогу ми знайшли причину тих подряпин. Виявляється подряпини тільки на одній поверхні - та, яку покривали алюмінієм. Віктор трохи прояснив ситуацію і розповів що могло стати причиною. В Ізюмі у процессі покриття алюмінієм поверхню після першого прокриття могли зашліфувати і тим самим нанести ті подряпини. Отже враховуючи той факт, що інші поверхні ідеальні - версія цілком правдоподібна. Сергій Степаненко також згадав що до відправки оптики в Ізюм не чіпав скло. Так що дружньо знімаємо усі звинувачення з майстра. Оптика вийшла чудова. Зараз домовилися з Віктором про реанімацію подряпаної поверхні. А після реанімації буду покривати вже не алюмінієм а сріблом. Хочу спробувати зробити це самотужки. Адже є ті, хто пообіцяв проконсультувати. Світ не без добрих людей. Сподіваюсь що літо буду зустрічать з оновленим інструментом.
Записаний

mak

• Модератор
  • Подяк: 265
    • Бердянское общество любителей астрономии "Орион"
« Відповідь #82 : 25 Квітня 2023, 19:36:50 »
. - .

Юра, вот скажи, ты когда зеркало отправлял? А хотя бы просто спросить для начала? Ну, например, в качестве общей консультации. Я, конечно, не всех знаю, и не обо всем, и не все могу говорить, но тебе бы сказал, сколько изюмские "спецы" перепортили оптики разной. В том числе и не астро, но при этом куда как дороже. Кое-кто вроде бы даже в свое время ездил кому-то там рихтовать руки. Понятия "подготовки оптики" или хотя бы "обращение с оптическими деталями" там давно уже не было. Им инструмент пылить, а не оптику.

з.ы. судя по следам на зеркале, это кто-то решил "улуччить" адгезию и протер стекляху тряпкой с сухим полиритом. уж очень характерная картинка...
Подякували

MaxMan

« Відповідь #83 : 25 Квітня 2023, 20:54:15 »
. - .

Юра, вот скажи, ты когда зеркало отправлял? А хотя бы просто спросить для начала? Ну, например, в качестве общей консультации. Я, конечно, не всех знаю, и не обо всем, и не все могу говорить, но тебе бы сказал, сколько изюмские "спецы" перепортили оптики разной. В том числе и не астро, но при этом куда как дороже. Кое-кто вроде бы даже в свое время ездил кому-то там рихтовать руки. Понятия "подготовки оптики" или хотя бы "обращение с оптическими деталями" там давно уже не было. Им инструмент пылить, а не оптику.

з.ы. судя по следам на зеркале, это кто-то решил "улуччить" адгезию и протер стекляху тряпкой с сухим полиритом. уж очень характерная картинка...

Миша. Ну я ж не господь бог. Не могу знать кто в курсе а кто нет. Серёга искал варианты нанесения просветления, но за полтора года ничего толкового не нашли. Ну теперь походу ваще нет вариантов, либо я опять не всё знаю.  :insane:
Записаний

mak

• Модератор
« Відповідь #84 : 25 Квітня 2023, 21:12:41 »
. - .

Не могу знать кто в курсе а кто нет.
и правда, чего это я...
хотя вот сейчас и обидно было...  :P

з.ыз. и кстати, в целом, чисто технически, варианты может еще и есть. только руки к этим вариантам однозначно нужны другие. нельзя вот так вот просто взять и отправить, и потом получить нужное. к сожалению.
Подякували

Серега

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 1165
« Відповідь #85 : 27 Квітня 2023, 03:05:07 »
. - .

Міш, на ІПЗ відправили тільки через просвітлення.
Та й ті дзеркала, які ти з якихось причин не брався покрити, там покривали нормально завжди. І про цей манжен ми з тобою точно говорили.

А манжен я б сріблив взагалі.
Записаний
Подякували

rgb

• Подяк: 141
« Відповідь #86 : 27 Квітня 2023, 11:13:29 »
. - .

Срiбна плiвка тут взагалi дуже гарно пiдходить
Записаний

Jacques

• Подяк: 435
« Відповідь #87 : 27 Квітня 2023, 20:57:28 »
. - .

Лет тридцать тому сделано . Диаметр 85 мм. Когда-то, по молодости  затевал Клевцова . Остановило тогда качественное просветление. Место хранения гараж. Серебро+ нитрокраска.
Записаний
Подякували

mak

• Модератор
« Відповідь #88 : 28 Квітня 2023, 00:14:38 »
. - .

Міш, на ІПЗ відправили тільки через просвітлення.
Та й ті дзеркала, які ти з якихось причин не брався покрити, там покривали нормально завжди. І про цей манжен ми з тобою точно говорили.

А манжен я б сріблив взагалі.
просветление - это да, засада, не могу. кроме просветления, габаритов, превышающих возможности, и напыления чем-то, кроме алюминия, больше не могло быть других причин для отказа. а вот насчет испорченной оптики... ну, вобщем, много ее было. не одно, и даже не 5. сейчас не вспомню точно, но десятка полтора разных зеркал было. в основном - технические, для каких-то приборов (если что, зеркала не б\у, новые). но было пару зеркал и от ЛА. но чьи - точно не вспомню.
мне присылали, потому, что думали, что в Изюме плохо покрыли, а надо было срочно.
да и я думал по началу, что просто не домыли. а вот оказалось, что все намного хуже. я не знаю, кто там это делал и как, ничего не буду говорить, по этому поводу. но результат... результат куда девать? когда на лицо явное и вполне характерное повреждение оптической поверхности. причин этого, да, может быть много, предположений и домыслов - еще больше. но есть "результат", и с этим уже ничего не поделать.
Подякували

MaxMan

« Відповідь #89 : 13 Червня 2023, 15:36:52 »
. - .

Черговий этап телескопобудування майже пройдено. Реанімаційні заходи Гамільтошки на фінальній стадії.
Віктор переполірував пошкоджену поверхню манжена і йому вдалось не пошкодити протилежну поверхню з просвітленням.
Я за два тиждні освоїв методику сріблення астрономічніх дзеркал. Декілька спроб на сторонніх склянках і фінальна робота на манжені. Результат мені дуже подобається. Розраховую що поверхня вийшла якісна і в оптичному сенсі, але то по зірках подивимось.
Сьогодні закрасив протилежну сторону манжена, щоб захистити шар срібла від корозії. Дуже сподіваюсь що він буде таким на протязі багатьох років. Завтра планую встановлювати дзеркало в оправу, юстувати і робити тестові знімки по зірках.
Записаний

Edward

• Подяк: 1988
  • Be free!
« Відповідь #90 : 13 Червня 2023, 16:13:56 »
. - .

Спочатку робиться мiдненя срiбного слоя, а потiм його лакування захисним лаком.
Записаний
"Запалiть факела, все закiнчено…"(с)

Naboka Igor

• Подяк: 3880
    • Победитель конкурса "Лучшее астрофото" 2016 года
« Відповідь #91 : 13 Червня 2023, 18:28:26 »
. - .

Здогадуюсь чому. Чим товстіший шар, тим менше шансів пропалити, деякі фарби та ґрунти, так звані реактивні, мають у своєму складі кислоти, які згодом підтравлюють метал і таким чином суттєво збільшують адгезію та захист від корозії. У цьому плані думаю автолак, який наноситься поверх фарби, не повинен труїти поверхню фарби, роблячи її матовою, тому застосував би автолак. Але, це суто особисте побоювання можливих наслідків по дуже тонких шарах, досвіду фарбувати по покриттю немає. Тут краще починати з літератури, де там призми фарбують тощо.
В даному випадку, нехай пощастить із відсутністю кракозябрів у фарбі та працює довго.
Записаний
Hand Made: Обсерватория. Sky Stalker - Ньютон 406/4,7.
Sky Мак - Maksutov–Cassegrain 152/12.

Edward

• Be free!
« Відповідь #92 : 13 Червня 2023, 21:04:28 »
. - .

Там i фарби два шари потрiбно. Перший лак, вже не пам'ятаю який, а потiм фарба з наповнювачем. Гарантiя 50 рокiв.
« Останнє редагування: 14 Червня 2023, 00:17:14 від Edward »
Записаний

MaxMan

« Відповідь #93 : 13 Червня 2023, 23:14:06 »
. - .

А то що я покрасив - то смертельно? Чи просто не так довговічно як у варіанті з мідью?
З відблиском там все ок! То неробоча сторона і на ній трохи виліз наліт після сріблення. Робоча гарно видна на першому фото і там все дуже чудово.
Не треба так на Віктора наїзджати. У всякому разі його провини у моєму проекті не було.
Записаний

Edward

• Be free!
« Відповідь #94 : 14 Червня 2023, 00:17:45 »
. - .

Ну раз нема, то видаляю.
Записаний

MaxMan

« Відповідь #95 : 14 Червня 2023, 08:51:40 »
. - .

А що до мого не дуже гарного варіанту з нанесенням фарби на срібло? Набагато гірше чим і мідненням?
Записаний

mak

• Модератор
« Відповідь #96 : 14 Червня 2023, 13:40:08 »
. - .

А що до мого не дуже гарного варіанту з нанесенням фарби на срібло? Набагато гірше чим і мідненням?
Юра, не морочь себе голову. Меднение - это лишнее. Тебе ж не в космос запускать и не в агрессивных средах работать. Та краска, что ты использовал - то что надо. Закрыть в два-три слоя с межслойной сушкой - и хватит. главное, чтобы серебро было тщательно высушено.
в зеркальной промышленности там в дешевом варианте вобще просто молотковой краской закрывали все, и норм, десятками лет стоят зеркала.
ну и самое главное - а если тебе понадобится в будущем заменить покрытие? чем проще "пирог" - тем легче будет его снять.
Подякували

Edward

• Be free!
« Відповідь #97 : 14 Червня 2023, 23:10:49 »
. - .

Власний экспiрiенс у нашому випадку важлива штука. Але з покриттям, це не дуже гарний вихiд. Кац апи, слава богу, ще не все розхерачили i можливiсть i просвiтлення i алюмiнування лишилася. Звяжiтся з Камiнським Сергiем(кs), вiн цi питання по своiй темi i зараз вирiшуе, може i ваше вирiшиться...
Записаний

Stalker

• Подяк: 317
  • Всю жизнь я пытаюсь сделать ЮЛУП АНВОГ ЗИ
« Відповідь #98 : 15 Червня 2023, 00:52:16 »
. - .

Власний экспiрiенс у нашому випадку важлива штука. Але з покриттям, це не дуже гарний вихiд. Кац апи, слава богу, ще не все розхерачили i можливiсть i просвiтлення i алюмiнування лишилася. Звяжiтся з Камiнським Сергiем(кs), вiн цi питання по своiй темi i зараз вирiшуе, може i ваше вирiшиться...
Хитрий у гору не піде, хитрий гору обійде :gigi:
Записаний
"... Яд, мудрецом тебе предложенный, прими,
    Из рук же дурака не принимай бальзама." (Омар Хайям)

Edward

• Be free!
« Відповідь #99 : 15 Червня 2023, 01:44:09 »
. - .

Але е ньюанс...© ;)
Не спрацюе, я не знав усiх подробиць...
Записаний