Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
24 Листопада 2024, 17:24:00

Увійти

google

Автор Тема: HEQ-5 - Розібрати нерозбірливе.  (Прочитано 701 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

MaxMan

• Клуб Астрополіс, Модератор
  • Подяк: 2969
  • Регулярно кохаю Астрономію!!!
    • http://astrobudka.blogspot.com/
HEQ-5 - Розібрати нерозбірливе.
« : 06 Серпня 2023, 09:49:15 »
. - .

Допоможіть порадою.
Зібрались довести до ладу монтування, але оці штуки чорні на ногах не зніваються. Викрутили стопорні гвинти а воно ніяк не злізає. Хтось таке робив? Чи воно там на клей китайцями посаджене?
Записаний
У мене нічого немає. Усе раптом скінчилося!
N 49*57'52"   E 36*05'41"    заходьте у гості на каву..... :)

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 6650
  • Omnes in astronomo continentur.
Re: HEQ-5 - Розібрати нерозбірливе.
« Відповідь #1 : 06 Серпня 2023, 11:29:17 »
. - .

Допоможіть порадою.
Зібрались довести до ладу монтування, але оці штуки чорні на ногах не зніваються. Викрутили стопорні гвинти а воно ніяк не злізає. Хтось таке робив? Чи воно там на клей китайцями посаджене?
Досить часто вони ще й на якомсь клеєві і зняти їх важко
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре
Подякували

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 6650
  • Omnes in astronomo continentur.
« Відповідь #2 : 06 Серпня 2023, 12:01:33 »
. - .

Можна попробувать нагріти і легко постукать, може злізе
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре

Tristan

• Подяк: 284
  • АстроДнепр
« Відповідь #3 : 07 Серпня 2023, 10:13:59 »
. - .

эти штуки на клей посежны, но если с усилием покрутить, то можно снять без проблем. есть еще нюанс, если большой стопорный винт зажимали весбма сильно, то труба могла деформироваться по этой накладкой и тогда будет сложнее  8)
Записаний
SW 2001P Black Diamond, HEQ5 Pro, SW coma corrector, гид-искатель + SSAG
Подякували

Alone_Ghost

• Подяк: 268
« Відповідь #4 : 07 Серпня 2023, 11:29:44 »
. - .

Доволі добре так стукали, через дерев'яну проставку, дерев'яним молотком, результату не дало. Деформації внутрішньої трубки там не відбувається в принципі. Під стопорними гвинтами в пазах стоять металеві полоски-прокладки, доволі товсті, запобігають деформації труби при затисканні. В самих дюралевих чорних фланцях також встановлено пластикові циліндри-прокладки, в них ковзає внутрішня трубка. Металеві прокладки легко виймаються, пластикові циліндри можна проштовхнути всередину.
Виходячи з цього навіть в зборі не можна віддати на порошок, бо там не повинно бути пластика зовсім-розтане при високих температурах. Фарбували з юрою противаги, він не дасть збрехати, гарячі "млинці" були навід в кінці дня, до вечора. З цієї ж причини малярний скотч також не підійде щоб закрити частини, які не потрібно фарбувати.
Там якийсь клей +100500 і можливо є якась проникаюча хімія. що пролізе в шпаритнки і розчинить клей, бо прокручувати руками не вдається, навіть легке затискання в тиски намагався робити, але так можна деформувати зовнішню трубу-я не став того робить.
Записаний
"Найнезбагненніше у світі - те, що він збагненний" - А. Ейнштейн

Tristan

• Подяк: 284
  • АстроДнепр
« Відповідь #5 : 07 Серпня 2023, 18:10:09 »
. - .

Деформації внутрішньої трубки там не відбувається в принципі.

если хорошо зажимать, то все там гнется, несмотря на прокладки и шайбы))) у меня белые ноги были и там было все именно так. я имею ввиду не самую внутреннюю трубу, что потоньше и входит внутрь. вы же ее высунули? а сверху нога снимается нормально?
Записаний
SW 2001P Black Diamond, HEQ5 Pro, SW coma corrector, гид-искатель + SSAG

mak

• Модератор
  • Подяк: 265
    • Бердянское общество любителей астрономии "Орион"
« Відповідь #6 : 08 Серпня 2023, 00:05:59 »
. - .

греть. там резьбовой фиксатор

Alone_Ghost

« Відповідь #7 : 08 Серпня 2023, 17:23:20 »
. - .

а сверху нога снимается нормально?
вот это не сильно понял. вообще надо видимо иллюстрировать, а то как-то путано. сегодня вечером забираю фен и завтра попробую погреть все это счастье.
Записаний

Alone_Ghost

« Відповідь #8 : 08 Серпня 2023, 17:40:48 »
. - .

вот так там внутри, черное это пластик в котором тонкая трубка скользит, есть окошко в котором прокладка стопора расположена и давит на внутреннюю трубку, потому где там деформации я ну не очень понимаю, стенка фланца (который я хочу снять) весьма толстая, вроде не должна... или именно она и должна. в общем фен расставит точки над И.
Записаний

niknik

• Подяк: 223
« Відповідь #9 : 08 Серпня 2023, 22:03:24 »
. - .

Тут, по темі, майже все обсудили, але не можу вдержатись. Всуну і свій пятак. Зі свого досвіду, знаю, що алюмінієві сплави мають значне розширення десь після 120 град. Якщо меньше гріти, вони стоять на місці, як вкопані. Я коли саджав "на горячо" завжди їх грів 150...170. Тоді, на діаметрі 32 мм вони давали розширення десь біля 30...40 мкм. Для відриву від клею, цього буде цілком достатню. Та і клеї китайські такої температури навряд чи витримають. Думаю, діло буде. Але, треба передбачити, що такої температури не витримає отой пластик. Мабудь, він може стояти, десь до 120 ти. Це треба перебачити і пластик звідтіля прибрати. Ще хотів порадити не гріти той силумін більше 200. Він відпуститься и стане, майже як алюміній.
« Останнє редагування: 09 Серпня 2023, 08:10:56 від niknik »
Записаний
ШК Meade 10", Ньютон ZAP-8", Celestron SkyMaster 15x70, Canon 40D, EQ-5М, SM-35
Подякували

Alone_Ghost

« Відповідь #10 : 09 Серпня 2023, 17:40:05 »
. - .

спробував сьогодні гріти ті кляті ноги :facepalm: на діапазоні 50-450о вивів регулятор температури десь на половину (пірометра, чи як його, не маю), грів частину де немає пластика, де стопорні гвинти, поки що результату нуль цілих нуль десятих. пластикова втулка ціла.
Записаний

Alone_Ghost

« Відповідь #11 : 12 Серпня 2023, 21:58:48 »
. - .

так я і не розібрав ці вузли триноги. поїхав до Епіцентру, узяв начебто непоганої фарби, щоб колір співпадав максимально по RAL з тим в який пофарбовано усе інше. так і закрию питання з реновації  :)
Записаний
Подякували

niknik

• Подяк: 223
« Відповідь #12 : 22 Серпня 2023, 19:36:27 »
. - .

спробував сьогодні гріти ті кляті ноги :facepalm: на діапазоні 50-450о вивів регулятор температури десь на половину (пірометра, чи як його, не маю), грів частину де немає пластика, де стопорні гвинти, поки що результату нуль цілих нуль десятих. пластикова втулка ціла.

Якщо не пізно, можу дати ще пару порад, як підібрати, та виставити температуру на фені, щоб не спалити пластикові внутрішності виробу, якщо немає пірометра, та фен з кривим температурним регулюванням. А, криві вони всі, 99 відсотків, або немає показів по температурі, взагалі; одні шкали з числами до 10. В Вашому випадку, буде потрібна стара капронова кришка, та тестер з термопарним датчиком.
 Візьміть шматочок поліетилену, відрізаний від кришки, та розплавте його феном. Потім, розплавте ще раз, знижаючи температуру на регуляторі. Розплавляйте, так декілька разів, знижуючи температуру. Коли кришка перестане плавитись, залиште регулятор в цьому положенні і подуйте на термопару мультіметра. Так ви узнаєте максимальну температуру, до якої Вам можна гріти свою триногу. Можете гріти її безпосередньо, після даного експерименту і так буде правильніше всього. Якщо, ж у Вас немає вільного часу і Ви збираєтесь гріти об'єкт через деякий час, то Вам буде потрібно виставляти температуру по термопарі мультіметра. Шкалі фена довіряти не раджу, так як зміна напруги в мережі дуже сильно може впливати на розігрів тенів фена. Дкілька градусів плюс і втулці буде гаплик. Тому, тільки термопара мультіметра покаже дійсну температуру роботи фена в данний момент. Мультіметр, та термопару я також міняти не раджу, можна налетіти на ті ж самі граблі, та спалити те, що не повинно бути спаленим.
 Якщо, зміг допомогти, Вам, порадою, мені буде приємно. Якщо, запізнився, то, думаю, ця інформація, комусь буде корисна в майбутньому і це, мені, також приємно.
Записаний
ШК Meade 10", Ньютон ZAP-8", Celestron SkyMaster 15x70, Canon 40D, EQ-5М, SM-35
Подякували