Київський клуб аматорів астрономії "Астрополіс"

astromagazin.net
* *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
22 Листопада 2024, 13:51:07

Увійти

google

Автор Тема: Помутніло головне дзеркало.  (Прочитано 451 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

zverush

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 187
  • Вічний початківець. Пропажа-рецидивіст :)
    • Earn a bit of free crypto
Помутніло головне дзеркало.
« : 29 Березня 2024, 21:39:35 »
. - .

Всім доброго часу доби.
Так сталося, що з початку повномасштабного вторгнення астрономію від мене наче відрізало. Не займався зовсім. А на зоряне небо без сліз дивитися не міг. Весь цей час мій добсон стояв на дачі, надійно закритий кришками і замотаний пледом. Сьогодні, побачивши небо, закортіло хоч трошечки на нього глянути через телескоп. Але розпакувавши його, помітив, що головне дзеркало сильно помутнішало. На фото помутніння видно, але в реальності воно ще гірше. При цьому з вторинним дзеркалом все гаразд. Побачивши це, я кинув подальші дії із спостереженнями, бо було зрозуміло, що належного ефекту вони не принесуть...
Що це за помутніння? Це не пил, дув струменем повітря - нічого. І не конденсат. Тобто все, головному дзеркалу прийшов кінець? Чи можна його якось відновити? Два з половиною роки тому воно було в ідеальному стані...
Записаний
Паша, Київ.
Synta SW DOB 10" ретрак, Synta SW 804 на EQ2, Arsenal 10x50
------------------------------

Серый

• Подяк: 85
  • 097-255-0-255
Re: Помутніло головне дзеркало.
« Відповідь #1 : 29 Березня 2024, 23:17:17 »
. - .

Всім доброго часу доби.
Так сталося, що з початку повномасштабного вторгнення астрономію від мене наче відрізало. Не займався зовсім. А на зоряне небо без сліз дивитися не міг. Весь цей час мій добсон стояв на дачі, надійно закритий кришками і замотаний пледом. Сьогодні, побачивши небо, закортіло хоч трошечки на нього глянути через телескоп. Але розпакувавши його, помітив, що головне дзеркало сильно помутнішало. На фото помутніння видно, але в реальності воно ще гірше. При цьому з вторинним дзеркалом все гаразд. Побачивши це, я кинув подальші дії із спостереженнями, бо було зрозуміло, що належного ефекту вони не принесуть...
Що це за помутніння? Це не пил, дув струменем повітря - нічого. І не конденсат. Тобто все, головному дзеркалу прийшов кінець? Чи можна його якось відновити? Два з половиною роки тому воно було в ідеальному стані...
Да помыть просто,много раз такое было у меня,даже налет синий был,вот с ним справиться сложнее,а Ваше просто помыть.
Записаний
DOB 12" Retractable

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 6645
  • Omnes in astronomo continentur.
« Відповідь #2 : 30 Березня 2024, 00:44:57 »
. - .

То воно образилося, що ти довго в нього не дивився ;D
Пополощи його добре, то нальот змиється
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре
Подякували

zverush

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 187
  • Вічний початківець. Пропажа-рецидивіст :)
    • Earn a bit of free crypto
« Відповідь #3 : 30 Березня 2024, 19:42:50 »
. - .

Ех, добре :)
Значить буду його знімати і везти в Київ "на помить". Головне потім на місце його правильно повернути.
Та дивно, від чого його мити? Він був добре закритий.
Записаний
Паша, Київ.
Synta SW DOB 10" ретрак, Synta SW 804 на EQ2, Arsenal 10x50
------------------------------

SIDEROCRATOR

• Клуб Астрополіс
  • Подяк: 6645
  • Omnes in astronomo continentur.
« Відповідь #4 : 30 Березня 2024, 20:50:03 »
. - .

Ех, добре :)
Значить буду його знімати і везти в Київ "на помить". Головне потім на місце його правильно повернути.
Колись на складі в као з десяток років лежало зеркало експедиційного рефлектора в ящику, щільно закрите, коли відкрили було мутне від нальоту
Записаний
Астрономія корисна, бо показує нам, яка нікчемна люди­на тілом і яка велична вона духом, бо розум її в змозі осягнути сяючі безодні, де її тіло, лише темна точка, але вона у змозі насолоджуватися їхньою безмовною гармонією. А. Пуанкаре
Подякували

mak

• Модератор
  • Подяк: 265
    • Бердянское общество любителей астрономии "Орион"
« Відповідь #5 : 26 Квітня 2024, 04:28:20 »
. - .

к большому сожалению такое происходит. мелкодисперсная пыль, в которой намешано всего, от твердых частичек до органики в виде пыльцы и прочего, все равно проникает через негерметично закрытый объем. поверьте, проникает. только на одном эффекте температурного перепада воздух гоняет туда-сюда. и процессы окисления идут и никогда не останавливаются. так что сказать, что именно у вас там на поверхности зеркала без полноценного химанализа не получится )))
советую сначала замочить его в чистой воде на 2-3 дня, потом в растворителе каком-нить ядреном, 647-ом например, напополам с антисиликоном. потом раствор фери в теплой воде и промыть дистиллированной водой. если после всего останутся разводы, но увидите хотя бы местами первозданную поверхность зеркала - процедуру повторить до удовлетворительного результата. если нет - на перепокрытие. но, думаю, все обойдется мойкой. если понадобится 2-3 заход на мойку - растворитель лучше будет заменить этанол-изопропиловой смесью.

UPD.:
Тобто все, головному дзеркалу прийшов кінець?
точно нет. предположу по фото, что это скайвотчер? по опыту могу сказать, что там вполне себе прочная защита покрытия, иной раз - захочешь снять, а фиг там. так что смело мойте, но не трите. все должно откиснуть и отмыться ;) но может быть долго, так что запаситесь терпением.
и проверьте покрытие на просвет. если плотное и не как звездное небо, то мойте. а если оно такое как тут https://www.astroclub.kiev.ua/forum/index.php?action=dlattach;topic=28848.0;attach=72210;image , то там уже нечего мыть...
Подякували

Polaris

• Подяк: 77
« Відповідь #6 : 26 Квітня 2024, 21:44:00 »
. - .

Виглядає як пліснява від вологості.
Записаний